predplatne
 

Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

19.11.2017

Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? V mexickom Oaxace sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť, lebo v ponuke je aj hmyz či plody z kaktusu.

Chapulines -
kobylky - patria
k obľúbeným
pochutinám
Oaxačanov.

Chapulines - kobylky - patria k obľúbeným pochutinám Oaxačanov.Autor: Profimedia.sk

Hlavné trhovisko v historickom centre mexického Oaxaca de Juárez tvorí krytá budova,  ku ktorej sa ťahajú stánky rozložené po chodníkoch. Už z diaľky počuť naliehavé výkriky obchodníkov. Dávajú na známosť, čo ponúkajú. Tlayudasss, zaznie dlhé es od jednej Mexičanky. Chapulinesss, ďalšie dlhé es počujem z opačnej strany od staršej panej s jasnými indiánskymi črtami. Otočím sa a prekvapia ma množstvá hmyzu, ktoré zazriem. 

FOTO: Nádherné miesta, ktoré čoskoro zmiznú. Cestu sem neodkladajte!

Chapulines – kobylky

Pri vchode na trhovisko stojí vedľa seba niekoľko žien. Všetky majú pred sebou misy s lúčnymi kobylkami. „Tieto naozaj pália, tieto iba trošku,“ vraví jedna z predavačiek a strká mi pod nos upražený hmyz. Vraj ich miestni jedli už v 16. storočí, za Španielov. Dnes ich predávajú v celku, rozdrvené alebo úplne pomleté. „Môžeš si ich pridať do jedla, na dochutenie,“ radí ďalšia. Najradšej by som sa pozrela, ako ich zbierajú a spracúvajú. Ale teraz nie je ich sezóna. „Vychádzajú na polia s obdobím dažďov,“ vraví predajca a pochvaľuje si, že čerstvé sú najlepšie. Zo škodcov si vo viacerých štátoch Mexika spravili pochúťku, ktorá má navyše veľa proteínov. „Pražia sa s limetkovou šťavou, cesnakom a dochucujú sa práškom z húseníc, ktoré žijú na miestnych agávach,“ dodáva predajca. 

Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania 

Tortillas – placky

Vo veľkých košoch ukrývajú ďalšie predavačky kukuričné placky– tortilly. Mexičania ich pripravujú na rôzne spôsoby, ako memelitas, tlacoyos, tacos či tlayudas... Niektoré sú hrubšie a v tvare kruhu (memelitas), iné oválne (tlacoyos) a tlayudas sú extra chrumkavé. V Oaxace ich najčastejšie podávajú s fazuľovou pastou, avokádom, paradajkou a miestnym syrom, ktorý chuťou i vzhľadom pripomína naše parenice. Ibaže väčšie a neúdené. Navrch si môžete dať mäso, aké chcete. Niekde ponúkajú ako prílohu nopal – opunciu, ktorá má kyslastú chuť. Používajú ju aj v tradičnej mexickej medicíne, vraj pomôže s hnačkami či s chudnutím. Tacos ukrývajú mäso na všetky spôsoby. Moje najobľúbenejšie placky sú quesadille – plnené roztopeným syrom a tekvicovým kvetom. 

FOTOtréning na cesty: Zastaviť a cvičiť, prospejete žilám!

Tejate – nápoj bohov

Pri jednom zo stánkov stojí babička s tejate. Kukuričný nápoj pili ešte Zapotecovia, čo obývali oblasť Oaxacy v prehispánskych časoch. Volali ho nápoj bohov. Nápoj nevyzerá na prvý pohľad vábivo. Hrudky plávajúce na povrchu veľkej nádoby sú však dôkazom kvality. Penu vytvoril tuk zo zložiek kakaového kvetu. Okrem kvetu tejate obsahuje praženú kukuričnú múku a fermentované kakaové bôby. „Ja pridávam aj mandle,“ prezrádza predavačka. Vyskúšať sa oplatí aj ryžový nápoj so škoricou horchata či champurrado – teplý kukurično-čokoládový nápoj. 

Diagnóza cestovateľ: Obetujú veľa, aby získali niečo celkom iné

Tuna – ovocie

Z Mexika pochádzajú paradajky, avokádo i čokoláda. Aj niekoľko druhov exotického ovocia, medzi inými tuna. Opunciu figovú, na ktorej tuny rastú, má krajina vo svojej vlajke. Ženy čistia od pichliačov červené a zelené plody v tvare malého jablka. Červené majú vnútri farbu ako zaváraná cvikla. Chuť je veľmi osviežujúca, hoci nie výrazná. Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? Na trhovisku Benita Juáreza sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť skúšať chute, na ktoré nie sme zvyknutí. V Oaxace prvý raz ochutnávam kuracie v tradičnej omáčke mole – z čokolády a ďalších desiatok korenín. Vyjsť z jeho uličiek môžete pokojne až po dvoch hodinách – prejedení, napití, bohatší o gastronomický zážitok, aký ponúka len Oaxaca. 

VIDEO: To je guráž! 89-ročná "bábuška" spoznáva celý svet na vlastnú päsť

Autor: Magdaléna Vaculčiaková, Martina Palovčíková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Aj vy to cítite? Spln na vás vplýva omnoho viac, než si myslíte

Aj vy to cítite? Spln na vás vplýva omnoho viac, než si myslíte

dnes
Hrubé závesy vám nepomôžu. Mesiac v splne mení kvalitu spánku, potvrdili vedci. Čítať viac
 
Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

včera
Chrbticu môžete trápiť nielen dlhým sedením či nevhodným zdvíhaním ťažkých krabíc, ale i nedostatočný pitným režimom. Kedy ste naposledy... Čítať viac
 
Neviete vyplniť poštovú poukážku? 10 najčastejších príznakov Alzheimera

Neviete vyplniť poštovú poukážku? 10 najčastejších príznakov Alzheimera

21.09.2018
Vyššie vzdelanie je výbornou prevenciou pred vznikom Alzheimerovej choroby. Napriek tomu ochorenie ohrozuje najmä tých, ktorí... Čítať viac
 
Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

19.09.2018
Ste perfekcionista? Neviete nadriadenému či kolegom povedať nie? Zmeňte to. Aspoň raz za čas. Čítať viac
 
Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

18.09.2018
Čo sa stane s vaším telom, keď si po obede pospíte? Taký „šlofík“ robí zázraky. Prečo sa oplatí? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!
Magdaléna Vaculčiaková
Martina Palovčíková