predplatne
 

Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Nevinné zvyky, ktoré vám doma ničia zdravie. Zistite, ako ľahko znížite kvalitu vzduchu

Nevinné zvyky, ktoré vám doma ničia zdravie. Zistite, ako ľahko znížite kvalitu vzduchu

dnes
Sviečku či radšej otvorený oheň? No ani dilema medzi utieraním a sušením vašim pľúcam nepomôže. Čítať viac
 
Rada nad zlato - čo všetko by ste mali a môžete recyklovať?

Rada nad zlato - čo všetko by ste mali a môžete recyklovať?

dnes
Recyklácia a stav planéty je téma, ktorá by mala zaujímať každého človeka. Napriek tomu sa jej aktívne venuje len menšinová časť populácie.... Čítať viac
 
Akú máte farbu pier? Niektoré odtiene predpovedajú vážne ochorenie!

Akú máte farbu pier? Niektoré odtiene predpovedajú vážne ochorenie!

včera
Väčšinou vás potrápia suché, popraskané pery. Niekedy sa však oplatí na ústa lepšie prizrieť, lebo aj farba môže signalizovať závažnejšie... Čítať viac
 
Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

11.12.2018
Žijeme v západnej kultúre, ktorá o sexe hovorí tak uvoľnene ako nikdy predtým. Napriek tomu sa mladí ľudia milujú oveľa menej ako rodičia... Čítať viac
 
VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

10.12.2018
Šál nie je len módny doplnok. Je vedecky preverené, že ak si ho natiahnete cez nos, môže vás ochrániť pred virózou. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Črevné virózy nás trápia v lete najviac
KATARÍNA ŠTERBOVÁ