Známy kardiochirurg: S cholesterolom sme sa mýlili!

07.03.2013

„My lekári si len s ťažkosťami pripustíme vlastný omyl. Tak tu to máme. Dobrovoľne priznávam, že som samýlil,“ vyhlásil kardiochirurg Dwight Lundell z americkej Arizony.

DWIGHT
LUNDELL:
„Bez zápalu
sa cholesterol
neukladá
v stenách ciev,“
tvrdí skúsený
lekár.

DWIGHT LUNDELL: „Bez zápalu sa cholesterol neukladá v stenách ciev,“ tvrdí skúsený lekár.Autor: Profimedia.sk

Tvrdí, že skutočnou príčinou ochorení srdca či infarktu je zápal – bez neho sa cholesterol v našich cievach nezachytí. Dwight Lundell má 25-ročné skúsenosti a za sebou vyše päťtisíc operácií srdca. O to viac jeho vyhlásenie prekvapilo, a to aj mnohých odborníkov.

Zápal – tichý zabijak

„Musím uviesť na pravú mieru omyl, ktorý sa doteraz bral ako fakt z medicínskeho aj vedeckého hľadiska. Jedinou akceptovanou terapiou na zníženie cholesterolu bolo predpísanie liečby a nariadenie diéty, ktorá výrazne obmedzuje príjem tukov. Boli sme presvedčení, že tým sa zníži hladina cholesterolu a riziko ochorení srdca. Odchýlky od tejto metódy sa považovali za kacírstvo a mohli viesť k zanedbaniu povinnej starostlivosti. To však nefunguje,“ tvrdí americký kardiochirurg.

Skutočnou príčinou srdcových ochorení je podľa neho zápal steny artérie. „Bez zápalu prebiehajúceho v našom tele neexistuje ukladanie cholesterolu v stenách ciev ani následný vznik ochorení srdca či infarkt. Cholesterol sa voľne pohybuje v tele tak, ako to bolo prirodzene nastavené. Je to práve zápal, ktorý spôsobí, že sa v cievach zachytí,“ vysvetlil.

Sledujte, čo jete

Zápal je podľa neho prirodzená obrana organizmu proti baktériám, toxínom či vírusom. Ale... „Ak je náš organizmus dlhodobo vystavovaný zraňovaniu od toxínov alebo od potravín, ktoré nebol pôvodne geneticky nastavený tráviť, prichádza stav, nazývaný chronický zápal. Chronický zápal je rovnako škodlivý, ako je akútny zápal prospešný,“ upozornil Dwight Lundell.

K najväčším vinníkom chronického zápalu patrí zahltenie tela nadmerným príjmom vysoko spracovaných sacharidov – cukru, múky a produktov z nich vyrobených, a takisto nadmerná konzumácia omega- 6 rastlinných olejov, ako je sójový, kukuričný a slnečnicový olej, ktoré sú v mnohých spracovaných potravinách.

Z glukózy je tuk

Keď naše naplnené bunky odmietnu extra dávky glukózy, hladina cukru v krvi stúpne, produkuje viac inzulínu a glukóza sa mení na uložený tuk. „Aj keď to nevidíte, buďte si istí, že je tam. Videl som to u viac ako päťtisíc pacientov počas 25 rokov praxe, u ktorých bol jeden spoločný menovateľ – zápal v ich artériách,“ zdôraznil skúsený kardiochirurg.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/bel

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Z tlaku a svrbenia opuchy nôh? Na babské rady sa radšej nespoliehajte!

Z tlaku a svrbenia opuchy nôh? Na babské rady sa radšej nespoliehajte!

včera
Spočiatku sa prejavuje „iba“ pálením, svrbením či tlakom v nohách. Počas dňa, najmä v lete, pri cestovaní alebo pri dlhom státí sa... Čítať viac
 
Lekárka radí: Oplatí sa skontrolovať znamienka pred dovolenkou?

Lekárka radí: Oplatí sa skontrolovať znamienka pred dovolenkou?

včera
Vraví sa, kam chodí slnko, tam nechodí lekár. V prípade pokožky je možno lepšie, ak najprv zájdete za lekárom a až potom na slnko. Čítať viac
 
Úžasný vitamín krásy zbaví bunky stresu. No v tabletkách ho neriskujte

Úžasný vitamín krásy zbaví bunky stresu. No v tabletkách ho neriskujte

19.08.2018
Dokáže spomaliť starnutie, posilniť plodnosť aj srdce. Vitamín E patrí k vedecky potvrdeným antioxidantom. Čítať viac
 
Pýtajte si test! Rakovina sa dá zachytiť v liečiteľnom štádiu

Pýtajte si test! Rakovina sa dá zachytiť v liečiteľnom štádiu

18.08.2018
Na preventívne lekárske prehliadky chodí len štvrtina dospelých. Preto aj rakovina konečníka či hrubého čreva ostáva neodhalená,... Čítať viac
 
Nebezpečnejšia než sršeň, môže ísť o život! Čo robiť ak vás poštípe?

Nebezpečnejšia než sršeň, môže ísť o život! Čo robiť ak vás poštípe?

17.08.2018
Štípance sú nepríjemné, no pre alergikov najmä mimoriadne nebezpečné. Viete rýchlo a správne zakročiť? A ktorým hmyzom si dávať najväčší... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Známy kardiochirurg: S cholesterolom sme sa mýlili!
Plus JEDEN DEŇ/bel