predplatne
 

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú

27.08.2018

Svetločervené pupence sa môžu objaviť na pár minút alebo aj na niekoľko hodín. Ak ich budete vytrvalo ignorovať, môžu s vami ostať už naveky. Chronickej žihľavky sa zbavuje ťažšie.

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?Autor: Shutterstock

Počuli ste už o žírnych bunkách? Spúšťajú svrbenie, keď telo príde do kontaktu s alergénom. Snažia sa vás upozorniť, že na organizmus niečo útočí. Vylúčením histamínu a iných látok spustia rýchlu reakciu. Pri žihľavke však žírne bunky preháňajú. Uvoľňujú priveľa látok a nemajú na to takmer žiaden skutočný dôvod. Predpokladá sa, že až u polovica ľudí, ktorých otravuje žihľavka, majú poruchu autoimunitného systému a vznik svrbivých pupencov u nich spúšťa vlastné telo. 

Bojujte prírodne

Ak pravidelne bojujete so žihľavkou, skúste piť rooibos. Tlmí prejavy imunitného systému a ten nie je tak hysterický. Ráno si ho navarte do termosky a popíjajte počas celého dňa. Oplatí sa vám dať do poriadku črevnú mikroflóru. Žihľavka totiž úzko súvisí so stavom, v akom máte črevá. Probiotickým neochuteným jogurtom sa snažte začínať deň. Aby sa žírne bunky upokojili pomôže i horčík. (http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/vyjedzte-zo-stresu-poznate-najlepsie-jedla-vase-nervy.html) Bohatým zdrojom horčíka sú banány, datle, sušené marhule, maliny, špenát, sójové bôby, šošovica, para orechy či mandle. 

Svrbí vás koža? Hlási sa tak chyba v žlčníku, ale aj leukémia

To najhoršie na žihľavku

Až za 75 % všetkých prípadov žihľavky môžu salicyláty, teda soli kyseliny salicylovej. Jednou z najznámejších je kyselina acetylsalicylová, ktorá je súčasťou mnohých liekov. I preto sa vám oplatí čítať príbalové letáky na liekoch. Salicyláty sa však nachádzajú i v potravinách a kým reumatikom ich jedenie zlepší zdravotný stav, pacientom so žihľavkou ho zhoršia. 

TOP „žihľavkové“ potraviny►►►

Predchádzajúca strana 1 / 31 Nasledujúca strana
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

včera
Ste perfekcionista? Neviete nadriadenému či kolegom povedať nie? Zmeňte to. Aspoň raz za čas. Čítať viac
 
Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

18.09.2018
Čo sa stane s vaším telom, keď si po obede pospíte? Taký „šlofík“ robí zázraky. Prečo sa oplatí? Čítať viac
 
7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

17.09.2018
Padajú vám vlasy, sú riedke, alebo ich jednoducho máte iné, ako by ste chceli? Vitajte v klube! Viete, ktorým vlasovým poverám netreba... Čítať viac
 
Zatočte s krutou bolesťou a získajte náskok pred rakovinou

Zatočte s krutou bolesťou a získajte náskok pred rakovinou

17.09.2018
Bolieva vás česanie vlasov alebo stuhnuté miesto na chrbte? Nedá vám spať palec na nohe či sa budíte, tam kde ste ani nezaspali? Predplaťte... Čítať viac
 
Herec Martin Nahálka: Po plastike srdca. Mal som šťastie!

Herec Martin Nahálka: Po plastike srdca. Mal som šťastie!

16.09.2018
Herca z Liptova chytila Nitra za srdce. No keď sa mu začalo nebezpečne zväčšovať, museli Martina Nahálku (38) vziať do parády lekári.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú
Lenka Štefánková