11. apríla 2017

Zaručene si pochutíte! Vyskúšajte recepty zo žihľavy

Vitamíny C, A, B, železo a minerály – všetky tieto látky sa nachádzajú v Pŕhľave dvojdomej. Tú často vnímame len ako nepríjemnú burinu, ktorej sa treba zbaviť. Práve teraz na jar však máme možnosť nazbierať si mladú žihľavku a naplno ju využiť v kuchyni. Vďaka nej sa aj všedné jedlá môžu premeniť na nový chutný zážitok.

Nazbierajte si mladú žihľavu a ozvláštnite si touto zdravou bylinkou svoj jedálniček. Autor: profimedia.sk

Žihľavová polievka

1l vody

150 g čerstvej mladej žihľavy

1 strúčik cesnaku

1 väčšia cibuľa

2 dcl smotany na varenie

2 lyžice hladkej múky

mleté čierne korenie

soľ

olej

V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme umytú a nasekanú žihľavu. Prelisujeme cesnak a pridáme soľ. Miešame a varíme asi 10 minút. Prilejeme vodu, rozmixujeme polievku a privedieme ju k varu. Potom rozmiešame smotanu s múkou a vmiešame ju do polievky. Podľa potreby ešte dochutíme. Podávame s pečivom.

Praženica so žihľavou

1 cibuľa

4 vajíčka

50 g žihľavy

olivový olej

soľ

čierne korenie

Cibuľu nakrájanú na drobné kúsky opražíme na olivovom oleji. Pridáme nasekanú mladú žihľavu a asi 15 minút dusíme pod pokrievkou. Potom pridáme rozšľahané vajíčka. Nakoniec dochutíme soľou a čiernym korením.

Žihľavové pesto

500 g žihľavy

3 strúčiky cesnaku

5 lyžíc mletých mandlí

soľ

olivový olej

pažítka/ medvedí cesnak

Umyté žihľavové lístky necháme odkvapkať a potom ich sparíme vriacou vodou. Keď žihľava vychladne pridáme všetky suroviny a následne ich rozmixujeme. Do zmesi prilievame olej až kým dosiahneme správnu konzistenciu pesta. Na dochutenie môžeme pridať pažítku či medvedí cesnak. Pesto uskladníme v sklenených pohároch,

Žihľavový čaj

Najčastejšie sa žihľava využíva na prípravu čaju. Čaj si môžete dopriať z čerstvých (doba lúhovania 3 až 5 minút) alebo sušených lístkov (doba lúhovania 10 až 15 minút).

Autor: Patrícia Poklembová
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Moja skalka

Bc. Tatiana Plešová

0 hlasov
 Moje zakvitnuté skalné ruže

Bc. Tatiana Plešová

0 hlasov
 Môj mini lesík

Bc.Tatiana Plešová

0 hlasov
 Mydlica

Bc. Tatiana Plešová

0 hlasov
 
 

žena.sk

Nesadla vám dovolenková strava? Po ktorých potravinách sa vám uľaví?

Nesadla vám dovolenková strava? Po ktorých potravinách sa vám uľaví?

Ako často je zdravé vhupnúť v lete pod sprchu?

Ako často je zdravé vhupnúť v lete pod sprchu?

Žlté zuby, zlámané kosti: Dámy, prestaňte holdovať tomuto zlozvyku!

Žlté zuby, zlámané kosti: Dámy, prestaňte holdovať tomuto zlozvyku!

Je vám teplo? Len nepite nič studené!

Je vám teplo? Len nepite nič studené!