predplatne
 

Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami

15.07.2017

Ricotta je zdrojom množstva dôležitých živín a predovšetkým zlatá baňa vápnika a B vitamínov. Vyrába sa zo syrovátky, ideálna je aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Obsahuje nízke množstvo tuku a kalórií.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov. Autor: Peter Záhradník

Potrebujeme:

  • 150 ml mlieka,
  • 20 g čerstvého droždia,
  • 90g masla,
  • 350 g špaldovej múky,
  • 60 g jemného trstinového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 60 g makadamových orieškov,
  • 2,5 lyžičky kakaa,
  • 250 g ricotty,
  • nastrúhanú citrónovú kôru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 450 g broskýň.

Postup:

V kastróliku mierne zohrejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, a rozpustíme 50 g masla. Do misy preosejeme 290 g múky, pridáme 15 g cukru, 1 vajce, tekuté maslo a rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme asi 30 minút postáť na teplom mieste. 

Pripravíme posýpku

  1. Makadamové oriešky nahrubo nasekáme. 
  2. Zvyšnú múku zmiešame s kakaom.
  3. Zvyšné maslo, kakaovo-múčnu zmes,
  4. 25 g cukru a nasekané oriešky premiešame. 
  5. Posýpku odložíme približne na hodinu do chladu. 

Pripravíme krém: 

  1. Ricottu zmiešame s vajcom, nastrúhanou citrónovou kôrou, 20 g kryštálového cukru a vanilínovým cukrom. 
  2. Vymiešame hladký krém. 
  3. Broskyne na spodnej strane narežeme do kríža a na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody. 
  4. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a olúpeme. Broskyne prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku.
  5. Polovičky broskýň pokrájame na tretiny. 

Rúru vyhrejeme na 200/180 °C

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 40 x 20 cm. 
  2. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Potrieme ricottovým krémom, pričom necháme 1 cm okraj voľný. 
  4. Na krém poukladáme kúsky broskyne a posypeme pripravenou posýpkou. 
  5. Vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa okraj nesfarbí do zlatista.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

včera
Kedy treba teplotu naozaj zraziť? A ako inak, ak nie liekmi? Ide to aj bez chémie. Úľava však má svoje pravidlá. Čítať viac
 
Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

13.11.2019
Zdráhate sa nastúpiť do autobusu z obavy z bacilov, ktoré sa na vás valia z každej strany? Dodržte pár zásad a riziko infikovania zminimalizujete... Čítať viac
 
Potrebujete posilniť sebavedomie? Týchto 6 krokov vám ho určite zdvihne

Potrebujete posilniť sebavedomie? Týchto 6 krokov vám ho určite zdvihne

12.11.2019
Máte pocit, že vaše sebavedomie by potrebovalo posilniť? Čo by ste pre to mohli urobiť aj sami, bez návštevy psychológa? Čítať viac
 
Z nedostatku spánku sa vám zmenší mozog a myseľ zostarne rýchlejšie

Z nedostatku spánku sa vám zmenší mozog a myseľ zostarne rýchlejšie

11.11.2019
Mávate občas pocit, že spánok je strata času, za ktorý by ste mohli veľa zažiť a skúsiť? A čo hovoríte na to, že dlhodobý nedostatok spánku... Čítať viac
 
Miro Jaroš: Kúpil som si najtvrdší matrac aký mali a chrbát ma nebolí

Miro Jaroš: Kúpil som si najtvrdší matrac aký mali a chrbát ma nebolí

10.11.2019
Deťmi milovaný spevák Miro Jaroš (41) sa o tom, že raz bude mať problémy s chrbticou, dozvedel od detskej lekárky. Lieči sa hlavne pohybom.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami
bd