predplatne
 

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

11.07.2018

Baktéria salmonelly sa neprenáša len nedostatočne tepelne upraveným mäsom a vajíčkami!

Poriadne ich umývajte! No  ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!

Poriadne ich umývajte! No ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!Autor: Shutterstock

Množeniu choroboplodných mikroorganizmov dopomáhajú horúčavy. Najvhodnejšia teplota pre patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Kontrola slovenských zmrzlinární: Viete, nad čím mňamkáte? 

Aj trvanlivé!

Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov, a aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali ich čo najskôr! V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

„Salmonellu môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

A nielen v nich...

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. „Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Čítajte aj: Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela?

Myslite na to! 

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať :

Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Šokujúce odhalenie

Kde sa v neprekrojených melónoch berie salmonella??? Budete zhrození! Čítajte v augustovom čísle mesačníka Zdravie! V predaji už od pondelka, 16. júla!

Viac: 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Prírodná medicína z kuchyne dostane astmu pod kontrolu

Prírodná medicína z kuchyne dostane astmu pod kontrolu

dnes
Ak je pre vás zdravé dýchanie luxusom, zmeňte to. Okrem liekov sa astmatickým záchvatom môžete vyhýbať aj vďaka liečivým domácim tipom.... Čítať viac
 
FOTO: 9 cvikov vráti reč po mozgovej mŕtvici. Ako na to?

FOTO: 9 cvikov vráti reč po mozgovej mŕtvici. Ako na to?

23.09.2018
Nemusíte sa uspokojiť s tým, ak po mozgovej príhode rozprávate ťažšie. Poruchy reči sa dajú výrazne zmierniť, alebo dokonca úplne... Čítať viac
 
Cukrovka vezme pôžitok zo sladkostí aj sexu. Liečte sa!

Cukrovka vezme pôžitok zo sladkostí aj sexu. Liečte sa!

22.09.2018
Máte doma preventívne niekoľko balení tabliet či krémov proti kvasinkovým infekciám? Spomeňte to gynekológovi na preventívnej... Čítať viac
 
12 tipov pre zdravé srdce a cievy. Už polovica skrotí cholesterol

12 tipov pre zdravé srdce a cievy. Už polovica skrotí cholesterol

21.09.2018
Dodržte pár dôležitých zásad a ručíme za to, že budete mať cievy zdravé ako bábätko. Čítať viac
 
Prekvapivá príčina zápchy. Aj vy to pri obede robíte?

Prekvapivá príčina zápchy. Aj vy to pri obede robíte?

20.09.2018
Tiež sa vám po obede zastaví nielen mozog, ale aj črevá? Pritom stačí tak málo! Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!
TASR
bd