Fantázia! Broskyňová focaccia s ricottovým krémom a orieškami

15.07.2017

Ricotta je zdrojom množstva dôležitých živín a predovšetkým zlatá baňa vápnika a B vitamínov. Vyrába sa zo syrovátky, ideálna je aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Obsahuje nízke množstvo tuku a kalórií.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov.

Pre celú rodinu máte vystarané. Focacciu si nakrájate až na 10 kúskov. Autor: Peter Záhradník

Potrebujeme:

  • 150 ml mlieka,
  • 20 g čerstvého droždia,
  • 90g masla,
  • 350 g špaldovej múky,
  • 60 g jemného trstinového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 60 g makadamových orieškov,
  • 2,5 lyžičky kakaa,
  • 250 g ricotty,
  • nastrúhanú citrónovú kôru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 450 g broskýň.

Postup:

V kastróliku mierne zohrejeme mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, a rozpustíme 50 g masla. Do misy preosejeme 290 g múky, pridáme 15 g cukru, 1 vajce, tekuté maslo a rozpustené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme asi 30 minút postáť na teplom mieste. 

Pripravíme posýpku

  1. Makadamové oriešky nahrubo nasekáme. 
  2. Zvyšnú múku zmiešame s kakaom.
  3. Zvyšné maslo, kakaovo-múčnu zmes,
  4. 25 g cukru a nasekané oriešky premiešame. 
  5. Posýpku odložíme približne na hodinu do chladu. 

Pripravíme krém: 

  1. Ricottu zmiešame s vajcom, nastrúhanou citrónovou kôrou, 20 g kryštálového cukru a vanilínovým cukrom. 
  2. Vymiešame hladký krém. 
  3. Broskyne na spodnej strane narežeme do kríža a na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody. 
  4. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a olúpeme. Broskyne prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku.
  5. Polovičky broskýň pokrájame na tretiny. 

Rúru vyhrejeme na 200/180 °C

  1. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 40 x 20 cm. 
  2. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  3. Potrieme ricottovým krémom, pričom necháme 1 cm okraj voľný. 
  4. Na krém poukladáme kúsky broskyne a posypeme pripravenou posýpkou. 
  5. Vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa okraj nesfarbí do zlatista.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: bd
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

Rozkoš nepotrebuje sex. Mozgový orgazmus je HIT, ani prstom nepohnete

Rozkoš nepotrebuje sex. Mozgový orgazmus je HIT, ani prstom nepohnete

dnes
Zavoňala vám obľúbená zmrzlina z detstva, vlasy vám hladká čiasi ruka a v ušiach znie povedomá pieseň z prvého rande? Váš mozog práve... Čítať viac
 
Problematickí dospelí: Bezohľadní, nepokojní a zlostní. ADHD nemusí byť tragédia

Problematickí dospelí: Bezohľadní, nepokojní a zlostní. ADHD nemusí byť tragédia

včera
Poruchy pozornosti spojené s hyperaktivitou sa netýkajú iba detí. Viaceré štúdie potvrdili, že 30 % - 70 % detí s ADHD trpí príznakmi... Čítať viac
 
Tip nielen na dnes: Vystúpte z auta a vykročte s čistou hlavou

Tip nielen na dnes: Vystúpte z auta a vykročte s čistou hlavou

včera
Kedy ste naposledy sedeli na bicykli alebo ste išli pešo do práce? Dnes je na to ideálny čas. Deň bez áut vám pripomenie ekologickejšie... Čítať viac
 
Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

21.09.2017
Bolesti brucha nepodceňujte, ani keď sa hlásia iba občas, najmä po jedle. Nemusí ísť o neškodnú diétnu chybu, ale o pankreas. Čítať viac
 
Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

21.09.2017
Teplý kúpeľ odplaví únavu, ale v  termálnej vode z Perly Karpát sa rozpustí aj bolesť kĺbov. Ak sa k tomu všetkému zbavíte skrytých... Čítať viac
 
 

wanda.sk