Ivan Vojtek schudol 21 kíl. Ako sa mu to podarilo?

20.06.2011

Nikdy sa netajil s tým, že si rád dopraje. Rád aj varí. „Na tom sa nič nezmenilo,“ smeje sa o dvadsaťjeden kíl ľahší Ivan Vojtek.

Herec a zabávač Ivan Tuli Vojtek pózuje s dcérou Zuzkou v deň svojich päťdesiatych narodenín.

Herec a zabávač Ivan Tuli Vojtek pózuje s dcérou Zuzkou v deň svojich päťdesiatych narodenín.Autor: Plus JEDEN DEŇ/MICHAL SMRČOK

A predsa sa niečo zmenilo. „Zabudol som, čo je to jesť krížom-krážom všetko. Čochvíľa budem mať päťdesiat rokov a vtedy ľudia hodnotia, či už prácu, alebo svoje vzťahy a súkromie, a ja som si povedal, že sa chcem dožiť svojich vnúčat v pohode a chcem, aby mali fešného deda. Nie tučného a nepekného.“
Na začiatku bolo náhodné stretnutie s priateľom Mirom Polákom.

„Bol viditeľne štíhlejší, tak som sa ho spýtal, čo robí, že tak výborne vyzerá. Reku, aj ja by som rád zhodil, kondičku síce nemám najhoršiu, pretože športujem, ale už som sa viackrát pristihol pri tom, že som unavený. Akoby som to ani nebol ja.“ A tak sa Ivan Vojtek prvýkrát v živote odhodlal schudnúť s pomocou odborníkov, ku ktorým patrí aj Miro Polák. „Pochopil som, načo sú dobrí,“ usmieva sa Ivan Vojtek. Za tri mesiace sa z pôvodných stopätnástich kilogramov dostal na deväťdesiatštyri a k starým zlozvykom a kilogramom sa už nemieni vrátiť.

HNEĎ A OKAMŽITE!
Odborníčka na výživu Zuzana Vitková išla naňho zhurta. „Hneď v ten deň, keď sme sa stretli, ma zmerala, vysvetlila, do čoho vlastne idem a že najdôležitejšie je, aby som to naozaj chcel. Dala mi papier, na ktorom bolo všetko, čo nemôžem jesť. Pravdupovediac, myslel som si, že keď sa v stredu popoludní stretneme, tak ešte do nedele si pokojne polebedím, dobre sa najem a chudnúť začnem od pondelka.

Ibaže Zuzka mi povedala – začíname okamžite. Len som tak hlesol – naozaj? A ona na to – no a kedy? Tri sekundy som premýšľal, bože, budem vyzerať ako idiot, keď poviem, že až od pondelka, lebo sa chcem ešte nažrať. A keď som si spomenul, čo všetko bolo v chladničke... No nešlo to inak, bol som rozhodnutý definitívne.“ 

ODKYSLIŤ TELO A NAKŔMIŤ BUNKY
Metódu revolučného chudnutia vymyslel lekár nemeckej futbalovej reprezentácie Wolf Funfack. „Prestal som jesť zemiaky, cestoviny, ryžu, biele pečivo a chlieb, bravčové mäso, majonézové jedlá, vyprážané, mastné, sladkosti a alkohol. Jediné, čo mi nesedelo, bol zákaz červeného vína. Vravel som Zuzke, že alkohol mať nemusím, ani tvrdý, ani pivo, ale kvalitného červeného suchého vínka sa nechcem vzdať. Veď nevypijem dva litre denne, stačí pohárik. Na to jediné som ju ,ukecal‘, ale veď vínko je zdravé.“ 

Prvou fázou chudnutia bolo odkyslenie organizmu. „Znamenalo to dostať hodnotu pH na 7,4. Mohol som jesť ovocie i zeleninu, ryby, hydinové mäso, strukoviny, sóju, tofu. Mal som trochu výhodu v tom, že už asi päť rokov užívam hlivu ustricovitú, takže odkyslenie nebolo pre mňa až také náročné a dobré pH sa mi podarilo dosiahnuť pomerne rýchlo.“
Nasledovala druhá fáza. „Dostal som preparáty v prášku – nápoje, polievku a sladké tyčinky. Mixovali sa s vodou, mali rôzne príchute, napríklad čokoládovú alebo banánovú, polievky boli zemiakové, rajčinové a iné.  Okrem toho som jedol ovocie, to iba dopoludnia, a zeleninu. Tej som mohol zjesť hocikoľko a v hocijakej úprave – dusenú, surovú, na pare. Nápoje, polievky a tyčinky boli také sýte, že som ich ani nedokázal zjesť. Boli dobré na to, aby bunky dostali všetko, čo potrebujú. Pretože bunka, ktorá to nedostane, nezačne požierať tuk, ale svalovinu. Moje bunky dostali všetko, takže sa začal strácať tuk. Pil som aj veľa redukčného čaju a ani mi nenapadlo osladiť ho cukrom. Predtým by som ho nevypil,“ priznáva Ivan Vojtek.

Druhá fáza chudnutia trvá od jedenásť do štrnásť dní.

ANI MINÚTA HLADOVANIA
Rovnako dlhá je tretia fáza. „Počas nej sa mi zharmonizoval metabolizmus a vrátil som sa k racionálnemu jedálnemu lístku z prvej fázy. Potom sa už druhá a tretia fáza iba opakujú. Ja som si ich zopakoval dvakrát, čiže to boli vlastne tri cykly, celé to trvalo tri mesiace. Nehladoval som ani minútu a nemal som žiadne problémy. Vôbec nič so mnou nerobí, keď vidím vyprážané dobroty alebo niečo iné, nevybavujú sa mi žiadne emotívne spomienky,“ hovorí Ivan Vojtek. Motiváciou preňho bolo, že mu odborníci dali mantinely.

„Nahádzali do nich, čo môžem, a nechali na mňa, v akom pomere a čo budem jesť. Aby som nezabudol, každý deň musíte vypiť aspoň tri litre tekutín. Najlepšie čistú vodu a čaj, žiadne limonády a sladké nápoje. Ani bublinky nie sú najvhodnejšie. Ja vypijem až päť litrov vody a čaju.“
Svojím spôsobom pomohla Ivanovi Vojtekovi pri chudnutí manželka.

„Neverila mi, ale to bola jej stratégia. Pozná ma. Vie, že keď ma niekto spochybňuje, zahryznem sa a idem ako buldog, chcem dokázať, že nie som slaboch. Hovorila mi, načo ten cirkus, to som ti aj ja mohla povedať, čo máš jesť. Aj preto som potreboval niekoho nestranného, koho budem poslúchať.  Keby som zlyhal, hanbil by som sa.“
Ivan Vojtek má ohromnú radosť aj z toho, že v divadle mu musia prešívať kostýmy a musel vymeniť celý šatník. „Cítim sa výborne a nič mi nechýba, kilá navyše už vôbec!“

Kyslé telo neschudne

Vyskúšali ste už rôzne diéty a nič? Kým budete mať prekyslené telo, tukových záhybov sa nezbavíte. Rozlišujte, čo vám škodí a čo prospieva.

Ak si organizmus prekyslíte, zmobilizuje sa. „Začne si brániť vnútorné orgány pred žieravinou, ktorou vlastne kyselina je,“ hovorí Milada Dobrotková, poradkyňa pre zdravú výživu zo spoločnosti Monada. V tele nastanú rôzne pochody – odvápňujú sa kosti, strácajú sa cenné minerály, všetko preto, aby sa nežiaduce kyseliny zneutralizovali. ň

„Telo funguje dobre, ak je pH na úrovni 6,8 – 7,4. Kyseliny sa vytvárajú stále, po skonzumovaní mäsa vzniká kyselina močová, ak si dáte pizzu, cestoviny, biele rožky alebo chlieb, zasa octová. Tá sa do tela dostane aj po napolitánkach či po keksíkoch, ktoré zhltnete večer pri televízore. Všetky bublinkové a farebné nápoje majú na svedomí kyselinu fosforečnú a uhličitú. Kyseliny poškodzujú telo stratou imunity, skladovaním odpadových látok a ak to trvá dlho, vytvára sa viscerálny, vnútorný tuk a jednotlivé orgány sa ním obalia, “ vysvetľuje Dobrotková.

Proti prekysľovaniu hovorí aj fakt, že krv, najdôležitejšia tekutina pre človeka, je zásaditá, má pH cca 7,4, preto by sme mali všetky tekutiny v tele udržiavať v zásaditom pH. „Kyseliny majú hodnotu
od 0 po 7, neutrálne pH je 7, od 7 po 14 sú zásady,“ hovorí poradkyňa.

PÁSIKY SÚ VÝKRIČNÍK
Motiváciou pre pani Dobrotkovú, aby sa začala zaoberať metódou odkyslenia, bol jej kolega Miro Polák. „Niežeby sa extra prejedal, ale dal si aj to pivko, aj iné... No a zrazu mal stosedem kilogramov. Skúšal všeličo, ale schudnúť na vysnívaných deväťdesiat kíl sa mu nedarilo. Metódu odkyslenia garantovali lekári, to nám dávalo určitú istotu. Výživou sa zaoberám dlhé roky a zažila som už veľa prípravkov i metód, vždy ich niekto vyskúšal a nakoniec sa veľký úspech nekonal. Takže som mala trochu obavy. “

V prvej fáze sa vylúčia kyselinotvorné potraviny a užívajú sa doplnky, ktoré telo rýchlejšie odkyslia. „Po zmeraní ranného pH sa užijú prípravky na vytvorenie zásaditej reakcie, odporúčame ich brať dlhšie. Prekyslenie sa dá ľahko zistiť pomocou prúžkov, ktoré sa ráno ocikajú, čím je žltší, tým horšie,“ dodáva Milada Dobrotková. „Neverili by ste, ako prúžky človeka zmobilizujú, hneď vidí, ako na tom je.“ Dôležité je aj pravidelné stravovanie, v určitých intervaloch.

Prípravky na odkyslenie zlepšujú metabolizmus, znížia krvný tlak i cholesterol. Zaberajú aj na zápchu, ktorú má väčšina ľudí s nadváhou, telo sa celkovo prečistí. Po celý čas sa pritom pije redukčný čaj.

PRE VYŠŠIE HMOTNOSTI
Pani Dobrotková je presvedčená, že človek môže pre seba veľa urobiť  kvalitnou stravou, no dodržiavať niečo otrocky a nevnímať, čo to s ním robí, je hlúposť. „Na každého zaberá niečo iné, klientom hovorím, že im neponúkam diétu, ale nový spôsob stravovania. Upozorním ich, že to nie je systém – mesiac, dva to budem dodržiavať a potom sa vrátim k starým návykom. To je škoda peňazí i energie. Metódu odporúčam hlavne tým, ktorí majú viac ako desať kilogramov nadváhy, pretože tých desať sa dá zhodiť, ak sa človek trochu zdisciplinuje. Ak je nadváha vyššia, vnútorné orgány sú obalené tukmi a chudnutie ide horšie. Podkožný tuk nie je iba nevábna masa deformujúca telo, veľmi negatívne pôsobí aj v jeho vnútri. Každá tuková bunka, ktorá je na brušných orgánoch, produkuje látky podporujúce zápaly a dokonca aj rakovinové bujnenie.“

KEĎ JESŤ, TAK JESŤ
Veľa chýb v stravovaní robíme nevhodnými kombináciami. „Telo nedokáže dobre stráviť bravčové mäso so zemiakmi alebo s ryžou či s bielym pečivom. Mali by sme dodržiavať aj zákonitosti prírody a v jednotlivých ročných obdobiach konzumovať jedlá, ktoré sú pre ne príznačné. Kedysi sa napríklad bravčové mäso jedlo iba v zime, v lete sa jedávali kyslé polievky, strukoviny, ovocie, zelenina.“

Milada Dobrotková radí kaloricky najvýdatnejšie jedlo dňa zjesť na obed. „Od štvrtej ráno do dvanástej napoludnie je telo v režime čistenia, nemali by sme ho hneď na raňajky zaťažiť vajcami s klobáskou. Ráno stačí niečo ľahké, ovocie, vločky, obilninová kaša.“

Po odkyslení tela nastupuje druhá fáza. Okrem ovocia a zeleniny k nej patria aj instantné nápoje, polievky a tyčinky s rozličnými príchuťami. „Mixujú sa s vodou a organizmus v nich dostane všetky potrebné živiny, teda bielkoviny, tuky a cukry vo forme, ktorá sa neukladá. Tu viditeľne cíti, že chudne, hlavne vnútorné tuky sa rozpúšťajú.“ Po desiatich až štrnástich dňoch sa potom opakuje stravovanie z prvej fázy, pričom fázy sa môžu kombinovať.

„Človek sa vráti k prirodzenej strave, žiadne konzervy, bagety. Klientov učíme – ak jete, netelefonujte, nerozprávajte, nerobte pri počítači a nevybavujte ďalších sto vecí. Hlúposťou dneška sú takzvané pracovné obedy. Keď jem, tak jem, nie len niečo hlcem. Jedlo sa musí dobre požuť! A znova jesť sa učia veru aj mnohí päťdesiatnici,“ prízvukuje pani Dobrotková.

JEDZTE VEĽA
Ovocia – najvhodnejšie je také, čo dozrieva v našej zemepisnej šírke. Jedávajte ho zrelé, čerstvé, nie po jedle. Kombinácia veľmi sladkého a veľmi kyslého nie je najlepšia.
Zeleniny – všetky druhy, surovú aj tepelne upravenú.
Obilnín – sú zdrojom energie.

JEDZTE S MIEROU
Strukoviny – sú v nich bielkoviny a sú základným stavebným kameňom tela.
Orechy – obsahujú minerály a stopové prvky.
Mlieko a mliečne výrobky, mäso, ryby – sú zdrojmi živočíšnych bielkovín, nie je v nich vláknina, nahraďte ich rastlinnými potravinami.

PITE VEĽA
Vody, nesladených čajov.

JEDZTE MÁLO
Tukov – masla, slaniny, údenín, ale aj čokolády, lístkového cesta, vyprážaných lupienkov.
Cukrov – sú silne kyselinotvorné, oslabujú imunitu, nahraďte ich sušeným a čerstvým ovocím, obilninami.

DENNE ZJEDZTE
80 percent zásadotvorných a 20 percent kyselinotvorných potravín.

VHODNÉ KOMBINÁCIE
✓ Ovocie samostatne, do prázdneho žalúdka, prípadne s obilnými kašami
✓ Živočíšne bielkoviny – mäso, mliečne výrobky, vajcia – so zeleninou
✓ Sacharidy – chlieb, cestoviny, ryža, pohánka, pšeno, kukurica, zemiaky – so zeleninou
✓ Strukoviny len so zeleninou a s bylinkami
✓Orechy s ovocím, zeleninou, s medom

Kyselinotvorné potraviny
mäso a výrobky z neho, pasterizované mlieko a výrobky z neho, vajcia, maslo, masť, obilniny, šošovica, hrach, ružičkový kel, špargľa, vlašské orechy, zaváraniny a konzervované potraviny, cukor, soľ, ocot, kakao, čokoláda, pasterizované ovocné džúsy, aromatizované, prifarbované nápoje a potraviny.

Zásadotvorné potraviny
sója, fazuľa, lieskovce, mandle, čerstvé nepasterizované mlieko, jogurty, acidofilné mlieko (tepelne neupravené), zelenina a ovocie čerstvé i sušené, gaštany, kokos, mak, slnečnica, naklíčené obilniny, naklíčené strukoviny, naklíčené semená, kvasnice, huby, bylinné čaje, minerálky

Rastlinné tuky a med sú neutrálne.

Koľko to stojí
Základ – prípravky na odkyslenie, probiotiká a redukčný čaj stoja približne 245 eur, k tomu prirátajte nápoje, polievky, tyčinky podľa individuálnej potreby, čo dovedna vyjde od 400 do 500 eur.

Autor: Jozefína KAŠŠOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Obezita už nie je len o životospráve! Problém účinne rieši pasáž žalúdka

Obezita už nie je len o životospráve! Problém účinne rieši pasáž žalúdka

24.05.2016
Obezita je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť len zmenou životného štýlu. Aj na Slovensku sa uplatňuje spôsob liečby, ktorá podľa štúdií... Čítať viac
 
7 superpotravín na rýchlejšie chudnutie. Vy ich ešte nepoznáte?

7 superpotravín na rýchlejšie chudnutie. Vy ich ešte nepoznáte?

23.05.2016
Pre skvelú figúru na pláži máte ešte stále čas čosi urobiť! Pridajte si do jedálnička sedem superpotravín a po dvoch týždňoch schudnete... Čítať viac
 
Herečka Natália Puklušová je o 7 kíl ľahšia. Necvičí, no toto už neje

Herečka Natália Puklušová je o 7 kíl ľahšia. Necvičí, no toto už neje

22.05.2016
Herečka Natália Puklušová (32) sa vzdala bieleho pečiva, zhodila sedem kilogramov a prestala ju bolieť hlava. Čítať viac
 
Máte pár kilogramov navyše? Prestaňte sa vyhovárať na gény!

Máte pár kilogramov navyše? Prestaňte sa vyhovárať na gény!

20.05.2016
Podľa štatistických predpokladov bude mať v roku 2030 viac ako polovica Európanov nadváhu. K tejto nelichotivej štatistiky výdatne... Čítať viac
 
Beyoncé zvádza boj s oblými génmi. Takto si musí vydrieť sexi krivky

Beyoncé zvádza boj s oblými génmi. Takto si musí vydrieť sexi krivky

19.05.2016
Za dokonalými krivkami sa skrýva tvrdá disciplína a láska k tancu. Nohy si Beyoncé vylepšuje nielen chôdzou po schodoch, ale i drepmi.... Čítať viac
 
 

wanda.sk