Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: Minútový TEST osobnosti šoféra. Ku ktorému zo 7 typov patríte?

FOTO: Minútový TEST osobnosti šoféra. Ku ktorému zo 7 typov patríte?

včera
S letom prichádza viac odjazdených kilometrov na cestách. Aké máte riziko, že ich všetky prejdete šťastne, v zdraví a bez nervov? Čítať viac
 
VÝHERCOVIA! Získali ste k predplatnému časopisu Zdravie darček?

VÝHERCOVIA! Získali ste k predplatnému časopisu Zdravie darček?

včera
Nájdite sa medzi šťastnými výhercami, ktorí sa môžu tešiť na poukážku v hodnote 10 eur. Možno aj vaše vlasy poteší nový šampón. Čítať viac
 
Poznáte svoj slnečný faktor? TEST prezradí, ktoré číslo je pre vás ideálne

Poznáte svoj slnečný faktor? TEST prezradí, ktoré číslo je pre vás ideálne

21.06.2017
Chystáte sa na popoludňajšiu kávu do mesta alebo ste si zobrali deň voľna a vyberiete sa na výlet? Nezabudnite si pribaliť ochranný... Čítať viac
 
Nástrahy horúceho leta: Určite viete o všetkých? Chráňte seba i rodinu

Nástrahy horúceho leta: Určite viete o všetkých? Chráňte seba i rodinu

20.06.2017
Je vám horúco a točí sa s vami celý svet? Nezahrávajte sa s vlastným zdravím a ešte väčší pozor dávajte na milovaných príbuzných, radí... Čítať viac
 
Pre cestovateľov: Kompletný prehľad potrebných očkovaní

Pre cestovateľov: Kompletný prehľad potrebných očkovaní

20.06.2017
Aby ste si svoju dovolenku užili a vrátili sa domov v zdraví, mali by ste zvážiť nutnosť zaočkovania. V opačnom prípade vám môže ísť o... Čítať viac
 
 

wanda.sk