Ako postupovať pri úpale

30.06.2008

Nadbytočné teplo musí byť z organizmu urýchlene odvedené. Typickým príznakom úpalu je červená pokožka bez potu. Pri ochladzovaní tela je najlepšia namočená posteľná plachta, alebo vaňa so studenou vodou, tvrdia lekári. Keď sa prebytočné teplo včas neodvedie z organizmu, hrozí poškodenie obličiek a mozgu a môže zlyhať krvný obeh. Prvými príznakmi prehriatia organizmu, pri ktorom môže vystúpiť telesná teplota až na 41 stupňov Celzia, je malátnosť, závrat, bolesť hlavy a nevoľnosť.

Úplne typickým príznakom úpalu je horúca červená pokožka, ktorá je suchá bez potu, alebo len z minimom vlhkosti, pretože pri prehriatí sa pot buď vôbec netvorí, alebo len minimálne. V ťažkých prípadoch môže byť postihnutý dezorientovaný a zmätený. Keď sa telesná teplota dostane na 42,6 stupňov, tak postihnutý väčšinou umiera.

Úpal sa podľa expertov môže vyvinúť pomaly počas niekoľkých hodín, alebo dní, ale pri telesnej námahe v vlhkom a horúcom prostredí sa môže vyvinúť aj za pár minút. Práve v lete starí ľudia často dostanú úpal najmä vtedy, keď sa zdržujú v teplom nevetranom prostredí a pravidelne sa neochladzujú. A popri tom starší ľudia necítia smäd a prijímajú málo tekutín. Ale aj obézni ľudia sú náchylnejší k úpalu, pretože vrstva tuku zabraňuje odvádzaniu tepla z ich tela.

Preto je najdôležitejším cieľom pri úpale, telo čo najrýchlejšie ochladiť, vravia internisti. Odporúčajú opatrné ponorenie do jazera, alebo rieky, alebo vydrhnutie tela ľadovými kockami. To by malo zabezpečiť odvedenie prebytočného tepla. Keď nie je v dosahu studená voda, pomôže aj uloženie do tieňa, navlhčenie oblečenia, a prúdiaci vzduch - napríklad ovievanie. Ošetrujúci by mal dbať o prísun dostatku tekutín postihnutému, pretože aj nedostatok tekutín a minerálov je jedným z dôvodov úpalu.

Autor: rd, FOTO: Internet

Ďalšie články z tejto sekcie

Cvičia v robote: Moderátorky majú hodiny jogy priamo v práci

Cvičia v robote: Moderátorky majú hodiny jogy priamo v práci

28.02.2015
Nestačí mať len skvelú figúru, dôležitá je aj psychická pohoda. Preto sa moderátorky rozhodli, že si zoberú príklad zo zahraničných... Čítať viac
 
Obľubujete suši? Odborník vám vysvetlí, kedy hrozia riziká

Obľubujete suši? Odborník vám vysvetlí, kedy hrozia riziká

27.02.2015
Jete ryby, lebo prospievajú srdcu, mozgu aj postave. Ale môžete spolu so zdravými tukmi dostať do tela aj pásomnicu? Môžete! Odborníci... Čítať viac
 
Účinnejší ako káva: Zdravý nápoj vám dodá vzpruhu a dobrú náladu

Účinnejší ako káva: Zdravý nápoj vám dodá vzpruhu a dobrú náladu

25.02.2015
Doprajte si občas zmenu a pripravte si namiesto rannej kávy zdravšiu a účinnejšiu alternatívu. Teplý nápoj so skvelou chuťou vám zabezpečí... Čítať viac
 
Prospieva, či škodí? Odhaľte 7 najčastejších mýtov o pití mlieka

Prospieva, či škodí? Odhaľte 7 najčastejších mýtov o pití mlieka

24.02.2015
Chutí vám mlieko a mliečne výrobky alebo veríte neopodstatneným mýtom? Čítať viac
 
Koreniny indickej kuchyne: Ktoré pomôžu a s ktorými radšej opatrne?

Koreniny indickej kuchyne: Ktoré pomôžu a s ktorými radšej opatrne?

23.02.2015
„Indická kuchyňa nie je vôbec ľahká, práve naopak. Množstvo použitého korenia však zefektívňuje trávenie ťažkých pokrmov,“ udáva... Čítať viac
 
 

wanda.sk