predplatne
 

Aj potravinám je horúco! Ako uložiť chlieb a pri akej teplote piecť mäso?

08.08.2018

Zásoby si robte radšej menšie a do obchodu sa vyberte s chladiacou taškou, aj keď idete nakupovať autom. Viete správne uskladniť bylinky?

Potraviny ocenia v horúčavách chlad

Potraviny ocenia v horúčavách chladAutor: Shutterstock

Hoci horúce letné dní sú ideálne na podvečerné pikniky a grilovačky, potravinám však príliš nesedenia. Ak chystáte posedenie, určite nákup nevozte pol dňa v aute. Nakúpte radšej tesne predtým ako sa vyberiete domov. Práve teplé počasie milujú mikroorganizmy a baktérie, ktoré môžu v ľudskom tele vyvolať nepríjemné infekcie. Najohrozenejšou skupinou sú deti a tehotné ženy či ľudia s oslabeným imunitným systémom. Pozornejší buďte aj pri raňajkách na terase. 

Dobre ho prepečte

Či už pripravujete marinované kuracie prsia alebo si opečiete panenku, mäso by sa malo zahriať na 70 až 100 stupňov Celzia. Na minimálnu teplotu by mala stúpnuť teplota v jadre pokrmu a na 70 stupňoch by mala vydržať 2 minúty. Podľa nemeckej spoločnosti pre výživu práve táto teplota zaručí, že zneškodníte väčšinu patogénov, ktoré by sa mohli v mäse nachádzať. Pred spracovaním držte čerstvé mäso v chladničke, kde sa teplota pohybuje od 4 do 6 stupňov. Nedržte ho tam však príliš dlho. V lete si nerobte zbytočné zásoby, nakupujte len toľko, koľko rýchlo spotrebujete. 

Otrava jedlom sa prejaví rýchlo. Viete, kedy je to vážne?

Radšej celý ako krájaný

Do zásoby si nekupujte ani chlieb. Vyberte si radšej celý ako krájaný. Jednotlivé krajce dávajú väčšiu šancu plesniam a chlieb sa rýchlejšie pokazí. Ak sa nechcete krájaného chleba vzdať, rozdeľte si ho a časť zamrazte. Počas horúčav môžete aj klasický bochník chleba uložiť do chladničky. Počítajte však s tým, že s chladom stráca chuť. Výborným receptom proti plesniam je zeler. Stačí, keď kúsok tejto zeleniny dáte do vrecúška s chlebom a dáte ho do chladničky. Pri raňajkách na terase nevyložte na stôl celé maslo či údeniny, zbytočne sa budú roztápať. Odoberte si len trochu alebo si chlieb natrite ešte vnútri. 

Nielen sezónne zásoby: Ako zdravo zamrazovať potraviny a koľko vydržia?

Pozor na auto

Na väčšie nákupy sa vyberte s taškou, ktoré udrží chlad. Patria do nej najmä mliečne a mäsové výrobky, aby ste ich cestou domov príliš nezahriali. Chodíte na nákupy autom? Ak ho zaparkujete na vonkajšej ploche, teplota v ňom sa za krátky čas vyšplhá nad 40 stupňov Celzia. V bezpečí nie je ani varená strava. Ak ju chcete uskladniť, čo najrýchlejšie ju ochlaďte a uskladňujte pri teplote menšej ako je 7 stupňov Celzia. Používate pri varení bylinky? Ak nemáte záhradu, bylinky nakrájajte, zmiešajte, dajte do misky s kockami ľadu, zalejte ich vodou a zamrazte. Takto uskladnené ich držte maximálne 6 týždňov. 

Čítajte aj:

Autor: Katarína Posluchová
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

19.09.2018
Ste perfekcionista? Neviete nadriadenému či kolegom povedať nie? Zmeňte to. Aspoň raz za čas. Čítať viac
 
Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

18.09.2018
Čo sa stane s vaším telom, keď si po obede pospíte? Taký „šlofík“ robí zázraky. Prečo sa oplatí? Čítať viac
 
7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

17.09.2018
Padajú vám vlasy, sú riedke, alebo ich jednoducho máte iné, ako by ste chceli? Vitajte v klube! Viete, ktorým vlasovým poverám netreba... Čítať viac
 
Zatočte s krutou bolesťou a získajte náskok pred rakovinou

Zatočte s krutou bolesťou a získajte náskok pred rakovinou

17.09.2018
Bolieva vás česanie vlasov alebo stuhnuté miesto na chrbte? Nedá vám spať palec na nohe či sa budíte, tam kde ste ani nezaspali? Predplaťte... Čítať viac
 
Herec Martin Nahálka: Po plastike srdca. Mal som šťastie!

Herec Martin Nahálka: Po plastike srdca. Mal som šťastie!

16.09.2018
Herca z Liptova chytila Nitra za srdce. No keď sa mu začalo nebezpečne zväčšovať, museli Martina Nahálku (38) vziať do parády lekári.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Aj potravinám je horúco! Ako uložiť chlieb a pri akej teplote piecť mäso?
Katarína Posluchová