Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: Z hviezdneho neba k bolestiam. Slávnych dohnali pod nôž zničené kolená

FOTO: Z hviezdneho neba k bolestiam. Slávnych dohnali pod nôž zničené kolená

25.03.2017
Ako najmenej chránené a súčasne anatomicky najkomplikovanejšie kĺby trpia pri úrazoch najväčšmi. Svoje o tom vedia aj športovci,... Čítať viac
 
VÝZVA: Mestá dnes zakročia proti svetelnému smogu. Spravte niečo zdravé aj u seba doma!

VÝZVA: Mestá dnes zakročia proti svetelnému smogu. Spravte niečo zdravé aj u seba doma!

25.03.2017
V sobotu 25. marca sa Bratislava a ďalšie mestá na Slovensku po druhýkrát zapoja do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného... Čítať viac
 
Čo hovorí vaša pečeň? Najvyšší čas ju detoxikovať, pomôžu jej tieto rastlinky

Čo hovorí vaša pečeň? Najvyšší čas ju detoxikovať, pomôžu jej tieto rastlinky

24.03.2017
Ste takí zdraví, aká zdravá je vaša pečeň. Celý život vás zbavuje od nečistôt, čo spravíte pre ňu vy? Čítať viac
 
FOTO: Tento poklad nevyhadzujte. 8 zeleninových šupiek, ktoré vám doplnia vitamíny

FOTO: Tento poklad nevyhadzujte. 8 zeleninových šupiek, ktoré vám doplnia vitamíny

23.03.2017
Nevoňajú vám zeleninové šupky? Intuícia vás klame. Veľakrát je to najzdravšia časť plodov, hoci tak nevyzerá. Čítať viac
 
FOTO: Je vaša strava naozaj pestrá? Tento MANUÁL spočíta, či to robíte správne

FOTO: Je vaša strava naozaj pestrá? Tento MANUÁL spočíta, či to robíte správne

21.03.2017
Určite poznáte pravidlá pestrého stravovania? Ak automaticky odpovedáte áno, zadržte. Nestačí mať totiž len farebný tanier, ale... Čítať viac
 
 

wanda.sk