predplatne
 

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

11.07.2018

Baktéria salmonelly sa neprenáša len nedostatočne tepelne upraveným mäsom a vajíčkami!

Poriadne ich umývajte! No  ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!

Poriadne ich umývajte! No ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!Autor: Shutterstock

Množeniu choroboplodných mikroorganizmov dopomáhajú horúčavy. Najvhodnejšia teplota pre patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Kontrola slovenských zmrzlinární: Viete, nad čím mňamkáte? 

Aj trvanlivé!

Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov, a aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali ich čo najskôr! V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

„Salmonellu môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

A nielen v nich...

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. „Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Čítajte aj: Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela?

Myslite na to! 

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať :

Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Šokujúce odhalenie

Kde sa v neprekrojených melónoch berie salmonella??? Budete zhrození! Čítajte v augustovom čísle mesačníka Zdravie! V predaji už od pondelka, 16. júla!

Viac: 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Po chrípke rýchlo fit? Vedci varujú pred veľkou chybou. Robíme ju všetci

Po chrípke rýchlo fit? Vedci varujú pred veľkou chybou. Robíme ju všetci

09.12.2018
Hoci bez antibiotík, liečiť sa musíte. Hlavne vypnite budík a vetrajte. Čítať viac
 
Ohluchli ste z nádchy? Pomoc je jednoduchá a nič vás nestojí

Ohluchli ste z nádchy? Pomoc je jednoduchá a nič vás nestojí

08.12.2018
Upchatie vonkajšieho zvukovodu ušným mazom nie je nič nezvyčajné. Pri čistení uší vatovými tyčinkami alebo po kúpaní tak dočasne... Čítať viac
 
Koniec bezlepkovej diéty? V Austrálii už testujú vakcínu proti celiakii

Koniec bezlepkovej diéty? V Austrálii už testujú vakcínu proti celiakii

07.12.2018
Nová očkovacia látka by mala ukončiť obmedzovanie lepku v strave celiatikov. Vakcína pomáha zvýšiť zdravú absorpciu potravy v tenkom... Čítať viac
 
Nič necítite a zrazu máte nádor. 4 info o HPV, ktoré musíte mať. Týka sa aj mužov!

Nič necítite a zrazu máte nádor. 4 info o HPV, ktoré musíte mať. Týka sa aj mužov!

06.12.2018
Infekcia HPV je vysoko nákazlivý vírus, ktorý prebieha väčšinou bezpríznakovo. Ohrozuje obe pohlavia všetkých vekových kategórií.... Čítať viac
 
Páni, zväčšili sa vám prsia? Môže to byť prejav vážnej diagnózy!

Páni, zväčšili sa vám prsia? Môže to byť prejav vážnej diagnózy!

05.12.2018
Nehanbite sa a rýchlo k lekárovi. U časti pacientov sa vyvinie gynekomastia. O čo ide? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!
TASR
bd