predplatne
 

Fermentované dobroty zobudia na jeseň telo. Na trávenie, chudnutie aj imunitu

28.09.2018

Aj vy ste doteraz poznali len kapustu a kyslé uhorky? Dôvodov, prečo dať šancu ďalším kvaseným potravinám, je niekoľko. Spoznajte elixír zdravia.

Fermentovaný čaj kombucha je skvelou probiotickou bombou. Okrem toho prečistí pečeň, je prevenciou rakoviny a znižuje cholesterol.

Fermentovaný čaj kombucha je skvelou probiotickou bombou. Okrem toho prečistí pečeň, je prevenciou rakoviny a znižuje cholesterol.Autor: Shutterstock.com

Sú ľahšie stráviteľné, majú vyššiu výživovú hodnotu a naviac, vychádzajú zo slovenskej tradície. Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr. Proces fermentácie bol známy po stáročia ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal na ich dlhodobé uskladnenie. Hoci dnes máme množstvo zdrojov, ako sa dostať celoročne k čerstvým potravinám, na fermentované potraviny by sme nemali zanevrieť. Práve naopak, sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov.

Čítajte: Zápcha v črevách: Tráveniu dajte zelenú. Pomôže ranný rituál

Prečo kvasia   

Fermentované potraviny prešli takzvanou mliečnu fermentáciou, čiže jednoducho povedané kvasením. Ide o proces, pri ktorom sa baktérie a kvasinky v jedle živia cukrom a škrobom, čím vytvárajú kyselinu mliečnu. To uchová potravinu dlho čerstvú a vytvára prospešné enzýmy, vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a rôzne druhy probiotík. Všetko dohromady predstavuje koktejl zdravia, ktorý nielen na jeseň vaše telo potrebuje.

Prečo jesť fermentované potraviny:

  • obsahujú živé kultúry - mikroorganizmy, čiže baktérie a kvasinky,
  • podporujú správne zloženie črevnej mikroflóry a tým zlepšujú trávenie,
  • posilňujú funkciu imunitného systému,
  • dodajú energiu a pomáhajú schudnúť.

Nerozlučná 3-ka: Antibiotiká, probiotiká, prebiotiká. Riskujete zdravie?

Kefír

Kefír je druh kultivovaného mliečneho produktu. Vyrába sa pridaním kefírových zŕn do mlieka, ktoré sa skladajú z kombinácie kvasiniek a baktérií. Výsledkom je hustý a lahodný nápoj s chuťou, ktorá sa často porovnáva s jogurtom. Štúdie ukázali, že kefír má na náš organizmus množstvo výhod, ktoré ovplyvňujú všetko od trávenia po zápal až po zdravie kostí. Má antibakteriálne účinky, ktorými chráni organizmus pred škodlivými baktériami a plesňami. Upravuje črevnú mikroflóru, vďaka čomu si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorí trpia slabšou formou intolerancie na laktózu. Kefír je zdravý aj kvôli vysokému obsahu vitamínov B12 a K2,  vápniku, horčíku a esenciálnym aminokyselinám.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta je obľúbená surovina, ktorá vznikla fermentáciou baktériami mliečneho kvasenia. Má nízky obsah kalórií, ale obsahuje dostatok vlákniny, vitamínu C a vitamínu K. Okrem toho, že je vitamínovou bombou, dokáže výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu. Kapusta pripravovaná kvasením je bohatá na živé kultúry a môže pomôcť pri znížení príznakov alergie. Pri kyslej kapuste si však treba dávať pozor na kvalitu. Pri kupovanej platí, že by ste mali v obchodoch hľadať nepasterizovanú a bez pridaných konzervačných látok. Tie totiž zabíjajú vitamíny a ničia dobré baktérie potrebné pre trávenie.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Tempeh

Fermentovanie potravín je po stáročia obľúbené najmä v ázijskej kuchyni. Medzi najznámejšie takto upravované potraviny patrí tempeh, vyrábaný zo sójových bôbov, ktoré sa po kultivovaní a kvasení zlisujú do hmoty. Táto vysoko bielkovinová náhrada mäsa sa ešte musí tepelne upraviť, možno ju opražiť, pridať do varenia alebo upiecť. Okrem probiotík je tempeh bohatý na množstvo živín, ktoré zlepšujú zdravie. Napríklad sa ukázalo, že sójový proteín obsahuje zlúčeniny pôsobiace ako antioxidanty, ktoré znižujú riziko chorôb srdca. Tempeh je ideálny pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.

Miso

Známe najmä v ázijskej kuchyni, kde ho po stáročiach používali na posilnenie imunitného systému. Miso patrí medzi základ japonskej medicíny a bežne sa používa na urýchlenie trávenia. Vyrába sa z kvaseného žita, jačmeňa, ryže alebo fazule a je známe ako polievka alebo pasta. Ak si chcete spraviť probiotickú polievku, stačí pridať lyžicu pasty miso do teplej vody a polievku bohatú na probiotické baktérie máte hneď hotovú.

 Tradičný vývar vs japonská polievka MISO s ohromnými účinkami!

Natto

Je základným probiotickým jedlom v tradičnej japonskej kuchyni a podobne ako tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktoré sú výborné na trávenie a zmierňujú zápchu. Natto je tiež skvelým zdrojom vitamínu K. Ide o dôležitý vitamín, ktorý sa podieľa na metabolizme vápnika a hrá hlavnú úlohu pri zachovaní zdravia kostí. Fermentácia u natto produkuje enzým, ktorý môže znižovať krvný tlak a pomáha rozpúšťať krvné zrazeniny. Natto má veľmi silnú chuť a šmykľavú textúru. Často sa podáva s ryžou a Japonci si ho radi doprajú na raňajky pre naštartovanie trávenia.

Kombucha

Je fermentovaný čaj, ktorý je šumivý a aromatický. Vyrába sa zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju. Okrem toho, že obsahuje prospešné probiotiká, pitie kombuchy čistí pečeň, je prevenciou proti rakovine, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje cholesterol. Kombuchu si môžete kúpiť v obchodoch so zdravými potravinami alebo si ju tiež dokážete vyrobiť doma.

Môže vás zaujímať:

 

Autor: Nina Haceková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Zatočte s bolesťou bez liekov. 8 tipov zaručene zaberie a aj si pochutíte

Zatočte s bolesťou bez liekov. 8 tipov zaručene zaberie a aj si pochutíte

dnes
Vyriešte utrpenie bez tabletiek a s rovnakým účinkom. Vyskúšajte prírodné spôsoby, ako sa zbaviť trýznivej bolesti hlavy, brucha... Čítať viac
 
Víkendový wellness pobyt v Tatrách pre čitateľov časopisu Zdravie!

Víkendový wellness pobyt v Tatrách pre čitateľov časopisu Zdravie!

dnes
Čítať mesačník Zdravie sa oplatí a piatim z vás sa oplatilo zapojiť do súťaže o relax v krásnom horskom hoteli s wellnessom. Vyhrali... Čítať viac
 
Nebezpečný reštart v tele: 3 príčiny jarnej únavy, môžu byť aj vážne

Nebezpečný reštart v tele: 3 príčiny jarnej únavy, môžu byť aj vážne

včera
Aj vaša padá na klávesnicu počítača, hoci spíte ako treba? Počkajte do apríla. Čítať viac
 
O 2 týždne ploché bruško a zdravá krv: Začíname jarný DETOX s bylinkami

O 2 týždne ploché bruško a zdravá krv: Začíname jarný DETOX s bylinkami

23.03.2019
Najúčinnejšie na náš organizmus pôsobia čerstvé bylinky, preto sa bylinkové kúry zväčša začínajú na jar. Zaplavia telo vyčerpané... Čítať viac
 
Neviete si zapamätať tváre? Zrejme máte prozopagnóziu

Neviete si zapamätať tváre? Zrejme máte prozopagnóziu

22.03.2019
Ak si nepamätáte tváre, ale ľudí ľahšie rozoznáte po hlase či vďaka gestám a oblečeniu, zrejme máte v mozgu chybu. Tak ako každý päťdesiaty.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Fermentované dobroty zobudia na jeseň telo. Na trávenie, chudnutie aj imunitu
Nina Haceková