Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Ďalšie články z tejto sekcie

Omyl! Vychýrená rastlina v skutočnosti vôbec nepomáha, tvrdia vedci

Omyl! Vychýrená rastlina v skutočnosti vôbec nepomáha, tvrdia vedci

včera
História stromu na „pamäť“ siaha do obdobia prvohôr. Nespoliehajte sa však na to, že vám osvieži spomienky. Vedci tvrdia, že najpopulárnejšia... Čítať viac
 
FOTO: Toto ste netušili! 3 fakty o vláknine, ktoré by ste mali vedieť

FOTO: Toto ste netušili! 3 fakty o vláknine, ktoré by ste mali vedieť

01.12.2016
Ak chcete schudnúť, jedzte vlákninu. Odporúčanie, ktoré čítate často. Sú však veci, ktoré ste o nej možno nepočuli. Čítať viac
 
Pamäť klame. Kedy vám hypnóza navráti stratené spomienky? 

Pamäť klame. Kedy vám hypnóza navráti stratené spomienky? 

30.11.2016
Neviete, kam ste odložili dôležitý dokument alebo obálku s peniazmi? Obráťte sa na hypnoterapeuta, ktorý vám osvieži pamäť. Na detaily... Čítať viac
 
Nová príčina rakoviny: Pozrite, z čoho vám môže hroziť, hoci žijete zdravo

Nová príčina rakoviny: Pozrite, z čoho vám môže hroziť, hoci žijete zdravo

29.11.2016
Vážna choroba môže byť následkom vášnivého cestovateľského koníčka. Riziko je rovnaké, ako keby ste boli obézni! Čítať viac
 
Zápcha v črevách: Tráveniu dajte zelenú. Pomôže ranný rituál

Zápcha v črevách: Tráveniu dajte zelenú. Pomôže ranný rituál

28.11.2016
Brucho vám ide prasknúť, potrebujete, no nejde to. Zápcha trápi mnoho ľudí. Tráveniu musíte pomáhať. Čítať viac
 
 

wanda.sk