Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

dnes
Bolesti brucha nepodceňujte, ani keď sa hlásia iba občas, najmä po jedle. Nemusí ísť o neškodnú diétnu chybu, ale o pankreas. Čítať viac
 
Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

dnes
Teplý kúpeľ odplaví únavu, ale v  termálnej vode z Perly Karpát sa rozpustí aj bolesť kĺbov. Ak sa k tomu všetkému zbavíte skrytých... Čítať viac
 
Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

včera
Hoci je druhou najčastejšou príčinou rakoviny pľúc, zatiaľ ho neberú príliš vážne ani naši stavbári, ani legislatíva. Čítať viac
 
7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

19.09.2017
Bez proteínov sa naše telo nezaobíde. Športovci ich často užívajú viac, ako by mali, ale veľa ľudí ich má v tele nedostatok. Skúsme spolu... Čítať viac
 
Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

18.09.2017
Vedec Stephen Hawking vyhlásil, že bez systému zdravotníctva vo svojej krajine by dnes nebol medzi živými a rád by mu teraz splatil... Čítať viac
 
 

wanda.sk