Čaje na očistu tela i duše

23.03.2009

Jar je najlepším obdobím na očistu tela od nánosov škodlivých látok, ktoré sa v nás ukladali celú zimu. Predstavujeme vám dva znamenité čaje. Ochutnajte!

Existuje veľmi veľa druhov čaju.

Existuje veľmi veľa druhov čaju.Autor: Ilustračná Sxc.hu

Čaj z lístkov bambusu

Znižuje prekyslenie organizmu a pôsobí ako príjemné voňavé afrodiziakum

Blahodarným pôsobením sa vyznačujú mladé lístočky bambusu, ktoré sa zberajú v bambusových lesoch skoro na jar, keď sú ešte jemné a plné liečivých látok. Ich účinky využíva tradičná čínska medicína už po stáročia. Očistný čaj sa môže pripravovať iba z bambusových lístkov alebo sa k nim môžu pridať ďalšie bylinky, kvety a koreniny, ktoré posilňujú očistný efekt. Takýmto príjemným čajom je Bambusový čaj majstra Li. Čajoví gurmáni môžu vyskúšať aj vlastnú čajovú zmes.

Použitie a účinky
➤ Čaj má silne zásaditý charakter a znižuje prekyslenie organizmu.
➤ Dlhodobejším pitím znižuje chorobnosť človeka, zlepšuje metabolizmus, utišuje horúčku, zimnicu a zápaly.
➤ Stimuluje aktivitu a je overené, že spoľah-livo pôsobí ako afrodiziakum.
➤ Je výborný pre diabetikov.
➤ Pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne na pokožku, čistí póry až do hĺbky, je vý-borný proti hubovitým a plesňovým ocho-reniam pokožky i proti vypadávaniu vlasov.
➤ Čistí a aktivizuje pečeň a obličky.
➤ Pôsobí preventívne i liečebne pri rakovino-vých ochoreniach. Podľa japonských ve-deckých výskumov bambusové listy obme-dzujú rast rakovinových buniek.
➤ Pomáha odstraňovať z tela jedovaté a od-padové látky, odbúrava tuky a zlepšuje me-tabolizmus bez vedľajších účinkov.
➤ Obsahuje veľa minerálov, proteínov a vlák-niny, pomáha zlepšiť fyzickú kondíciu.
➤ Je vhodný aj ako nápoj pre deti.

Príprava
Jednu čajovú lyžičku bambusových lístkov alebo čajovej zmesi zalejte tromi decilitrami horúcej vody (80-90 °C), ktorá krátko prešla varom, a nechajte lúhovať asi dve až tri minúty. Z tých istých lístočkov môžete pripraviť jeden alebo dva nálevy čaju.

Tisíc očí na dne mora

Čaj pomáha liečiť astmu a alergie

Bazalka patrí k najuznávanejším liečivým ras-tlinám na svete. Nie nadarmo slovo „basileus“ znamená v gréčtine kráľ. V našej kuchyni sa často využívajú listy bazalky, no málokto vie, ako liečivo pôsobia i semená. Liečivé očistné nápoje zo semien bazalky, z ktorých sa na nás „dívajú tisíce očí“, pochádzajú z lesných chrámov na Taiwane. Majú skvelú chuť i zdravotné účinky. Známe sú pod menom oči-oči-ča alebo tisíc očí na dne mora.

Semená bazalky vyzerajú úplne ako makové zrnká. Ale vyznačujú sa tým, že po namočení do horúcej vody už o pár minút zrôsolovatejú. Vďaka tomu sa stali základom zaujímavých nápojov, ktoré sú populárne najmä v ázijskej kuchyni. Na indickom dvore mughalských panovníkov sa napríklad podávala faluda, pôvodne perzský nápoj zo semien bazalky a ružovej vody. Vďaka výnimočným vlastnostiam bazalkových semien ich účinky využíva aj indická ajurvéda.

Použitie a účinky
➤ Bazalka je výrazným antioxidantom, zabra-ňuje vzniku a šíreniu nádorových ochorení a vírusových i mikrobiálnych chorôb.
➤ Stimuluje imunitný systém, pomáha liečiť astmu a rozličné alergie u detí i dospelých.
➤ Nápoj zo semien bazalky má výrazný čistiaci charakter. Rôsolovité semená pre-chádzajú tráviacim traktom a pomáhajú organizmus očistiť od nežiaducich i nebez-pečných toxických látok.
➤ Tento nápoj nie je veľmi vhodný pre  tehotné ženy, rovnako ako éterické oleje!

Príprava
Samotné semienka bazalky nemajú výraznú chuť, preto ich odporúčame pridať do dobrého čaju s podobnými vlastnosťami. Výborne ladí napríklad s Pokladom Perzie, s príjemným ovocným, jemne pikantným čajom s cit-rónom a so zázvorom. Do horúceho čaju nasypeme lyžičku semien bazalky a necháme zrôsolovatieť. Trvá to približne päť minút. Nápoj môžeme jemne osladiť medom, hodí sa to k jeho hrejivému charakteru. Podávame ho horúci alebo ľadovo vychladený. Vtedy je lepšie semienka bazalky zaliať horúcou vodou, nechať zrôsolovatieť a pridávať až do hotového studeného čaju, prípadne do mliečnych a dokonca aj zmrzlinových drinkov. Ako vidíte, očista môže byť aj veľmi príjemná, najmä keď prospieva telu a pohladí i ducha. 

 

Autor: RNDr. Alena Ondejčíková

Ďalšie články z tejto sekcie

Vyhadzujete škrupiny z vajec? Chyba! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

Vyhadzujete škrupiny z vajec? Chyba! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

dnes
Keď si robíte praženicu či volské oko, škrupiny zvyknú skončiť v koši. Ale vedeli ste, že sa dajú prakticky využiť v kuchyni, pri umení... Čítať viac
 
Chystáte sa v zime do trópov? Riziká sú iné ako v lete, s týmito rátajte

Chystáte sa v zime do trópov? Riziká sú iné ako v lete, s týmito rátajte

včera
Chytať bronz pod tropickým slnkom namiesto na svahu a vymeniť suchý vzduch v prekúrených miestnostiach za morský? Má to však háčik.... Čítať viac
 
RECEPTY: Len sa naparujte! 3 sýte jedlá pripravené najšetrnejším spôsobom

RECEPTY: Len sa naparujte! 3 sýte jedlá pripravené najšetrnejším spôsobom

21.01.2017
Víkendové varenie je OUT, obedy a večere sa odteraz paria! Šetrná príprava bez zbytočného tuku zachová v jedle maximum vitamínov,... Čítať viac
 
Žijete v sladkej nevedomosti, alebo netušíte, čo vám chýba? Nové Zdravie

Žijete v sladkej nevedomosti, alebo netušíte, čo vám chýba? Nové Zdravie

20.01.2017
O máloktorej chorobe koluje toľko mýtov ako o cukrovke. Viete, kedy diabetikovi nesmiete pichnúť inzulín a ktorý minerál v tele ovláda... Čítať viac
 
VIDEO: Ako si vypestovať ruže z kytice? Finta je v zemiaku

VIDEO: Ako si vypestovať ruže z kytice? Finta je v zemiaku

19.01.2017
Nemusíte byť zdatný záhradkár, aby vám balkón skrášlili ruže. Vypestujte si ich z kytice, ktorú máte doma vo váze! Čítať viac
 
 

wanda.sk