predplatne
 

Ryža je top potravina sveta. Tieto VIDEOrecepty zachutia vám i deťom

21.05.2019

Celosvetovo pokrýva ryža neuveriteľných 20% kalorickej spotreby ľudstva. Ak sa vám zdá nudná či stále rovnaká, poriadne sa mýlite.

Objavili ste už všetky typy ryže? Bola by škoda ostať pri nudných varných sáčkoch!

Objavili ste už všetky typy ryže? Bola by škoda ostať pri nudných varných sáčkoch!Autor: Shutterstock.com

Ryža je obilnina, ktorá je najobľúbenejšia v Ázii, no milujú ju aj mnohí našinci. Ryža sa dá pripraviť mnohými spôsobmi chuťovo aj vizuálne.

Druhy ryže podľa vzhľadu

Základné delenie, ktoré pozdá asi každý, kto občas varí je ryža dlhozrnná (6-8 mm), vhodná ako príloha alebo do šalátov, ryža stredná (5-6 mm), vhodná na napríklad na paellu a ryža guľatá, krátkozrnná (4-5 mm) najlepšia na suši či rizoto.

Druhy ryže podľa výživovej hodnoty a prípravy

Rôzne druhy ryže sa ale líšia aj nutričnou hodnotou, prípadne farbou a chuťou.

Natural - zrnká tejto ryže neboli zbavené povrchovej vrstvy a je viac hnedá ako biela. Sú v nej zachované viaceré živiny, najmä vláknina a minerálne látky, niektoré nenasýtené mastné kyseliny. Táto ryža sa veľmi dlho varí a je tuhšia. Jej pravidelná konzumácia pomáha črevnej peristaltike. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Jazmínová – hojne využívaná v čínskej kuchyni, vhodná k jedlám s omáčkou. Odporúča sa kombinovať s kuracím alebo morčacím mäsom, ktoré sú menej výrazné, pretože samotná kvetinová chuť a vôňa ryže tak lepšie vynikne.

Basmati – nelepivá dlhozrnná ryža s rýchlou prípravou, sa hodí skôr k jedlám bez omáčky, prípadne na opekanie.

Parboiled – táto ryža je špeciálne predpripravená, a to tak, že ešte neolúpaná sa upravuje pomocou pary. Pri tomto procese prejdú zo šupiek do zrna mnohé minerálne látky a vitamíny, ktoré inak biela ryža neobsahuje. Nelepí sa ani nerozvára, vhodná ako príloha. 

Tajomstvo lesklých a zdravých vlasov Aziatiek poodhalené. Je za tým ryžová voda?

Arborio – guľatá ryža vhodná na rizoto s krémovou štruktúrou, prípadne na sladké kaše. Obsahuje veľa škrobu a pri varení lepí, no nerozvára sa.

Carnaroli – vhodná opäť na rizoto, býva označovaná ako jedna z najkvalitnejších druhov ryže, má vyšší obsah vitamínov E a K, tiež draslíka, fosforu a vápnika.

Červená – ryža pestovaná v Himalájach je výborným zdrojom vlákniny, antioxidantov, vitamínov B. Po varení je svetlejšia, skôr ružová.

Čierna – obsahuje veľmi veľké množstvo antioxidantov, železo, vitamín E, vlákninu. Musí sa však variť aspoň hodinu a potrebujete viac vody, 3:1. 

Superpotravina i liek: Pohánka je bezlepková, no prečo ani vám nesmie chýbať?

4 šikovné, rýchle a netradičné recepty

Už vás nudí klasika typu mäso s ryžou? To by omrzelo každého! Skúste veľmi jednoduché recepty, ktorých základom je ryža, zelenina a vajcia.

 

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Pohár tohto nápoja dvíha riziko rakoviny. V lete ho pijete denne

Pohár tohto nápoja dvíha riziko rakoviny. V lete ho pijete denne

dnes
Aj na pohľad zdravý pohár sa vám môže vypomstiť. Pozor, čo si doň lejete. Čítať viac
 
TEST: Akú kávu pijete? Druh moku odhalí vašu osobnosť

TEST: Akú kávu pijete? Druh moku odhalí vašu osobnosť

dnes
Čo o vás prezradí espresso a čo latte? Milovníci ľadovej kávy vás môžu skutočne prekvapiť. Zabavte sa s priateľmi pri šálke. Čítať viac
 
Liek na manželskú krízu? Kúpte si navzájom čas pre seba

Liek na manželskú krízu? Kúpte si navzájom čas pre seba

včera
Matúšovci si okrem ozdravenia vzťahu uvedomili, že viac nechcú byť otrokmi konzumu, práce a splátok. Čítať viac
 
11 tipov na zdravé ochladenie namiesto klímy. Vyhnete sa bolesti hlavy i chrbtice

11 tipov na zdravé ochladenie namiesto klímy. Vyhnete sa bolesti hlavy i chrbtice

včera
Ako pomôcť telu nakopnúť vlastnú klimatizáciu? Pár trikov vás vyzbrojí aj do najväčších horúčav. Čítať viac
 
Zaťaží sprcha kožu menej ako kúpeľ? Prečo poteší alergikov?

Zaťaží sprcha kožu menej ako kúpeľ? Prečo poteší alergikov?

13.07.2019
Pokožka vždy ocení osvieženie. Aj sprcha však musí mať správnu dĺžku, penivosť a teplotu. Tak bude šťastná nielen koža, ale aj mozog.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ryža je top potravina sveta. Tieto VIDEOrecepty zachutia vám i deťom
Martina Palovčíková