Bochník do igelitu nepatrí

09.06.2009

Pozor na uskladnenie chleba v tomto teplom počasí! Niektorí odborníci upozorňujú, že na chlebe sa môže vytvoriť neviditeľná pleseň. Tá môže spôsobiť rakovinu hrubého čreva.

„O priamom dôkaze, že by neviditeľná pleseň na chlebe spôsobovala rakovinu hrubého čreva, som síce v odborných štúdiách nečítal. No špekuluje sa o tom,“ povedal nám Martin Huorka, gastroenterológ z ružinovskej nemocnice. Ako však lekár upozornil, skôr treba dôsledne dodržiavať dátum spotreby, ktorý je vyznačený na výrobku. Trvanlivosť chleba sa totiž testuje. Ak bochník uskladnite pri odporúčanej teplote a skonzumujete do stanovenej lehoty, nehrozí vám žiadne zdravotné riziko.

Zabaľte do ľanovej utierky

„Ak máte kúpený chlieb na dva-tri dni, do igelitového vrecka ho určite nedávajte. V nepriedušnom obale sa začne tvoriť para a to je ideálne prostredie na rast plesní,“ radí skúsený lekár. Podľa Huorku by sme si mali chlieb zabaliť do ľanovej utierky, ktorá nasaje vlhkosť. Najdôležitejšie pre správne uskladnenie chleba je zabrániť tomu, aby sa vytvorila vlhkosť.

Aj chlebníky sú o. k.

„Aj chlebníky – teda špeciálne nádoby na chlieb, či už umelohmotné, drevené, alebo antikorové sú veľmi vhodné na uskladnenie chleba. Pretože v týchto nádobách prúdi vzduch,“ vraví Alžbeta Béderová. Aj vedúca poradne zdravia v našom hlavnom meste odporúča chlieb vybrať z igelitu, dokonca aj ten, čo je nakrájaný na krajce. „Teplo a vlhko podporujú rast plesní. Chlieb dýcha, preto je dobré zabaliť ho aj do plátennej utierky,“ upozorňuje lekárka. Ani v chladničke by sme nemali chlieb uskladňovať v igelitovom vrecku.

Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ, Foto: LAURA WITTEKOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

včera
Ovocie a zelenina majú v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Stáva sa vám, že ste v obchode a neviete, čo zdravé by ste si kúpili?... Čítať viac
 
Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

06.12.2016
Nie každý, kto nešetrí soľou, musí mať vysoký tlak. Niekto je totiž na ňu menej a niekto viac citlivý. Môže za to genetika, ale aj množstvo... Čítať viac
 
Chrípka ani nádcha k Vianociam nepatria

Chrípka ani nádcha k Vianociam nepatria

05.12.2016
V 21. storočí sa kvalita vzduchu a klíma mení. Alergiami trpí 30 – 35 % z nás a extrémne teploty sú stále častejšie. Tento zdvihnutý... Čítať viac
 
Varovanie Stephena Hawkinga: Zabíja vás najvážnejší problém storočia

Varovanie Stephena Hawkinga: Zabíja vás najvážnejší problém storočia

02.12.2016
Svetoznámy fyzik Stephen Hawking tvrdí, že milióny obyvateľov Zeme sú ohrozené. Riešenie je pritom také jednoduché. Čítať viac
 
Omyl! Vychýrená rastlina v skutočnosti vôbec nepomáha, tvrdia vedci

Omyl! Vychýrená rastlina v skutočnosti vôbec nepomáha, tvrdia vedci

02.12.2016
História stromu na „pamäť“ siaha do obdobia prvohôr. Nespoliehajte sa však na to, že vám osvieži spomienky. Vedci tvrdia, že najpopulárnejšia... Čítať viac
 
 

wanda.sk