predplatne
 

Zrazia horúčky, potlačia infekcie. Čo ešte dokážu jahody?

21.05.2020

Sú voňavé, chutné a zdravé. Využite sezónu a pravidelne si pochutnajte na jahodách. Môžete si vyrobiť aj chrumkavý nanuk.

Jahody potešia nielen chuťové bunky.

Jahody potešia nielen chuťové bunky.Autor: Shutterstock

Výhodou jahôd je pomerne vysoký obsah vitamínu C. V sto gramoch sa nachádza 58,8 gramov tohto vitamínu, ktorý je zároveň významným antioxidantom. Práve preto sú jahody vhodným ovocím nielen na posilnenie imunity, ale i pomocníkom v boji proti infekciám. Okrem toho jahody obsahujú nezanedbateľný podiel dôležitých vitamínov a stopových prvkov, ako napríklad železa, draslíka a horčíka, ktoré sa podieľajú na bezchybnom fungovaní tela. 

Pomáha farbivo

Červená farba tohto chutného ovocia naznačuje, že obsahuje antokyány. Ide o rastlinné farbivá. V jahodách ich nájdete viac ako 25 druhov. Práve preto prispieva toto tradičné letné ovocie k celkovému zdraviu nielen srdca, ale celého srdcovo-cievneho systému. Antokyány majú navyše protizápalový účinok. Konzumáciu jahôd môžno považovať aj za doplnkovú terapiu v prípade chronických zápalových ochorení. Pred tromi rokmi prebehol výskum na oklahomskej univerzite, ktorý potvrdzuje túto teóriu. V skupine, ktorá počas 12 týždňov pila jahodový nápoj, odborníci spozorovali výrazne zníženú úroveň zápalu. Vedci sa vtedy orientovali na pacientov s osteoartrózou kolena.

Vymeňte ich ta cukríky

Máte chuť na sladké? Zabudnite na cukríky a pokojne siahnite po jahodách. Polovicu sacharidov tvorí fruktóza, najpriek tomu sa ich glykemický index pohybuje okolo hodnoty 30. Výhodou je, že 90 percent zloženia jahôd tvorí voda a sto gramov ovocia má 32 kcal. Ak si jahody zvolíte ako náhradu za sladkosti, určite sa to neodrazí na vašej hmotnosti. Potešia aj vaše deti. Doma si môžete ľahko vyrobiť napríklad nanuky. Stačí jahody zvariť, pridať trochu cukru a sladkej smotany. Hmotu nalejte do nanukových foriem. 

Máte chuť na sladké? Vyskúšajte jahodový nanuk ►►►


Zdroj: Instagram@crazyfoodie29

Sezóna začína

Využite letnú sezónu a siahnite radšej po jahodách od lokálnych pestovateľov, rozbiehajú sa už aj samozbery. Vďaka domácim zdrojom si naplno vychutnáte silu chutného ovocia. Určite si ich pravidelne servírujte. Jahody sú známe aj tým, že dokážu znížiť teplotu. Ak si ich dáte ako dezert, pomôžu vám rozbehnúť trávenie. Ak vám akurát nedozreli v záhrade, pokojne môžete siahnuť aj po ich listoch.

Čítajte aj:

Autor: Katarína Posluchová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

5 zlozvykov, ktorých sa nesmiete vzdať! Máte aspoň jeden?

5 zlozvykov, ktorých sa nesmiete vzdať! Máte aspoň jeden?

včera
Nie každý zlozvyk je vyslovene zlý. Niektoré vám pomôžu posilniť imunitu, iné spaľujú kalórie za vás a ďalšie vás udržia pri zdravom... Čítať viac
 
Čaká nás pandémia stresu? Ako sa zbaviť úzkosti a užiť si leto?

Čaká nás pandémia stresu? Ako sa zbaviť úzkosti a užiť si leto?

včera
Život sa pomaličky vracia do normálu, ale aj napriek tomu sa treba správať zodpovedne. Prvotný stres možno opadol, ale začať môže aj... Čítať viac
 
7 spôsobov proti chrápaniu. Od bizarností až po tlakovú masku

7 spôsobov proti chrápaniu. Od bizarností až po tlakovú masku

25.05.2020
Každý z nás občas chrápe, ale chronické chrápanie môže mať zničujúce dôsledky na naše zdravie a vzťah. Čítať viac
 
Bezvedomie alebo mdloba. Viete ako podať prvú pomoc? Radí záchranár

Bezvedomie alebo mdloba. Viete ako podať prvú pomoc? Radí záchranár

24.05.2020
Nastúpiť môže pozvoľna i náhle. Pri každom bezvedomí musíte urobiť dva základné kroky. Klasickým mdlobám však môžete predísť.... Čítať viac
 
Menej prachu, smogu, chorôb aj alergií! Zachránia nás zelené strechy?

Menej prachu, smogu, chorôb aj alergií! Zachránia nás zelené strechy?

23.05.2020
V lete nijaké neznesiteľné horúčavy, ani pivnice vytopené prívalovými dažďami. Boli by ste sa za takýto zelený zázrak? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zrazia horúčky, potlačia infekcie. Čo ešte dokážu jahody?
Katarína Posluchová