predplatne
 

RECEPT: Bezlepkový ČOKOkoláč s orieškami od lenivej kuchárky

25.05.2019

Celiakia nie je koniec sveta. Aj bez lepku si môžete vychutnať fantastické jedlo a dezerty. A tento čokoládový koláčik je toho dôkazom.

Autor: Produkcia, styling a foto Veronika Čopíková

Veronika Čopíková je slovenská blogerka roka 2017 v kategórii food. Analytička pracujúca na plný úväzok je vo voľnom čase foodblogerka, ktorá miluje sladké pečenie a prípravu ľahkých zdravých jedál. Na jej blogu nájdu milovníci varenia a pečenia rýchle, jednoduché a overené recepty s čo najmenším množstvom cukru a s použitím alternatívnych múk.

„Každé jedlo či prísadu sa snažím zachytiť fotoaparátom v emócii, ktorú vo mne vyvoláva. Pretože aj na tom, ako a s kým si jedlo vychutnáme, záleží,“ tvrdí Veronika. 

Na čokoládový koláč potrebujeme: 

  • okrúhlu formu s priemerom 20 cm
  • 200 g 70 % horkej čokolády
  • 110 ml panenského olivového oleja
  • 120 g trstinového cukru
  • 50 g mletých lieskových orechov
  • 5 vajec
  • štipka soli

Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu nalámanú na kocky.
  2. Keď je roztopená, pomaly na nízkych otáčkach mixéra k nej prišľaháme olivový olej.
  3. Postupne prisypávame dve tretiny trstinového cukru, ktorý pomaly zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi.
  4. Misku preložíme na utierku, aby čokoláda trochu vychladla.
  5. Keď je zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli, žĺtky a ručne premiešame.
  6. V druhej miske vyšľaháme bielky.
  7. Pri šľahaní pridávame po častiach cukor a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky.
  8. Sneh pridávame po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa nám z neho nestratil vzduch.
  9. Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie.
  10. Jeden papier dáme na dno formy a ďalším papierom vyložíme boky.
  11. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút.
  12. Koláč vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  13. Počas chladenia koláč vybledne a popraská.
  14. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.


Produkcia, styling a foto Veronika Čopíková

Vyskúšajte aj tieto bezlepkové recepty: 

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: lsd, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Vytáča vás chrúmanie a žutie u druhých? Misofónia je porucha, ktorá trápi možno aj vás

Vytáča vás chrúmanie a žutie u druhých? Misofónia je porucha, ktorá trápi možno aj vás

včera
Snívate o tichom ostrove, kde vás nebude nikto vyrušovať? Ak vás irituje bežný zvuk, otestujte sa, či náhodou nepatríte do partie misofonikov.... Čítať viac
 
Znečistené ovzdušie nás zabíja! Ročne si vyžiada niekoľko tisíc predčasných úmrtí

Znečistené ovzdušie nás zabíja! Ročne si vyžiada niekoľko tisíc predčasných úmrtí

24.06.2019
Spolu s Poľskom, Českom a Maďarskom patríme ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v EÚ. Čítať viac
 
Ovládli vás parazity? Zistite, či práve z nich kašlete a škvŕka vám v bruchu

Ovládli vás parazity? Zistite, či práve z nich kašlete a škvŕka vám v bruchu

24.06.2019
Nemusíte ani absolvovať exotickú dovolenku v tropickej krajine, aby vám parazity skomplikovali život. Prinesiete si ich z obchodu,... Čítať viac
 
Čoho sa Maroš Kramár strašne bojí? Exmanželka to nie je

Čoho sa Maroš Kramár strašne bojí? Exmanželka to nie je

23.06.2019
Čerstvý šesťdesiatnik Maroš Kramár je nad vek povznesený, no ani roky ho nevyliečili z obrovského strachu. Čo mu naháňa toľko hrôzy?... Čítať viac
 
Túžite po mestskom bicykli? Čo vám nesmie chýbať vo výbave?

Túžite po mestskom bicykli? Čo vám nesmie chýbať vo výbave?

22.06.2019
Príjemný víkendový nákup, výlet na kávičku alebo stretnutie s kamarátmi. Na bicykli nemusíte len naháňať kondíciu. Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Bezlepkový ČOKOkoláč s orieškami od lenivej kuchárky
lsd
bd