Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami

15.07.2017

Ricotta je zdrojom množstva dôležitých živín a predovšetkým zlatá baňa vápnika a B vitamínov. Vyrába sa zo syrovátky, ideálna je aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Obsahuje nízke množstvo tuku a kalórií.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov. Autor: Peter Záhradník

Potrebujeme:

  • 150 ml mlieka,
  • 20 g čerstvého droždia,
  • 90g masla,
  • 350 g špaldovej múky,
  • 60 g jemného trstinového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 60 g makadamových orieškov,
  • 2,5 lyžičky kakaa,
  • 250 g ricotty,
  • nastrúhanú citrónovú kôru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 450 g broskýň.

Postup:

V kastróliku mierne zohrejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, a rozpustíme 50 g masla. Do misy preosejeme 290 g múky, pridáme 15 g cukru, 1 vajce, tekuté maslo a rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme asi 30 minút postáť na teplom mieste. 

Pripravíme posýpku

  1. Makadamové oriešky nahrubo nasekáme. 
  2. Zvyšnú múku zmiešame s kakaom.
  3. Zvyšné maslo, kakaovo-múčnu zmes,
  4. 25 g cukru a nasekané oriešky premiešame. 
  5. Posýpku odložíme približne na hodinu do chladu. 

Pripravíme krém: 

  1. Ricottu zmiešame s vajcom, nastrúhanou citrónovou kôrou, 20 g kryštálového cukru a vanilínovým cukrom. 
  2. Vymiešame hladký krém. 
  3. Broskyne na spodnej strane narežeme do kríža a na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody. 
  4. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a olúpeme. Broskyne prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku.
  5. Polovičky broskýň pokrájame na tretiny. 

Rúru vyhrejeme na 200/180 °C

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 40 x 20 cm. 
  2. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Potrieme ricottovým krémom, pričom necháme 1 cm okraj voľný. 
  4. Na krém poukladáme kúsky broskyne a posypeme pripravenou posýpkou. 
  5. Vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa okraj nesfarbí do zlatista.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Nový kúsok v šatníku? DVA dôvody, prečo ho najprv oprať

Nový kúsok v šatníku? DVA dôvody, prečo ho najprv oprať

dnes
Neviete sa dočkať, kedy sa okoliu ukážete v nových džínsach alebo tričku? Minimálne deň budete musieť vydržať. Čítať viac
 
Kofeín vs migréna: Proti bolesti hlavy pomôže, no aj káva má svoje ALE

Kofeín vs migréna: Proti bolesti hlavy pomôže, no aj káva má svoje ALE

dnes
Piť alebo nepiť kávu? Ak ste náchylný trpieť migrénami, pravdepodobne riešite dilemu či obmedziť kofeín. Vzdať sa kávy úplne by však... Čítať viac
 
Avicii: Vážny zápal, úzkosť a vražedný liek proti tréme. Jeho náhla smrť všetkými otriasla

Avicii: Vážny zápal, úzkosť a vražedný liek proti tréme. Jeho náhla smrť všetkými otriasla

včera
Tim Bergling (28) alias Avicii patril medzi najslávnejších dídžejov na svete. Všetci ho milovali, inšpiroval najväčšie hviezdy... Čítať viac
 
Manipulácia Facebooku? Novinka zmení narábanie s vašimi fotkami

Manipulácia Facebooku? Novinka zmení narábanie s vašimi fotkami

23.04.2018
Sociálna sieť by chcela sama rozhodovať o fotkách a videách, na ktorých sa objavíte a automaticky ich označovať. Bez vášho vedomia.... Čítať viac
 
Zdravie vám dopraje kúpele: Výhercom gratulujeme, buďte medzi ďalšími!

Zdravie vám dopraje kúpele: Výhercom gratulujeme, buďte medzi ďalšími!

23.04.2018
Desať prírodných prameňov a tiché prostredie lesoparku, to je ideálna kombinácia na relax. A časopis Zdravie vám ho dopraje. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami
bd