predplatne
 

Radšej bez citróna. Kedy si jeho kombináciu s vodou odpustiť?

15.11.2017

Neviete si predstaviť pohár vody či nealkoholický nápoj bez plátku citróna? V podniku si ich objednajte radšej bez neho. Prezradíme vám, prečo.

Voda s citrónm osvieži aj v zime. Má to ale jedno ALE!

Voda s citrónm osvieži aj v zime. Má to ale jedno ALE!Autor: Shutterstock.com

Nie je nič osviežujúcejšie ako nápoj s horkastou príchuťou citróna. Ale chuť naň vás prejde, keď si prečítate, na čo prišli vedci z Passaic County Community College v New Jersey.

FOTO: Takto ste sa na jedlo ešte nepozreli. Liečte sa podľa jeho tvaru

Čo je v citróne?

Pod mikroskopom sledovali 76 citrónových plátkov z 21 reštaurácií a skúmali prítomnosť choroboplodných zárodkov v nich. Výsledok ich bádania bol prekvapujúci. Takmer 70 % citrónov bolo pozitívnych na rôzne batérie. Štúdiu uverejnili v odbornom časopise Journal of Environmental Health. Podobne dopadol aj ďalší výskum. Podľa ABC Investigation existuje približne 50-percentná pravdepodobnosť, že citrónové plátky v reštauráciách sú napadnuté baktériami.

Chemikálie z postrekov sú škodlivejšie

Kuchári v reštauráciách, ale aj barmani a čašníci v kaviarňach či puboch často chytajú a krájajú citróny holými rukami. Medzitým umývajú poháre alebo čistia povrch sporáka či barového pultu. Takže do pohára sa vám s vodou či iným nápojom často dostane aj to, čo ste si vôbec neobjednali.

Muchy sú nebezpečnejšie, než ste si mysleli. Toto vám robia s jedlom!

Umývajú kôru?

Je tu aj iný problém. Kôra citrónov sa pred používaním umýva len málo alebo vôbec. Takže v nej ostávajú okrem mikroorganizmov aj chemikálie z postrekov, ktoré sú oveľa škodlivejšie. Z toho dôvodu by ste ani doma nemali do pohára s vodou alebo s iným nápojom vkladať neošúpané plátky citróna. Nemali by ste si ani strúhať citrónovú kôru do koláčov, hoci ovocie ste predtým poriadne umyli. Týka sa to nielen citrónov, ale aj pomarančov a iných citrusových plodín, ktoré kupujete v bežných obchodoch. Ovocie z bioprodukcie by malo byť bez chemického ošetrenia.

Čítajte aj:

Autor: Adriana Fábryová, dab
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

dnes
Chrbticu môžete trápiť nielen dlhým sedením či nevhodným zdvíhaním ťažkých krabíc, ale i nedostatočný pitným režimom. Kedy ste naposledy... Čítať viac
 
Neviete vyplniť poštovú poukážku? 10 najčastejších príznakov Alzheimera

Neviete vyplniť poštovú poukážku? 10 najčastejších príznakov Alzheimera

včera
Vyššie vzdelanie je výbornou prevenciou pred vznikom Alzheimerovej choroby. Napriek tomu ochorenie ohrozuje najmä tých, ktorí... Čítať viac
 
Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

19.09.2018
Ste perfekcionista? Neviete nadriadenému či kolegom povedať nie? Zmeňte to. Aspoň raz za čas. Čítať viac
 
Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

18.09.2018
Čo sa stane s vaším telom, keď si po obede pospíte? Taký „šlofík“ robí zázraky. Prečo sa oplatí? Čítať viac
 
7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

17.09.2018
Padajú vám vlasy, sú riedke, alebo ich jednoducho máte iné, ako by ste chceli? Vitajte v klube! Viete, ktorým vlasovým poverám netreba... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Radšej bez citróna. Kedy si jeho kombináciu s vodou odpustiť?
Adriana Fábryová
dab