Škandál! Rakovina z kávy? Najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete má problém

16.04.2018

Elihu Berle z Los Angeles žiada od reťazca kaviarní, ktorý pôsobí aj u nás, aby kávičkárov varoval pred rizikom rakoviny.

Ilustračné foto

Ilustračné fotoAutor: Shutterstock.com

Táto spoločnosť, ale aj 90 ďalších firiem, medzi nimi aj známy reťazec rýchleho občerstvenia, nevedia podľa neho dokázať, že chemické procesy, ktoré vznikajú pri pražení kávy, nie sú zanedbateľné a zdraviu nebezpečné. Firmy mohli podať námietku voči rozhodnutiu kalifornského súdu do 10. apríla.

Tip: Kávovú usadeninu nevyhadzujte. 7 praktických TIPOV sa vám zapáči 

Americký hon na čarodejnice alebo pravda?

Na spoločnosti, ktoré podnikajú v sektore rýchleho občerstvenia, podala žalobu nevládna organizácia CERT. Argumentuje, že tieto firmy nevarujú zákazníkov pred možnou vysokou koncentráciou akrylamidu vo svojich produktoch. Podľa kalifornských zákonov by mali tieto podniky na zdravotné riziko upozorňovať.

Akrylamid je chemická zlúčenina, ktorá vzniká pri tepelnej úprave potravín obsahujúcich sacharidy a aminokyseliny. Okrem kávy sú to napríklad obilniny či zemiaky. Vytvára sa pri smažení, fritovaní, grilovaní, pečení či pražení nad 160 stupňov C. Najvyššie hodnoty - 2000 mikrogramov na kg - dosahuje podľa niektorých vedeckých výskumov v zemiakových hranolčekoch a lupienkoch, v keksoch, cereáliách, v chlebe, bábovkách, vo vianočke, v pizze či rôznych koláčoch. Prepražené, alebo dlho pražené zrnká kávy môžu obsahovať približne 600 mikrogramov na kg a viac.

 Účinnejší než kofeín: Voňavý zázrak proti stresu aj pre ranné prebúdzanie  

EÚ akrylamid kontroluje

Európska únia intenzívne diskutuje o akrylamide od roku 2002, keď vedci na dokázali na pokusoch so zvieratami, že má rakovinotvorný účinok. V roku 2011 sa členské štáty konečne dohodli na maximálne prípustnej hodnote akrylamidu v potravinách. Má to byť 450 mikrogramu na kg. EÚ vydala smernice, ako majú výrobcovia postupovať pri znižovaní jeho koncentrácie. Napríklad pri výrobe zemiakových lupienkov sa môžu používať len isté sorty zemiakov.

RECEPT: Kávičkári, tomuto neodoláte! Espresso cupcake

Smažiť sa majú pri nižšej teplote. Chlieb, pizza, koláče, keksy, cereálie a ďalšie výrobky z obilnín majú po pečení ostať svetlé, nie hnedé, či dokonca spečené. Špeciálne opatrenia platia aj pre výrobu kávy. Pražiari majú používať v zmesiach viac zŕn z druhu Arabica, menej zo sorty Robusta. Celý proces praženia musia kontrolovať, aby nedošlo k prepraženiu.

Kávičkári však nemusia podliehať panike. Vedci upokojujú, že pár šálok tohto lahodného nápoja denne nikomu rakovinu neprivodí. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny IARC na rozdiel od americkej nevládnej organizácie CERT tvrdí, že káva nemá karcinogénny efekt - ak ju nepijete príliš horúcu. Toto konštatovanie sa však týka aj iných nápojov, napríklad čajov, ktoré majú teplotu 65 stupňov C a viac.

Benzín či nafta? Toto by ste o ich vplyve na zdravie mali vedieť! 

Autor: Adriana Fábryová
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Gúglite do omrzenia? 5 denných návykov, ktoré vám ohlupujú mozog

Gúglite do omrzenia? 5 denných návykov, ktoré vám ohlupujú mozog

dnes
Ak ho nevyužívate dosť, je zle, rovnako ak mu nedáte oddýchnuť. Patríte medzi pravidelných ochudobňovačov vlastného mozgu? Čítať viac
 
Hrozí vám syndróm vyhorenia? Na začiatku ho môžete stopnúť

Hrozí vám syndróm vyhorenia? Na začiatku ho môžete stopnúť

včera
Ledva sa vlečiete do práce a myšlienky vám lietajú od povinnosti k povinnosti. Nezavrite sa doma, ale stretnite sa s priateľmi a smejte... Čítať viac
 
VIDEO: Vyskúšajte očnú jogu, uvoľní unavené oči

VIDEO: Vyskúšajte očnú jogu, uvoľní unavené oči

18.04.2018
Cítite pálenie v očiach a bolí vás z dlhého sledovania monitoru hlava? Je na čase začať s tréningom očí. Zlepšíte si zrak a zbavíte sa... Čítať viac
 
Vzdali ste sa chleba, aby ste schudli a boli menej unavení? CHYBA!

Vzdali ste sa chleba, aby ste schudli a boli menej unavení? CHYBA!

18.04.2018
Májové Zdravie pozná aj menej populárnu stránku bezlepkového trendu. Možno aj vám prekáža niečo úplne iné a trápite sa zbytočne.... Čítať viac
 
Periete správne? Ako na to, aby boli vaše uteráky mäkké a neškrabali vám pleť

Periete správne? Ako na to, aby boli vaše uteráky mäkké a neškrabali vám pleť

17.04.2018
Kúpili ste si super mäkký froté uterák a po pár praniach vám škrabe tvár ako šmirgeľ? Možno ho jednoducho neperiete správne! Čítať viac
 
 

wanda.sk

Škandál! Rakovina z kávy? Najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete má problém
Adriana Fábryová