03. augusta 2015

Záplava paradajok: 5 geniálnych tipov, ako ich spracovať

Teplé a slnečné počasie praje dozrievaniu paradajok. Ak je vaša úroda bohatá a obávate sa, že ich nestihnete zjesť, máme pre vás super tipy, ako ich spracovať.

Inšpirujte sa našimi receptami a pripravte si delikátne paradajkové zásoby.Autor: Profimedia.sk

Ich chuť je výborná. Ak s obľubou pestujete tieto jedinečné plody, ktoré sú plné vitamínov, urobte si zásoby aj na zimu. Paradajky sú bohaté predovšetkým na vitamín C a betakarotén. Nájdete v nich aj draslík, chróm, vitamín B a veľké množstvo vlákniny. Silné antioxidačné účinky a veľké množstvo vody oceníte, ak držíte diétu. Ak sa vám tento rok urodilo paradajok viac ako ste čakali, máme pre vás tipy, ako celú úrodu zužitkovať.

Nakladané paradajky s bylinkami

Foto: Profimedia.sk

Potrebujete:

  • ½ kg menších paradajok
  • 300 ml rastlinného oleja
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvé bylinky – tymian, oregano, rozmarín
  • soľ, korenie, cukor

Postup:
Paradajky umyte, rozkrojte a vydlabte dužinu. Rúru zohrejte na 150 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Na pripravený plech poukladajte paradajky a pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a trochu pocukrite. Pečieme 30 minút, následne teplotu znížime na 70 stupňov a pečieme 10 hodín pri pootvorených dvierkach. Paradajky by sa mali v rúre vysušiť. Vysušené paradajky vrstvíme do pohára spolu s bylinkami. Na záver ich zalejeme horúcim olejom a dobre utesníme. Na tmavom a chladnom mieste by mali vydržať 3 týždne.

Sterilizované paradajky bez nálevu

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých paradajok

Postup:
Paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Naložíme ich do pohárov. Paradajky sa nebojte natlačiť, pustia si vlastnú šťavu a nie je potrebné použiť žiaden nálev. Paradajky si zachovajú svoju prirodzenú chuť. Naložené poháre sterilizujeme klasickým spôsobom.

Sušené paradajkové pyré
Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých paradajok
  • alobal

Postup:
Umyté a nakrájané paradajky rozvarte na hustý „džem“. Vzniknutú zmes rozotrite na alobal a vložte do sušičky na ovocie. Usušený plát nakrájajte na menšie kúsky a ešte dosušte. Paradajkové kúsky vložte do krabice a skladujte na suchom mieste. Naložiť ich môžete aj do oleja s voňavými bylinkami.

Domáci paradajkový džús

Potrebujeme:

  • 1 kg paradajok
  • cukor
  • soľ

Postup:

Paradajky umyte a zbavte šupky, varíme 15-20 minút do rozvarenia. Po vychladnutí ich prepasírujte a šťavu opäť priveďte k varu. Podľa chuti pridajte cukor a soľ. Hotovú šťavu nechajte vychladnúť a naplňte ňou fľaše. V chladničke vydrží domáci džús 5 týždňov, ak chcete jeho trvanlivosť predĺžiť, šťavu sterilizujte.

Paradajkový džem so zázvorom

Potrebujeme:

  • 2,5 kg rajčín
  • 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej
  • 2 kávové lyžičky zázvoru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 0,5 kg krištáľového cukru

Postup:
Rajčiny rozvaríme, prepasírujeme. Zmes znovu varíme aj s kyselinou citrónovou, zázvorom, vanilkou približne 1,5 hodiny. Pridáme krištáľový cukor a varíme do zhustnutia, kým sa odparí všetka voda. Paradajkový džem je lahodný a chuťou pripomína šípkový lekvár.

TIP: Paradajky ľahko ošúpete ak na ich povrchu urobíte nožom krížik a vložíte do vriacej vody, následne ich ponorte do vody s kockami ľadu.

Navarte si chutná jedlá z paradajok. Inšpirácie nájdete na www.idobrejedlo.sk

Autor: Anna HRUŠKA/izahradkar.sk
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov

Mariana Magerčiaková

0 hlasov

Dagmar Gabulová

2 hlasy
 Letna pohoda

Zuzana Kubalova

3 hlasy
 Naša kvetinová záhradka

Nikola Kollarová

0 hlasov
 
 

žena.sk

Problémy so štítnou mávame od puberty: Aj vy ste podcenili liečbu?

Problémy so štítnou mávame od puberty: Aj vy ste podcenili liečbu?

Iba TAKTO zvládnete porozchodovú depresiu

Iba TAKTO zvládnete porozchodovú depresiu

Kedy treba zájsť so psoriázou k lekárovi?

Kedy treba zájsť so psoriázou k lekárovi?

Poradíme, ako vybrať správnu aktovku pre deti

Poradíme, ako vybrať správnu aktovku pre deti