Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

SÚŤAŽ o dizajnové zvlhčovače: Suchý vzduch je rajom pre choroby, majte ho pod kontrolou!

SÚŤAŽ o dizajnové zvlhčovače: Suchý vzduch je rajom pre choroby, majte ho pod kontrolou!

včera
Nízka vlhkosť neškodí len alergikom, astmatikom a deťom. Ak vám doma dlhodobo vysušuje sliznice a kožu, podlomí zdravie a dokonca... Čítať viac
 
Môžete nakaziť svojho psa? A chytí to on od vás?

Môžete nakaziť svojho psa? A chytí to on od vás?

včera
Chrípka nie je len ľudská. Chrípku mávajú aj psy. Môžete ju od vášho miláčika chytiť? Čítať viac
 
Sorizzo zo Zem Spieva takmer prišiel o ruku. Experiment ho vyšiel draho

Sorizzo zo Zem Spieva takmer prišiel o ruku. Experiment ho vyšiel draho

18.02.2018
Bol máj, lásky čas a Dano Kis (28) alias Sorizzo takmer prišiel o ruku pri odpaľovaní silvestrovskej pyrotechniky. Čítať viac
 
Viete dýchať? Toto správny nádych urobí s vašim telom

Viete dýchať? Toto správny nádych urobí s vašim telom

18.02.2018
Tak prirodzené a pritom to väčšina ľudí nerobí správne. Aj kvôli stresu si neuvedomujeme, že dýchame veľmi plytko, čo je veľká chyba.... Čítať viac
 
Na bolesť hlavy, stres aj nádchu. Vy ešte nemáte izbové rastliny proti smogu?

Na bolesť hlavy, stres aj nádchu. Vy ešte nemáte izbové rastliny proti smogu?

17.02.2018
Bolieva vás hlava, ťažko sa vám zaspáva a ešte ťažšie prebúdza? Nemáte v spálni tú správnu výbavu. Čítať viac
 
 

wanda.sk