Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Spoveď princa Harryho: Po 20-tich rokoch prehovoril o veľkom trápení

Spoveď princa Harryho: Po 20-tich rokoch prehovoril o veľkom trápení

dnes
Britský princ Harry porušil tradíciu kráľovskej rodiny a pred verejnosťou priznal psychické problémy po smrti svojej matky. Čítať viac
 
Problémy sú vo vzduchu: Alergia dokáže nepekne prekvapiť. Nedajte sa!

Problémy sú vo vzduchu: Alergia dokáže nepekne prekvapiť. Nedajte sa!

dnes
Minulý rok vám nič nebolo, no túto jar máte plný nos, opuchnuté oči a svrbia vás uši? Čítajte májové Zdravie! Čítať viac
 
Nová éra ľudí: Smartfóny postupne menia naše telo. Len sa na to pozrite!

Nová éra ľudí: Smartfóny postupne menia naše telo. Len sa na to pozrite!

dnes
Neskutočné, čo dokázal mobilný telefón v priebehu štvrťstoročia. A čím bol dostupnejší, tým bol jeho vplyv enormnejší. Čítať viac
 
FOTO: To je metabolizmus! Čo dokáže telo tučniakov, je fascinujúce

FOTO: To je metabolizmus! Čo dokáže telo tučniakov, je fascinujúce

včera
Vedeli ste, že dnes je Deň tučniakov? A pozornosť si teda zaslúžia! Uznáte to určite aj vy, po tom, čo si prečítate 8 najväčších zaujímavostí... Čítať viac
 
FOTO: Bizarní „svalnáči“. Neuveríte, čo si pichajú do tela

FOTO: Bizarní „svalnáči“. Neuveríte, čo si pichajú do tela

včera
Ženy sa chcú najčastejšie podobať bábike Barbie, muži komiksovej postave zeleného obra Hulka. Čo všetko sú ochotní spraviť kvôli... Čítať viac
 
 

wanda.sk