11. augusta 2018

Vyskúšajte! Tipy na uskladnenie a spracovanie cesnaku

Urodilo sa vám veľa cesnaku a nemáte vhodné podmienky na jeho uskladnenie? Radi by ste ho uchovali až do ďalšej sezóny? Skúste to podľa našich rád.

Autor: profimedia.sk

Cesnakový prášok

Očistené strúčiky cesnaku nakrájajte na tenké plátky a dajte sušiť. Usušený cesnak pomeľte na mäsovom mlynčeku a následne preosejte cez sitá najprv s väčšími a potom s menšími otvormi. Nasypte do malých sklenených pohárikov a odložte na chladné miesto. Podľa štruktúry používajte napríklad do mäsa, polievok či zemiakových placiek. 

Zamrazte ho 

Cesnak olúpte. Vložte do mikroténového vrecúška alebo plastovej nádoby a dajte do mrazničky. Na druhý deň strúčiky skontrolujte a pohýbte nimi, aby sa od seba odlepili. Mrazený cesnak pred použitím nechajte rozmraziť a používajte rovnako ako teplý. 

Vo víne je - cesnak 

Na dno pohárika dajte 3 guľôčky čierneho korenia, 1 klinček, 1 bobkový list a feferónku. Na to dajte olúpaný cesnak a zalejte teplým nálevom, ktorý pripravíte zmiešaním 200 ml bieleho vína, 100 ml vody, 50 g cukru a 1 lyžičku soli. Uzavrite a sterilizujte pri teplote 85 °C asi 15 minút. 

Naložte ho do oleja 

Olúpané strúčiky cesnaku vložte do zaváracieho pohára, nasypte niekoľko guľôčok čierneho alebo farebného korenia, lyžičku soli a môžete pridať tymian, rozmarín či feferónku. Zalejte olivovým olejom tak, aby bol nad cesnakom, ale nie úplne doplna nádobky. Uzavrite a skladujte na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Aby ste predišli tomu, že nálev začne kvasiť, sterilizujte ho asi 20 minút pri teplote 85 °C. Cesnak síce stratí ostrú chuť, ale olej ostane výborne ochutený a môžete ho používať na dochutenie jedál. 

V tomto článku sa zaoberáme cesnak ...viac
Autor: Danka Ačová, Patrícia Poklembová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

13 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

16 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Vyskúšajte! Tipy na uskladnenie a spracovanie cesnaku
Danka Ačová
Patrícia Poklembová