predplatne
 

Otrávil sa opakovane, pretože si ich zamrazil! Vedeli ste, že hríby môžu byť aj karcinogénne?

13.10.2019

Zameniť niektorú z jedovatých húb za jedlú je jednoduchšie, než by ste si mysleli. Najväčších chýb sa však dopúšťame v kuchyni.

Ilustračné foto.

Ilustračné foto.Autor: Shutterstock

Katarína sa počas svojej 30-ročnej praxe na gastroenterológii stretla so všeličím, no na príbeh Žilinčana Petra, ktorý sa priotrávil hubami dvakrát v priebehu pár mesiacov, nezabudne.

Zamrazil si

„Keď k nám prišiel prvýkrát, bol klasickým príkladom priotrávenia. Ale keď sa po pol roku vrátil, nestačili sme sa čudovať. Opakoval sa rovnaký scenár – výplach žalúdka, čistenie krvi transfúziami a pomerne rýchle zlepšenie zdravotného stavu. Na otázku, prečo sa mu to stalo znova, jednoducho priznal, že huby zamrazil a zabudol na ne. Chybu si uvedomil až vtedy, keď si z nich uvaril polievku a začalo mu byť zle,“ spomína zdravotná sestra zo žilinskej nemocnice. Petrov prípad nie je ojedinelý. Podľa štatistík je u nás každoročne hospitalizovaných okolo 100 až 120 pacientov s otravou z húb, pričom 3 až 4 zomrú.

Čítajte aj: Čaro hubárskej sezóny. RECEPT na chrumkavé hríbiky

Smrteľná zámena

Odchýlky medzi jedovatou a jedlou hubou sú často veľmi nenápadné. Navyše v našich lesoch rastie približne šesťtisíc druhov húb, no jedlých a chuťovo dobrých je približne len stopäťdesiat. Hubári si tak ľahko pomýlia smrteľne jedovatú muchotrávku zelenú s bedľou či so šampiňónmi. Zákerné však nie sú iba jedovaté huby, zradné môžu byť aj jedlé. „Jednou z najčastejších chýb je, že ľudia zbierajú prestarnuté plodnice, ktoré sa najmä v lete rýchlo kazia. Koncom sezóny je zase opačný problém, huby môžu byť namrznuté a hoci vyzerajú zdravo, už sa v nich začínajú rozkladné procesy,“ upozorňuje doktorka Ivona Kautmanová, odborníčka na mykológiu zo Slovenského národného múzea v Bratislave.

Jeseň odštartujte zmenou jedálnička. Energiu prinavrátia zdravé sezónne tipy

Otrávený zber

Zdroj jedov si môžete vypestovať aj z kvalitnej huby. Problém je nesprávne skladovanie alebo spracovanie. „Stačí, ak zdravé huby necháte v igelitke. Zapariť sa môžu tiež v košíku, ktorý ste nechali v aute počas horúceho dňa,“ upozorňuje Kautmanová na to, že v lete sa každá potravina môže zmeniť na jed už po pár hodinách. Surové hríby treba čo najskôr spracovať, už uvarené opakovane neprihrievajte, odoberte len množstvo, ktoré okamžite skonzumujete. Pozor na obľúbené modráky alebo kozáky, ktoré sú bezpečné až po polhodinovom varení pri sto stupňoch Celzia, čo pri praženici s hubami určite nesplníte.

Nevoľno po hríboch? S týmito príznakmi máte na záchranu pár hodín!

Deťom ich nenúkajte

Konzumácia húb nie je pre každého. Skúste najprv zjesť len menšie množstvo. „Sú ťažko stráviteľné, pre niektorých ľudí aj úplne nestráviteľné, lebo im chýbajú príslušné tráviace enzýmy,“ upozorňuje mykologička. Niektoré môžu byť karcinogénne alebo mutagénne, iné vyvolávajú alergie po opakovanom požití. Z toho dôvodu sa huby vôbec neodporúčajú deťom do 10 rokov, starším ľuďom, tehotným a dojčiacim matkám. Ak si nie ste istí, čo máte v košíku, alebo ako huby pripraviť, oplatí sa zájsť do mykologickej poradne, na Slovensku je ich niekoľko.

Zbieranie húb môže byť smrteľný koníček: Otráviť dokážu aj tie jedlé!

Príznaky otravy

Niektoré huby spôsobia okamžitú otravu a prudkú reakciu organizmu, iné sú zradné v tom, že vracanie či hnačka sa objavia až po dvoch a viac hodinách. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi viac ako 12 hodín po požití. Pri muchotrávke zelenej to bývajú až dva dni, keď už jed ticho likviduje pečeň a na záchranu môže byť neskoro. Prejavy otravy hubami sú bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie, hnačky, kŕče, malátnosť, nadmerné potenie, poruchy videnia.

Otrava jedlom sa prejaví rýchlo. Viete, kedy je to vážne?

Prvá pomoc

Snažte sa vyvolať vracanie a zabezpečte okamžitý prevoz do nemocnice. Tam odstránia toxíny z tela čistením krvi pomocou prístrojov. Pri otrave jedlými hubami netreba panikáriť, no ak ťažkosti pretrvávajú aj po niekoľkých hodinách, je bezpečnejšie vyhľadať lekársku pomoc.

Mýlia si ich

Huby sú každoročne príčinou niekoľkých úmrtí na Slovensku. Obzvlášť pozor na jedovatú muchotrávku zelenú. Hoci sa od 80. rokov vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 percent, prípady otravy touto hubou sa stále vyskytujú. Ľahko sa dá pomýliť s bedľami či so šampiňónmi. No aj obľúbenú a často konzumovanú bedľu vysokú si zameníte. Podobá sa na bedľu červenejúcu, ktorá zapríčiní akútnu otravu spojenú s vracaním a hnačkami.

Môže vás zaujímať:

Otrava
Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Je menšie zlo pre naše zdravie e-cigareta alebo radšej klasická?

Je menšie zlo pre naše zdravie e-cigareta alebo radšej klasická?

dnes
Správy o úmrtiach spôsobených fajčením elektronických cigariet V USA a dokonca už aj v Európe mnohých zneisťujú. Tínedžeri aj dospelí... Čítať viac
 
Neuveriteľné! Toto dokáže vaše telo: Uvariť vodu, rozpustiť vodný kameň?! Žiaden problém

Neuveriteľné! Toto dokáže vaše telo: Uvariť vodu, rozpustiť vodný kameň?! Žiaden problém

včera
Že vraj obyčajní ľudia?! Kdeže. Naše telo je neuveriteľne dokonalý „stroj“, ktorý je vyladený do najmenších detailov. Často ani netušíte,... Čítať viac
 
Poznajú recept na šťastné manželstvo? 25-ročný vekový rozdiel a 20 rokov spolu

Poznajú recept na šťastné manželstvo? 25-ročný vekový rozdiel a 20 rokov spolu

včera
Spoločne preskákali závažné ochorenie a prekonali nejednu krízu. Herecké manželstvo môže byť pre mnohých inšpiráciou. Aký recept... Čítať viac
 
10 vecí, o ktorých ste netušili, že môžu spustiť rakovinu pľúc. Stretávate sa s nimi bežne

10 vecí, o ktorých ste netušili, že môžu spustiť rakovinu pľúc. Stretávate sa s nimi bežne

19.11.2019
Spúšťačom vážneho ochorenia dokážu byť na pohľad aj banality. Viete, čo vám škodí? Čítať viac
 
A je to tu, elektronické cigarety zabíjajú už aj v Európe! 18-ročnému mladíkovi zlyhali pľúca

A je to tu, elektronické cigarety zabíjajú už aj v Európe! 18-ročnému mladíkovi zlyhali pľúca

18.11.2019
„Bol to silný chlapec. Počas jedného týždňa som však videl, ako sa z neho stala troska,“ povedal otec zosnulého mladíka, ktorému sa... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Otrávil sa opakovane, pretože si ich zamrazil! Vedeli ste, že hríby môžu byť aj karcinogénne?
Nina Haceková