predplatne
 

Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Robíte ich každý deň. TIETO nevinné návyky môžu podlomiť vaše zdravie

Robíte ich každý deň. TIETO nevinné návyky môžu podlomiť vaše zdravie

dnes
Chcete svojmu telu dopriať a robíte pravý opak? Aj malé často opakujúce sa zlozvyky dokážu spôsobiť časom problémy. Čítať viac
 
Vysoké nároky siahajú na srdce. Perfekcionizmus vás môže zabiť

Vysoké nároky siahajú na srdce. Perfekcionizmus vás môže zabiť

včera
Ak ste v práci perfekcionista, váš zamestnávateľ je iste spokojný. Štúdie však ukazujú, že neustále naháňanie sa za prízrakom dokonalosti... Čítať viac
 
Výhercovia luxusného pobytu v zlatých kúpeľoch. Aj vám ich Zdravie dopraje

Výhercovia luxusného pobytu v zlatých kúpeľoch. Aj vám ich Zdravie dopraje

včera
Choďte si oddýchnuť, kúpeľná sezóna je tu! Veď niet lepšieho času pre dobitie energie než posledné mesiace roka. Čítať viac
 
Majú to na jazyku, no písmenká skáču. Dyslektici narážajú na obmedzenia na každom rohu

Majú to na jazyku, no písmenká skáču. Dyslektici narážajú na obmedzenia na každom rohu

21.10.2018
Pri násobilke pomôže kalkulačka, no lúšteniu informácií na úradoch či orientačných tabuliach sa nevyhnú, hovorí psychologička... Čítať viac
 
Gambler, ktorý prestal tipovať, chce pomôcť zmeniť zákony

Gambler, ktorý prestal tipovať, chce pomôcť zmeniť zákony

20.10.2018
Alkoholu sa dá v živote vyhnúť, ale ako sa chcete vyhnúť peniazom? Abstinujúci gambler Rasťo prekonal ťažkú cestu od závislosti na... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Črevné virózy nás trápia v lete najviac
KATARÍNA ŠTERBOVÁ