predplatne
 

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní

12.07.2018

Kto sa chce starať o svoje zdravie, mal by vedieť aj tom ako správne uvariť a uchovávať uvarenú ryžu. Inak je dosť nebezpečná! V čom je háčik?

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.Autor: Shutterstock.com

Rovnako ako iné plodiny aj ryžu treba pri pestovaní ošetrovať, aby ju nepožrali škodcovia. Práve preto obsahuje toľko zvyškov arzénu, že sa treba pred a pri varení zbaviť. V uvarenej ryži sa zase rýchlo začne množiť baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje vracanie a hnačky. Ryžu ale netreba prestať jesť, treba ju len vedieť správne pripraviť. 

Čítajte aktuálnu tému ► Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

Najprv dôkladne vymáčať

Pred varením odmerané množstvo ryže namočte na noc do vody a tú potom zlejte, ryžu prepláchnite a varte ju v čistej vode. Ak takto dlho vopred neplánujete, čo budete variť, ryžu aspoň veľmi dôkladne a niekoľko razy premyte pred varením. Na varenie v klasickom pomere 2 diely vody a 1 diel ryže zabudnite. K 1 dielu ryže dajte vždy aspoň 5 dielov vody, ktorú po varení zlejete. Namáčaním a väčším množstvo vody sa zbavíte väčšiny zvyškov arzénu. Chronické vystavenie arzénu je spojené s množstvom zdravotných problémov, vrátane poruchy vývoju, srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. 

Potom čím skôr ochladiť

Nezjedenú ryžu, ktorú chcete uchovať k ďalšiemu jedlu, odložte čím skôr do chladničky. Najneskôr do hodiny po uvarení. Väčšina ryže totiž obsahuje spóry baktérie Bacillus cereus, ktoré bez problémov prežijú varenie. V dôsledku tepelného šoku naopak dochádza k ich klíčeniu! Pri izbovej teplote si pekne rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva vracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život v dôsledku náhleho zlyhania pečene

Zlé pečeňové výsledky? Začnite zmenou stravy, už o 3 dni bude lepšie

Pod 10 stupňov

Pre zamedzenie rastu baktérií B.cereus je nutné skladovať ryžu v teplote najviac 15 stupňov. Aby sa zamedzila aj tvorba emetického toxínu v uvarenej ryži, je potrebná teplota pod 12 stupňov, ešte lepšie pod 10 stupňov. Čím skôr teda uložíte ryžu do chladu pod 10 stupňov, tým menej nebezpečného toxínu sa v nej stihne vyprodukovať. Raz uvarená ryža sa odporúča ohrievať najviac jedenkrát.

A ešte „japonská“ finta. Do suši a ďalších japonských jedál sa dáva ryža premiešaná so špeciálnym ryžovým octom, ktorý zníži pH ryže a tým sa výranne obmedzí rast baktérií a teda aj tvorby toxínu. 

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

dnes
Žijeme v západnej kultúre, ktorá o sexe hovorí tak uvoľnene ako nikdy predtým. Napriek tomu sa mladí ľudia milujú oveľa menej ako rodičia... Čítať viac
 
VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

včera
Šál nie je len módny doplnok. Je vedecky preverené, že ak si ho natiahnete cez nos, môže vás ochrániť pred virózou. Čítať viac
 
O 30 rokov mladší? Stačí maličkosť, prekvapili sa aj vedci!

O 30 rokov mladší? Stačí maličkosť, prekvapili sa aj vedci!

včera
Viete, že už teraz môžete začať mladnúť? Odhodlajte sa konečne robiť to, na čo prišli výskumníci. Čítať viac
 
6 problémov zo zrakom. Ako vidíte, keď máte problém?

6 problémov zo zrakom. Ako vidíte, keď máte problém?

09.12.2018
Niektorý z najčastejších problémov, s ktorými sa stretávajú oční lekári, môže trápiť aj vás. Spravte si malú samodiagnostiku zraku.... Čítať viac
 
- 20 hodín spánku týždenne nakopne mozog. Odvážite sa po názore experta?

- 20 hodín spánku týždenne nakopne mozog. Odvážite sa po názore experta?

08.12.2018
Šialený hit s polyfázovým spánkom zo zahraničia sľubuje povzbudenie mozgu k skvelým výkonom. Vyskúšate? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní
Martina Palovčíková