Ako postupovať pri úpale

30.06.2008

Nadbytočné teplo musí byť z organizmu urýchlene odvedené. Typickým príznakom úpalu je červená pokožka bez potu. Pri ochladzovaní tela je najlepšia namočená posteľná plachta, alebo vaňa so studenou vodou, tvrdia lekári. Keď sa prebytočné teplo včas neodvedie z organizmu, hrozí poškodenie obličiek a mozgu a môže zlyhať krvný obeh. Prvými príznakmi prehriatia organizmu, pri ktorom môže vystúpiť telesná teplota až na 41 stupňov Celzia, je malátnosť, závrat, bolesť hlavy a nevoľnosť.

Úplne typickým príznakom úpalu je horúca červená pokožka, ktorá je suchá bez potu, alebo len z minimom vlhkosti, pretože pri prehriatí sa pot buď vôbec netvorí, alebo len minimálne. V ťažkých prípadoch môže byť postihnutý dezorientovaný a zmätený. Keď sa telesná teplota dostane na 42,6 stupňov, tak postihnutý väčšinou umiera.

Úpal sa podľa expertov môže vyvinúť pomaly počas niekoľkých hodín, alebo dní, ale pri telesnej námahe v vlhkom a horúcom prostredí sa môže vyvinúť aj za pár minút. Práve v lete starí ľudia často dostanú úpal najmä vtedy, keď sa zdržujú v teplom nevetranom prostredí a pravidelne sa neochladzujú. A popri tom starší ľudia necítia smäd a prijímajú málo tekutín. Ale aj obézni ľudia sú náchylnejší k úpalu, pretože vrstva tuku zabraňuje odvádzaniu tepla z ich tela.

Preto je najdôležitejším cieľom pri úpale, telo čo najrýchlejšie ochladiť, vravia internisti. Odporúčajú opatrné ponorenie do jazera, alebo rieky, alebo vydrhnutie tela ľadovými kockami. To by malo zabezpečiť odvedenie prebytočného tepla. Keď nie je v dosahu studená voda, pomôže aj uloženie do tieňa, navlhčenie oblečenia, a prúdiaci vzduch - napríklad ovievanie. Ošetrujúci by mal dbať o prísun dostatku tekutín postihnutému, pretože aj nedostatok tekutín a minerálov je jedným z dôvodov úpalu.

Autor: rd, FOTO: Internet

Ďalšie články z tejto sekcie

Tekuté zlato: Poradíme vám, ako si vybrať najzdravší med

Tekuté zlato: Poradíme vám, ako si vybrať najzdravší med

včera
Tisíce rokov používajú ľudia med nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivo. Oprávnene: má blahodarné účinky a jeho chuť je skutočne výborná.... Čítať viac
 
Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

23.10.2014
Sacharidy sú pre telo zdrojom energie a preto nie je správne, aby ste sa im úplne vyhýbali. Inak sa vám organizmus nepekne odplatí. Čítať viac
 
Ročne zjeme až 3 kilá hmyzu. V ktorých potravinách je ho najviac?

Ročne zjeme až 3 kilá hmyzu. V ktorých potravinách je ho najviac?

21.10.2014
Vravíte, že by ste nikdy neokoštovali grilované potkany alebo fritované šváby? Nuž je vysoko pravdepodobné, že ste ich už aj ochutnali,... Čítať viac
 
Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

20.10.2014
Je dokázané, že u Eskimákov sa infarkt myokardu vyskytuje oveľa zriedkavejšie ako u Európanov. Vďačia za to mnohonásobne vyššej konzumácii... Čítať viac
 
Raňajky na mieru: Aké máte zamestnanie, takým jedlom začnite deň

Raňajky na mieru: Aké máte zamestnanie, takým jedlom začnite deň

19.10.2014
Ak sa dobre naraňajkujete, budete výkonnejší a štíhlejší. Prečo by ste nemali ráno vypiť kávu ani pollitra vody a čo ak na jedlo po prebudení... Čítať viac