27. júla 2015

Pripravte sa na zimu: Skvelé tipy na zaváranie ovocia

Dozreli vám v záhrade broskyne, jablká či hrušky? Ak je vaša úroda bohatá, urobte si zásobu aj na zimu. Práve teraz je ideálny čas na zaváranie ovocia.

Chystáte sa zavárať? Máme pre vás užitočné rady a tipy!Autor: Profimedia.sk

Chutné a sladké džemy či zavárané ovocie? Ak aj vy patríte ku gazdinkám, ktoré celú úrodu zužitkujú, tlieskame! Dnes sme si pre vás pripravili pár rád a tipov, ako zavárať sladučké ovocie z vašej záhradky a pripravovať chutné džemy. Nechajte sa inšpirovať!

Skvelou pomôckou pri zbere ovocia je tento sezónny kalendár, vďaka ktorému budete mať všetko pod kontrolou.

Foto: Dr.Oetker

Lahodná chuť marhúľ
Ak marhule nie sú príliš šťavnaté, pri zaváraní môžete použiť v primeranom množstve sekt, víno alebo hroznovú šťavu. Mäkké plody sú vhodné predovšetkým na džem, ktorý oceníte napríklad pri pečení vianočného pečiva. Marhule môžete pokojne kombinovať s jahodami a malinami.

Skvelé recept na zaváranie nájdete tu


Slivky zbavte kôstok

Ak sa chystáte slivky zavárať, nie je potrebné ich zbaviť kôstok. Naopak pri príprave džemu slivky vykôstkujte a nakrájajte na kocky. Ich hrubšia šupka by sa nemusela rozvariť.

Foto: Profimedia.sk

Slivky dobre ladia s jablkami ale i bobuľovým ovocím. V zime oceníte ich chuť ak do zavárania pridáte voňavé korenie. Použiť môžete škoricu ale i aníz.

Jablká a hrušky
Keďže jablká a hrušky kúpite celoročne, nie je potrebné ich zavárať. Ak sa ale rozhodnete uskladniť ich aj týmto spôsobom, môžete ich pokojne kombinovať navzájom.

Kyselkavá chuť jabĺk bude skvelo pasovať k sladučkým hruškám. Pridať môžete i exotickejšie kivi alebo slivky. Z jabĺk a hrušiek si môžete pripraviť i šťavy, ktoré neskôr môžete pri pečení používať na želé.

Broskyne a nektarínky olúpte

Chcete vedieť prečo? Šupka týchto plodov sfarbí džem trošku do hneda. Ak sa tomu chcete vyhnúť, naozaj ich olúpte. Aby ste sa príliš nenatrápili, ponorte ich na chvíľu do vriacej vody, šupku ľahšie stiahnete. Broskyne a nektarínky pokojne kombinujte s marhuľami a bobuľovinami.

Citrusové ovocie vylisujte

Zavárať by ich bol asi problém, na prípravu džemu sú však vynikajúce. Citrusové plody vylisujte, nakrájajte na malé kocky alebo vymixujte. Použiť môžete aj očistenú a nastrúhanú kôru, ktorá marmeláde dodá horkastú chuť.

Zavárate drobné ovocie? Máme pre vás užitočné tipy

Autor: Anna HRUŠKA/izahradkar.sk
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Pripravte sa na zimu: Skvelé tipy na zaváranie ovocia
Anna HRUŠKA/izahradkar.sk