predplatne
 

FOTO: Poďte s nami do kolísky špičkovej kávy. Eje Cafetero

21.04.2019

Viete si predstaviť deň bez obľúbenej šálky kávy? Čo o nej naozaj viete?

Pohľad na zelené údolie a plantáž Venecia je pastvou
pre oči.

Pohľad na zelené údolie a plantáž Venecia je pastvou pre oči.Autor: Roman Nemec

Voňavému pokušeniu sa na prechádzke ulicami moderného Medellinu nedá vyhnúť. S cukrom, mliekom či bez. Café puro si kúpite za pár drobných od pouličných predajcov na každom rohu. Alebo si doprajete chvíľku oddychu a zastavíte sa v kioskoch označených stručne a jasne Café, kde vám k nej ponúknu tradičnú arepu – kukuričnú placku plnenú vajíčkom a syrom. Za kvalitnou kávou však treba zájsť na sofistikovanejšie miesta, napríklad do turistickej štvrte El Poblado.

Popoludňajšie prehánky večne jarných dní a chuť na kávu tam zaviedli aj mňa. V kaviarni Urbania mi usmiata mladá baristka predstavuje aktuálnu ponuku čerstvých káv, ktoré pochádzajú z regiónu Kávová os. Hneď na prvý pohľad ma zaujali zlatohnedé zrnká odrody Colombia z oblasti Campoalegre, pestovanej v nadmorskej výške okolo 1 800 m. n. m. Sú stredne opražené, bezchybných tvarov a farby, po zomletí vôňou pripomínajú citrusové plody. Tam sa musím zájsť pozrieť!

Kávovú usadeninu nevyhadzujte. 7 praktických TIPOV sa vám zapáči 


Sadenice musia byť chránené pred priamym slnkom.

V dolinách

Ocitáme sa v zelenom srdci regiónu Eje Cafetero či Kávová os, ktorý sa v 20. storočí preslávil pestovaním špičkovej Arabicy, tradíciami farmárov a ekológiou. Okolité zelené kopce tvoria súčasť rozsiahleho pohoria Ánd, avšak naša cesta smeruje do vlhkých dolín, kde keď sa nepestuje káva či kakao, rozprestierajú sa tropické pralesy. V malom pohostinstve pri ceste, asi 18 kilometrov od letiska v meste Manizales nasadám s kamarátom Petrom do džípu. Schádzame z kopcov po prašnej kľukatej ceste.

Ubytovanie máme rezervované na pôvabnej rustikálnej farme Hacienda Venecia, ktorej história a tradície siahajú až do začiatku minulého storočia. K samotnému statku prilieha kávová a kakaová plantáž s celkovou rozlohou 150 hektárov, čo sa v Kolumbii považuje za veľkého producenta. Celoročná klíma v tejto oblasti je mierna na pestovanie, a tiež pre návštevníkov veľmi príjemná 17 - 24 °C. Ročne tu napadne okolo 2 000 milimetrov zrážok, ktoré sú však rovnomerne dávkované.

Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu? 

Biokáva

Po pestrých raňajkách sa stretávame s naším sprievodcom Alejandrom, ktorý nás počas doobedia oboznámi s celým procesom pestovania a spracovávania kávy. V plynulej angličtine. Ako inak, prednáška sa začína čerstvou kávou! „V Kolumbii vysádzame prednostne Arabicu a to v nadmorskej výške od 800 do 3 000 metrov nad morom. Je to len jeden zo 124 známych druhov kávovníka na svete. Chuť a vôňu ovplyvňuje nielen nadmorská výška, ale aj slnko, dážď, čistý vzduch a, samozrejme, pôda,“ vysvetľuje, zatiaľ čo nás vedie pomedzi kávovníky siahajúce vyše našich hláv, ktoré sú obťažkané zelenými bobuľami.

 

Experti zistili: Aká zdravá je vaša šálka kávy? TOPKA prekvapila! 

„Od vyklíčenia zrnka, až po prvý zber sa staráme o kríky celé tri roky. Najkvalitnejšia úroda je v šiestom roku a po ôsmich rokoch kríky ostriháme, aby vyhnali nové lístky. Celková životnosť jedného kríku je až dvadsaťdva rokov.” Taktiež sa dozvedáme, že úrodu zberajú viackrát ročne a vždy ručne.

RECEPTY:

„Nepoužívame zberacie stroje ako v Brazílii. Tu do svahov by sa sotva dostali. Počas sezóny najímame zberačov.“ Arabicu, ktorá je menej odolná ako napríklad Robusta, zvykne napadnúť pleseň, ktorá je bežne známa ako hrdza na listoch. Avšak Venecia sa vyhýba používaniu chemických postrekov, a tým spĺňa jeden z predpokladov na označenie biokáva.


Najlepšie kávové zrná sa zbierajú ručne. A sušia sa na slnku.

Z farmy

Z kávovníkového labyrintu ideme pod strechu, kde sa spracovávajú zozbierané bobule. Najprv sa nechajú vo vode kvasiť niekoľko hodín, potom sa mechanicky zbavia šupky a dužiny. Nasleduje sušiareň, kam práve vchádza pracovník s veľkou plastovou nádobou na pleciach, ktorá je plná zŕn vysušených na slnku. Ako všetci plantážnici, aj Venecia vyváža sušené zelené kávové zrná, ktoré sa ďalej spracovávajú v pražiarňach po celom svete. Vrecia, vlastne káva, nesie nápis Single origin či chránené označenie pôvodu. To znamená, že je vyrobená na konkrétnej farme a z konkrétnej odrody. Medzi najpestovanejšie odrody patrí Typica, Caturra a Colombia a v súčasnosti sa udomácňuje Castillo.

FOTO: Slovák šíri lekárničku v črepníku. Lieči žalúdok, kožu a posilňuje imunitu 


Zo sušiarne putujú zrná do pražiarme. Ide tu o sekundy.

Ako pukance

Slabý vánok k nám privial nezameniteľnú lahodnú vôňu praženej kávy. Nazeráme do malej pražiarne, kde mladá pracovníčka praží a melie kávu. „U nás zrná necháme pražiť stredne a intenzívne. Je to ako pri pukancoch. Pri prvom puknutí, približne po dvoch minútach praženia, je káva ľahko opražená a pri druhom je už na tmavo. Stredné praženie dosiahneme po desiatich minútach a 27 sekundách,“ hrdo vysvetľuje.

Onedlho sa usadíme vo vzdušnom altánku, kde ochutnáme miestnu špeciálnu „medovú“ kávu pripravenú filtrovaním v chemexe. „Spracovanie tejto kávy je trošku iné ako pri ostatných. Z bobúľ stiahneme len šupku a zrná obalené dužinou necháme prirodzene vysušiť na slnku. Cukry obsiahnuté v dužine tak ostávajú na zrnkách. Káva dostáva medovú vôňu a výrazne sladšiu chuť,“ prezrádza člen rodiny Juan Pablo Echeverri. Je skutočne výnimočná!

Kofeín vs migréna: Proti bolesti hlavy pomôže, no aj káva má svoje ALE 


Kávičkoví fajnšmekri kávu čerstvo zomelú a pomaly filtrujú spôsobom chemex.

Piť či nepiť?

Vedci sa zatiaľ opatrne vyjadrujú ku konkrétnym blahodarným účinkom, dobrá správa však je, že káva jednoznačne patrí k zdravej výžive. Dve až štyri šálky denne priaznivo pôsobia na ľudské telo. Rozumejme kávu, ktorá je správne pripravená, nie je presladená a neobsahuje prehnane veľa tučnej smotany či mlieka. Okrem známeho kofeínu, ktorý nás udržiava bdelými a výkonnými, káva obsahuje antioxidanty a antifibrotiká, ktoré účinne zabraňujú poškodzovaniu buniek v tele.


Tradičný kiosk s kávou a arepou sa nedá obísť. Ale skutočne dobrú kávu tu nečakajte. Zdroj foto v texte: Roman Nemec

Podobne ako pri zelenom čaji. Je pravdepodobné, že znižuje riziko náhlej cievnej príhody – mŕtvice aj infarktu. Taktiež sa vo vedeckých kruhoch hovorí o prevencii alzheimerovej demencie, rakoviny pečene či cukrovky druhého typu. A keby aj nebola nápojom dlhovekosti, prispeje k nej nepochybne pocitom pohody a vôňou, ktorou vykúzli úsmev na tvári.

Autor: Roman Nemec, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Neurohirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

Neurohirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

dnes
Lekár odchádza z práce až vtedy, keď má všetko hotové. Vystríhali ho, že v neurochirurgii neexistuje pracovný čas. Čítať viac
 
Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

včera
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

18.10.2019
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

16.10.2019
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
 

wanda.sk

FOTO: Poďte s nami do kolísky špičkovej kávy. Eje Cafetero
Roman Nemec
bd