Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní

12.07.2018

Kto sa chce starať o svoje zdravie, mal by vedieť aj tom ako správne uvariť a uchovávať uvarenú ryžu. Inak je dosť nebezpečná! V čom je háčik?

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.Autor: Shutterstock.com

Rovnako ako iné plodiny aj ryžu treba pri pestovaní ošetrovať, aby ju nepožrali škodcovia. Práve preto obsahuje toľko zvyškov arzénu, že sa treba pred a pri varení zbaviť. V uvarenej ryži sa zase rýchlo začne množiť baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje vracanie a hnačky. Ryžu ale netreba prestať jesť, treba ju len vedieť správne pripraviť. 

Čítajte aktuálnu tému ► Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

Najprv dôkladne vymáčať

Pred varením odmerané množstvo ryže namočte na noc do vody a tú potom zlejte, ryžu prepláchnite a varte ju v čistej vode. Ak takto dlho vopred neplánujete, čo budete variť, ryžu aspoň veľmi dôkladne a niekoľko razy premyte pred varením. Na varenie v klasickom pomere 2 diely vody a 1 diel ryže zabudnite. K 1 dielu ryže dajte vždy aspoň 5 dielov vody, ktorú po varení zlejete. Namáčaním a väčším množstvo vody sa zbavíte väčšiny zvyškov arzénu. Chronické vystavenie arzénu je spojené s množstvom zdravotných problémov, vrátane poruchy vývoju, srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. 

Potom čím skôr ochladiť

Nezjedenú ryžu, ktorú chcete uchovať k ďalšiemu jedlu, odložte čím skôr do chladničky. Najneskôr do hodiny po uvarení. Väčšina ryže totiž obsahuje spóry baktérie Bacillus cereus, ktoré bez problémov prežijú varenie. V dôsledku tepelného šoku naopak dochádza k ich klíčeniu! Pri izbovej teplote si pekne rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva vracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život v dôsledku náhleho zlyhania pečene

Zlé pečeňové výsledky? Začnite zmenou stravy, už o 3 dni bude lepšie

Pod 10 stupňov

Pre zamedzenie rastu baktérií B.cereus je nutné skladovať ryžu v teplote najviac 15 stupňov. Aby sa zamedzila aj tvorba emetického toxínu v uvarenej ryži, je potrebná teplota pod 12 stupňov, ešte lepšie pod 10 stupňov. Čím skôr teda uložíte ryžu do chladu pod 10 stupňov, tým menej nebezpečného toxínu sa v nej stihne vyprodukovať. Raz uvarená ryža sa odporúča ohrievať najviac jedenkrát.

A ešte „japonská“ finta. Do suši a ďalších japonských jedál sa dáva ryža premiešaná so špeciálnym ryžovým octom, ktorý zníži pH ryže a tým sa výranne obmedzí rast baktérií a teda aj tvorby toxínu. 

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

To by vám nenapadlo: 6 praktických tipov ako v lete využiť púder

To by vám nenapadlo: 6 praktických tipov ako v lete využiť púder

dnes
V lete chodíme v sukni a často cítime, že pokožka medzi nimi sa nepríjemne trie a zaparuje. A detský púder vám nepomôže len na to. Čítať viac
 
So psom pod perinou. Ovplyvní vám zdravie. Tušíte, ako?

So psom pod perinou. Ovplyvní vám zdravie. Tušíte, ako?

včera
Aj vy dovolíte svojmu domácemu miláčikovi, aby s vami vkĺzol do postele? Ak nie, tak by ste si to mali rozmyslieť. Čítať viac
 
Uľahčite si to. 5 mýtov o trávení, ktorým zbytočne veríte

Uľahčite si to. 5 mýtov o trávení, ktorým zbytočne veríte

včera
Na trávenie má vplyv nielen strava, ale aj psychika a naše správanie. Sú však aj mýty o trávení, ktorým by ste veriť nemali. Čítať viac
 
FOTO: V lete naboso? 6 dôvodov, prečo radšej NIE. Môžete prísť o nohu!

FOTO: V lete naboso? 6 dôvodov, prečo radšej NIE. Môžete prísť o nohu!

18.07.2018
Vypočuli ste módny trend chodiť bez topánok, alebo tak kráčate odjakživa, lebo je to príjemné? Ešte si tento krok premyslite. Čítať viac
 
Sprcha nevylepší iba cievy! Studená voda dokáže doslova zázraky! - PRINT

Sprcha nevylepší iba cievy! Studená voda dokáže doslova zázraky! - PRINT

18.07.2018
Sprchovanie vám dokáže vyčistiť myšlienky, ale výborne prospieva celému organizmu. Dokáže vás vylepšiť od hlavy po päty. Neváhajte... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní
Martina Palovčíková