Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

SÚŤAŽ o bezbolestnú operáciu očí je v plnom prúde. Hlasujte aj vy za najveselší príbeh!

SÚŤAŽ o bezbolestnú operáciu očí je v plnom prúde. Hlasujte aj vy za najveselší príbeh!

včera
Aj vy môžete rozhodnúť o tom, kto viac nebude potrebovať svoje okuliare či šošovky. Už o týždeň sa niekto bude radovať. A my samozrejme... Čítať viac
 
S havkáčom je život zdravší: Dôvody, ktoré vás presvedčia zadovážiť si psa

S havkáčom je život zdravší: Dôvody, ktoré vás presvedčia zadovážiť si psa

včera
Láska k zvieraťu robí divy. Dokáže liečiť, zlepšovať náladu, pomáhať chorým deťom a ľuďom v núdzi... Čomu všetkému ešte prospieva?... Čítať viac
 
Zaujímavosti o kliešťoch: Chutia im neresti, týmto ich nevedomky lákate

Zaujímavosti o kliešťoch: Chutia im neresti, týmto ich nevedomky lákate

včera
Nebezpečenstvo výskytu kliešťov hrozí najmä začiatkom leta, ľudia by mali byť práve v týchto dňoch zvlášť opatrní. Čítať viac
 
EKOnápad našich dizajnérov na leto ako stvorený: Aha, čo im sadlo na nos

EKOnápad našich dizajnérov na leto ako stvorený: Aha, čo im sadlo na nos

26.06.2017
Slovenských dizajnérov zaujali ekomateriály natoľko, že vymysleli kompostovateľné okuliare. Rozumejú si s dioptrickými aj so slnečnými... Čítať viac
 
Tínedžer zomrel na vyučovaní. Zabili ho kofeínové nápoje

Tínedžer zomrel na vyučovaní. Zabili ho kofeínové nápoje

26.06.2017
Rýchla konzumácia kofeínu spôsobila smrť 16-ročného školáka. Zúfalý otec vyzýva rodičov, aby s deťmi hovorili o nebezpečenstvách... Čítať viac
 
 

wanda.sk