Črevné virózy nás trápia v lete najviac

07.07.2009

Črevných nákaz býva v lete čoraz viac. Ročne nimi trpí vyše 20-tisíc ľudí. Nesprávne uskladnené alebo zle uvarené jedlá nám dokážu poriadne skomplikovať život. Salmonelóze, črevným infekciám či hnačkám sa darí najmä od mája do septembra. (NA FOTOGRAFII - ZMRZLINA: Jedzte ju len v čistých zariadeniach)

„Rizikovými potravinami sú polosurové, surové mäso a morské živočíchy, lahôdkárske a cukrárske výrobky so šľahačkou či krémové plnky, dávkovaná zmrzlina, porciovaná nebalená zelenina, ale i ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ hovorí doktorka a zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

O potraviny sa starajte

Lekári radia oddeľovať balené potraviny od nebalených a surové od tepelne spracovaných. Najvhodnejšími dobrotami na leto sú cereálne výrobky, biele mäso, napríklad hydinové, a ryby dobre spracované trebárs dusením, pečením. „Teplota upravovaných potravín by mala byť 70 stupňov Celzia počas aspoň 10 minút. Jedlá pripravujte tesne pred konzumáciou. Najneskôr 2 až 3 hodiny. Teplota v chladničke by mala byť 4 až 6 stupňov. Pokrmy v nej nenechávajte dlhšie ako 2 dni,“ upresňuje odborníčka.

Majonézu si doma nerobte

Neviete sa vzdať majonézy ani počas leta? Spája sa s ňou vysoké riziko nákazy salmonelózou. Odborníci varujú pred tými, ktoré sú vyrobené z čerstvých slepačích vajec. Stretávame sa s nimi hlavne na svadbách a rodinných oslavách. „Domáce majonézy sa pripravujú zväčša za studena. Tie z obchodu sa vyrábajú z pasterizovaných vajec, teda tepelne ošetrených pri teplote viac ako 80 stupňov Celzia. Postačuje to na to, aby sa usmrtili patogénne organizmy,“ uzatvára.

Na cesty si vezmite ľahšie pokrmy

Lekári vystríhajú pred výrobkami, ktoré si vyžadujú chladenie. Na cestu si nebaľte ani údeniny alebo trvanlivú salámu. Vhodné sú najmä cereálne potraviny. „Pri vyšších teplotách dochádza k uvoľňovaniu vody i tukov. Narúša sa tak stabilita výrobku a utvára sa priestor na množenie mikroorganizmov. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody rýchlo hnijú, preto ich radšej nechajte doma,“ radí Iveta Trusková.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: 10 zdravých pochúťok, ktoré by ste určite nezjedli! Alebo?

FOTO: 10 zdravých pochúťok, ktoré by ste určite nezjedli! Alebo?

dnes
Síce by ste vďaka nim schudli, ale nie preto, že obsahujú málo kalórií. Jeden pohľad a vaša chuť do jedla je preč.  Čítať viac
 
Online test superschopnosti: Očami počuje 1 z 5 ľudí. Patríte k nim? 

Online test superschopnosti: Očami počuje 1 z 5 ľudí. Patríte k nim? 

včera
Už sa vám niekedy stalo, že ste na niečo hľadeli a vnímali ste pri tom zvuky, no v miestnosti bolo absolútne ticho? Nie, nezbláznili... Čítať viac
 
5 najväčších mýtov o akné. Pravda o čokoláde a puberte

5 najväčších mýtov o akné. Pravda o čokoláde a puberte

včera
Vyrážky či čierne bodky vedia potrápiť aj tie najsilnejšie povahy. Čistú pleť chcete mať za každú cenu, preto vyskúšate všetko. Niektoré... Čítať viac
 
Inšpiratívna výzva novinárke zmenila život k lepšiemu. Dokázali by ste to?

Inšpiratívna výzva novinárke zmenila život k lepšiemu. Dokázali by ste to?

17.01.2017
Michelle za rok ušetrila závratnú sumu, popritom sa naučila, ako žiť viac naplno, byť šťastnejšia aj bez míňania peňazí a ako spoločné... Čítať viac
 
Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu?

Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu?

16.01.2017
Zalievaná neska nemá práve najlepšiu povesť, sú ľudia, ktorí ju ani nepovažujú za kávu. Oprávnene? Čítať viac
 
 

wanda.sk