Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

19.11.2017

Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? V mexickom Oaxace sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť, lebo v ponuke je aj hmyz či plody z kaktusu.

Chapulines -
kobylky - patria
k obľúbeným
pochutinám
Oaxačanov.

Chapulines - kobylky - patria k obľúbeným pochutinám Oaxačanov.Autor: Profimedia.sk

Hlavné trhovisko v historickom centre mexického Oaxaca de Juárez tvorí krytá budova,  ku ktorej sa ťahajú stánky rozložené po chodníkoch. Už z diaľky počuť naliehavé výkriky obchodníkov. Dávajú na známosť, čo ponúkajú. Tlayudasss, zaznie dlhé es od jednej Mexičanky. Chapulinesss, ďalšie dlhé es počujem z opačnej strany od staršej panej s jasnými indiánskymi črtami. Otočím sa a prekvapia ma množstvá hmyzu, ktoré zazriem. 

FOTO: Nádherné miesta, ktoré čoskoro zmiznú. Cestu sem neodkladajte!

Chapulines – kobylky

Pri vchode na trhovisko stojí vedľa seba niekoľko žien. Všetky majú pred sebou misy s lúčnymi kobylkami. „Tieto naozaj pália, tieto iba trošku,“ vraví jedna z predavačiek a strká mi pod nos upražený hmyz. Vraj ich miestni jedli už v 16. storočí, za Španielov. Dnes ich predávajú v celku, rozdrvené alebo úplne pomleté. „Môžeš si ich pridať do jedla, na dochutenie,“ radí ďalšia. Najradšej by som sa pozrela, ako ich zbierajú a spracúvajú. Ale teraz nie je ich sezóna. „Vychádzajú na polia s obdobím dažďov,“ vraví predajca a pochvaľuje si, že čerstvé sú najlepšie. Zo škodcov si vo viacerých štátoch Mexika spravili pochúťku, ktorá má navyše veľa proteínov. „Pražia sa s limetkovou šťavou, cesnakom a dochucujú sa práškom z húseníc, ktoré žijú na miestnych agávach,“ dodáva predajca. 

Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania 

Tortillas – placky

Vo veľkých košoch ukrývajú ďalšie predavačky kukuričné placky– tortilly. Mexičania ich pripravujú na rôzne spôsoby, ako memelitas, tlacoyos, tacos či tlayudas... Niektoré sú hrubšie a v tvare kruhu (memelitas), iné oválne (tlacoyos) a tlayudas sú extra chrumkavé. V Oaxace ich najčastejšie podávajú s fazuľovou pastou, avokádom, paradajkou a miestnym syrom, ktorý chuťou i vzhľadom pripomína naše parenice. Ibaže väčšie a neúdené. Navrch si môžete dať mäso, aké chcete. Niekde ponúkajú ako prílohu nopal – opunciu, ktorá má kyslastú chuť. Používajú ju aj v tradičnej mexickej medicíne, vraj pomôže s hnačkami či s chudnutím. Tacos ukrývajú mäso na všetky spôsoby. Moje najobľúbenejšie placky sú quesadille – plnené roztopeným syrom a tekvicovým kvetom. 

FOTOtréning na cesty: Zastaviť a cvičiť, prospejete žilám!

Tejate – nápoj bohov

Pri jednom zo stánkov stojí babička s tejate. Kukuričný nápoj pili ešte Zapotecovia, čo obývali oblasť Oaxacy v prehispánskych časoch. Volali ho nápoj bohov. Nápoj nevyzerá na prvý pohľad vábivo. Hrudky plávajúce na povrchu veľkej nádoby sú však dôkazom kvality. Penu vytvoril tuk zo zložiek kakaového kvetu. Okrem kvetu tejate obsahuje praženú kukuričnú múku a fermentované kakaové bôby. „Ja pridávam aj mandle,“ prezrádza predavačka. Vyskúšať sa oplatí aj ryžový nápoj so škoricou horchata či champurrado – teplý kukurično-čokoládový nápoj. 

Diagnóza cestovateľ: Obetujú veľa, aby získali niečo celkom iné

Tuna – ovocie

Z Mexika pochádzajú paradajky, avokádo i čokoláda. Aj niekoľko druhov exotického ovocia, medzi inými tuna. Opunciu figovú, na ktorej tuny rastú, má krajina vo svojej vlajke. Ženy čistia od pichliačov červené a zelené plody v tvare malého jablka. Červené majú vnútri farbu ako zaváraná cvikla. Chuť je veľmi osviežujúca, hoci nie výrazná. Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? Na trhovisku Benita Juáreza sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť skúšať chute, na ktoré nie sme zvyknutí. V Oaxace prvý raz ochutnávam kuracie v tradičnej omáčke mole – z čokolády a ďalších desiatok korenín. Vyjsť z jeho uličiek môžete pokojne až po dvoch hodinách – prejedení, napití, bohatší o gastronomický zážitok, aký ponúka len Oaxaca. 

VIDEO: To je guráž! 89-ročná "bábuška" spoznáva celý svet na vlastnú päsť

Autor: Magdaléna Vaculčiaková, Martina Palovčíková
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

Meditáciou k zdraviu tela i ducha? Vedci pre ňou varujú!

Meditáciou k zdraviu tela i ducha? Vedci pre ňou varujú!

včera
Aj príjemné veci škodia, ak si neuvedomíte všetky riziká. Toto by ste o meditácii nepovedali! Čítať viac
 
Skrytý zápal nešetril ani celebrity. Ktoré zaplatili najvyššiu cenu?

Skrytý zápal nešetril ani celebrity. Ktoré zaplatili najvyššiu cenu?

10.12.2017
Najväčšou hrozbou skrytých zápalov je ich vzplanutie a rozšírenie sa do celého tela. Otrava krvi neušetrila ani viaceré známe osobnosti.... Čítať viac
 
Neviete si zvyknúť na nové okuliare? V tomto môže byť chyba

Neviete si zvyknúť na nové okuliare? V tomto môže byť chyba

09.12.2017
„Mnohé optiky spolupracujú s lacnými čínskymi výrobcami skiel. Z praxe vieme, že v týchto prípadoch sú reklamácie početné a ľudia... Čítať viac
 
Biorytmus môžete ovplyvniť: Na ktorý deň v týždni naplánovať ťažké úlohy?

Biorytmus môžete ovplyvniť: Na ktorý deň v týždni naplánovať ťažké úlohy?

08.12.2017
Prečo sme ráno o deviatej najaktívnejší, o tretej popoludní prichádza útlm a o ôsmej večer máme najvyšší tlak krvi? Čítať viac
 
Zažltli vám zuby? Okrem potravín za ne môže aj chyba, o ktorej netušíte

Zažltli vám zuby? Okrem potravín za ne môže aj chyba, o ktorej netušíte

07.12.2017
Vekom zuby sivejú, žltnú alebo na nich pribúdajú fľaky. Darmo si niekoľkokrát za deň drhnete pastou na bielenie, keď ich potom vystavujete... Čítať viac
 
 

wanda.sk