Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami

15.07.2017

Ricotta je zdrojom množstva dôležitých živín a predovšetkým zlatá baňa vápnika a B vitamínov. Vyrába sa zo syrovátky, ideálna je aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Obsahuje nízke množstvo tuku a kalórií.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov. Autor: Peter Záhradník

Potrebujeme:

  • 150 ml mlieka,
  • 20 g čerstvého droždia,
  • 90g masla,
  • 350 g špaldovej múky,
  • 60 g jemného trstinového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 60 g makadamových orieškov,
  • 2,5 lyžičky kakaa,
  • 250 g ricotty,
  • nastrúhanú citrónovú kôru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 450 g broskýň.

Postup:

V kastróliku mierne zohrejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, a rozpustíme 50 g masla. Do misy preosejeme 290 g múky, pridáme 15 g cukru, 1 vajce, tekuté maslo a rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme asi 30 minút postáť na teplom mieste. 

Pripravíme posýpku

  1. Makadamové oriešky nahrubo nasekáme. 
  2. Zvyšnú múku zmiešame s kakaom.
  3. Zvyšné maslo, kakaovo-múčnu zmes,
  4. 25 g cukru a nasekané oriešky premiešame. 
  5. Posýpku odložíme približne na hodinu do chladu. 

Pripravíme krém: 

  1. Ricottu zmiešame s vajcom, nastrúhanou citrónovou kôrou, 20 g kryštálového cukru a vanilínovým cukrom. 
  2. Vymiešame hladký krém. 
  3. Broskyne na spodnej strane narežeme do kríža a na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody. 
  4. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a olúpeme. Broskyne prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku.
  5. Polovičky broskýň pokrájame na tretiny. 

Rúru vyhrejeme na 200/180 °C

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 40 x 20 cm. 
  2. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Potrieme ricottovým krémom, pričom necháme 1 cm okraj voľný. 
  4. Na krém poukladáme kúsky broskyne a posypeme pripravenou posýpkou. 
  5. Vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa okraj nesfarbí do zlatista.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: bd
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

Dôvod častej nádchy prekvapí. Skontrolujte si, ako držíte chrbát

Dôvod častej nádchy prekvapí. Skontrolujte si, ako držíte chrbát

včera
Napadlo by vám, že za opakujúcimi sa prechladnutiami je stolička, na ktorej sedíte? Čítať viac
 
10 signálov, že vás v práci šikanujú. Sú aj úplne nevinné

10 signálov, že vás v práci šikanujú. Sú aj úplne nevinné

19.01.2018
Stiahnuté hrdlo pri ceste do práce šikanovaniu šéfom či kolegami najprv nepripíšete. No mali by ste. A zakročiť hneď v zárodku. Čítať viac
 
Poďte do kúpeľov! Zdravie má zľavu pre každého

Poďte do kúpeľov! Zdravie má zľavu pre každého

18.01.2018
Bolia vás kĺby, ste chorí z práce, alebo vám chýbajú minerály? So Zdravím si užijete liečivý kúpeľný pobyt v Rajeckých Tepliciach... Čítať viac
 
Všetko pre erekciu? Vyskúšali elektrinu aj implantovanie rebra

Všetko pre erekciu? Vyskúšali elektrinu aj implantovanie rebra

18.01.2018
Zaviesť elektródy do penisu a naštartovať ho cez káble ako batériu v aute? Muži skúšali všeličo, aby dosiahli erekciu. Vákuová pumpa... Čítať viac
 
TEST: Zhoršuje sa vám zrak? Zistite, čo vám škodí

TEST: Zhoršuje sa vám zrak? Zistite, čo vám škodí

17.01.2018
Zrak sa vekom zhoršuje. Niektorým problémom však môžete včasným podchytením zabrániť. Čo pomôže? Čítať viac
 
 

wanda.sk