predplatne
 

Granátové jablko v boji proti rakovine? Cievam chutí!

18.04.2017

Exotické ovocie s množstvom zrniečok už dlhodobo zaujíma vedcov kvôli svoju výnimočnému zloženiu. Patrí k najlepším zdrojom antioxidantov.

Doprajte si dúšok zdravia.

Doprajte si dúšok zdravia.Autor: Profimedia.sk

Granátové jablko má vysoké najmä koncentrácie vitamínu C, kyseliny pantoténovej, teda vitamínu B5 a draslíka. Okrem toho obsahuje aj vitamín E či pyridoxín. Zaujímavý je i obsah vápnika, železa i horčíka. Schopnosť redukovať oxidačný stres v ľudskom organizme robí z granátového jablka veľmi účinnú zbraň proti zápalovým ochoreniam. 

Stopne stres

Oxidačný stres vzniká v organizme, keď antioxidanty nestačia potláčať množstvo voľných radikálov v bunkách. Oxidačný stres sa považuje za jeden zo spúšťačov ochorení ako napríklad artritída, cukrovka, ale i niektoré druhy rakoviny či srdcové ochorenia. Štúdie, ktoré boli zverejnené v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry naznačujú, že flavonoidy, ktoré obsahujú granátové jablká, majú trikrát silnejší účinok ako tie, ktoré obsahuje zelený čaj. Pre mnohých sú však tie ovocné aj chutnejšie. Flavonoidy vznikajú ako sekundárne rastlinné metabolity a cenia sa najmä vďaka vysokému antioxidačnému účinku.

Čítajte aj: Pre krajšie víkendové ráno: Bezlepkový orechový koláč s granátovým jablkom

Nádejné výskumy

Štúdie z kalifornskej univerzity nedávno ukázali, že granátové jablko môžu spomaliť tvorbu metastáz pri rakovine prsníka. Extrakt z tohto exotického ovocia vraj spomaľoval aj rast nádorov v prípade rakoviny pľúc či prostaty. Laboratórne testy dokonca signalizovali, že už percentný extrakt z granátové jablka by mohol zastaviť prenik nádorových buniek aj do okolitého kostného tkaniva. Pri päťpercentnej koncentrácii extraktu sa časť existujúcich rakovinových buniek dokonca stratila. Súbežne sledovali vedci aj protizápalový účinok ovocia. 

Zaujme vás: Radia odborníci: Zdravý pitný režim podporí liečbu. Čo piť a koľko?

Posilnite cievy

Či odborníci skutočne odhalili toho správneho bojovníka, ukáže len čas. Šťavou z granátového jablka sa však oplatí spestriť pitný režim. Na jednej strane oslabuje aktivitu prozápalových látok a súčasne zvyšuje množstvo protizáplových cytokínov. Pravidelne by si mali na ňom pochutiť i ľudia, ktorých trápia kŕčové žily, prípadne ich často trápia rozličné infekcie. Kvalitu ciev a pokožky ovplyvňujú najmä fyoestrogény, ktoré sú v jadierkach. V jednom jablku je ich asi šesťsto.

Čítajte aj: Zhrešili ste? Zázračná bylinka vyplaví toxíny a zlepší trávenie

Autor: iZdravie.sk/ Katarína POSLUCHOVÁ
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Idete s nami do raja? Zdravie vám dopraje relax, ktorý potrebujete

Idete s nami do raja? Zdravie vám dopraje relax, ktorý potrebujete

dnes
Predstavte si scenériu zasnežených lesov a samých seba vo vyhriatom bazéne s liečivou vodou. Potom si užijete masáž a výbornú večeru... Čítať viac
 
Prečo sa muži nechcú hádať? Experti: Emócie ich môžu zabiť, riskujú infarkt

Prečo sa muži nechcú hádať? Experti: Emócie ich môžu zabiť, riskujú infarkt

včera
Z čoho sa nevyrozprávajú, to si odnesie chrbát, hlava alebo smutná štatistika samovrážd. Zachránia to holiči? Čítať viac
 
Farby osvetlenia majú svoje pre aj proti. Z ktorej je vaše telo v strese?

Farby osvetlenia majú svoje pre aj proti. Z ktorej je vaše telo v strese?

17.11.2018
Neviete, akú žiarovku si priniesť domov? Sledujte farby. Čítať viac
 
Dospíte ťažké rána cez víkend? Dôvod, pre ktorý je to veľká chyba

Dospíte ťažké rána cez víkend? Dôvod, pre ktorý je to veľká chyba

16.11.2018
Rátali ste aj dnes večer ovečky? Spomeňte si, čo ste robili podvečer. Aj drobnosti vo vašom životnom štýle môžu podporiť nespavosť... Čítať viac
 
Váš príbeh: Srdce Daniela zradilo v bani. Pre lieky infarkt riskoval 2-krát

Váš príbeh: Srdce Daniela zradilo v bani. Pre lieky infarkt riskoval 2-krát

15.11.2018
Aj napriek ukážkovej životospráve prekonal Daniel prvú srdcovú príhodu ešte pred šesťdesiatkou. A tortúra sa len začala... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Granátové jablko v boji proti rakovine? Cievam chutí!
iZdravie.sk/ Katarína POSLUCHOVÁ