predplatne
 

Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

včera
Spojitosť medzi stúpajúcou popularitou solárií a pribúdajúcimi zhubnými kožnými nádormi potvrdili aj talianski a francúzski... Čítať viac
 
Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

24.05.2019
Minulosť svojich predkov si nesiete v génoch rovnako ako svoju budúcnosť. Ktorým chorobám sa nevyhnete a ktoré vás obídu oblúkom,... Čítať viac
 
Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

23.05.2019
Takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku tvoria ochorenia horných končatín z prílišnej záťaže.  Čítať viac
 
TEST: Odpovedzte na otázky a zistite či vám hrozí ochorenie obličiek

TEST: Odpovedzte na otázky a zistite či vám hrozí ochorenie obličiek

23.05.2019
Chcete vedieť, ako sú na tom vaše obličky? Test prezradí, či patríte do rizikovej skupiny a hrozí vám hrozí chronické ochorenie. Čítať viac
 
Sníval sa vám príjemný sen a chcete v ňom pokračovať? Vieme, ako na to!

Sníval sa vám príjemný sen a chcete v ňom pokračovať? Vieme, ako na to!

22.05.2019
Ak ste sa prebudili v najlepšom a chceli by ste vedieť, ako sa sen skončí, môžete ho dosnívať. Podľa expertov sa dá prerušované snívanie... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Črevné virózy nás trápia v lete najviac
KATARÍNA ŠTERBOVÁ