predplatne
 

Granátové jablko v boji proti rakovine? Cievam chutí!

18.04.2017

Exotické ovocie s množstvom zrniečok už dlhodobo zaujíma vedcov kvôli svoju výnimočnému zloženiu. Patrí k najlepším zdrojom antioxidantov.

Doprajte si dúšok zdravia.

Doprajte si dúšok zdravia.Autor: Profimedia.sk

Granátové jablko má vysoké najmä koncentrácie vitamínu C, kyseliny pantoténovej, teda vitamínu B5 a draslíka. Okrem toho obsahuje aj vitamín E či pyridoxín. Zaujímavý je i obsah vápnika, železa i horčíka. Schopnosť redukovať oxidačný stres v ľudskom organizme robí z granátového jablka veľmi účinnú zbraň proti zápalovým ochoreniam. 

Stopne stres

Oxidačný stres vzniká v organizme, keď antioxidanty nestačia potláčať množstvo voľných radikálov v bunkách. Oxidačný stres sa považuje za jeden zo spúšťačov ochorení ako napríklad artritída, cukrovka, ale i niektoré druhy rakoviny či srdcové ochorenia. Štúdie, ktoré boli zverejnené v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry naznačujú, že flavonoidy, ktoré obsahujú granátové jablká, majú trikrát silnejší účinok ako tie, ktoré obsahuje zelený čaj. Pre mnohých sú však tie ovocné aj chutnejšie. Flavonoidy vznikajú ako sekundárne rastlinné metabolity a cenia sa najmä vďaka vysokému antioxidačnému účinku.

Čítajte aj: Pre krajšie víkendové ráno: Bezlepkový orechový koláč s granátovým jablkom

Nádejné výskumy

Štúdie z kalifornskej univerzity nedávno ukázali, že granátové jablko môžu spomaliť tvorbu metastáz pri rakovine prsníka. Extrakt z tohto exotického ovocia vraj spomaľoval aj rast nádorov v prípade rakoviny pľúc či prostaty. Laboratórne testy dokonca signalizovali, že už percentný extrakt z granátové jablka by mohol zastaviť prenik nádorových buniek aj do okolitého kostného tkaniva. Pri päťpercentnej koncentrácii extraktu sa časť existujúcich rakovinových buniek dokonca stratila. Súbežne sledovali vedci aj protizápalový účinok ovocia. 

Zaujme vás: Radia odborníci: Zdravý pitný režim podporí liečbu. Čo piť a koľko?

Posilnite cievy

Či odborníci skutočne odhalili toho správneho bojovníka, ukáže len čas. Šťavou z granátového jablka sa však oplatí spestriť pitný režim. Na jednej strane oslabuje aktivitu prozápalových látok a súčasne zvyšuje množstvo protizáplových cytokínov. Pravidelne by si mali na ňom pochutiť i ľudia, ktorých trápia kŕčové žily, prípadne ich často trápia rozličné infekcie. Kvalitu ciev a pokožky ovplyvňujú najmä fyoestrogény, ktoré sú v jadierkach. V jednom jablku je ich asi šesťsto.

Čítajte aj: Zhrešili ste? Zázračná bylinka vyplaví toxíny a zlepší trávenie

Autor: iZdravie.sk/ Katarína POSLUCHOVÁ
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Toto sú absolútne najhoršie potraviny pre zuby. Piate by ste nečakali

Toto sú absolútne najhoršie potraviny pre zuby. Piate by ste nečakali

dnes
Poznáte strašiakov zdravého chrupu? Nielen v sladkostiach hľadajte vinníkov vašich kazov. Čítať viac
 
Výhercovia luxusného kúpeľného pobytu. Chcete sa o mesiac tešiť aj vy?

Výhercovia luxusného kúpeľného pobytu. Chcete sa o mesiac tešiť aj vy?

24.09.2018
Je tu jeseň. Niet lepšieho času pre dobitie energie relaxovaním v bazénoch, saunách a na ozdravných procedúrach. Časopis Zdravie... Čítať viac
 
Môže spustiť nadmerná konzumácia sladkostí cukrovku? Alebo skôr infarkt?

Môže spustiť nadmerná konzumácia sladkostí cukrovku? Alebo skôr infarkt?

24.09.2018
Hoci väčšina lekárov tvrdí, že samotný cukor nespúšťa diabetes, sú tu aj nové výskumy. Tie naznačujú nielen užšie prepojenie medzi... Čítať viac
 
Aj vy to cítite? Spln na vás vplýva omnoho viac, než si myslíte

Aj vy to cítite? Spln na vás vplýva omnoho viac, než si myslíte

23.09.2018
Hrubé závesy vám nepomôžu. Mesiac v splne mení kvalitu spánku, potvrdili vedci. Čítať viac
 
Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

22.09.2018
Chrbticu môžete trápiť nielen dlhým sedením či nevhodným zdvíhaním ťažkých krabíc, ale i nedostatočný pitným režimom. Kedy ste naposledy... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Granátové jablko v boji proti rakovine? Cievam chutí!
iZdravie.sk/ Katarína POSLUCHOVÁ