predplatne
 

Nedajte sa nachytať! Mnohé potraviny majú po zohriatí viac kalórií ako za studena

24.01.2020

Informácie o kalorických hodnotách potravín nie sú vždy smerodajné. Ak si potrebujete zrátať, koľko kalórií zjete, musíte pri ich počítaní zohľadniť, či jete potravinu surovú alebo uvarenú. Je v tom rozdiel!

Počítanie kalórií podľa tabuliek je tak trochu omyl. Hlavne pri zelenine sú hodnoty úplne iné, ak si ju chcete blanšírovať či variť.

Počítanie kalórií podľa tabuliek je tak trochu omyl. Hlavne pri zelenine sú hodnoty úplne iné, ak si ju chcete blanšírovať či variť.Autor: Shutterstock

Na prvý pohľad to nemá veľkú logiku, no ak schrúmete surovú mrkvu alebo zjete tú istú mrkvu uvarenú, vaše telo z nej získa iné množstvo kakórií. Je totiž rozdiel, koľko má nejaká potravina kalórií, a aká je jej kalorická dostupnosť, čiže koľko kalórií vaše telo absorbuje. Buďme konkrétnejší. Napríklad balíček orieškového mixu má 180 kalórií, ale jeho kalorická dostupnosť je len 120 kalórií.  Inokedy je to práve naopak. Napríklad 100 g surových morčacích pŕs má kalorickú hodnotu asi 160 kalórií, ale po tepelnej úprave je to takmer o 50% viac. Ktoré ďalšie potraviny majú inú kalorickú dostupnosť než sú jej kalorické hodnoty uvedené na etikete? Súvisí to s tým, ako ľahko, prípadne ako ťažko naše telo spracúva jednotlivé potraviny. Príklady naznačili, že ľahšie spracovanie znamená viac získaných kalórií.

Klíčky, kapusta, karfiol, brokolica 

Rastlinná strava obsahuje spravidla veľa celulózy. Ak zeleninu jete surovú, veľkú časť vlákniny onedlho vylúčite. Ak si ju ale tepelne upravíte, celulóza sa rozpadá, je ľahšie stráviteľná a viac kalórií z nej absorbujete.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

včera
Ruky sú najväčšími prenášačmi patogénov. Ak si nimi nechcete privodiť zápalové ochorenia, určitých častí tela by ste sa nimi dotýkať... Čítať viac
 
Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

21.02.2020
O čerstvú pooperačnú jazvu sa od začiatku dobre starajte a palicu nelámte ani nad starou jazvou. Nemôžete tušiť, v ktorej časti tela... Čítať viac
 
Takto sa šíri chrípka! 7 vecí, na ktoré sa pri chorobe zamerať, aby ste sa nenakazili

Takto sa šíri chrípka! 7 vecí, na ktoré sa pri chorobe zamerať, aby ste sa nenakazili

20.02.2020
V domácnosti, ale aj v práci. Kde všade sú zdroje nákazy? Možno i tam, kde by ste ich vôbec nečakali. Čítať viac
 
TEST: A že hygienické! V týchto vreckovkách našli baktérie!!! Čim si to čistíte nos?

TEST: A že hygienické! V týchto vreckovkách našli baktérie!!! Čim si to čistíte nos?

19.02.2020
Chcete si vyčistiť dutiny, a namiesto toho vdýchnete nečistoty, ktoré vám ich podráždia. Použitím bežnej papierovej vreckovky!... Čítať viac
 
Keď štítna žľaza hlási problém. 9 signálov, ktoré nesmiete prehliadnuť

Keď štítna žľaza hlási problém. 9 signálov, ktoré nesmiete prehliadnuť

18.02.2020
Všímajte si varovné príznaky, pretože problémy so štítnou žľazou sa neoplatí podceňovať. Radšej utekajte k lekárovi. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Nedajte sa nachytať! Mnohé potraviny majú po zohriatí viac kalórií ako za studena
Martina Palovčíková