Dievčatko takmer zabila ryža, mala na ňu alergiu

23.03.2009

Ryža je liek. Dá sa povedať všeliek. Pomáha pri žalúdočných problémoch, uplatní sa pri očistných kúrach. Jedno malé dievčatko však skoro zabila! A nik nechcel veriť, že je to možné.

Potravinová alergia sa týka aj ryže.

Potravinová alergia sa týka aj ryže.Autor: Ilustračná Sxc.hu

Prejavy potravinových alergií sú pomerne dobre známe: vyrážky, opuchy a svrbenie pokožky, kŕče a bolesti brucha, úporné vracanie, dokonca hnačky, krv v stolici, ťažké zápaly čriev či vnútorných slizníc. Zdajú sa vám hrozné? Existujú ešte hroznejšie: zástava dýchania, zlyhanie orgánov, smrť!

Dá sa vôbec uveriť, že alergia je obyčajná obrana? „Je to silná imunitná odpoveď organizmu na bielkovinové zložky potravy. Nereagujeme na cukor ani tuk,“ približuje špecialista. Samozrejme, nie sme alergickí na všetko. No sú určité druhy bielkovín, ktoré robia problémy pravidelne, a sú také, ktoré len zriedkavo. „Ryža patrí do druhej skupiny. Do prvej patria jednoznačne bielkoviny mlieka, vajec a rôznych druhov múky.“

ACH, TÁ RYŽA

Až deväťdesiat percent ryže tvorí škrob, teda cukor. Preto mnoho lekárov odmieta uveriť, že môže spôsobiť také ťažké zdravotné komplikácie. „Európske obilniny, pšenica, ovos, jačmeň i raž, majú oveľa viac bielkovín, takže nikoho neudivuje, že vyvolávajú alergie. Už kukurica ich má menej a ryža úplne najmenej. To je dôvod, prečo sa využíva v hypoalergénnych diétach.

Na preklenutie najťažšieho obdobia citlivých jedincov je celosvetovo známa kombinácia ryže, jahňacieho mäsa, olivového oleja a obyčajnej čistej vody.“ Ako je potom možné, že ryža, ktorá má žalúdočné a črevné problémy tíšiť, ich môže vyvolať doslova v hrozivej sile? „Príčin môže byť veľa, no podceňovať ich či jednoducho neuznávať, to neodporúčam. Nepoznáme vždy genetické predpoklady, teda nastavenie imunitného systému.

Ak sú rodičia silní alergici, často to čaká aj ich dieťa. Inokedy len nie je úplne vyzretá črevná sliznica. Bielkoviny z potravy, ktoré by za normálnych okolností zadržala, nechá prejsť k imunitnému systému. Keďže ten ich považuje za cudzorodé, začne sa aktívne brániť. Ďalšou možnosťou je, že citlivý organizmus malého dieťatka sa stretne s neznámou bielkovinou príliš skoro. Vytvorí si proti nej protilátky, tie už v krvi zostanú a alergia je na svete,“ vymenúva Peter Čižnár. Dobrá správa: ryžové trápenie patrí do kategórie tých, ktoré sa jedného dňa skončia!

PRINCÍP TOLERANCIE

Odborníci tento proces nazývajú navodením tolerancie. Človek sa väčšinu potravín postupne naučí tráviť. „Zdôrazňujem, že väčšinu, nie všetky!“ pripomína Peter Čižnár. Sú to zložité mechanizmy a doteraz im celkom presne nerozumieme. „Keby bol vyriešený princíp tolerancie, mohli by sme každému transplantovať orgán, ktorý potrebuje, a nemuseli by sme sa obávať, či ho prijme!

Ale späť k alergii: bábätká sa stávajú precitlivenými v prvom roku alebo hneď v prvých mesiacoch života. Mnohé z nich však už do troch rokov problematickú stravu prijímajú. Sú však alergie, ktoré trvajú do puberty alebo zostanú na celý život.“ Typický príklad? Orechy, ryby, niektoré druhy exotického ovocia. Našťastie, alergikom účinne pomáhajú moderné technológie.

„To je výhoda dneška. Ešte nedávno bolo treba každú diétu pripravovať doma a učiť sa na vlastných chybách. Dnes sú na trhu hotové výrobky. Samozrejme, ide to do peňazí. Ale sú! Napríklad, pokiaľ ide o ryžu, už existujú produkty bez bielkovinovej zložky. Ani pre dojčatá s hnačkou sa už nepoužíva konvenčný vývar, ale taký, ktorý je zbavený bielkovín, aby ani omylom nevznikla alergia. Dostať ho v lekárňach,“ vraví špecialista.

NOVODOBÉ STRAŠIDLÁ

Ak v nemom úžase otvárate ústa len pri zmienke o ryžovej alergii, čo poviete na slová odborníka, ktorý hovorí o alergii na tradičné strukoviny? „Žiaľ, je to tak. Naši najnovší pacienti. Rodičia z nich chceli mať vegetariánske deti. Od útleho veku ich viedli k tomuto spôsobu života. Teraz sú alergické na strukoviny ako šošovica či hrach. Sú to komplikované prípady. Znova upozorňujem: najviac škody robia zlé rozhodnutia v oblasti výživy v prvom roku života, teda v čase, keď krehký organizmus prechádza najprudším rastom.

Dieťatko sa teoreticky môže stať alergickým na čokoľvek. Na akékoľvek ovocie, na akúkoľvek zeleninu. Na rozdiel od dospelého človeka nemôže jesť hneď hocičo, pretože jeho telíčko nemá toľko kompenzačných funkcií.“ Kladiete si otázku, ako ochrániť svojho práve narodeného drobčeka pred zbytočným trápením s alergiou? Najlepšou cestou je dostatočne dlhé dojčenie. Na materské mlieko alergia neexistuje!

„Boli opísané reakcie u dojčiacich matiek, no nie na materské mlieko, ale na to, čo mamy zjedli. Na bielkoviny, ktoré prešli k detskému imunitnému systému z ich stravy. Naopak, materské mlieko pomáha imunitnému systému i črevnej sliznici dozrievať,“ prízvukuje špecialista na detskú obranyschopnosť. Pokiaľ ide o zavádzanie tuhej stravy, osvojte si základné pravidlá: postupne, opatrne, nie jednotvárne, ale bez prehnanej exotiky! Ak sa náhodou objaví niektorá z alergických reakcií, ďalšie kroky konzultujte vždy s pediatrom!

 

Autor: Ivana PAULÍKOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Vyhadzujete škrupiny z vajec? Chyba! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

Vyhadzujete škrupiny z vajec? Chyba! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

dnes
Keď si robíte praženicu či volské oko, škrupiny zvyknú skončiť v koši. Ale vedeli ste, že sa dajú prakticky využiť v kuchyni, pri umení... Čítať viac
 
Chystáte sa v zime do trópov? Riziká sú iné ako v lete, s týmito rátajte

Chystáte sa v zime do trópov? Riziká sú iné ako v lete, s týmito rátajte

včera
Chytať bronz pod tropickým slnkom namiesto na svahu a vymeniť suchý vzduch v prekúrených miestnostiach za morský? Má to však háčik.... Čítať viac
 
RECEPTY: Len sa naparujte! 3 sýte jedlá pripravené najšetrnejším spôsobom

RECEPTY: Len sa naparujte! 3 sýte jedlá pripravené najšetrnejším spôsobom

21.01.2017
Víkendové varenie je OUT, obedy a večere sa odteraz paria! Šetrná príprava bez zbytočného tuku zachová v jedle maximum vitamínov,... Čítať viac
 
Žijete v sladkej nevedomosti, alebo netušíte, čo vám chýba? Nové Zdravie

Žijete v sladkej nevedomosti, alebo netušíte, čo vám chýba? Nové Zdravie

20.01.2017
O máloktorej chorobe koluje toľko mýtov ako o cukrovke. Viete, kedy diabetikovi nesmiete pichnúť inzulín a ktorý minerál v tele ovláda... Čítať viac
 
VIDEO: Ako si vypestovať ruže z kytice? Finta je v zemiaku

VIDEO: Ako si vypestovať ruže z kytice? Finta je v zemiaku

19.01.2017
Nemusíte byť zdatný záhradkár, aby vám balkón skrášlili ruže. Vypestujte si ich z kytice, ktorú máte doma vo váze! Čítať viac
 
 

wanda.sk