predplatne
 
Zdravie   Životný štýl   2012   03

Raňajky nadovšetko, dajte si bielkoviny, sacharidy a uhľohydráty

22.03.2012

Áno, stále platí, že ráno sa treba najesť, a tiež je pravda, že práve toto jedlo môže byť aj kalorickejšie. Ak však raňajkujete krátko po tom, ako ste vstali z postele, dajte si radšej niečo ľahšie.

To, že sa treba poriadne naraňajkovať, nie je žiadny mýtus!

To, že sa treba poriadne naraňajkovať, nie je žiadny mýtus!Autor: Profimedia.sk

Kým siahnete po výdatných raňajkách anglickej kuchyne, ako je praženica so slaninkou či párky, zamyslite sa nad svojím denným režimom a spôsobom života. Bohaté menu vymysleli anglickí farmári, ktorí vstávali na svitaní a ešte pred tým, ako sadli k stolu, obetovali hodinu až dve ťažším hospodárskym prácam. Ak aj vy pred raňajkami fyzicky pracujete, môže ich napodobniť.

Ak však patríte k väčšine, ktorá raňajkuje krátko po tom, ako vstala z postele, dajte si radšej niečo ľahšie. Naštartujete svoj metabolizmus bez toho, aby ste ihneď zaťažili celý organizmus. MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ-obezitológ: „To, že sa treba poriadne naraňajkovať, nie je žiadny mýtus, ale súčasť každodennej správnej životosprávy moderného človeka. Otázka však je, čo si predstavujeme pod pojmom poriadne raňajky. Určite to nie sú klasické anglické raňajky s upraženými vajcami a slaninou.“

TREBA ZAČAŤ OVOCÍM?

Opačný extrém. Teória, podľa ktorej čisto ovocné raňajky pozitívne ovplyvňujú zdravie a pomáhajú udržiavať štíhlu líniu, či dokonca chudnúť, nebola nikdy vedecky podložená. Naopak, väčšina ovocia nie je dosť bohatá na také zloženie cukrov, aké ľudské telo potrebuje po noci bez jedla. Ovocie nás perfektne zásobí vlákninou a vitamínmi, ale ráno sa treba zásobiť aj uhľohydrátmi, najlepšie z celozrnných obilninových výrobkov. Vláknina z ovocia síce zaplní hladný žalúdok, ale cukry nám dodajú energiu potrebnú na celé dopoludnie.

MUDr. Peter Minárik: „Raňajky majú byť dostatočne sýte a primerane kalorické podľa veku, pohlavia, hmotnosti i životného štýlu. Zásadne nemajú obsahovať iba ovocie a už vôbec nie iba zeleninu, no nemajú byť ani čisto cereálne. Dôležité je dostatočné množstvo ľahko stráviteľných bielkovín. Tie nás zasýtia zo všetkých troch základných živín najdlhšie. Nezabúdajme na nízkotučné mlieko, nízkotučné jogurty a menej tučné syry alebo chudú šunku. Pre vegetariánov ostanú namiesto šunky výrobky zo strukovín a zo sóje. Sacharidy majú byť v podobe celozrnných pekárenských výrobkov.“

Autor: Zdravie

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Oslabujete si dobrovoľne imunitu? Teraz musí pracovať naplno

Oslabujete si dobrovoľne imunitu? Teraz musí pracovať naplno

dnes
Za prechladnutím sa môže skrývať vyše dvesto rozličných vírusov. Jeden prekonáte, druhý sa vás chytí. Preto sa oplatí, aby vaša imunita... Čítať viac
 
VIDEO: Pozrite sa, prečo telo bez železa trpí

VIDEO: Pozrite sa, prečo telo bez železa trpí

včera
Odborníčka na krv prezradila, čo sa deje s organizmom, keď máte málo železa a špecialistka na zdravé jedlo zase, čo si máte dať na tanier.... Čítať viac
 
To zahreje! Rozdávame 333 veselých ponožiek 

To zahreje! Rozdávame 333 veselých ponožiek 

včera
333 našich čitateľov bude mať túto zimu nôžky pekne v teple. Postarajú sa o to hrejivé Fusakle, ktoré vám bude každý závidieť. Čítať viac
 
60 sekúnd, ktoré vám môžu pomôcť zmeniť život k lepšiemu

60 sekúnd, ktoré vám môžu pomôcť zmeniť život k lepšiemu

včera
Ak ste už aj vy prekročili hranicu 40 roku života, nasledujúca správa sa týka aj Vás. Čítať viac
 
Idete s nami do raja? Zdravie vám dopraje relax, ktorý potrebujete

Idete s nami do raja? Zdravie vám dopraje relax, ktorý potrebujete

19.11.2018
Predstavte si scenériu zasnežených lesov a samých seba vo vyhriatom bazéne s liečivou vodou. Potom si užijete masáž a výbornú večeru... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Raňajky nadovšetko, dajte si bielkoviny, sacharidy a uhľohydráty
Zdravie