Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

dnes
To, či ste nočná sova alebo ranné vtáča zväčša záleží od genetiky. No nastaviť si skoršie budík má viaceré výhody pre obe skupiny ľudí.... Čítať viac
 
Suchý vzduch praje alergénom a vírusu chrípky. Máte ho v norme?

Suchý vzduch praje alergénom a vírusu chrípky. Máte ho v norme?

včera
Príliš vlhký vzduch vyvoláva rovnaké problémy ako suchý. Pod 40 percentami zaťažuje dýchacie cesty. Koľko máte? Čítať viac
 
Novinka! Mobilná appka vás upozorní na psychickú chorobu

Novinka! Mobilná appka vás upozorní na psychickú chorobu

19.05.2018
Analýzou intonácie hlasu pri bežných telefonátoch dokáže váš mobil zistiť, či sa nerútite do depresie. Čítať viac
 
VIDEO: Skúsili sme za vás tréning proti stresu. Metóda MBSR je TOP!

VIDEO: Skúsili sme za vás tréning proti stresu. Metóda MBSR je TOP!

18.05.2018
Búšenie srdca, spotené ruky, prchké reakcie a vnútorný nepokoj. Máte stres. Nevyhnete sa mu, no za dva mesiace ho budete zvládať lepšie.... Čítať viac
 
Herečka Petra Vajdová sa lieči zo závislosti. Koľkí ju naozaj prekonajú? 

Herečka Petra Vajdová sa lieči zo závislosti. Koľkí ju naozaj prekonajú? 

17.05.2018
Pred pár dňami sa objavila informácia, že sa Petra Vajdová (33) aktuálne podrobuje protialkoholickej liečbe v zahraničí. Dobrovoľne.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Črevné virózy nás trápia v lete najviac
KATARÍNA ŠTERBOVÁ