Známy kardiochirurg: S cholesterolom sme sa mýlili!

07.03.2013

„My lekári si len s ťažkosťami pripustíme vlastný omyl. Tak tu to máme. Dobrovoľne priznávam, že som samýlil,“ vyhlásil kardiochirurg Dwight Lundell z americkej Arizony.

DWIGHT
LUNDELL:
„Bez zápalu
sa cholesterol
neukladá
v stenách ciev,“
tvrdí skúsený
lekár.

DWIGHT LUNDELL: „Bez zápalu sa cholesterol neukladá v stenách ciev,“ tvrdí skúsený lekár.Autor: Profimedia.sk

Tvrdí, že skutočnou príčinou ochorení srdca či infarktu je zápal – bez neho sa cholesterol v našich cievach nezachytí. Dwight Lundell má 25-ročné skúsenosti a za sebou vyše päťtisíc operácií srdca. O to viac jeho vyhlásenie prekvapilo, a to aj mnohých odborníkov.

Zápal – tichý zabijak

„Musím uviesť na pravú mieru omyl, ktorý sa doteraz bral ako fakt z medicínskeho aj vedeckého hľadiska. Jedinou akceptovanou terapiou na zníženie cholesterolu bolo predpísanie liečby a nariadenie diéty, ktorá výrazne obmedzuje príjem tukov. Boli sme presvedčení, že tým sa zníži hladina cholesterolu a riziko ochorení srdca. Odchýlky od tejto metódy sa považovali za kacírstvo a mohli viesť k zanedbaniu povinnej starostlivosti. To však nefunguje,“ tvrdí americký kardiochirurg.

Skutočnou príčinou srdcových ochorení je podľa neho zápal steny artérie. „Bez zápalu prebiehajúceho v našom tele neexistuje ukladanie cholesterolu v stenách ciev ani následný vznik ochorení srdca či infarkt. Cholesterol sa voľne pohybuje v tele tak, ako to bolo prirodzene nastavené. Je to práve zápal, ktorý spôsobí, že sa v cievach zachytí,“ vysvetlil.

Sledujte, čo jete

Zápal je podľa neho prirodzená obrana organizmu proti baktériám, toxínom či vírusom. Ale... „Ak je náš organizmus dlhodobo vystavovaný zraňovaniu od toxínov alebo od potravín, ktoré nebol pôvodne geneticky nastavený tráviť, prichádza stav, nazývaný chronický zápal. Chronický zápal je rovnako škodlivý, ako je akútny zápal prospešný,“ upozornil Dwight Lundell.

K najväčším vinníkom chronického zápalu patrí zahltenie tela nadmerným príjmom vysoko spracovaných sacharidov – cukru, múky a produktov z nich vyrobených, a takisto nadmerná konzumácia omega- 6 rastlinných olejov, ako je sójový, kukuričný a slnečnicový olej, ktoré sú v mnohých spracovaných potravinách.

Z glukózy je tuk

Keď naše naplnené bunky odmietnu extra dávky glukózy, hladina cukru v krvi stúpne, produkuje viac inzulínu a glukóza sa mení na uložený tuk. „Aj keď to nevidíte, buďte si istí, že je tam. Videl som to u viac ako päťtisíc pacientov počas 25 rokov praxe, u ktorých bol jeden spoločný menovateľ – zápal v ich artériách,“ zdôraznil skúsený kardiochirurg.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/bel

Ďalšie články z tejto sekcie

Experti varujú: S vitamínom D to neprežeňte, môžete mať následky!

Experti varujú: S vitamínom D to neprežeňte, môžete mať následky!

dnes
Raz nám zdravotnícki odborníci tvrdia, že máme málo D vitamínu a treba ho užívať, teraz zase varujú, že priveľa déčka môže oslabiť naše... Čítať viac
 
Máte cukrovku? Žite s ňou tak, aby vás ohrozovala čo najmenej

Máte cukrovku? Žite s ňou tak, aby vás ohrozovala čo najmenej

dnes
Odborníci pripúšťajú, že získaná cukrovka sa stáva prirodzenou súčasťou nášho života podobne ako starecké slabnutie zraku. Čítať viac
 
Váš príbeh: Aplikácia jej pri infarkte zachránila život!

Váš príbeh: Aplikácia jej pri infarkte zachránila život!

včera
Predstavte si, že zavoláte sanitku, lekár príde, vytiahne mobil a zachráni vás tým pred infarktom. Čítať viac
 
S čím idete na pohotovosť? V nemocnici môžete zaplatiť až 15 eur

S čím idete na pohotovosť? V nemocnici môžete zaplatiť až 15 eur

24.07.2017
Zvýšenie poplatkov na urgentnom príjme má odradiť pacientov od zneužitia systému. Obmedzená bude aj pracovná doba lekárov na pohotovostiach.... Čítať viac
 
VIDEO: Meriate si tlak doma? Nerobte to príliš často, radí kardiológ

VIDEO: Meriate si tlak doma? Nerobte to príliš často, radí kardiológ

24.07.2017
Ak máte syndróm bieleho plášťa, potrebujete niečo úplne iné ako lieky na vysoký tlak! Čítať viac
 
 

wanda.sk