predplatne
 
Zdravie

Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom

14.04.2019

Na rohu rušnej ulice je jedno nevšedné miesto, kde sa spojila láska k jedlu, zdraviu a ekológii do jedného.

Kontakt so zákazníkom
je pre majiteľku Danielu
najdôležitejší. U Dobrožrúta vám rada naváži tovar aj s úsmevom.

Kontakt so zákazníkom je pre majiteľku Danielu najdôležitejší. U Dobrožrúta vám rada naváži tovar aj s úsmevom.Autor: Robo Hubač, Alex Kiňová, Daniela Zvalová

Vnútri ma privíta usmievavá mladá žena, ktorej cez šaty vidieť tehotenské bruško. Daniela ma posadí k stolu a prezradí, že o necelé dva mesiace sa stane druhýkrát mamou. „Aj tento stôl má svoj príbeh. Je po mojej starkej, pamätám si ho ešte z detstva, keď sme sa u nej hrávali. Vlastne sme ho zachránili, premaľovali a dali mu druhý život,“ začína svoje rozprávanie o vzniku prvej bezlepkovej pekárne v Bratislave majiteľka Daniela Zvalová.

Čítajte aj: Mesačný odpad blogerky sa zmestí do malej fľašky. Pomáhajú jej dážďovky

Tvrdý chlieb

Príbeh Dobrožrútov sa však začal písať omnoho skôr, než vznikli. Paradoxne, keby nebolo Danieliných zdravotných problémov, pravdepodobne by sme sa ani dnes o Dobrožrútoch nerozprávali. Celé Danielino detstvo komplikovala celiakia. Bežná strava jej robila veľké problémy, a tak s mamou piekli bezlepkový chlieb, ktorý však vôbec nechutil. „Keď mi pred štrnástimi rokmi zistili celiakiu, neboli takmer žiadne dostupné informácie o tejto chorobe. Musela som zmeniť stravovanie, no dostať sa k nejakým bezlepkovým potravinám bolo takmer nemožné. Celiatik bol vtedy odkázaný na bezlepkové múky dostupné len na predpis,“ spomína Daniela na časy, keď sa chlieb bez lepku piekol zo škrobových zmesí.

Sen o pekárni

„Vtedy som snívala o tom, aké by to bolo, keby si niekto otvoril bezlepkovú pekáreň. Mohla by som tam len tak prísť a kúpiť si čerstvý chlieb, ktorý bude chutiť ako chlieb. Za tých desať rokov to nikto neurobil,“ hovorí. Prešiel teda veľmi dlhý čas, kým sa vôbec k myšlienke na vlastnú pekáreň prepracovala. A nebola v tom sama. Daniela mala šťastie, spoznala sa s Matúšom, ktorý bol vyučený kuchár a neskôr sa stal jej manželom.

„Celý náš vzťah bol od začiatku poznačený celiakiou. Keďže Matúša varenie bavilo, experimentovali sme spolu v kuchyni. Skúšal mi upiecť bezlepkovú bábovku, pizzu alebo aj rôzne koláče,“ spomína Daniela na ich spoločné kuchárske začiatky. Vtedy už skúšala nejesť mäso, a keďže sa stravovala bezlepkovo a nemohla mliečne výrobky, prirodzene ju to ťahalo k vegánstvu. 

Novinka pre celiatikov: Proti lepku zabojuje liek na cystickú fibrózu

Dvaja v tom

Matúš sa k Daniele pridal. Začali si pripravovať jedlá spoločne. Po rokoch obmedzovania to bol pre ňu oslobodzujúci pocit. „Vždy keď som niekde prišla, riešila som, čo všetko nemôžem jesť. Zrazu som to s Matúšom nemusela riešiť. No aj tu sme narazili na problém. Zistili sme, že stále jeme priveľa zbytočných polotovarov – najmä sóju na milión spôsobov,“ vymenúva, že išlo o rôzne náhrady ako sójové mäso, salámy, sójové mlieko či mnohé iné výrobky.

Uvedomila si, že je priveľa potravín so zlým zložením, napríklad chlieb či vianočka s mesačnou zárukou. Keď začala čítať zloženie týchto výrobkov, zistila, že bezlepkové pečivo je postavené najmä na kukuričnom, zemiakovom a ryžovom škrobe. „Čiže samé škroby, čo bolo zaťažujúce pre organizmus. Prišli sme na to, že takto sa stravovať nechceme, preto sme začali vymýšľať recepty. Varili sme vegánsky, ale nepoužívali sme sóju.”

Prerazili koláčmi

Zvalovci si vytvorili koncept stravovania postavený na vlastných receptoch. Na netradičné jedlá mali veľmi pozitívne ohlasy. Veľkým problémom vtedy však boli koláče, vysvetľuje Daniela. Napríklad, keď išla do kaviarne, nemohla si tam žiadny dať, pretože takmer s istotou nebol bezlepkový a zároveň vegánsky. A tak si ich Daniela s Matúšom začali vymýšľať sami.

„Vždy keď sme k priateľom priniesli koláč, boli nadšení. To nás povzbudilo. Založili sme blog, kde sme uverejňovali svoje skúsenosti,“ spomína, ako ich priatelia začali navádzať, aby skúsili vlastné podnikanie. Matúš robil v jednej vegetariánskej reštaurácii. Tam mu dovolili, aby vo večerných hodinách, keď je reštaurácia zatvorená, piekol vlastné koláče. „Je to paradox, pretože nás v podstate prehovorili, aby sme to skúsili aj sami. Za to sme im dodnes veľmi vďační,“ hovorí o podpore bývalého zamestnávateľa a vzniku Dobrožrútov Daniela.

Koniec bezlepkovej diéty? V Austrálii už testujú vakcínu proti celiakii

Ťažké rozhodnutie

A tak pred štyrmi rokmi, keď sa Zvalovcom narodila dcéra Zoe, založili v Bratislave prvú bezlepkovú pekáreň. Pre mladú rodinu to bolo ťažké rozhodnutie. Ale rozhodli sa podnikanie skúsiť. Matúš dal výpoveď a otvorili si vlastnú výrobňu. O koláče bol hneď od začiatku veľký záujem, najmä preto, že išlo o kombináciu vegan a bezlepkové. Spočiatku k nim chodili celiatici a vegáni, ale neskôr sa k nim pridali ľudia, ktorí prišli zo zvedavosti alebo len preto, že im ich výrobky nezaťažovali trávenie.

Daniela hovorí, že hoci sa recepty rodili dlho, neľutuje. Pri príprave chleba nechceli používať škrobové múky. Používajú prirodzene bezlepkové jednodruhové múky, ktoré si sami miešajú. Ide napríklad o cirokovú, pohánkovú či tapiokovú múku. „V koláčoch používame trstinový cukor, datľový sirup a repnú melasu. Do chleba pridávame kokosový cukor na naštartovanie kvásku. Zloženie nášho chleba je také, aké som si sama vždy priala, aby chlieb mal.“


Zdroj foto v texte: Alex Kiňová, Robo Hubač

Dobro na váhu

A keď im už úspešne fungovala pekáreň a Daniela prácne zháňala mnohé prírodné produkty a kozmetiku na internete, povedala si, že by bolo fajn mať to všetko pod jednou strechou v kamennej predajni. A tak sa z malej pekárne stal obchod U Dobrožrúta, v ktorom si môžete kúpiť čerstvý voňavý kváskový a bezlepkový chlieb, bezlepkové vegan koláče, ktoré lákajú už na pohľad, prírodnú kozmetiku, drevené kefy na čistenie, zubné kefky a mnohé ďalšie ekologické výrobky do domácnosti a na osobnú hygienu. Nájdete u nich aj potraviny na váhu.

„Natankovať” do sklenenej fľašky si tam môžete napríklad strukoviny, koreniny, kávu alebo vám majiteľka s radosťou odváži na retro váhe múku či čaj. Jednoducho, nájdete tam pestrý sortiment výrobkov a potravín, a to všetko bez toho, aby ste z predajne vyšli čo i len s jedným zbytočným plastovým obalom. 

Chlieb rastúci v pralese je bezlepkový zázrak. Vyskúšate recept domorodcov?

Bez odpadu

Ani myšlienka založiť bezobalový koncept podnikania nevznikla z jedného dňa na druhý. V čase, keď Daniela s Matúšom zmenili stravovanie, všimli si ešte niečo – keď prestali kupovať bežné potraviny v obchodoch, rapídne im kleslo množstvo odpadu. Uvedomili si, že všetko je zabalené do nepotrebných obalov, ktoré zaťažujú životné prostredie. „Sami sme sa snažili žiť ekologickejšie. Nakupovali sme v secondhandoch, triedili sme doma odpad. Zároveň sme si množstvo odpadu uvedomili aj v našej výrobni a chceli sme to zmeniť,“ hovorí Daniela, že nešlo len o obaly, ale aj o bioodpad.

Preto si doma s manželom povedali, že keď sa im to darí doma, môžu skúsiť znížiť odpad aj v pekárni. „Postupne sme vytvorili bezodpadový koncept – zaradili sme smetiaky, do ktorých sme triedili odpad, kúpili sme si elektrický kompostér, kde sme kompostovali bioodpad, a potom sme začali strastiplnú cestu s dodávateľmi,“ spomína.

Herečka Kristína Turjanová: Bez lepku mi je ľahšie

Učili kuriérov

Manželov trápilo, že zakaždým, keď k nim prišiel kuriér, priniesol tovar vždy v iných vreciach. Dodávateľov sa snažili presvedčiť, aby prázdne vrecia zobrali späť a použili ich opakovane. Spočiatku nič nešlo, no keď ich neúnavne prosili, časom ich obmäkčili a svoj postoj zmenili. „Nechápali, čo riešime, a vlastne sme ich s tým otravovali. Keď sme to už dookola opakovali, postupne niektorí povolili a videli, že je to aj pre nich výhodné,“ hovorí Daniela, že dnes už mnohí tí, s ktorými začínali a ktorých vlastne učili, ako sa správať ekologicky, spolupracujú s ďalšími bezobalovými predajňami.

K takzvanému zero waste správaniu sa snažia viesť U Dobrožrúta aj zákazníkov. Ak prinesú papierové tašky, dostanú symbolickú zľavu na nákup. Tašky potom poslúžia iným zákazníkom, ktorí si v nich odnesú, čo si v obchode nakúpili. Z použitých látok šijú vrecúška a nákupné tašky, ktoré sa dajú opakovane použiť. Príkladom ide aj predajňa, pretože všetok nábytok v nej je repasovaný, čiže používa obnovené staré nábytky. Dokonca vdýchli život i starej kase a všetko v predajni funguje aj bez nového zariadenia.

Špecialistka na výživu: Prešli ste na FIT múky bez lepku? Strážte si kilá!

Z odpadu zelenina

Tu sa však zoznam zaujímavých nápadov, ktorý vznikol v hlave Daniely a Matúša, nekončí. „Najnovšie sme nadviazali spoluprácu s naším kamarátom, ktorý si otvoril veľkú farmu. Chodí si od nás brávať kompost, z ktorého vypestuje zeleninu. Tú už teraz na jar budeme mať v ponuke,“ teší sa, že dokážu vrátiť biologický odpad do prirodzeného kolobehu, z ktorého bude zdravá zelenina. Zvalovcom sa podarilo ako prvým skĺbiť navzájom bezlepkovú pekáreň s ekologickým obchodom, ktorý má vďaka originálnej myšlienke mnohých nadšencov. „Ľudí čoraz viac zaujíma ekológia a sami chcú prispieť k tomu, aby produkovali menej odpadu. Vidím to aj na zákazníkoch, ktorých pribúda, a pribúda aj záujem o ekologicky šetrnejšie výrobky.”

Nové prírastky

Je ťažké správať sa bezobalovo? Daniela si to nemyslí a prirovnáva to k vlastnej skúsenosti, ktorá ju k zmene životného štýlu priviedla. „Keď mi zistili celiakiu, musela som automaticky hľadať bezlepkové výrobky a neriešila som, či je to zložitejšie, alebo nie. Jednoducho som potrebovala zmeniť stravovanie. Podobne je to s rozhodnutím kupovať bezobalové výrobky. Ide o zvyk a nastavenie priorít,“ dodáva. Dobrožrúti sa tak tešia nielen zo spokojných zákazníkov, ale aj z toho, že im pribudnú nové prírastky – v Bratislave ďalšie dve prevádzky a do rodiny bábätko.

Môže vás zaujímať:

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Mýty a fakty o chorobách, ktoré ste zdedili po rodičoch. Zuby a kosti vás prekvapia

Mýty a fakty o chorobách, ktoré ste zdedili po rodičoch. Zuby a kosti vás prekvapia

dnes
Dedičnosť ovplyvňuje odolnosť zdravia a vznik niektorých ochorení. Na čo by ste sa mali spýtať svojich rodičov? Čítať viac
 
Pripravte svoje telo na leto správnym pitným režimom

Pripravte svoje telo na leto správnym pitným režimom

dnes
Pre každého, kto nemá rád vodu, prichádza na trh revolučný mikrodrink, ktorý oživí každý pohár vody jedinečnou zmesou superpotravín... Čítať viac
 
Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

25.05.2019
Spojitosť medzi stúpajúcou popularitou solárií a pribúdajúcimi zhubnými kožnými nádormi potvrdili aj talianski a francúzski... Čítať viac
 
Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

24.05.2019
Minulosť svojich predkov si nesiete v génoch rovnako ako svoju budúcnosť. Ktorým chorobám sa nevyhnete a ktoré vás obídu oblúkom,... Čítať viac
 
Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

23.05.2019
Takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku tvoria ochorenia horných končatín z prílišnej záťaže.  Čítať viac
 
 

wanda.sk

Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom
Nina Haceková