predplatne
 

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú

27.08.2018

Svetločervené pupence sa môžu objaviť na pár minút alebo aj na niekoľko hodín. Ak ich budete vytrvalo ignorovať, môžu s vami ostať už naveky. Chronickej žihľavky sa zbavuje ťažšie.

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?Autor: Shutterstock

Počuli ste už o žírnych bunkách? Spúšťajú svrbenie, keď telo príde do kontaktu s alergénom. Snažia sa vás upozorniť, že na organizmus niečo útočí. Vylúčením histamínu a iných látok spustia rýchlu reakciu. Pri žihľavke však žírne bunky preháňajú. Uvoľňujú priveľa látok a nemajú na to takmer žiaden skutočný dôvod. Predpokladá sa, že až u polovica ľudí, ktorých otravuje žihľavka, majú poruchu autoimunitného systému a vznik svrbivých pupencov u nich spúšťa vlastné telo. 

Bojujte prírodne

Ak pravidelne bojujete so žihľavkou, skúste piť rooibos. Tlmí prejavy imunitného systému a ten nie je tak hysterický. Ráno si ho navarte do termosky a popíjajte počas celého dňa. Oplatí sa vám dať do poriadku črevnú mikroflóru. Žihľavka totiž úzko súvisí so stavom, v akom máte črevá. Probiotickým neochuteným jogurtom sa snažte začínať deň. Aby sa žírne bunky upokojili pomôže i horčík. (http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/vyjedzte-zo-stresu-poznate-najlepsie-jedla-vase-nervy.html) Bohatým zdrojom horčíka sú banány, datle, sušené marhule, maliny, špenát, sójové bôby, šošovica, para orechy či mandle. 

Svrbí vás koža? Hlási sa tak chyba v žlčníku, ale aj leukémia

To najhoršie na žihľavku

Až za 75 % všetkých prípadov žihľavky môžu salicyláty, teda soli kyseliny salicylovej. Jednou z najznámejších je kyselina acetylsalicylová, ktorá je súčasťou mnohých liekov. I preto sa vám oplatí čítať príbalové letáky na liekoch. Salicyláty sa však nachádzajú i v potravinách a kým reumatikom ich jedenie zlepší zdravotný stav, pacientom so žihľavkou ho zhoršia. 

TOP „žihľavkové“ potraviny►►►

Predchádzajúca strana 1 / 31 Nasledujúca strana
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Potraviny, ktoré vám zachránia život

Potraviny, ktoré vám zachránia život

dnes
S knihou Ako nezomrieť objavíte potraviny, ktoré dokázateľne pomáhajú pri prevencii pred ochoreniami a predĺžia vám život. Čítať viac
 
Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

včera
Nohy v teple, zabalení do deky a vyhriati horúcou sprchou. Ako ste dnes svojej imunite pomohli? Namiesto tepla, skúste liečbu chladom.... Čítať viac
 
Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

včera
Problémy prichádzajú pomaly a nenápadne. Všimnete si ich zväčša, keď už je neskoro. Odstráňte preto v predstihu nesprávne zvyky,... Čítať viac
 
Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

13.11.2018
Čo rozhodne o tom, či unavení dôjdete na diaľnici bezpečne do cieľa alebo nie? Čítať viac
 
Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

12.11.2018
Umelec podľahol zákernému ochoreniu. Patrí k tým, ktoré sa často hlásia nenápadne. Aj vy sa tvárite, že sa nič nedeje? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú
Lenka Štefánková