Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami

15.07.2017

Ricotta je zdrojom množstva dôležitých živín a predovšetkým zlatá baňa vápnika a B vitamínov. Vyrába sa zo syrovátky, ideálna je aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Obsahuje nízke množstvo tuku a kalórií.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov. Autor: Peter Záhradník

Potrebujeme:

  • 150 ml mlieka,
  • 20 g čerstvého droždia,
  • 90g masla,
  • 350 g špaldovej múky,
  • 60 g jemného trstinového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 60 g makadamových orieškov,
  • 2,5 lyžičky kakaa,
  • 250 g ricotty,
  • nastrúhanú citrónovú kôru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 450 g broskýň.

Postup:

V kastróliku mierne zohrejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, a rozpustíme 50 g masla. Do misy preosejeme 290 g múky, pridáme 15 g cukru, 1 vajce, tekuté maslo a rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme asi 30 minút postáť na teplom mieste. 

Pripravíme posýpku

  1. Makadamové oriešky nahrubo nasekáme. 
  2. Zvyšnú múku zmiešame s kakaom.
  3. Zvyšné maslo, kakaovo-múčnu zmes,
  4. 25 g cukru a nasekané oriešky premiešame. 
  5. Posýpku odložíme približne na hodinu do chladu. 

Pripravíme krém: 

  1. Ricottu zmiešame s vajcom, nastrúhanou citrónovou kôrou, 20 g kryštálového cukru a vanilínovým cukrom. 
  2. Vymiešame hladký krém. 
  3. Broskyne na spodnej strane narežeme do kríža a na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody. 
  4. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a olúpeme. Broskyne prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku.
  5. Polovičky broskýň pokrájame na tretiny. 

Rúru vyhrejeme na 200/180 °C

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 40 x 20 cm. 
  2. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Potrieme ricottovým krémom, pričom necháme 1 cm okraj voľný. 
  4. Na krém poukladáme kúsky broskyne a posypeme pripravenou posýpkou. 
  5. Vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa okraj nesfarbí do zlatista.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: bd
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

Cenné rady na cesty: Ako zvládnuť dlhú jazdu za volantom?

Cenné rady na cesty: Ako zvládnuť dlhú jazdu za volantom?

včera
Do zoznamu povinností a príprav na dovolenku si rýchlo pripíšte kontrolu zraku u očného lekára. Obzvlášť tí z vás, ktorí sa u neho neukázali... Čítať viac
 
Nestaňte sa obeťou festivalu. Táto maličkosť vám môže zachrániť život

Nestaňte sa obeťou festivalu. Táto maličkosť vám môže zachrániť život

včera
Čo víkend, to festival. Ak si ich počas leta chcete vychutnať čo najviac, mali by ste dodržiavať základné zásady. Čítať viac
 
VIDEO: Aj vy si myslíte, že s alkoholom je zábava? Pozrite si odkaz Roba Miklu

VIDEO: Aj vy si myslíte, že s alkoholom je zábava? Pozrite si odkaz Roba Miklu

včera
„Neviete sa dočkať víkendu. Vo štvrtok ste nervózni a nesústredení. Nie, nie je to z únavy. Často je za tým tá návyková túžba po odreagovaní,... Čítať viac
 
Máte celé telo v ohni a netušíte z čoho? Čítajte augustové Zdravie!

Máte celé telo v ohni a netušíte z čoho? Čítajte augustové Zdravie!

20.07.2017
Boli by ste prekvapení, na čo všetko môže ľudská koža reagovať alergicky. Pomohla by vám bezniklová diéta? Alebo radšej liečebný pobyt... Čítať viac
 
7 dôvodov, prečo vám smrdí z úst. Modlite sa, nech to nie je ten šiesty!

7 dôvodov, prečo vám smrdí z úst. Modlite sa, nech to nie je ten šiesty!

19.07.2017
Každému občas zapácha z úst, stačí sa ráno zobudiť po poriadnej oslave alebo si dať cesnakovú hrianku. Ak so zápachom bojujete každý... Čítať viac
 
 

wanda.sk