predplatne
 

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú

27.08.2018

Svetločervené pupence sa môžu objaviť na pár minút alebo aj na niekoľko hodín. Ak ich budete vytrvalo ignorovať, môžu s vami ostať už naveky. Chronickej žihľavky sa zbavuje ťažšie.

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?Autor: Shutterstock

Počuli ste už o žírnych bunkách? Spúšťajú svrbenie, keď telo príde do kontaktu s alergénom. Snažia sa vás upozorniť, že na organizmus niečo útočí. Vylúčením histamínu a iných látok spustia rýchlu reakciu. Pri žihľavke však žírne bunky preháňajú. Uvoľňujú priveľa látok a nemajú na to takmer žiaden skutočný dôvod. Predpokladá sa, že až u polovica ľudí, ktorých otravuje žihľavka, majú poruchu autoimunitného systému a vznik svrbivých pupencov u nich spúšťa vlastné telo. 

Bojujte prírodne

Ak pravidelne bojujete so žihľavkou, skúste piť rooibos. Tlmí prejavy imunitného systému a ten nie je tak hysterický. Ráno si ho navarte do termosky a popíjajte počas celého dňa. Oplatí sa vám dať do poriadku črevnú mikroflóru. Žihľavka totiž úzko súvisí so stavom, v akom máte črevá. Probiotickým neochuteným jogurtom sa snažte začínať deň. Aby sa žírne bunky upokojili pomôže i horčík. (http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/vyjedzte-zo-stresu-poznate-najlepsie-jedla-vase-nervy.html) Bohatým zdrojom horčíka sú banány, datle, sušené marhule, maliny, špenát, sójové bôby, šošovica, para orechy či mandle. 

Svrbí vás koža? Hlási sa tak chyba v žlčníku, ale aj leukémia

To najhoršie na žihľavku

Až za 75 % všetkých prípadov žihľavky môžu salicyláty, teda soli kyseliny salicylovej. Jednou z najznámejších je kyselina acetylsalicylová, ktorá je súčasťou mnohých liekov. I preto sa vám oplatí čítať príbalové letáky na liekoch. Salicyláty sa však nachádzajú i v potravinách a kým reumatikom ich jedenie zlepší zdravotný stav, pacientom so žihľavkou ho zhoršia. 

TOP „žihľavkové“ potraviny►►►

Predchádzajúca strana 1 / 31 Nasledujúca strana
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Ste bez energie a často ochoriete? 2 hodnoty si DOMA kontrolujte a budete OK

Ste bez energie a často ochoriete? 2 hodnoty si DOMA kontrolujte a budete OK

včera
Prekúrený vzduch môže za vašu bolesť hlavy, únavu a opakované zápaly. Čím suchší je, tým viac sa v ňom darí vírusom a baktériám. Ako mať... Čítať viac
 
FOTO: Nie, neklame vás zrak. Z krehkej blondínky je bizarná černoška

FOTO: Nie, neklame vás zrak. Z krehkej blondínky je bizarná černoška

včera
Martina Big (30) je už v rodnom Nemecku ikona. Nech spraví čokoľvek, ocitne sa na titulných stránkach novín. A robí toho naozaj dosť.... Čítať viac
 
Zmerajte si pulz! Hlási u vás jedno zo 4-och vážnych ochorení?

Zmerajte si pulz! Hlási u vás jedno zo 4-och vážnych ochorení?

22.01.2019
Pravidelne si siahnite na zápästie a počítajte. Aj tento jednoduchý úkon vám môže zachrániť život. Aj pomalý je problém! Čítať viac
 
Máte výrazne červený jazyk? Alebo je dožlta? Zbystrite!

Máte výrazne červený jazyk? Alebo je dožlta? Zbystrite!

22.01.2019
Ružový jazyk znamená, že s ním je všetko v poriadku. Máte ho zelený? Oranžový? Červený? Než sa začnete znervózňovať, spomeňte si, či... Čítať viac
 
Je tu najdepresívnejší deň roka. Pomôže vám úžasný recept Severanov

Je tu najdepresívnejší deň roka. Pomôže vám úžasný recept Severanov

21.01.2019
Vedeli ste, že množstvo denného svetla môže zlepšiť náladu? Aby vás „modrý pondelok” nerozhodil, skúste to ako Nóri či Švédi. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú
Lenka Štefánková