21. septembra 2015

Recepty z duly: Vyťažte z ovocia plného vitamínov čo najviac

Dula je takmer zabudnutý ovocný druh aj okrasný strom. Pre svoje krásne kvety a voňavé plody plné vitamínov opäť nachádza cestu do našich záhrad. Využite ju a pripravte si z nej zdravé pochúťky.

Pochúťky z dule sú plné vitamínov.Autor: profimedia.sk

A hoci plody do konzumnej zrelosti v čerstvom stave dozrejú len v tých najjužnejších oblastiach Slovenska, pri správnom spôsobe spracovania využijete aj tie, čo na strome celkom nedozreli. Stačí si len nájsť trochu času na prípravu džemu, lekváru, sirupu či želé.

MARMELÁDA

Pravá marmeláda sa pripravuje z ovocného pretlaku a cukru s prísadami. Neobsahuje kúsky ovocia a má hustejšiu, rôsolovitejšiu konzistenciu. Dá sa takmer krájať a pri pečení sa nerozteká. Na jej prípravu využijete aj menej nezrelé alebo naopak prezreté ovocie.

Postup:

Na 1 kg dulového pretlaku budete potrebovať 600 g cukru a 3 g kyseliny citrónovej.

Umyté, ošúpané a na menšie kúsky nakrájané plody bez jadierok podlejte vodou a duste domäkka. Vzniknutú hmotu prepasírujte cez sito a nechajte ďalej odparovať, kým sa jej objem nezmenší asi o štvrtinu. Postupne pridávajte cukor a nakoniec aj kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody. Ešte vriacu marmeládu naplňte až po okraj do zaváraninových pohárov, uzatvorte a otočne hore dnom. Nechajte vychladnúť.

OVOCNÝ SYR

Takto sa v podstate označujú viac zahustené marmelády, ktoré sa sušia a až potom konzumujú. Môžete ich vyrobiť z čerstvého ovocia bohatého na pektíny a vlákninu alebo zo skôr pripravenej marmelády.

Postup:

Na prípravu dulového syra budete potrebovať 1 kg zrelých dúl, menší pomaranč, trochu vody, asi 1 kg cukru a 1 až 2 kvapky pomarančovej esencie.
Dule pokrájané na väčšie a pomaranč na menšie kúsky varte s trochou vody, kým nezmäknú. Vzniknutú hmotu prepasírujte cez sitko a pridajte toľko cukru, koľko máte prepasírovanej masy. Priveďte k varu a na miernom ohni varte asi jeden a pol hodiny. Pridajte pomarančovú esenciu, nalejte do pripravených formičiek. Nechajte dva dni odstáť, vyklopte a zakryté papierom ešte dva týždne dosúšajte. Aby bolo presychanie rovnomerné, každý deň syr otáčajte.

Dulový syr

Foto: profimedia.sk

KOMPÓT

Kompóty sa vyrábajú sterilizovaním čerstvého ovocia, ktoré sa zaleje cukrovým, prípadne iným roztokom.

Dule sa nekompótujú hneď po zbere. Dobré je, nechať ich dlhšie odležať, aby plody celkom dozreli. Ak sa rozhodnete zavárať tvrdé plody, predĺžte čas sterilizácie o 50 až 100 percent alebo ich v mierne kyslej vode predvarte domäkka.

Odležané dobre vyzreté dule umyte, ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na kúsky. Predvarte ich vo vode domäkka. Naplňte do zaváraninových pohárov a zalejte horúcim nálevom (na 1 l vody dajte 300 g cukru) tak, aby bolo ovocie celé ponorené. Poháre uzatvorte a sterilizujte.

DŽEM

Džem na rozdiel od marmelády obsahuje kúsky ovocia. Rôsolovitá konzistencia nesmie byť príliš tuhá, ani sa roztekať. Džem by sa mal ľahko roztierať.

Správne uvarený džem má farbu, chuť aj vôňu ovocia z ktorého je vyrobený.

Postup:

Ak sú duly menej zrelé, na 1 kg umytých, očistených plodov bez jadierok použite 800 g cukru. Dužinu nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte. Najlepšie je variť džem v jednej dávke z 1,5 kg očistených plodov. Trochu podliate vodou ich pomaly varte domäkka. Po častiach prisypte cukor a ďalej varte, kým džem nezačne rôsolovatieť. Ešte vriaci ho naplňte až po okraje do zaváraninových pohárov, otočne hore dnom a nechajte vychladnúť.

OVOCNÁ PASTA

Základ pasty je veľmi zahustená marmeláda. Vyrába sa na konci leta. Šťavnaté ovocie nie je na jej prípravu vhodné.

Postup:

2 kg plodov umyte, ale nešúpte. Rozkrájajte ich na kúsky, podlejte vodou a pridajte šťavu z jedného citróna. Pomaly varte, asi 30 až 40 minúť domäkka. Sceďte a prelisujte cez sito. Vzniknutý pretlak odvážte. Na každých 500 g ovocia použite rovnaké množstvo cukru, ktorý postupne pri miernom vare po menších častiach pridávajte do pretlaku. Varte asi hodinu, kým hmota zhustne. Vzniknutú pastu nalejte na plytký plech, prikryje a sušte asi 4 až 5 dní, kým nebude na dotyk pevná.

Dulový rôsol

Foto: profimedia.sk

OVOCNÝ RÔSOL

Nevýhoda tohto spôsobu konzervovania je veľká spotreba cukru. Dobre pripravený 
rôsol je tak tuhý, že ho môžete krájať na plátky. Farba je rovnaká, ako farba ovocia, z ktorého bol vyrobený.

Postup:

4 kg plodov dule umyte, nešúpte a nakrájajte na plátky. Zalejte 4 litrami vody a varte domäkka. Mäkké dule nalejte aj s vodou do pláteného vrecka a nechajte odkvapkávať. Aby bol rôsol naozaj číry, musí šťava do druhého dňa odstáť. Ustálenú šťavu opatrne zlejte, zvážte a po malých častiach varte. Po pol hodine pridajte cukor (na 1 kg šťavy 300 g cukru) a citrónovú šťavu. Varte asi 7 až 10 minút. Rôsol plňte do menších pohárov.

V tomto článku sa zaoberáme dula ...viac
Autor: Lucia Harničárová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

11 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Recepty z duly: Vyťažte z ovocia plného vitamínov čo najviac
Lucia Harničárová