Známy kardiochirurg: S cholesterolom sme sa mýlili!

07.03.2013

„My lekári si len s ťažkosťami pripustíme vlastný omyl. Tak tu to máme. Dobrovoľne priznávam, že som samýlil,“ vyhlásil kardiochirurg Dwight Lundell z americkej Arizony.

DWIGHT
LUNDELL:
„Bez zápalu
sa cholesterol
neukladá
v stenách ciev,“
tvrdí skúsený
lekár.

DWIGHT LUNDELL: „Bez zápalu sa cholesterol neukladá v stenách ciev,“ tvrdí skúsený lekár.Autor: Profimedia.sk

Tvrdí, že skutočnou príčinou ochorení srdca či infarktu je zápal – bez neho sa cholesterol v našich cievach nezachytí. Dwight Lundell má 25-ročné skúsenosti a za sebou vyše päťtisíc operácií srdca. O to viac jeho vyhlásenie prekvapilo, a to aj mnohých odborníkov.

Zápal – tichý zabijak

„Musím uviesť na pravú mieru omyl, ktorý sa doteraz bral ako fakt z medicínskeho aj vedeckého hľadiska. Jedinou akceptovanou terapiou na zníženie cholesterolu bolo predpísanie liečby a nariadenie diéty, ktorá výrazne obmedzuje príjem tukov. Boli sme presvedčení, že tým sa zníži hladina cholesterolu a riziko ochorení srdca. Odchýlky od tejto metódy sa považovali za kacírstvo a mohli viesť k zanedbaniu povinnej starostlivosti. To však nefunguje,“ tvrdí americký kardiochirurg.

Skutočnou príčinou srdcových ochorení je podľa neho zápal steny artérie. „Bez zápalu prebiehajúceho v našom tele neexistuje ukladanie cholesterolu v stenách ciev ani následný vznik ochorení srdca či infarkt. Cholesterol sa voľne pohybuje v tele tak, ako to bolo prirodzene nastavené. Je to práve zápal, ktorý spôsobí, že sa v cievach zachytí,“ vysvetlil.

Sledujte, čo jete

Zápal je podľa neho prirodzená obrana organizmu proti baktériám, toxínom či vírusom. Ale... „Ak je náš organizmus dlhodobo vystavovaný zraňovaniu od toxínov alebo od potravín, ktoré nebol pôvodne geneticky nastavený tráviť, prichádza stav, nazývaný chronický zápal. Chronický zápal je rovnako škodlivý, ako je akútny zápal prospešný,“ upozornil Dwight Lundell.

K najväčším vinníkom chronického zápalu patrí zahltenie tela nadmerným príjmom vysoko spracovaných sacharidov – cukru, múky a produktov z nich vyrobených, a takisto nadmerná konzumácia omega- 6 rastlinných olejov, ako je sójový, kukuričný a slnečnicový olej, ktoré sú v mnohých spracovaných potravinách.

Z glukózy je tuk

Keď naše naplnené bunky odmietnu extra dávky glukózy, hladina cukru v krvi stúpne, produkuje viac inzulínu a glukóza sa mení na uložený tuk. „Aj keď to nevidíte, buďte si istí, že je tam. Videl som to u viac ako päťtisíc pacientov počas 25 rokov praxe, u ktorých bol jeden spoločný menovateľ – zápal v ich artériách,“ zdôraznil skúsený kardiochirurg.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/bel

Ďalšie články z tejto sekcie

Štvrťmilióna odpovedí denne

Štvrťmilióna odpovedí denne

dnes
Okysličená krv putuje zo srdca do celého tela, červené krvinky do jednotlivých orgánov distribuujú kyslík a potom sa krv, už bez kyslíku,... Čítať viac
 
Dokázali by ste rozpoznať príznaky sclerosis multiplex?

Dokázali by ste rozpoznať príznaky sclerosis multiplex?

včera
Odhaliť sclerosis multiplex je často náročné nielen pre samotných pacientov, ale aj pre lekárov. Ťažkosti prichádzajú, odchádzajú... Čítať viac
 
Au, už zasa mrcha migréna! Čo vám spúšťa záchvat?

Au, už zasa mrcha migréna! Čo vám spúšťa záchvat?

20.11.2017
Predstavujete si migrénu ako ochromujúcu bolesť hlavy? Obyčajne taká je, no zatiaľ čo jednému ide hlavu roztrhnúť, druhému sa len... Čítať viac
 
Nalieva sa vám telo vodou? Nechajte si vyšetriť srdce

Nalieva sa vám telo vodou? Nechajte si vyšetriť srdce

19.11.2017
Máte niekedy pocit, akoby ste sa o dve čísla zväčšili? Zatlačíte si prstom na predlaktie a vidíte, ako sa vám pod kožou vyrovnáva hladina.... Čítať viac
 
Detské očkovanie nevydrží večne. Čo a kedy najneskôr treba pichnúť znova?

Detské očkovanie nevydrží večne. Čo a kedy najneskôr treba pichnúť znova?

18.11.2017
Pätnásť rokov po poslednom očkovaní v detstve je čas na prvé dospelácke. Stihnite ho ešte v tridsiatke. Čítať viac
 
 

wanda.sk