Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami

15.07.2017

Ricotta je zdrojom množstva dôležitých živín a predovšetkým zlatá baňa vápnika a B vitamínov. Vyrába sa zo syrovátky, ideálna je aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Obsahuje nízke množstvo tuku a kalórií.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov. Autor: Peter Záhradník

Potrebujeme:

  • 150 ml mlieka,
  • 20 g čerstvého droždia,
  • 90g masla,
  • 350 g špaldovej múky,
  • 60 g jemného trstinového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 60 g makadamových orieškov,
  • 2,5 lyžičky kakaa,
  • 250 g ricotty,
  • nastrúhanú citrónovú kôru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 450 g broskýň.

Postup:

V kastróliku mierne zohrejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, a rozpustíme 50 g masla. Do misy preosejeme 290 g múky, pridáme 15 g cukru, 1 vajce, tekuté maslo a rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme asi 30 minút postáť na teplom mieste. 

Pripravíme posýpku

  1. Makadamové oriešky nahrubo nasekáme. 
  2. Zvyšnú múku zmiešame s kakaom.
  3. Zvyšné maslo, kakaovo-múčnu zmes,
  4. 25 g cukru a nasekané oriešky premiešame. 
  5. Posýpku odložíme približne na hodinu do chladu. 

Pripravíme krém: 

  1. Ricottu zmiešame s vajcom, nastrúhanou citrónovou kôrou, 20 g kryštálového cukru a vanilínovým cukrom. 
  2. Vymiešame hladký krém. 
  3. Broskyne na spodnej strane narežeme do kríža a na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody. 
  4. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a olúpeme. Broskyne prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku.
  5. Polovičky broskýň pokrájame na tretiny. 

Rúru vyhrejeme na 200/180 °C

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 40 x 20 cm. 
  2. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Potrieme ricottovým krémom, pričom necháme 1 cm okraj voľný. 
  4. Na krém poukladáme kúsky broskyne a posypeme pripravenou posýpkou. 
  5. Vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa okraj nesfarbí do zlatista.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: bd
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

dnes
Mnohé diagnózy, ktoré si spájame len s nami ľuďmi, ohrozujú aj domácich miláčikov. Cukrovka sa týka najmä sučiek a zistíte ju rýchlo,... Čítať viac
 
Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

dnes
Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? V mexickom Oaxace sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť, lebo v ponuke je aj hmyz či... Čítať viac
 
Dámy, mizne vám z kúpeľne TOTO? Váš muž potrebuje pomoc lekára

Dámy, mizne vám z kúpeľne TOTO? Váš muž potrebuje pomoc lekára

17.11.2017
Páni o tom neradi hovoria, hoci pyšný problém sa týka aj ich. Buďte pozorné! Čím dlhšie budú odkladať návštevu u lekára, tým horšie.... Čítať viac
 
Máte chuť na netradičnú jeseň? Okúpte sa v pive či vo víne

Máte chuť na netradičnú jeseň? Okúpte sa v pive či vo víne

16.11.2017
Hrozno ocení aj vaša pokožka. Partnera zase pivný kúpeľ. Lahodné nápoje nemusíte len piť. Ako si osviežiť kúpeľ doma? Čítať viac
 
Uvedomte si! Pár jasných signálov, že toto priateľstvo už skončilo 

Uvedomte si! Pár jasných signálov, že toto priateľstvo už skončilo 

16.11.2017
Dokážete rozoznať skutočného kamaráta od človeka, ktorý na vás parazituje, ubližuje vám a tvári sa, že vám ešte robí službu? Psychoterapeutka... Čítať viac
 
 

wanda.sk