predplatne
 

Strašiak palmový olej: Naozaj je taký škodlivý?

11.02.2018

Dostali ste chuť na maslové sušienky a zistili ste, že namiesto masla obsahujú iba palmový olej? Takých by sa našlo, ale môžu vám skutočne ublížiť?

Palmový olej je lacnejší, znesie vyššie teploty a neprepaľuje sa.

Palmový olej je lacnejší, znesie vyššie teploty a neprepaľuje sa.Autor: Shutterstock.com

Naozaj je však dôvod báť sa ho, keď nájsť hotový výrobok bez neho je takmer nemožné?

Nehodnotný?

Na rozdiel od iných rastlinných olejov má ten palmový viac nasýtených mastných kyselín. Tie sú menej zdraviu prospešné než nenasýtené kyseliny. Najmä ak máte tukov v jedálnom lístku priveľa. „Problém je, keď sa palmovým tukom nahrádzajú výživovo hodnotnejšie tuky v pečive a sladkostiach,“ hovorí expertka na výživu Jana Jurkovičová, ktorej je jasné, prečo to výrobcovia robia. Palmový olej sa teší obľube u výrobcov najmä preto, lebo je lacnejší, znesie vyššie teploty a neprepaľuje sa.

Viac: Chýba vám železo či vápnik? Vyskúšajte silu liečivých olejov

Mnohostranný

A čo je nemenej dôležité, palmový olej je chuťovo neutrálny. Takže, ak o ňom neviete, na jazyku ho neodhalíte. „Poleva na keksíku vďaka nemu dobre drží tvar a neláme sa. Cukrárske plnky vďaka nemu vydržia tuhé aspoň dva dni v chladiacej vitríne. Rožtek z lístkového cesta najlepšie chutí chrumkavý a nadýchaný, práve vďaka palmovému oleju. Výrobcovia čipsov na ňom z ekonomických dôvodov pražia a v instantných polievkach zas vytvára pekné olejové oká bez hrudiek,“ menuje nutričná terapeutka Monika Mareková jeho schopnosti.

Kde je pravda?

A tak keď sa objavili štúdie, ktoré pozdvihli palmový tuk na úroveň olivového, mnohí za tým videli práve lobby potravinárov, ktorí si bez neho nevedia predstaviť život. „V niektorých štúdiách palmový olej skutočne označili za rovnocenný olivovému, ale iba vďaka veľkému obsahu mononenasýtenej kyseliny olejovej, ktorá tvorí približne 50 - 80 % olivového oleja. Nevýhodou je, že spolu s ňou príjmete v polotovaroch aj veľa iných tukov, cukru, soli a naopak málo nutrične prospešných látok," vysvetľuje nutričná terapeutka Monika Mareková. A to je nebezpečné najmä pre srdciarov.

Plody, z ktorých sa vyrába palmový olej   Zdroj: Shutterstock.com 

Ani z palmy nepochádza len jeden olej. „Palmové aj palmojadrové oleje pochádzajú z rovnakej plodiny, no majú odlišné zloženie. Zatiaľ čo palmový olej z dužiny obsahuje asi 50 % nasýtených mastných kyselín, palmojadrový až 86 %,“ uvádza kardiológ Jan Piťha. Výrobcovia sú povinní ich na etikete rozlišovať a uvádzať presne.

7 zdravých olejov pre imunitu: Kvapkajte aj do vody, štiav a smoothies

„Palmové a palmovojadrové oleje, vzhľadom k tomu, že ide o oleje získavané z rozdielnych častí rastliny a tiež s rozdielnymi vlastnosťami, je potrebné rozlišovať a pri umiestnení na trh označiť rozdielnym názvom,“ potvrdzuje Ing. Blanka Remžová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Ruku na srdce

Nielen srdciari by mali dbať na prísun zdravších tukov s výraznou prevahou nenasýtených mastných kyselín. „Také tuky sú väčšinou tekuté a patria medzi ne rastlinné oleje, tuky z orechov a zo semienok, či z rýb. Majú neutrálny či dokonca priaznivý vplyv na zdravie, predovšetkým na srdcovocievny systém. Mali by tvoriť približne 70 % všetkých tukov, ktoré prijímame. Tie tuhé, v ktorých prevažujú nasýtené mastné kyseliny, by sme mali obmedziť na 30 %,“ odporúča kardiológ Jan Piťha, s ktorým súhlasí aj Jana Jurkovičová: „Palmový olej je určite lepšia voľba než margaríny s možným obsahom transmastných kyselín.“ No určite nie v sušienkach alebo v lupienkoch...

Nenahraditeľný?

Palmový olej však nemajú v zuboch len odborníci na výživu, ale hlavne ekológovia. Aby sa mali kde vysádzať množstvá paliem, extrémne sa klčujú pralesy. Výrobcovia, ktorí chcú byť priateľskí k prírode, začínajú experimentovať s inými tukmi. Mnohí kuchári ho menia za repkový olej.

Na zápach z úst i bolesť hlavy. Takto ste olej ešte neskúsili

Kde sa nachádza?

Palmový olej sa nachádza v trvanlivom pečive, sladkostiach, lupienkoch, syrových a smotanových náhradách z rastlinného tuku, v margarínoch, ale aj v mrazených pokrmoch a zmrzline, v instantných výrobkoch, bujónoch, lacných orieškových maslách, v sušenom mlieku, dokonca aj v detských príkrmoch a dojčenskej výžive. Vo veľkom sa takisto používa pri výrobe biopalív a v kozmetike – v pracích práškoch, rúžoch, šampónoch na vlasy, pastách na zuby alebo v pleťových krémoch. Keďže je chuťovo neutrálny, čítajte zloženie výrobku!

Bude vás zaujímať:

Autor: Natália Kuľková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Smrť si dnes vzala módneho guru: Karl Lagerfeld sa posledné týždne trápil

Smrť si dnes vzala módneho guru: Karl Lagerfeld sa posledné týždne trápil

dnes
Módna spoločnosť ospravedlňovala nezvyklé absencie Karla Lagerfelda na posledných dvoch prehliadkach v Paríži únavou. Týždne... Čítať viac
 
Vytláčate si vyrážky? Neriskujete len zápal! Zvoľte správny postup

Vytláčate si vyrážky? Neriskujete len zápal! Zvoľte správny postup

včera
Ustavičné stláčanie zapáleného ložiska nič nevyrieši. Skôr zhorší. Počkajte, ako sa vyrážka vyvinie. Veľa napovie jej hlavička.... Čítať viac
 
Odhaľte svoj vnútorný čas. Posunutý o 2 hodiny vinníkom vašej nadváhy i cukrovky

Odhaľte svoj vnútorný čas. Posunutý o 2 hodiny vinníkom vašej nadváhy i cukrovky

17.02.2019
Je vaše telo o hodinu pozadu? Zarábate si na cukrovku, infarkt i rakovinu. Prestavte si budík. Čítať viac
 
Bolesť chrbtice a príznaky, že vaša platnička sa ničí. Čo robiť, aby nebolo horšie?

Bolesť chrbtice a príznaky, že vaša platnička sa ničí. Čo robiť, aby nebolo horšie?

16.02.2019
Platničky sa vekom stenčujú a vysychajú. V tridsiatke už máloktorá platnička nevykazuje znaky starnutia. Čítať viac
 
Natierate sa olejom a máte ekzém? Opatrnosť nie je na škodu, varuje dermatologička

Natierate sa olejom a máte ekzém? Opatrnosť nie je na škodu, varuje dermatologička

16.02.2019
Rozhodli ste sa vymeniť krém za olej, lebo máte príliš citlivú pokožku? Aj na prírodu môžete byť alergickí. Dôslednejšie sa ich oplatí... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Strašiak palmový olej: Naozaj je taký škodlivý?
Natália Kuľková