Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

VIDEO: Úžasné tipy, ktoré v decembri oceníte. Zaženú aj predvianočný zhon

VIDEO: Úžasné tipy, ktoré v decembri oceníte. Zaženú aj predvianočný zhon

dnes
Prípravy na sviatky dávajú zabrať, no poradíme vám, ako zostať v pohode. A ak predsa príde trocha stresu, v okamihu si s ním poradí voňavá... Čítať viac
 
Brusnice a D-manóza: Vaši jesenní spojenci

Brusnice a D-manóza: Vaši jesenní spojenci

dnes
Jeseň je v plnej sile. Zmeny počasia imunite nepridávajú, a ľudský organizmus je tak náchylnejší k ochoreniam. Čítať viac
 
Historky z medicíny: Sex proti zamilovanosti, gymnastika na syfilis!?

Historky z medicíny: Sex proti zamilovanosti, gymnastika na syfilis!?

včera
Na chorobnú zamilovanosť by vám lekár pred 1100 rokmi predpísal jazdu na koni alebo počúvanie pekných melódií.  Čítať viac
 
Idete z choroby do choroby? Príčinou nemusí byť znížená imunita

Idete z choroby do choroby? Príčinou nemusí byť znížená imunita

21.11.2017
Kto páchne z vitamínových doplnkov, komu môže prasknúť močový mechúr a ako súvisí bolesť chrbta s nádchou? Čítajte nové Zdravie... Čítať viac
 
Potenie, hnačky alebo svrbenie? Nepreháňajte to s béčkami

Potenie, hnačky alebo svrbenie? Nepreháňajte to s béčkami

21.11.2017
Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné na správne fungovanie metabolizmu. Aby ste ich mali dostatok stačí pravidelná a pestrá strava. Vy... Čítať viac
 
 

wanda.sk