Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

11.07.2018

Baktéria salmonelly sa neprenáša len nedostatočne tepelne upraveným mäsom a vajíčkami!

Poriadne ich umývajte! No  ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!

Poriadne ich umývajte! No ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!Autor: Shutterstock

Množeniu choroboplodných mikroorganizmov dopomáhajú horúčavy. Najvhodnejšia teplota pre patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Kontrola slovenských zmrzlinární: Viete, nad čím mňamkáte? 

Aj trvanlivé!

Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov, a aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali ich čo najskôr! V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

„Salmonellu môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

A nielen v nich...

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. „Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Čítajte aj: Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela?

Myslite na to! 

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať :

Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Šokujúce odhalenie

Kde sa v neprekrojených melónoch berie salmonella??? Budete zhrození! Čítajte v augustovom čísle mesačníka Zdravie! V predaji už od pondelka, 16. júla!

Viac: 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Slovenské pôrodnice: V týchto sú mamičky najspokojnejšie. A čo chcú zmeniť?

Slovenské pôrodnice: V týchto sú mamičky najspokojnejšie. A čo chcú zmeniť?

dnes
Aj vy počúvate rôzne názory, čítate skúsenosti rodičiek a neviete, čomu veriť? Možno vám pomôže prieskum u takmer 3000 mamičiek. Hodnotili... Čítať viac
 
Lekárka radí: Má zmysel chrániť znamienka pred slnkom prelepením?

Lekárka radí: Má zmysel chrániť znamienka pred slnkom prelepením?

včera
Chcete sa správať zodpovedne a zvažujete, že si pred pobytom na slnku ochránite znamienka leukoplastom? Zabránite tak ich prípadnému... Čítať viac
 
Za mesiac až 11 utopených na Slovensku! Túto chybu pri záchrane neurobte!

Za mesiac až 11 utopených na Slovensku! Túto chybu pri záchrane neurobte!

18.07.2018
Stane sa to aj dobrým plavcom. Záchranári iba od mája do polovice júna zasahovali pri topení sa 22 x. Až 11 prípadov z toho skončilo tragicky!... Čítať viac
 
Škriabe vás v hrdle? Angína je bežná letná diagnóza, neignorujte ju!

Škriabe vás v hrdle? Angína je bežná letná diagnóza, neignorujte ju!

18.07.2018
Mnohí považujú angínu za typickú diagnózu chladných mesiacov. Prekvapivo je však častá aj v horúcich letných mesiacoch, dokonca... Čítať viac
 
Už sa neusmejete! Zápal, ktorý nebolí, ale pripraví vám peklo

Už sa neusmejete! Zápal, ktorý nebolí, ale pripraví vám peklo

16.07.2018
Začnú vám z úst vytekať sliny, nezatvoríte oko, prestanete sa smiať, ale len na jednej strane tváre. Obrna tvárového nervu nebolí,... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!
TASR
bd