predplatne
 

Zdravá bomba: Recept na zapekanú cviklu s paštrnákom a rozmarínom

18.01.2020

Zapekaná cvikla s paštrnákom je vhodná k pečenému či grilovanému mäsu, ale úžasne tiež chutí len tak.

Pomarančová kôra je tým pravým osviežením celého receptu.

Pomarančová kôra je tým pravým osviežením celého receptu. Autor: Laura Witteková

Ak patríte k milovníkom cvikly, tento recept je presne pre vás! Základom receptu je koreňová zelenina. Chuť dotvára aj záverečná bodka v podobe nezameniteľnej vône rozmarínu. 

Potrebujeme:

  • 500g cvikly
  • 400g paštrnáka
  • 300ml sladkej smotany
  • 200ml crème fraîche
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pár vetvičiek rozmarínu
  • 1 pomaranč
  • morská soľ, biele mleté korenie

Prečo siahnuť po cvikle: Koreňová zelenina, ktorá posilní imunitu i srdce. Ideálna hlavne pre športovcov

Postup:

  • Cviklu s paštrnákom ošúpeme a nakrájame na kolieska. Uložíme na dno plytkého pekáča.
  • Do hrnca vlejeme sladkú smotanu, crème fraîche, očistený a prelisovaný cesnak, 1 rozmarínovú vetvičku, kôru z dobre umytého pomaranča, 1 lyžičku morskej soli a korenie. Necháme prejsť varom.
  • Ochutenú horúcu smotanu prelejeme cez cviklu s paštrnákom. Mierne zatlačíme, aby sa zelenina ponorila pod smotanu.
  • Navrch položíme dve vetvičky rozmarínu, zakryjeme alobalom a pečieme 45 minút pri teplote 190 °C.
  • Potom odokryjeme a dopekáme ešte 20 minút.

Ďalší cviklové recepty: 

Autor: lua
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

11 bežných zlozvykov, ktorými si ničíte obličky. Už prvý vás zaskočí

11 bežných zlozvykov, ktorými si ničíte obličky. Už prvý vás zaskočí

včera
Sú našou čističkou zdravia, no aj tak im venujeme len veľmi malú pozornosť. Čo robiť, aby sme ich udržali v dobrej kondícii? Čítať viac
 
Koronavírus: Kontroly na hraniciach s Rakúskom! Ktoré rúško vás skutočne ochráni?

Koronavírus: Kontroly na hraniciach s Rakúskom! Ktoré rúško vás skutočne ochráni?

27.02.2020
Prvé tri prípady nákazy potvrdili už aj vo Viedni. Viete, ako sa brániť pred šírením nákazy? Čítať viac
 
10 úľav od pálenia záhy. Päťku ste ešte neskúšali, stačí sekunda

10 úľav od pálenia záhy. Päťku ste ešte neskúšali, stačí sekunda

26.02.2020
Nielen nesprávna strava štípe v hrudi. Z ďalších dôvodov, prečo vám v hrdle horí, budete prekvapení... Čítať viac
 
Na svedomí má kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

Na svedomí má kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

25.02.2020
Ak ho zanedbávate, koledujete si o problémy. Zubný povlak začne mineralizovať, vytvára škvrny a postupne sa mení na zubný kameň. No... Čítať viac
 
Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

25.02.2020
Je pre telo mimoriadne dôležitý, tak prečo sa volá tichý zabijak? Viete, čo vám o cholesterole prezradia oči? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zdravá bomba: Recept na zapekanú cviklu s paštrnákom a rozmarínom
lua