Sútaž s mediskin
 
 

Známy kardiochirurg: S cholesterolom sme sa mýlili!

07.03.2013

„My lekári si len s ťažkosťami pripustíme vlastný omyl. Tak tu to máme. Dobrovoľne priznávam, že som samýlil,“ vyhlásil kardiochirurg Dwight Lundell z americkej Arizony.

DWIGHT
LUNDELL:
„Bez zápalu
sa cholesterol
neukladá
v stenách ciev,“
tvrdí skúsený
lekár.

DWIGHT LUNDELL: „Bez zápalu sa cholesterol neukladá v stenách ciev,“ tvrdí skúsený lekár.Autor: Profimedia.sk

Tvrdí, že skutočnou príčinou ochorení srdca či infarktu je zápal – bez neho sa cholesterol v našich cievach nezachytí. Dwight Lundell má 25-ročné skúsenosti a za sebou vyše päťtisíc operácií srdca. O to viac jeho vyhlásenie prekvapilo, a to aj mnohých odborníkov.

Zápal – tichý zabijak

„Musím uviesť na pravú mieru omyl, ktorý sa doteraz bral ako fakt z medicínskeho aj vedeckého hľadiska. Jedinou akceptovanou terapiou na zníženie cholesterolu bolo predpísanie liečby a nariadenie diéty, ktorá výrazne obmedzuje príjem tukov. Boli sme presvedčení, že tým sa zníži hladina cholesterolu a riziko ochorení srdca. Odchýlky od tejto metódy sa považovali za kacírstvo a mohli viesť k zanedbaniu povinnej starostlivosti. To však nefunguje,“ tvrdí americký kardiochirurg.

Skutočnou príčinou srdcových ochorení je podľa neho zápal steny artérie. „Bez zápalu prebiehajúceho v našom tele neexistuje ukladanie cholesterolu v stenách ciev ani následný vznik ochorení srdca či infarkt. Cholesterol sa voľne pohybuje v tele tak, ako to bolo prirodzene nastavené. Je to práve zápal, ktorý spôsobí, že sa v cievach zachytí,“ vysvetlil.

Sledujte, čo jete

Zápal je podľa neho prirodzená obrana organizmu proti baktériám, toxínom či vírusom. Ale... „Ak je náš organizmus dlhodobo vystavovaný zraňovaniu od toxínov alebo od potravín, ktoré nebol pôvodne geneticky nastavený tráviť, prichádza stav, nazývaný chronický zápal. Chronický zápal je rovnako škodlivý, ako je akútny zápal prospešný,“ upozornil Dwight Lundell.

K najväčším vinníkom chronického zápalu patrí zahltenie tela nadmerným príjmom vysoko spracovaných sacharidov – cukru, múky a produktov z nich vyrobených, a takisto nadmerná konzumácia omega- 6 rastlinných olejov, ako je sójový, kukuričný a slnečnicový olej, ktoré sú v mnohých spracovaných potravinách.

Z glukózy je tuk

Keď naše naplnené bunky odmietnu extra dávky glukózy, hladina cukru v krvi stúpne, produkuje viac inzulínu a glukóza sa mení na uložený tuk. „Aj keď to nevidíte, buďte si istí, že je tam. Videl som to u viac ako päťtisíc pacientov počas 25 rokov praxe, u ktorých bol jeden spoločný menovateľ – zápal v ich artériách,“ zdôraznil skúsený kardiochirurg.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/bel

Ďalšie články z tejto sekcie

SÚŤAŽ: Dentálnou hygienou proti infarktu. Vyhrajte profesionálne ošetrenie!

SÚŤAŽ: Dentálnou hygienou proti infarktu. Vyhrajte profesionálne ošetrenie!

dnes
Kefky a niť nestačia, aj keď ich používate správne. S iZdravie.sk máte možnosť vyhrať čistenie u špecialistu. Čítať viac
 
Viete, ktoré situácie ohrozujú vaše srdce? Budete prekvapení!

Viete, ktoré situácie ohrozujú vaše srdce? Budete prekvapení!

včera
Stres ničí vaše srdce viac, ako si možno myslíte. Vyhýbajte sa situáciam, ktoré vás rozrušujú a nebezpečne zvyšujú riziko infarktu.... Čítať viac
 
Vysoký cholesterol? Príčinou nemusí byť vaša životospráva

Vysoký cholesterol? Príčinou nemusí byť vaša životospráva

22.09.2016
Hromadenie cholesterolu v krvi je životu nebezpečné. Príčinou nemusí byť práve známe nezdravé stravovanie. Koncom tohto roka bude... Čítať viac
 
Chcete mať aj na staré kolená sviežu pamäť? Venujte sa tejto aktivite

Chcete mať aj na staré kolená sviežu pamäť? Venujte sa tejto aktivite

21.09.2016
Máte sedavé zamestnanie? Aby ste čoskoro nedopadli tak, že budete zúfalo zhľadúvať okuliare, ktoré budete mať na čele! Viete, akým... Čítať viac
 
Mätúce príznaky Fabryho choroby: Kradne roky života. Prezradia ju vyrážky

Mätúce príznaky Fabryho choroby: Kradne roky života. Prezradia ju vyrážky

20.09.2016
Fabryho choroba je vrodená, no prejaviť sa môže v akomkoľvek veku. Jej odhalenie býva zdĺhavé a diagnóza je často stanovená až v dospelosti.... Čítať viac
 
 

wanda.sk