Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza alebo stúpite na ježka?

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza alebo stúpite na ježka?

dnes
Radosť z dovolenky môže byť razom fuč, ak natrafíte na útok zdanlivo nenápadnej potvory s bolestivými následkami. Čítať viac
 
Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

dnes
Máte bolesti brucha po káve s mliekom, nafukuje vás zo zmrzliny a omáčkam sa vyhýbate, pretože vás vždy preženie? Jednoduchý test na... Čítať viac
 
VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

včera
Šialený nápad či seriózny liek proti bolesti a psychickým problémom? Vedci odhaľujú, aký je mozog prelietavý. Čítať viac
 
TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

včera
Baví vás tipovať športové výsledky? Hádzať mince do výherných automatov? Hrať ruletu? Kedy sa už zábava mení na závislosť? Čítať viac
 
Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

13.08.2018
Slniečko je aj v našich končinách také ostré, že máme oprávnený strach zo spálenia sa aj pri krátkom pobyte vonku. Treba sa natrieť pred... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Črevné virózy nás trápia v lete najviac
KATARÍNA ŠTERBOVÁ