predplatne
 

Zelený štvrtok 3 x inak: Špenát v košíčku, medvedie cestoviny a kelová dobrota

18.04.2019

Naservírujte si na tanier farbu jari a zdravia, pretože lieči, čistí aj upokojuje. Doprajte si chutné zeleninové jedlá na odľahčenie žalúdka pred veľkonočnými hodmi.

Zelené jedlo vám dodá energiu a doplní stratené živiny po zime. Vyskúšate tiež ľahký šalát z brokolice, avokáda, uhorky, listov cvikly a cherry paradajok.

Zelené jedlo vám dodá energiu a doplní stratené živiny po zime. Vyskúšate tiež ľahký šalát z brokolice, avokáda, uhorky, listov cvikly a cherry paradajok.Autor: Shutterstock

Zelený štvrtok je jedným z posledných pôstnych dní pred sviatkami Veľkej noci. Podľa tradície sa konzumovali jedlá zo špenátu, kapusty, hrachu, kelu a jarných byliniek, napríklad mladej žihľavy, púpavy, šťaveľu alebo medvedieho cesnaku. Varili sa z nich prívarky, polievky, rôzne omáčky alebo sa kombinovali so strukovinami, pretože zelená strava mala zabezpečiť pevné zdravie po celý rok.

Čítajte aj: Toto ste o medveďom cesnaku nevedeli! Prečo je medvedí a na čo si dať pozor?

Jedlá zo zelených potravín chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Obsahujú predovšetkým zelené farbivo chlorofyl, ktoré má výrazné protizápalové a detoxikačné vlastnosti. Ďalej kyselinu listovú, vlákninu a celý rad ďalších vitamínov a minerálov. Kapustovitá a listová zelenina zlepšuje krvný tlak i funkciu obličiek a posilňuje činnosť detoxikačných enzýmov, ktoré zabraňujú pôsobeniu látok podporujúcich vznik rakoviny.

Tradícia 3-krát inak

So Zeleným štvrtkom sa najčastejšie spája špenát. Ak si ho však spájate najmä s prívarkom nevábnej konzistencie a kel poznáte len z polievky, skúste tradičné suroviny pripraviť inak. Špenát ozdobí košíčky, medvedí cesnak vyčaruje chutné špagety a vedeli ste, že kel je jedna z najzdravších zelenín? Už jedna šálka kelu má 7-krát vyšší obsah vitamínu K, ako je potrebná denná dávka. Okrem toho má ohromné zásoby vitamínu A, skupiny B a tiež betakaroténu či kyseliny listovej. Najzdravší je preto surový alebo mierne sparený. Čo tak obohatiť si s kelom miešaný šalát?   

Tieto potraviny jedli naši predkovia. Neprekvapila ich nádcha ani problémy so zubami

Špenátové košíčky s mozzarellou


Zdroj foto: ANZA

Potrebujete: Cesto: 160 g hladkej múky, 80 g masla, 1 žĺtok, 2 lyžice vody, soľ Plnka: 170 g lístkov čerstvého špenátu, 3 cibuľky, pažítka, 1 lyžica hustej kyslej smotany, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 120 g mozzarelly, 80 g topeného syra, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Z hladkej múky, zmäknutého masla, žĺtka, soli a vody vypracujeme cesto. Formičky s priemerom 10 cm vymastíme a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na päť rovnakých častí, ktoré rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske a vložíme do formičiek. Dno cesta vo formičkách popicháme vidličkou a formičky vložíme do vyhriatej rúry na 5-10 minút predpiecť. Zatiaľ v panvici na oleji speníme na kolieska nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku. Vložíme lístky špenátu, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, premiešame a približne 2-3 minúty za stáleho obracania opečieme. Predpečené košíčky vyberieme z rúry. Dno potrieme topeným syrom vymiešaným s kyslou smotanou a s nadrobno nasekanou pažítkou. Uložíme podusený špenát a pokrájané kúsky mozzarelly. Naplnené košíčky na povrchu pokvapkáme olivovým olejom, vložíme späť do rúry a dopečieme.

Ryžový šalát s kelom a kozím syrom


Zdroj foto: Laura Witteková

Potrebujete: 1 hrnček tmavej pololúpanej ryže, 5-6 veľkých listov kelu, 50 g čerstvého kozieho syra, hrsť pražených mandľových lupienkov, soľ. Na dresing: 1 lyžica balzamového octu, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžička dijonskej horčice, 1 strúčik cesnaku, soľ a korenie.

Postup: Ryžu uvaríme v osolenej vode. Kelové listy umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme ich dve minútky ponorené, potom zlejeme a nakrájame na kúsky. Teplý kel zmiešame s ešte teplou ryžou, navrch dáme kozí syr, ozdobíme mandľovými lupienkami a ochutíme dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.

Pesto z medvedieho cesnaku


Zdroj foto: Shutterstock.com

Potrebujete: Čerstvé alebo mrazené lístky medvedieho cesnaku, píniové alebo iné oriešky, parmezán, olivový olej, cestoviny, soľ.

Postup: Lístky medvedieho cesnaku rozmixujte s kvalitným olivovým olejom, píniovými alebo inými orieškami a parmezánom. Pridajte soľ a korenie. Pesto má mať po rozmixovaní hladkú konzistenciu a výraznú chuť. Dajte variť vodu a uvarte v nej špagety alebo iný druh cestovín. Hotové cestoviny zmiešajte s pripraveným pestom a na vrch ešte nastrúhajte parmezán.

Náš tip: Takto pripravené pesto môžete použiť aj inak - vmiešať do ľubovoľnej polievky, krému či omáčky.

Môže vás zaujímať:

Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

dnes
Minulosť svojich predkov si nesiete v génoch rovnako ako svoju budúcnosť. Ktorým chorobám sa nevyhnete a ktoré vás obídu oblúkom,... Čítať viac
 
Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

včera
Takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku tvoria ochorenia horných končatín z prílišnej záťaže.  Čítať viac
 
TEST: Odpovedzte na otázky a zistite či vám hrozí ochorenie obličiek

TEST: Odpovedzte na otázky a zistite či vám hrozí ochorenie obličiek

včera
Chcete vedieť, ako sú na tom vaše obličky? Test prezradí, či patríte do rizikovej skupiny a hrozí vám hrozí chronické ochorenie. Čítať viac
 
Sníval sa vám príjemný sen a chcete v ňom pokračovať? Vieme, ako na to!

Sníval sa vám príjemný sen a chcete v ňom pokračovať? Vieme, ako na to!

22.05.2019
Ak ste sa prebudili v najlepšom a chceli by ste vedieť, ako sa sen skončí, môžete ho dosnívať. Podľa expertov sa dá prerušované snívanie... Čítať viac
 
Test osobnosti: Pozrite sa na obraz! Čo si všimnete prvé, o vás prezradí všetko

Test osobnosti: Pozrite sa na obraz! Čo si všimnete prvé, o vás prezradí všetko

22.05.2019
Zistite, čo sa vo vás skrýva. Stačí sa pozrieť na obraz od fenomenálneho kanadského umelca a psychológovia vedia, čo ste zač. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zelený štvrtok 3 x inak: Špenát v košíčku, medvedie cestoviny a kelová dobrota
Nina Haceková