predplatne
 
Zdravie   Deti

Inšpirujte sa naším zdravším farebným a chutným menu pre malých i veľkých jedákov

19.10.2017

Vedeli ste, že sa dá puding uvariť z ovsených vločiek? Dokonca aj chutné, chrumkavé fašírky dokážete vyčarovať zo šošovice. Ak vám došli nápady, poďte si s nami pripraviť toto zdravé menu, za ktoré vás pochvália aj vaši malí jedáci.

Snažte sa variť chutne a farebne, vaše deti to určite ocenia.

Snažte sa variť chutne a farebne, vaše deti to určite ocenia.Autor: Natália Kuľková

Obezita u detí je na vzostupe. Deti pijú presladené nápoje, jedia presolené a príliš sladké jedlá nielen doma, ale aj v školských jedálňach. Je načase zmeniť to. Pri varení obmedzujte soľ a do vašich obľúbených sladkých jedál dávajte minimálne o tretinu menej cukru, ako je uvedené v recepte. Nielen že budete mať viac energie, ale budete aj štíhlejší a zdravší.

Na raňajky si pripravujte domáce nátierky, počas dňa jedzte množstvo čerstvej zeleniny a ovocia, nevynechávajte ani strukoviny a obilniny. Zabudnite na sirupové vody. Stačí lyžička trstinového cukru, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a pár lístkov čerstvých byliniek a svojim deťom veľmi rýchlo vykúzlite zdravý a osviežujúci nápoj. Ak máte chuť na zmenu, skúste tieto recepty:

Avokádovo-vajíčková nátierka so špaldovým posúchom

Nátierka: 1 zrelé avokádo, 3 vajcia, 2 lyžice horčice, 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky, štipka morskej soli

Posúch: 250 - 300 g špaldovej múky,  10 g čerstvého droždia, 2 dl vlažnej vody, lyžička trstinového cukru, lyžička soli

Postup: Zrelé avokádo vydlabeme, vajcia uvaríme a ošúpeme. Spolu s avokádom vložíme do mixéra. Pridáme horčicu, nakrájanú pažítku a soľ. Nátierku dohladka vymixujeme. Nátierku si môžete natierať na špaldový posúch. Múku vysypeme do misky, pridáme soľ a do stredu urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu. Do nej nasypeme lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Približne po pätnástich minútach vymiesime celistvé nelepivé cesto. Pomúčime a necháme asi polhodinku kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Keď je cesto vykysnuté, poprášime ho múkou a roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia.

Predchádzajúca strana 1 / 6 Nasledujúca strana
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

dnes
Nohy v teple, zabalení do deky a vyhriati horúcou sprchou. Ako ste dnes svojej imunite pomohli? Namiesto tepla, skúste liečbu chladom.... Čítať viac
 
Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

dnes
Problémy prichádzajú pomaly a nenápadne. Všimnete si ich zväčša, keď už je neskoro. Odstráňte preto v predstihu nesprávne zvyky,... Čítať viac
 
Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

včera
Čo rozhodne o tom, či unavení dôjdete na diaľnici bezpečne do cieľa alebo nie? Čítať viac
 
Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

12.11.2018
Umelec podľahol zákernému ochoreniu. Patrí k tým, ktoré sa často hlásia nenápadne. Aj vy sa tvárite, že sa nič nedeje? Čítať viac
 
VIDEO: Ako si privolať najlepšieho priateľa

VIDEO: Ako si privolať najlepšieho priateľa

12.11.2018
Vraví sa, že najlepší priateľ človeka je pes. Aby to naozaj platilo, musíte vedieť spolu komunikovať a psík vás musí poslúchať. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Inšpirujte sa naším zdravším farebným a chutným menu pre malých i veľkých jedákov
Natália Kuľková