Zdravie   Deti

Inšpirujte sa naším zdravším farebným a chutným menu pre malých i veľkých jedákov

19.10.2017

Vedeli ste, že sa dá puding uvariť z ovsených vločiek? Dokonca aj chutné, chrumkavé fašírky dokážete vyčarovať zo šošovice. Ak vám došli nápady, poďte si s nami pripraviť toto zdravé menu, za ktoré vás pochvália aj vaši malí jedáci.

Snažte sa variť chutne a farebne, vaše deti to určite ocenia.

Snažte sa variť chutne a farebne, vaše deti to určite ocenia.Autor: Natália Kuľková

Obezita u detí je na vzostupe. Deti pijú presladené nápoje, jedia presolené a príliš sladké jedlá nielen doma, ale aj v školských jedálňach. Je načase zmeniť to. Pri varení obmedzujte soľ a do vašich obľúbených sladkých jedál dávajte minimálne o tretinu menej cukru, ako je uvedené v recepte. Nielen že budete mať viac energie, ale budete aj štíhlejší a zdravší.

Na raňajky si pripravujte domáce nátierky, počas dňa jedzte množstvo čerstvej zeleniny a ovocia, nevynechávajte ani strukoviny a obilniny. Zabudnite na sirupové vody. Stačí lyžička trstinového cukru, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a pár lístkov čerstvých byliniek a svojim deťom veľmi rýchlo vykúzlite zdravý a osviežujúci nápoj. Ak máte chuť na zmenu, skúste tieto recepty:

Avokádovo-vajíčková nátierka so špaldovým posúchom

Nátierka: 1 zrelé avokádo, 3 vajcia, 2 lyžice horčice, 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky, štipka morskej soli

Posúch: 250 - 300 g špaldovej múky,  10 g čerstvého droždia, 2 dl vlažnej vody, lyžička trstinového cukru, lyžička soli

Postup: Zrelé avokádo vydlabeme, vajcia uvaríme a ošúpeme. Spolu s avokádom vložíme do mixéra. Pridáme horčicu, nakrájanú pažítku a soľ. Nátierku dohladka vymixujeme. Nátierku si môžete natierať na špaldový posúch. Múku vysypeme do misky, pridáme soľ a do stredu urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu. Do nej nasypeme lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Približne po pätnástich minútach vymiesime celistvé nelepivé cesto. Pomúčime a necháme asi polhodinku kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Keď je cesto vykysnuté, poprášime ho múkou a roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia.

Predchádzajúca strana 1 / 6 Nasledujúca strana
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Najzáhadnejšia porucha spánku: Aj vy sa budíte sa so strachom a bez pohnutia?

Najzáhadnejšia porucha spánku: Aj vy sa budíte sa so strachom a bez pohnutia?

včera
Otvoríte oči do tmy a cítite obrovský strach. Niečo sa k vám približuje, tlačí vám na hrudník a vy chcete kričať, ale z hrdla nedostanete... Čítať viac
 
Ťažká párty s alkoholom? 19 rýchlych záchran, ktoré pomôžu prekonať opicu

Ťažká párty s alkoholom? 19 rýchlych záchran, ktoré pomôžu prekonať opicu

26.05.2018
Bolesť hlavy, nevoľnosť a roztrasený žalúdok. Nuž, nesadlo. Ani nemusíte skončiť pod stolom na to, aby ste sa na druhý deň cítili ako... Čítať viac
 
VIDEO: Jedno telo, dve DNA. Modelka je svojim vlastným dvojčaťom

VIDEO: Jedno telo, dve DNA. Modelka je svojim vlastným dvojčaťom

25.05.2018
Časté nádchy, kožné alergie na jednej strane tela a zvláštne sfarbenie kože prinieslo neuveiteľnú diagnózu. Americká speváčka a... Čítať viac
 
Rakovina kože nevznikne len spálením. 7 príčin, ktoré by ste nečakali

Rakovina kože nevznikne len spálením. 7 príčin, ktoré by ste nečakali

24.05.2018
Dávať si pozor na opaľovanie počas najsilnejšieho slnka už nestačí. Existuje niekoľko ďalších dôvodov vzniku nádoru, o ktorých ste... Čítať viac
 
Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

23.05.2018
Pravidelne vám niekto zdvihne tlak či sú to deti, partner, nadriadený s veľkým egom alebo nezodpovedný kolega.  Základ je, hlavne... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Inšpirujte sa naším zdravším farebným a chutným menu pre malých i veľkých jedákov
Natália Kuľková