predplatne
 

Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

5 domácich receptov, ktoré vám pomôžu ľahšie prežiť nádchu

5 domácich receptov, ktoré vám pomôžu ľahšie prežiť nádchu

dnes
Hoci prechladnutie nie je vážne ochorenia, vie poriadne znepríjemniť život. Ako si uvoľniť dutiny a čo vám pomôže pri bolesti hrdla?... Čítať viac
 
Že muži chrápu viac? OMYL! Pozrime sa na zúbok hlasnému spánku

Že muži chrápu viac? OMYL! Pozrime sa na zúbok hlasnému spánku

včera
Z chrápania sú oveľa častejšie obviňovaní muži. Ženy sa neraz sťažujú, že hlučný partner im ruší spánok. Výskumy ale hovoria čosi iné.... Čítať viac
 
Tajomstvá znamení: Kto musí viac počúvať intuíciu a kto si nevedomky privoláva migrénu?

Tajomstvá znamení: Kto musí viac počúvať intuíciu a kto si nevedomky privoláva migrénu?

15.10.2018
Rovnako ako vzťahy k iným či k sebe samému, charakter, predpoklady, ale aj vaše slabé stránky a zlozvyky má na svedomí mesiac, v ktorom... Čítať viac
 
Potrebujete zohriať? Vyhrajte ponožky a víkend v kúpeľoch

Potrebujete zohriať? Vyhrajte ponožky a víkend v kúpeľoch

15.10.2018
S novembrovým Zdravím vás chrípka nedostane. Imunitu posilnia polievky a čaje, nohy zahrejú štýlové ponožky a telo si oddýchne v liečivých... Čítať viac
 
Hviezdy v úzkych: Čoho sa bojí Hamilton a čo stvára s chladničkou David Beckham?

Hviezdy v úzkych: Čoho sa bojí Hamilton a čo stvára s chladničkou David Beckham?

14.10.2018
Strach ovláda aj majstrov sveta. Búšenie srdca, pocit nevoľnosti ich prekvapí, keď zazrú pavúka alebo keď zaspávajú po tme. Ako bojujú... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava
TASR