Nie každé ovocie je na chudnutie

27.06.2009

Čas ovocia je tu. Tržnice aj supermarkety sú zaplavené nielen celoročným tropickým ovocím z dovozu, ale aj sezónnymi sladkými a zdravými plodmi. Kým však zahryznete do šťavnatého melóna alebo chutného ananásu, overte si, koľko kalórií má. Prinášame vám rebríček ovocia a ich hodnoty kalórií v 100 až 150 g porcii.

 HROZNO

– keďže obsahuje hroznový cukor, je vhodné skôr pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Aj keď vďaka svojej výživovej hodnote je energetickou bombou, patrí medzi najzdravšie ovocie.

289 kj/69 kcal

 AVOKÁDO

– pozor, najkalorickejšie ovocie v našom rebríčku. Obsahuje veľmi málo vody oproti iným druhom ovocia. Je to plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Je bohaté na tuky. Tip pre vás – skúste si ho dať namiesto syra, toto ovocie je oproti syru totiž o niečo menej kalorické.

784 kj/187 kcal

 JAHODY

– obsahujú vitamín C, draslík a železo a čo je dôležité, patria medzi menej kalorické plody a majú málo tuku. Tiež obsahujú veľa vody a takisto sú vhodné na chudnutie.

180 kj/43 kcal

BANÁN

– absolútne nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.

398 kj/95 kcal

NEKTARÍNKY

– podobne ako melón aj toto ovocie príbuzné broskyni obsahuje veľa vody. V zrelom stave až 83 percent. Okrem toho, že sú málo kalorické, obsahujú draslík a vápnik.

152 kj/36 kcal

 ANANÁS

– aj toto ovocie sa zmestilo do prvej polovice rebríčka medzi plody, ktoré sú vhodné pri chudnutí. Urýchľuje totiž spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.

196 kj/47 kcal

JABLKO

– obsahuje nielen dôležité vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá je dôležitá pri správnom trávení. Tiež obsahuje veľa vody, je vhodné aj proti nespavosti.

255 kj/61 kcal

PAPÁJA

– síce podporuje spaľovanie tukov, s jej konzumáciou to nepreháňajte. Je to druhé najkalorickejšie ovocie. Má však veľa vitamínov, brzdí zápaly a čistí črevá.

590 kj/140 kcal

GRAPEFRUIT

– ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov.

172 kj/41 kcal

KIVI

– vitamínová bomba. Vitamín C, ktorého má kivi požehnane, podporuje spaľovanie tukov. Takže aj toto ovocie si môžete zaradiť do diéty.

207 kj/49 kcal

ČERVENÝ MELÓN

– jedzte ho do sýtosti. Obsahuje totiž 90 percent vody, takže okrem vitamínov, ktoré melón obsahuje, do seba dostávate v lete tak veľmi potrebné tekutiny.

110 kj/26 kcal

 SLIVKY

– ideálne spojenie vápnika a fosforu veľmi dobre pôsobí na kosti. Okrem toho má veľa vlákniny a tiež železa a vitamínov. V ovocí je asi 10 percent cukru.

225 kj/54kcal

 

 

Autor: kl, Foto: MATEJ KALINA

Ďalšie články z tejto sekcie

Vymeňte auto za iné kolesá! Za čo okrem bicykla?

Vymeňte auto za iné kolesá! Za čo okrem bicykla?

včera
Spríjemnia vám naháňanie kondície i prehliadku mesta. Bicykel pomôže kolenám, korčule vyformujú zadok a kolobežka nahradí drepy.... Čítať viac
 
Zábavné VIDEO vás naučí pracovať s notebookom bez bolesti chrbta

Zábavné VIDEO vás naučí pracovať s notebookom bez bolesti chrbta

17.09.2014
Zábavné video vám ukáže, ktoré časti tela trpia najviac, keď nesprávne sedíte pri počítači alebo s notebookom na kolenách. Teraz si... Čítať viac
 
Robo Opatovský: Odkedy bývame na dedine, žijem zdravšie

Robo Opatovský: Odkedy bývame na dedine, žijem zdravšie

14.09.2014
Viete, čo je dobré robiť, aby ste boli zdravší a žili dlhšie? Niekedy vás môže naštartovať celkom malá zmena. Čítať viac
 
Psychologička: Negatívne pocity po nehode dobehnú každého

Psychologička: Negatívne pocity po nehode dobehnú každého

13.09.2014
Na tragickú nehodu sa nedá zabudnúť. Ešte horšie to majú populárne osoby, ktoré nehodu spôsobili, pretože reakcie príbuzných aj verejnosti... Čítať viac
 
Slovenská kuchyňa: Halušky máme v génoch, piť pivo sme sa naučili

Slovenská kuchyňa: Halušky máme v génoch, piť pivo sme sa naučili

11.09.2014
Väčšina výrazných zmien v našom stravovaní sa odohrala v minulom storočí. Prospeli nám alebo je čas na návrat ku kulinárskym koreňom?... Čítať viac