Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Ďalšie články z tejto sekcie

Vyberte sa na dovolenku do Kalábrie: vaše zdravie sa vám poďakuje

Vyberte sa na dovolenku do Kalábrie: vaše zdravie sa vám poďakuje

včera
Krásna krajina. Žiadne davy turistov, len pokoj. Čisté a panenské pláže. Čítať viac
 
VIDEO: Úžasné tipy, ktoré v decembri oceníte. Zaženú aj predvianočný zhon

VIDEO: Úžasné tipy, ktoré v decembri oceníte. Zaženú aj predvianočný zhon

23.11.2017
Prípravy na sviatky dávajú zabrať, no poradíme vám, ako zostať v pohode. A ak predsa príde trocha stresu, v okamihu si s ním poradí voňavá... Čítať viac
 
Brusnice a D-manóza: Vaši jesenní spojenci

Brusnice a D-manóza: Vaši jesenní spojenci

23.11.2017
Jeseň je v plnej sile. Zmeny počasia imunite nepridávajú, a ľudský organizmus je tak náchylnejší k ochoreniam. Čítať viac
 
Idete z choroby do choroby? Príčinou nemusí byť znížená imunita

Idete z choroby do choroby? Príčinou nemusí byť znížená imunita

21.11.2017
Kto páchne z vitamínových doplnkov, komu môže prasknúť močový mechúr a ako súvisí bolesť chrbta s nádchou? Čítajte nové Zdravie... Čítať viac
 
Potenie, hnačky alebo svrbenie? Nepreháňajte to s béčkami

Potenie, hnačky alebo svrbenie? Nepreháňajte to s béčkami

21.11.2017
Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné na správne fungovanie metabolizmu. Aby ste ich mali dostatok stačí pravidelná a pestrá strava. Vy... Čítať viac
 
 

wanda.sk