Známy kardiochirurg: S cholesterolom sme sa mýlili!

07.03.2013

„My lekári si len s ťažkosťami pripustíme vlastný omyl. Tak tu to máme. Dobrovoľne priznávam, že som samýlil,“ vyhlásil kardiochirurg Dwight Lundell z americkej Arizony.

DWIGHT
LUNDELL:
„Bez zápalu
sa cholesterol
neukladá
v stenách ciev,“
tvrdí skúsený
lekár.

DWIGHT LUNDELL: „Bez zápalu sa cholesterol neukladá v stenách ciev,“ tvrdí skúsený lekár.Autor: Profimedia.sk

Tvrdí, že skutočnou príčinou ochorení srdca či infarktu je zápal – bez neho sa cholesterol v našich cievach nezachytí. Dwight Lundell má 25-ročné skúsenosti a za sebou vyše päťtisíc operácií srdca. O to viac jeho vyhlásenie prekvapilo, a to aj mnohých odborníkov.

Zápal – tichý zabijak

„Musím uviesť na pravú mieru omyl, ktorý sa doteraz bral ako fakt z medicínskeho aj vedeckého hľadiska. Jedinou akceptovanou terapiou na zníženie cholesterolu bolo predpísanie liečby a nariadenie diéty, ktorá výrazne obmedzuje príjem tukov. Boli sme presvedčení, že tým sa zníži hladina cholesterolu a riziko ochorení srdca. Odchýlky od tejto metódy sa považovali za kacírstvo a mohli viesť k zanedbaniu povinnej starostlivosti. To však nefunguje,“ tvrdí americký kardiochirurg.

Skutočnou príčinou srdcových ochorení je podľa neho zápal steny artérie. „Bez zápalu prebiehajúceho v našom tele neexistuje ukladanie cholesterolu v stenách ciev ani následný vznik ochorení srdca či infarkt. Cholesterol sa voľne pohybuje v tele tak, ako to bolo prirodzene nastavené. Je to práve zápal, ktorý spôsobí, že sa v cievach zachytí,“ vysvetlil.

Sledujte, čo jete

Zápal je podľa neho prirodzená obrana organizmu proti baktériám, toxínom či vírusom. Ale... „Ak je náš organizmus dlhodobo vystavovaný zraňovaniu od toxínov alebo od potravín, ktoré nebol pôvodne geneticky nastavený tráviť, prichádza stav, nazývaný chronický zápal. Chronický zápal je rovnako škodlivý, ako je akútny zápal prospešný,“ upozornil Dwight Lundell.

K najväčším vinníkom chronického zápalu patrí zahltenie tela nadmerným príjmom vysoko spracovaných sacharidov – cukru, múky a produktov z nich vyrobených, a takisto nadmerná konzumácia omega- 6 rastlinných olejov, ako je sójový, kukuričný a slnečnicový olej, ktoré sú v mnohých spracovaných potravinách.

Z glukózy je tuk

Keď naše naplnené bunky odmietnu extra dávky glukózy, hladina cukru v krvi stúpne, produkuje viac inzulínu a glukóza sa mení na uložený tuk. „Aj keď to nevidíte, buďte si istí, že je tam. Videl som to u viac ako päťtisíc pacientov počas 25 rokov praxe, u ktorých bol jeden spoločný menovateľ – zápal v ich artériách,“ zdôraznil skúsený kardiochirurg.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/bel

Ďalšie články z tejto sekcie

Domov hneď po operácii? Jednodňová chirurgia nie je pre každého

Domov hneď po operácii? Jednodňová chirurgia nie je pre každého

dnes
Ráno prídete, na obed vás zoperujú a večer ste doma. Jednodňová chirurgia však nie je pre každého. Čo vám môže zabrániť, aby ste sa z operácie... Čítať viac
 
VIDEO: Lekárka o nebezpečných znamienkach. Oplatí sa ich v lete skrývať?

VIDEO: Lekárka o nebezpečných znamienkach. Oplatí sa ich v lete skrývať?

včera
Rakovina kože má jednu veľkú výhodu: Je vidieť. Ktoré znamienka sa môžu zvrhnúť? Čítať viac
 
Už žiadne liposukcie! Tabletka s balónikom vás zbaví desiatok kíl

Už žiadne liposukcie! Tabletka s balónikom vás zbaví desiatok kíl

25.05.2017
Už žiadne zákroky! Lekári začali úspešne liečiť ľudí s nadváhou pilulkou, v ktorej je ukrytý balónik. Ako to funguje? Čítať viac
 
Šedivenie môže byť alarmujúce! Hrozí vášmu srdcu infarkt?

Šedivenie môže byť alarmujúce! Hrozí vášmu srdcu infarkt?

24.05.2017
Sivé vlasy nie sú vždy iba chybičkou krásy. Môžu naznačovať, že sa s vašimi srdcovými tepnami niečo deje. Čítať viac
 
VIDEOrozhovor so zubným lekárom: Ako a prečo používať medzizubnú kefku?

VIDEOrozhovor so zubným lekárom: Ako a prečo používať medzizubnú kefku?

24.05.2017
Bez medzizubnej kefky mať zdravý chrup nebudete. Jej používaním sa zbavíte i nelichotivého dychu. Neviete, ako si ju zaviesť a prečo... Čítať viac
 
 

wanda.sk