03. augusta 2015

Záplava paradajok: 5 geniálnych tipov, ako ich spracovať

Teplé a slnečné počasie praje dozrievaniu paradajok. Ak je vaša úroda bohatá a obávate sa, že ich nestihnete zjesť, máme pre vás super tipy, ako ich spracovať.

Inšpirujte sa našimi receptami a pripravte si delikátne paradajkové zásoby.Autor: Profimedia.sk

Ich chuť je výborná. Ak s obľubou pestujete tieto jedinečné plody, ktoré sú plné vitamínov, urobte si zásoby aj na zimu. Paradajky sú bohaté predovšetkým na vitamín C a betakarotén. Nájdete v nich aj draslík, chróm, vitamín B a veľké množstvo vlákniny. Silné antioxidačné účinky a veľké množstvo vody oceníte, ak držíte diétu. Ak sa vám tento rok urodilo paradajok viac ako ste čakali, máme pre vás tipy, ako celú úrodu zužitkovať.

Nakladané paradajky s bylinkami

Foto: Profimedia.sk

Potrebujete:

  • ½ kg menších paradajok
  • 300 ml rastlinného oleja
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvé bylinky – tymian, oregano, rozmarín
  • soľ, korenie, cukor

Postup:
Paradajky umyte, rozkrojte a vydlabte dužinu. Rúru zohrejte na 150 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Na pripravený plech poukladajte paradajky a pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a trochu pocukrite. Pečieme 30 minút, následne teplotu znížime na 70 stupňov a pečieme 10 hodín pri pootvorených dvierkach. Paradajky by sa mali v rúre vysušiť. Vysušené paradajky vrstvíme do pohára spolu s bylinkami. Na záver ich zalejeme horúcim olejom a dobre utesníme. Na tmavom a chladnom mieste by mali vydržať 3 týždne.

Sterilizované paradajky bez nálevu

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých paradajok

Postup:
Paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Naložíme ich do pohárov. Paradajky sa nebojte natlačiť, pustia si vlastnú šťavu a nie je potrebné použiť žiaden nálev. Paradajky si zachovajú svoju prirodzenú chuť. Naložené poháre sterilizujeme klasickým spôsobom.

Sušené paradajkové pyré
Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých paradajok
  • alobal

Postup:
Umyté a nakrájané paradajky rozvarte na hustý „džem“. Vzniknutú zmes rozotrite na alobal a vložte do sušičky na ovocie. Usušený plát nakrájajte na menšie kúsky a ešte dosušte. Paradajkové kúsky vložte do krabice a skladujte na suchom mieste. Naložiť ich môžete aj do oleja s voňavými bylinkami.

Domáci paradajkový džús

Potrebujeme:

  • 1 kg paradajok
  • cukor
  • soľ

Postup:

Paradajky umyte a zbavte šupky, varíme 15-20 minút do rozvarenia. Po vychladnutí ich prepasírujte a šťavu opäť priveďte k varu. Podľa chuti pridajte cukor a soľ. Hotovú šťavu nechajte vychladnúť a naplňte ňou fľaše. V chladničke vydrží domáci džús 5 týždňov, ak chcete jeho trvanlivosť predĺžiť, šťavu sterilizujte.

Paradajkový džem so zázvorom

Potrebujeme:

  • 2,5 kg rajčín
  • 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej
  • 2 kávové lyžičky zázvoru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 0,5 kg krištáľového cukru

Postup:
Rajčiny rozvaríme, prepasírujeme. Zmes znovu varíme aj s kyselinou citrónovou, zázvorom, vanilkou približne 1,5 hodiny. Pridáme krištáľový cukor a varíme do zhustnutia, kým sa odparí všetka voda. Paradajkový džem je lahodný a chuťou pripomína šípkový lekvár.

TIP: Paradajky ľahko ošúpete ak na ich povrchu urobíte nožom krížik a vložíte do vriacej vody, následne ich ponorte do vody s kockami ľadu.

Navarte si chutná jedlá z paradajok. Inšpirácie nájdete na www.idobrejedlo.sk

Autor: Anna HRUŠKA/izahradkar.sk

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 

žena.sk

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?

Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?

Vyskúšajte jednoduché triky na oklamanie maškrtných jazýčkov

Vyskúšajte jednoduché triky na oklamanie maškrtných jazýčkov

Ťukajú si ľudia na čelo, čo to máte za partnera? Veď je ako ...

Ťukajú si ľudia na čelo, čo to máte za partnera? Veď je ako ...