predplatne
 

Keď aj zdravé jedlo škodí: Potravinová intolerancia nie je alergia

13.10.2014

Depresia, úzkosť, poruchy pozornosti, príšerná únava a zároveň nespavosť. Povedali by ste, že toto všetko môže spôsobovať jedlo? Viete, ktoré takto škodí aj vám?

Aj zdravé jedlo vám môže škodiť.

Aj zdravé jedlo vám môže škodiť.Autor: profimedia.sk

Jedlo môže mať na svedomí aj akné a komplikované kožné problémy. Dokáže vyvolať neprestajnú bolesť hlavy a kĺbov, opuchy, tráviace ťažkosti, bolesť brucha, nadúvanie, zápchu, hnačku, problémy s hmotnosťou, ale i astmu! Našli ste sa, hoci nejedávate nič exotické a strave s nálepkou alergén sa na kilometre vyhýbate? A čo každodenný chlieb s maslom, nedeľná slepačia polievka, jablká v babkinej štrúdli?

Nezdravá zdravá strava

Štyridsaťpäťročná Eva sa už pár rokov snažila schudnúť. Skúšala diéty a vedela byť poriadne vytrvalá. Prečo však po každej drastickej diéte neschudla, ale vždy trochu pribrala? Eva nebola prehnane obézna, chcela skrátka dobre vyzerať. A tak v jedálnom lístku nahradila všetko nezdravé tým najzdravším, čo poznala. Sója, chudé mäso, zelenina. A kilogramy išli opäť hore! Keď objavila testy na intoleranciu, vyskúšala ich. Neverila vlastným očiam: ukázali červenú práve tomu, čo všeobecne považujeme za najzdravšie! Po konzultácii s odborníčkou na výživu sa začala stravovať celkom inak. Práve s „nezdravou“ stravou zhodila za tri mesiace päť kilogramov.

Otestujte sa

Niekedy nejde o alergiu, len o intoleranciu. No aj obyčajná neznášanlivosť urobí zo života peklo. Chcete zistiť, či ju máte? Dajte sa otestovať, možno zažijete nejedno prekvapenie. Test dostať i v lekárni. V tomto prípade však nezískate odbornú konzultáciu výsledkov. Lepšie je obrátiť sa na špecializovanú ambulanciu, kde spolu s výsledkami dostanete odpovede, ako prispôsobiť svoj život novým okolnostiam.
Šok zažila aj mama päťročného Šimona. Útly chlapec takmer nič nejedol. Jedného dňa mu zachutili vajíčka. Celá šťastná mu z nich začala pripravovať nátierky a stali sa súčasťou každodenného jedálneho lístka. Šimon síce zosilnel, neskôr však dosť pribral a začali ho trápiť neznesiteľné bolesti brucha. Do rúk internej lekárky sa dostal po sérii vyšetrení, ktoré u obvodnej pediatričky dopadli negatívne. Aj u internistky dopadli bežné vyšetrenia dobre. Až test intolerancie potravín prezradil viac: Chlapček mal veľmi silnú neznášanlivosť vajíčok. Dnes sa im vyhýba a má sa výborne. Nijaké bolesti, nijaká nadváha. Po roku mu lekárka test zopakuje a možno časom bude môcť vajíčka opäť ochutnať.

Intolerancia alebo alergia?

Pri potravinovej intolerancii škodia potraviny nenápadne. Nevyvolávajú anafylaktický šok, ktorý hraničí s ohrozením života, ani inú prudkú okamžitú reakciu. Môžu sa ozvať až po pár dňoch. Postupujú pomalšie, ale cieľavedome. Niekedy vediete s vlastným telom zákopovú vojnu celé roky. „Testy potravinovej intolerancie sú zvlášť vhodné pre ľudí, ktorí už podstúpili množstvo iných vyšetrení, a napriek tomu im neboli stanovené diagnózy, ktoré by mohli vysvetliť ich zdravotné ťažkosti a problémy,“ tvrdí odborníčka na výživu, Ing. Marta Lorková. Neznášanlivosť býva príčinou nejasných, vlečúcich sa, neraz čudných ťažkostí. „Až po stanovení diagnózy a po úľave, ktorú prináša správny diétny režim, si uvedomíte, ako dlho ste boli vystavení príznakom potravinovej intolerancie,“ vraví MUDr. Katarína Plevová, internistka z nitrianskeho MKP Centra, ktoré testy vykonáva.
Výskyt potravinovej neznášanlivosti je častý – niektorou z foriem trpí až polovica obyvateľstva. Najčastejšie ju vyvolávajú kravské mlieko, pšenica, vajcia a droždie. Nepleťte si ju s potravinovou alergiou! Alergia je podstatne zriedkavejšia. Trápi len dve až tri percentá ľudí. Zrada je v tom, že aj alergia sa týka hlavne vajec a mlieka, potom orechov, rýb a morských kôrovcov.
Ako ich odlíšiť? Na pohľad ťažko. Jediným istým riešením sú testy založené na podrobnom rozbore protilátok. Ak sa spúšťa alergická reakcia na potravinu, telo ihneď produkuje špecifické IgE protilátky. Začnete sa škriabať, máte nádchu, môžu sa objaviť vyrážky, kýchate, opuchnete, vraciate, dostanete hnačku... Keď však ide o neznášanlivosť, na scénu potichu vstupujú IgG protilátky. Tráviaci trakt sústavne zaťažujú nevhodné potraviny. Hrozí mu takzvaný syndróm zvýšenej priepustnosti čreva. Počas trávenia sa jedlo rozkladá a jednotlivé časti prechádzajú cez črevnú stenu do krvného obehu. Tu sa však medzi jednotlivými bunkami črevnej sliznice tvoria akoby diery a do krvného riečiska prechádzajú aj veľké molekuly potravín. Dokonca baktérie i toxíny. Za normálnych okolností by sa tam nedostali. Sú to cudzie látky, votrelci. Organizmus na ne reaguje tvorbou protilátok skupiny IgG s prehnanou imunitnou reakciou. Jej výsledkom je celá škála zdravotných ťažkosti: tráviace ťažkosti rôzneho druhu, kožné problémy aj depresie, pretože v čreve sú receptory pre hormón šťastia serotonínu.

Vydržte tri mesiace

Máte dôvod zisťovať, na čom ste? Trápia vás bolesti, migréna, akné, nespavosť a nik vám nevie pomôcť? Pripravte sa na odber krvi z prsta. Testovacia podložka so zlomkami štyridsiatich šiestich potravín presne ukáže, na ktorú sa vytvorili protilátky. Chvíľa pravdy príde už o hodinu. Ak sa objavia pozitívne reakcie, spoznáte presnú potravinu, ktorú váš organizmus neznáša. Intolerancia môže byť mierna, stredná alebo silná. A môže sa stať, že neznášate všetko, čo na tanieri milujete!
Keď vylúčite z jedálneho lístka stravu, pri ktorej vám stúpa hladina IgG protilátok, čoskoro pocítite úľavu. Preťažený imunitný systém si konečne oddýchne. Nerozpustné molekuly sa prestanú ukladať v tkanivách vášho tela – od hlavy a pľúc cez žalúdok, črevá až po kosti, kĺby a kožu.
Odborníci odporúčajú úplne sa vzdať konkrétnych problémových potravín aspoň na tri mesiace. „Najlepšie je danú potravinu z jedálneho lístka vylúčiť úplne, alebo sa aspoň snažiť obmedziť ju v čo najväčšom množstve. Treba si však uvedomiť, že často objavíme intoleranciu potravín a potravinových skupín, ktoré sú zdrojom veľmi hodnotných a kvalitných bielkovín, sacharidov, tukov či iných dôležitých zložiek stravy. Preto je nutné vylúčené komponenty nahradiť inými nutrične vyváženými druhmi, a navyše v potrebných množstvách a pomeroch,“ pripomína Ing. Marta Lorková.

Nové chute

Možno sa nemusíte celkom rozlúčiť s obľúbeným jedlom. Testy sa dajú po čase zopakovať a diétny režim prispôsobiť novým výsledkom. Deti zvyčajne z intolerancie vyrastú. Rátajte však s poriadnou zmenou doterajších stravovacích návykov. Môže sa stať aj to, že práve vďaka zdravotnej komplikácii objavíte nové chute a jedlá, možno úplne nový, zdravší životný štýl. Poučenie a zostavenie diéty má na starosti odborník na výživu. Dajte si od neho poradiť a držte sa toho, čo vám povie. Konzultovať zdravotné a výživové problémy i otázky, ktoré sa pred vami otvárajú po stanovení novej diagnózy, začnete bezprostredne po odovzdaní výsledkov. „Zmeny trvajú niekedy pár týždňov, mesiacov, ale celý život. Tu sa prejavuje individualita každého človeka a zároveň disciplinovanosť a ochota prispôsobiť sa novým okolnostiam,“ vysvetľuje odborníčka na výživu, ktorá so zdravotníckym centrom spolupracuje.
Najťažšie je zmeniť stravu, ak testy ukážu priveľa pozitívnych výsledkov. Nutná je užšia spolupráca s dietológom. Aj s vysokou intoleranciou viacerých potravín však možno zostaviť vyvážený jedálny lístok, a to vďaka takzvanému rotačnému programu – jedávate potraviny so slabou reakciou a v zvláštnom poradí. Po prechode na diétny režim väčšina ľudí cíti úľavu. „Pocit nafúknutia či plnosti, nedostatočné trávenie, hnačky, kŕče a bolesti brucha i hlavy, ale aj nespavosť a úzkosť ustupujú už v prvých dňoch diéty. Kožné problémy sa strácajú pomalšie. Dôležité je vydržať a neprestať s diétou,“ nabáda MUDr. Katarína Plevová.

Na ktoré potraviny dokáže test zistiť neznášanlivosť?
Obilniny - pšenica, kukurica, tvrdá pšenica, lepok, ovos, ryža, raž
Orechy  - mandle, orechy para a kešu, kakaové zrná, píniové orechy, vlašské orechy
Strukoviny - hrach, šošovica, fazuľa, sója
Mäso - hovädzie, kuracie, jahňacie, bravčové
Ryby a kôrovce - losos, pstruh, krevety, garnáty, kraby, homáre, mušle, tuniak, treska, treska škvrnitá, platesa
Zelenina - brokolica, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, pór, zemiaky, paradajky Korenie červené, zelené, žlté
Ovocie - jablká, čierne ríbezle, grapefruity, ananásový melón, vodný melón, olivy, pomaranče, citróny, jahody
Iné - vajcia, kravské mlieko, cesnak, zázvor, huby, čaj, droždie

Ako sa prejavuje neznášanlivosť?
Ak máte niektoré z týchto ťažkostí, možno aj vy jedávate potraviny, ktoré vaše telo v skutočnosti neznáša. Zdravotné problémy sa najčastejšie kombinujú. Málokedy sa objavuje len jeden. Občas sa potravinovú intoleranciu podarí objaviť náhodou skôr, ako sa stihne prejaviť.
→ Chronická alebo akútna úzkosť
→ Depresia
→ Poruchy alebo straty pozornosti
→ Poruchy podobné hyperaktivite
→ Chronická únava
→ Bolesti hlavy
→ Migréna
→ Poruchy spánku, nespavosť
→ Artritída - bolestivá infekcia, zápal alebo iná porucha kĺbov
→ Fibromyalgia - nezápalové, reumatické ochorenie svalov a šliach. Prejavuje sa bolesťami, ale i depresiou. Trápi najmä ženy.
→ Opuchy
→ Astma
→ Bronchitída - zápal sliznice priedušiek
→ Pomočovanie
→ Zápcha
→ Hnačka
→ Zápal čreva
→ Svrbenie pokožky
→ Zadržiavanie tekutín
→ Nafukovanie
→ Problémy s trávením
→ Problémy s hmotnosťou
→ Celiakia - neschopnosť črevných stien spracovávať lepok
→ Gastritída - zápal sliznice žalúdka

Potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák »

Autor: ZDRAVIE/Ivana PAULÍKOVÁ
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Už ste počuli o nattokináze? Klenot medzi enzýmami

Už ste počuli o nattokináze? Klenot medzi enzýmami

dnes
Vedeli ste, že kardiovaskulárne a mozgovo cievne ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny smrti? Pokiaľ by sme sčítali dĺžku... Čítať viac
 
Bradavica alebo len výrastok? Ktorý z nich je infekčný a ako sa ich zbaviť?

Bradavica alebo len výrastok? Ktorý z nich je infekčný a ako sa ich zbaviť?

včera
Experimentovať sa neoplatí. Aj v prípade výrastkov môžete skončiť s bolestivým zápalom. Ak chcete mať hladkú pokožku, určite sa obráťte... Čítať viac
 
Lekár skúma vlastné neznáme ochorenie. Začína ako chrípka, končí smrťou. Máte príznaky?

Lekár skúma vlastné neznáme ochorenie. Začína ako chrípka, končí smrťou. Máte príznaky?

20.08.2019
Lekár David Fajgenbaum ju opisuje ako najnebezpečnejšiu a najčastejšiu z chorôb, o ktorých verejnosť nikdy nepočula. Čítať viac
 
Farebné pásky, ktoré liečia. Uvoľňujú svaly a zmierňujú bolesť

Farebné pásky, ktoré liečia. Uvoľňujú svaly a zmierňujú bolesť

20.08.2019
Podpornú liečbu tejpovaním využívajú hlavne športovci, no pomáha aj pri niektorých problémoch s chodidlom. Čítať viac
 
Máte v ústach nepríjemný pocit sucha? Poradíme vám, čo pomáha

Máte v ústach nepríjemný pocit sucha? Poradíme vám, čo pomáha

20.08.2019
Pocit sucha v ústach pozná každý z nás. V niektorých situáciách je to normálne. Niekedy môže byť sucho v ústach prejavom iného problému.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Keď aj zdravé jedlo škodí: Potravinová intolerancia nie je alergia
ZDRAVIE/Ivana PAULÍKOVÁ