Bochník do igelitu nepatrí

09.06.2009

Pozor na uskladnenie chleba v tomto teplom počasí! Niektorí odborníci upozorňujú, že na chlebe sa môže vytvoriť neviditeľná pleseň. Tá môže spôsobiť rakovinu hrubého čreva.

„O priamom dôkaze, že by neviditeľná pleseň na chlebe spôsobovala rakovinu hrubého čreva, som síce v odborných štúdiách nečítal. No špekuluje sa o tom,“ povedal nám Martin Huorka, gastroenterológ z ružinovskej nemocnice. Ako však lekár upozornil, skôr treba dôsledne dodržiavať dátum spotreby, ktorý je vyznačený na výrobku. Trvanlivosť chleba sa totiž testuje. Ak bochník uskladnite pri odporúčanej teplote a skonzumujete do stanovenej lehoty, nehrozí vám žiadne zdravotné riziko.

Zabaľte do ľanovej utierky

„Ak máte kúpený chlieb na dva-tri dni, do igelitového vrecka ho určite nedávajte. V nepriedušnom obale sa začne tvoriť para a to je ideálne prostredie na rast plesní,“ radí skúsený lekár. Podľa Huorku by sme si mali chlieb zabaliť do ľanovej utierky, ktorá nasaje vlhkosť. Najdôležitejšie pre správne uskladnenie chleba je zabrániť tomu, aby sa vytvorila vlhkosť.

Aj chlebníky sú o. k.

„Aj chlebníky – teda špeciálne nádoby na chlieb, či už umelohmotné, drevené, alebo antikorové sú veľmi vhodné na uskladnenie chleba. Pretože v týchto nádobách prúdi vzduch,“ vraví Alžbeta Béderová. Aj vedúca poradne zdravia v našom hlavnom meste odporúča chlieb vybrať z igelitu, dokonca aj ten, čo je nakrájaný na krajce. „Teplo a vlhko podporujú rast plesní. Chlieb dýcha, preto je dobré zabaliť ho aj do plátennej utierky,“ upozorňuje lekárka. Ani v chladničke by sme nemali chlieb uskladňovať v igelitovom vrecku.

Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ, Foto: LAURA WITTEKOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Znečistené ovzdušie ničí kvalitu pokožky: 4 kroky, ako ju chrániť

Znečistené ovzdušie ničí kvalitu pokožky: 4 kroky, ako ju chrániť

dnes
Stav pokožky ovplyvňuje viacero faktorov. Nevhodná strava, stres, nedostatok spánku, ale aj prostredie, v ktorom žijete. Čítať viac
 
Jačmeň sa ohlási bolesťou a opuchom viečka. Zbavte sa ho skôr, než stvrdne

Jačmeň sa ohlási bolesťou a opuchom viečka. Zbavte sa ho skôr, než stvrdne

25.07.2017
Jačmeň alebo vlčie zrno vznikne upchaním mazovej žliazky na okraji mihalnice. Celé viečko je na dotyk veľmi citlivé a opuchnuté, napriek... Čítať viac
 
Aj vy si pri milovanej cyklistike ničíte chrbticu?

Aj vy si pri milovanej cyklistike ničíte chrbticu?

25.07.2017
Bolesti kĺbov, svalov a chrbtice vedia byť priam neznesiteľné. Aj vy ich riešite tak, ako väčšina Slovákov? A neškodíte si práve aktivitou,... Čítať viac
 
Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania

Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania

24.07.2017
Vaša dlho očakávaná a vysnívaná dovolenka je tu čo nevidieť a vás úplne pohltil strach z cestovania lietadlom? Fóbia z lietania sa dá... Čítať viac
 
Ste sladko závislí? Tento TEST odhalí, či vám cukor ničí život

Ste sladko závislí? Tento TEST odhalí, či vám cukor ničí život

24.07.2017
Hľadáte pocit šťastia v sladučkom pokušení? Varíte si na vážny zdravotný problém! Čítať viac
 
 

wanda.sk