predplatne
 

Skladujete olivový olej, ako sa patrí? Na tomto mieste z neho spravíte nekvalitnú lacnotu

19.01.2020

Je chutný, výživný a zdravý. Ale len ak neurobíte tri základné chyby.

O svoj oliváč sa musíte starať, inak z neho veľa stratíte.

O svoj oliváč sa musíte starať, inak z neho veľa stratíte. Autor: Shutterstock.com

Milióny z nás ho používajú každý deň. V šaláte či na špagetách panenský olivový olej pomáha redukovať hladinu zlého cholesterolu, dodať telu antioxidanty a nenasýtené mastné kyseliny. Narozdiel od vína, olivový olej nezreje do lepšej chuti a platia preň zvláštne pravidlá. Vzduch, svetlo a teplo sú preň najväčšími nepriateľmi. Chránite ho?

Nemá byť na dosah

Ak si viete vybrať naozaj kvalitný olivový olej, viete ako má chutiť. Jemne horko, pripomína vám niečo z ovocia, zeleniny, či trávy. A podstatná je aj vôňa tesne po otvorení. Správna zmes vôní a chutí z neho však rýchlo vyprchá, ak fľašu s ním položíte tam kam nepatrí. Podľa expertov na varenie z Good Housekeeping Institute (GHI) je úplne najhoršie miesto práve to, kde ho položí väčšina z nás. Vedľa sporáka alebo varnej dosky. Zistenia inštitútu však ukázali, že dobre osvetlené a vyhriate miesto na vašej pracovnej doske olivový olej prinesie "octovejšiu", stuchnutú chuť.

Pre svaly aj cievy: 6 najvýživnejších a najchutnejších strukovín

Ideálne miesto

Ideálne miesto pre olivový olej je naopak chládok – ideálne medzi 14 až 18 stupňami Celzia, v tmavej miestnosti a fľaši s tesným vrchnákom. Takto mu chuť i vitamíny vydržia aj dva roky, ale len do doby, kým ho neotvoríte. Otvorený ho musíte spotrebovať do šiestich mesiacov. Už počas tejto doby stratí 20-30% vitamínu E. Ak ho nezatvárate vôbec, o všetok príde už do štyroch mesiacov. A to isté s vitamínmi robí aj teplota pri vyprážaní. Na horúcu panvicu naozaj nepatrí.

Čítajte aj: 

Autor: dab
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Na svedomí má kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

Na svedomí má kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

včera
Ak ho zanedbávate, koledujete si o problémy. Zubný povlak začne mineralizovať, vytvára škvrny a postupne sa mení na zubný kameň. No... Čítať viac
 
Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

včera
Je pre telo mimoriadne dôležitý, tak prečo sa volá tichý zabijak? Viete, čo vám o cholesterole prezradia oči? Čítať viac
 
Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

24.02.2020
Experti v psychoterapii vytvorili zoznam stresujúcich faktorov a podnetov dnešnej doby, ktoré k nim ľudí za posledný rok privádzajú.... Čítať viac
 
Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

22.02.2020
Ruky sú najväčšími prenášačmi patogénov. Ak si nimi nechcete privodiť zápalové ochorenia, určitých častí tela by ste sa nimi dotýkať... Čítať viac
 
Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

21.02.2020
O čerstvú pooperačnú jazvu sa od začiatku dobre starajte a palicu nelámte ani nad starou jazvou. Nemôžete tušiť, v ktorej časti tela... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Skladujete olivový olej, ako sa patrí? Na tomto mieste z neho spravíte nekvalitnú lacnotu
dab