Najspoľahlivejšia liečba celiakie, neceliatickej gluténovej citlivosti či alergie na lepok je stopercentná bezlepková diéta. No len bezgluténové výrobky nestačia. Pravidlá sú prísne!
Najspoľahlivejšia liečba celiakie, neceliatickej gluténovej citlivosti či alergie na lepok je stopercentná bezlepková diéta. Ak nechcete, aby vám rozhádzal črevá a zvyšok tela, nesmiete ho jesť. „Okrem pšenice, jačmeňa, raže, kontaminovaného ovsa nič vyrobené z týchto obilnín. Nielen chlieb, pečivo alebo cestoviny. Lepok je skrytý v koreniacich zmesiach či čajoch, pomúčená býva mrazená zelenina alebo zemiakové hranolčeky. Nie výnimočne je v instantných kávach, v práškovom cukre, v mliečnych alebo mäsových výrobkoch,“ vymenúva nutričná terapeutka Jarmila Kabátová dlhú čiernu listinu.
Herečka Kristína Turjanová: Bez lepku mi je ľahšie
Dobrá správa je, že kopu dobrôt, na ktoré ste boli zvyknutí, smiete smelo. „Pre celiatikov sú povolené zemiaky, ryža, strukoviny, pseudoobilniny ako amarant, quinoa, pohánka, surová zelenina a ovocie, mäso, vajcia. Dostupné sú aj špeciálne bezlepkové výrobky označené prečiarknutým klasom.“
Špecialistka na výživu: Prešli ste na FIT múky bez lepku? Strážte si kilá!
Kupovať a variť si zo správnych potravín však nestačí. Ak ostatní v domácnosti lepok jedia, vymedzte si územie. „Ďalším pravidlom bezlepkovej diéty je zabrániť znečisteniu lepkom. Skladujte zvlášť bezlepkové a lepkové, majte dva chlebníky, dva hriankovače, dve drevené dosky na cesto. Dôkladne umývajte silikónovú podložku a vyprážajte len v čistom oleji,“ pridáva tipy terapeutka. Okrem lepku si na tri mesiace odpustite mlieko.
V akútnej fáze ochorenia alebo po diagnostike na tri mesiace vyraďte aj laktózu – mliečny cukor – pre prechodnú laktózovú intoleranciu. „Tá sa hlavne na začiatku diagnózy celiakie veľmi často vyskytne. Sliznici tenkého čreva to pomôže regenerovať sa,“ radí inžinierka Kabátová bezlepkovým začiatočníkom.
mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, zemiaky, zelenina, ovocie, orechy, strukoviny, ryža, pohánka, proso, tef, karob, amarant, quinoa, tapioka, maniok, rastlinné oleje, cukor, med, lekvár
výrobky zo pšenice, tritikale, raže, jačmeňa, špaldy, kamutu a ovsa, niektoré korenia, čaje a mliečne výrobky, fast food, mäsové výrobky, údeniny, zemiakové lupienky, bulgur, kuskus, sójové omáčky, zmrzlina, instantná káva, čokoláda, kakao, pivo, whisky
Skúste ►►► RECEPT zo zdravej letnej úrody: Ríbezľové BROWNIES bez lepku
S diagnostikovanou celiakiou a ďalšími ochoreniami z lepku ste na novú diétu odkázaní doživotne. S presným jedálnym lístkom vám pomôže gastroenterológ, ideálne výživový odborník. „Na Slovensku chýbajú dietológovia, kvalifikovaní nutriční terapeuti, ktorí by sa tejto problematike venovali. Preto to má na starosti väčšinou gastroenterológ. Dôsledné poučenie nového celiatika trvá približne hodinu. Pre lekára to je časovo náročné, preto býva pacient odkázaný na čítanie internetových stránok so pseudoodbornými a nepravdivými informáciami,“ odporúča terapeutka Kabátová opýtať sa lekára na overené weby lekárskych a pacientskych organizácií. A dôsledne dodržiavať rady.
Čítajte aj: