Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Pozeráte TV viac ako 5 hodín denne? Toto sa začne diať s vaším telom

Pozeráte TV viac ako 5 hodín denne? Toto sa začne diať s vaším telom

včera
Radi vysedávate pred telkou? Nepreháňajte to! Japonskí vedci zistili, že trávenie času pri televízore zvyšuje vážne zdravotné riziká.... Čítať viac
 
FOTO: Slávni cukrovkári. Ako chutí sladký život plný obmedzení?

FOTO: Slávni cukrovkári. Ako chutí sladký život plný obmedzení?

19.02.2017
Cukrovka vám nemusí prekaziť ani tie najsmelšie životné plány, potvrdzuje Veronika Balcová (23), vlaňajšia finalistka Miss Universe.... Čítať viac
 
Poškriabaná rohovka či snežná fatamorgána. Neverili by ste, čo sa prihodí pri zimnom šantení

Poškriabaná rohovka či snežná fatamorgána. Neverili by ste, čo sa prihodí pri zimnom šantení

18.02.2017
Stalo sa vám, že ste na svahu nevideli ani na centimeter pred seba a už vôbec nie pod seba? Jasné svetlo a biely terén klamlivo splývajúci... Čítať viac
 
Nadmerné potenie vyrieši kúpeľ vo vaničke či chirurgický zákrok

Nadmerné potenie vyrieši kúpeľ vo vaničke či chirurgický zákrok

17.02.2017
Ak mokré mapy pod pazuchami nevyrieši antiperspirant, musia nastúpiť tvrdšie zbrane. Zachrániť vás môže napríklad aj prúd. Čítať viac
 
Vedci varujú: Nechytajte pri jedle do rúk mobil! 

Vedci varujú: Nechytajte pri jedle do rúk mobil! 

16.02.2017
Ako často si utierate antibakteriálnym obrúskom mobil? Nikdy? Vyrážky na tvári je to najmenej, čo si mobilom spôsobujete. Nebudete... Čítať viac
 
 

wanda.sk