Húževnatec, hliva, kuriatko a reishi: Spoznajte liečivé huby

14.10.2008

Huby vás postavia na nohy. Znížia vám vysoký tlak, zabojujú s nebezpečným cholesterolom i vysokou hladinou cukru v krvi. Posilnia celkovú imunitu organizmu. Navyše, mnohé si poradia aj so zhubnými nádorovými bunkami. Stačí si len vybrať z našich tipov.

Shiitake, čiže húževnatec jedlý

Je to uznávaná protinádorová huba. Dokonca niektorí vedci uvádzajú, že pôsobí aj proti vírusu HIV. „Divá forma shiitake rastie aj u nás, no neodporúčam ju zberať. Vo svete sa pestuje umelo. Aj na Slovensku už začínajú prvé firmy priemyselne vysádzať shiitake,“ vysvetlil Anton Janitor zo Slovenskej mykologickej spoločnosti. Koncentrované extrakty z mycélia huby shiitake nájdete pod názvom Lentinan alebo LEM.

Ako pomáha: 
– účinkuje proti plesniam, vírusom 
– chráni vás pred nádormi 
– znižuje hladinu cholesterolu 
– naštartuje imunitný systém 
– zlepšuje činnosť pečene 
– lieči sa nimi tuberkulóza.

Náš tip do kuchyne: 
„Čerstvú hubu si môžete pripraviť tak ako hlivu ustricovitú. Takmer všetky recepty sa hodia aj na shiitake. Odporúčam jesť hlavne čerstvé huby. Nie som zástancom rôznych preparátov vyrobených z húb,“ vraví Janitor.

 

 

Hliva ustricovitá

Je cenná najmä tým, že obsahuje zázračný betaglukán. Táto liečivá látka je v hube uložená vo veľmi stabilnej forme, takže ju nezničíte ani silným varom či pražením.

Ako pomáha: 
– znižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký tlak krvi 
– u cukrovkárov znižuje hladinu cukru v krvi 
– zabraňuje tvorbe hemoroidov 
– zvyšuje obranyschopnosť organizmu a podporuje regeneráciu buniek v tele 
– ničí baktérie, vírusy, plesne, parazity 
– chráni pred rakovinou 
– upravuje fungovanie čriev 
– naše telo chráni pred žiarením zo slnka, mobilov, počítačových monitorov, tiež ožarovaním pri rakovine

Náš tip do kuchyne: 
Z hlivy si môžete pripraviť rôzne nátierky, šaláty, polievky, guláš, rizoto či omáčku s knedľou alebo cestovinami.

 

Kuriatko jedlé

Tieto malé hríbiky pomôžu vášmu zraku rovnako ako v záhradke vypestovaná mrkva. Dokonca obsahujú viac vitamínu A!

Ako pomáha: 
– zlepšuje odolnosť organizmu proti infekčným chorobám 
– zlepšuje zrak, lieči šeroslepotu 
– pomáha pri dýchacích problémoch

Náš tip do kuchyne: 
Zo sušených kuriatok je výborná polievka, omáčka a nátierka.

 

 

Reishi alebo leskokôrovka obyčajná

Táto čínska huba rastie aj u nás. Treba mať však šťastie, aby ste ju našli v lese. Je výnimočná v tom, že okrem vyslovene zdravotných účinkov dokáže oddialiť starnutie a zabezpečí vám dlhovekosť. Odborníci uvádzajú, že germánium v reishi je 4- krát silnejšie ako v známom ženšenovom koreni. Táto huba vraj umožní zdravým ľuďom vôbec neochorieť. Posilňuje srdce, pečeň, tráviace ústrojenstvo, obličky i pľúca.

Ako pomáha: 
– upravuje krvný tlak 
– znižuje cholesterol 
– používa sa na detoxikáciu organizmu, najmä na prečistenie pečene 
– zabojuje proti vírusu hepatitídy B 
– je účinná proti baktérii Helicobacter pylori 
– má pozitívne účinky pri neurasténii 
– lieči prieduškovú astmu 
– posilňuje imunitný systém a pôsobí protibakteriálne 
– odporúča sa ako podporná liečba pri cukrovke 
– ničí nádorové bunky a regeneruje organizmus po chemoterapii

Náš tip do kuchyne:
Plodnice huby nemôžete konzumovať tak ako iné huby. Sú veľmi tvrdé a horké. Celá huba má drevnatú konzistenciu. „Najlepšie je dať si reishi vylúhovať do fľaše s alkoholom. Tak, ako sa pripravuje známa tinktúra s horcom,“ radí odborník. V Ázii už túto hubu pestujú umelo. Veľmi mladé jedince zberajú a vkladajú do fliaš s alkoholom. Predávajú to ako špecialitu, podobne ako známe hady vo fľašiach. Na trhu je aj množstvo prípravkov s extraktom tejto vzácnej huby.

Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ

Ďalšie články z tejto sekcie

Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

včera
Sacharidy sú pre telo zdrojom energie a preto nie je správne, aby ste sa im úplne vyhýbali. Inak sa vám organizmus nepekne odplatí. Čítať viac
 
Ročne zjeme až 3 kilá hmyzu. V ktorých potravinách je ho najviac?

Ročne zjeme až 3 kilá hmyzu. V ktorých potravinách je ho najviac?

21.10.2014
Vravíte, že by ste nikdy neokoštovali grilované potkany alebo fritované šváby? Nuž je vysoko pravdepodobné, že ste ich už aj ochutnali,... Čítať viac
 
Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

20.10.2014
Je dokázané, že u Eskimákov sa infarkt myokardu vyskytuje oveľa zriedkavejšie ako u Európanov. Vďačia za to mnohonásobne vyššej konzumácii... Čítať viac
 
Raňajky na mieru: Aké máte zamestnanie, takým jedlom začnite deň

Raňajky na mieru: Aké máte zamestnanie, takým jedlom začnite deň

19.10.2014
Ak sa dobre naraňajkujete, budete výkonnejší a štíhlejší. Prečo by ste nemali ráno vypiť kávu ani pollitra vody a čo ak na jedlo po prebudení... Čítať viac
 
Číslo smrti: Koľko minút zo života si odfajčíte jedinou cigaretou?

Číslo smrti: Koľko minút zo života si odfajčíte jedinou cigaretou?

17.10.2014
Ste presvedčení, že nejaká tá cigaretka či pohárik vám nemôže ublížiť? Omyl! Najnovšie výpočty odborníkov ukazujú, že nám nezdravé... Čítať viac