predplatne
 

RECEPT: Bezlepkový ČOKOkoláč s orieškami od lenivej kuchárky

25.05.2019

Celiakia nie je koniec sveta. Aj bez lepku si môžete vychutnať fantastické jedlo a dezerty. A tento čokoládový koláčik je toho dôkazom.

Autor: Produkcia, styling a foto Veronika Čopíková

Veronika Čopíková je slovenská blogerka roka 2017 v kategórii food. Analytička pracujúca na plný úväzok je vo voľnom čase foodblogerka, ktorá miluje sladké pečenie a prípravu ľahkých zdravých jedál. Na jej blogu nájdu milovníci varenia a pečenia rýchle, jednoduché a overené recepty s čo najmenším množstvom cukru a s použitím alternatívnych múk.

„Každé jedlo či prísadu sa snažím zachytiť fotoaparátom v emócii, ktorú vo mne vyvoláva. Pretože aj na tom, ako a s kým si jedlo vychutnáme, záleží,“ tvrdí Veronika. 

Na čokoládový koláč potrebujeme: 

  • okrúhlu formu s priemerom 20 cm
  • 200 g 70 % horkej čokolády
  • 110 ml panenského olivového oleja
  • 120 g trstinového cukru
  • 50 g mletých lieskových orechov
  • 5 vajec
  • štipka soli

Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu nalámanú na kocky.
  2. Keď je roztopená, pomaly na nízkych otáčkach mixéra k nej prišľaháme olivový olej.
  3. Postupne prisypávame dve tretiny trstinového cukru, ktorý pomaly zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi.
  4. Misku preložíme na utierku, aby čokoláda trochu vychladla.
  5. Keď je zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli, žĺtky a ručne premiešame.
  6. V druhej miske vyšľaháme bielky.
  7. Pri šľahaní pridávame po častiach cukor a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky.
  8. Sneh pridávame po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa nám z neho nestratil vzduch.
  9. Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie.
  10. Jeden papier dáme na dno formy a ďalším papierom vyložíme boky.
  11. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút.
  12. Koláč vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  13. Počas chladenia koláč vybledne a popraská.
  14. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.


Produkcia, styling a foto Veronika Čopíková

Vyskúšajte aj tieto bezlepkové recepty: 

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: lsd, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

včera
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

včera
Máte pocit, že sa vás kardiovaskulárne choroby netýkajú? Možno máte pravdu a možno denne robíte činnosti, ktoré k ich vzniku prispievajú.... Čítať viac
 
Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

14.10.2019
Naprávanie boľavej chrbtice zverte len do rúk skutočného odborníka, rehabilitačného lekára, fyziatra, ortopéda, fyzioterapeuta.... Čítať viac
 
Známa ako tichý zabijak. Týchto 9 príznakov rakoviny pľúc nepodceňujte

Známa ako tichý zabijak. Týchto 9 príznakov rakoviny pľúc nepodceňujte

14.10.2019
Nikdy ste nefajčili, a tak si myslíte, že ste voči rakovine pľúc imúnni? Nie je to úplne tak, 5% až 15% ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná... Čítať viac
 
Z nudnej povinnosti štýlový rituál

Z nudnej povinnosti štýlový rituál

14.10.2019
Žiarivo biely úsmev je po celom svete symbolom zdravia a krásy. Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Bezlepkový ČOKOkoláč s orieškami od lenivej kuchárky
lsd
bd