Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Jačmeň sa ohlási bolesťou a opuchom viečka. Zbavte sa ho skôr, než stvrdne

Jačmeň sa ohlási bolesťou a opuchom viečka. Zbavte sa ho skôr, než stvrdne

dnes
Jačmeň alebo vlčie zrno vznikne upchaním mazovej žliazky na okraji mihalnice. Celé viečko je na dotyk veľmi citlivé a opuchnuté, napriek... Čítať viac
 
Aj vy si pri milovanej cyklistike ničíte chrbticu?

Aj vy si pri milovanej cyklistike ničíte chrbticu?

dnes
Pre čo Slováci najčastejšie trpia neznesiteľnými bolesťami kĺbov, svalov a chrbtice? Aj vy ich riešite tak, ako väčšina? Čítať viac
 
Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania

Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania

včera
Vaša dlho očakávaná a vysnívaná dovolenka je tu čo nevidieť a vás úplne pohltil strach z cestovania lietadlom? Fóbia z lietania sa dá... Čítať viac
 
Ste sladko závislí? Tento TEST odhalí, či vám cukor ničí život

Ste sladko závislí? Tento TEST odhalí, či vám cukor ničí život

včera
Hľadáte pocit šťastia v sladučkom pokušení? Varíte si na vážny zdravotný problém! Čítať viac
 
Geniálny kúpeľ z ovsenej slamy! Ocení ho pokožka, kĺby aj mozog

Geniálny kúpeľ z ovsenej slamy! Ocení ho pokožka, kĺby aj mozog

včera
Postačí 20 minút vo vani a bude vám lepšie. Ak nemáte svoje pole a nepestujete ovos, nezúfajte. Ovsenú slamu kúpite aj v bioobchode,... Čítať viac
 
 

wanda.sk