predplatne
 

Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Rozdávame vitamíny ZADARMO! Ktorý sa vám zíde?

Rozdávame vitamíny ZADARMO! Ktorý sa vám zíde?

dnes
Potrebujete povzbudiť imunitu? Pripravili sme pre vás vitamíny, stačí si ich iba vyzdvihnúť. Januárové Zdravie si rozhodne nesmiete... Čítať viac
 
Ako účinne detoxikovať cievy? Dve drobnosti vám zachránia život

Ako účinne detoxikovať cievy? Dve drobnosti vám zachránia život

včera
Ako dlho vám vydržia cievy v bezchybnom stave najviac závisí od vášho spôsobu života. Na jeho zmenu ale nikdy nie je neskoro. Čítať viac
 
Prospešný chaos v hlave? Dyslektici to s vysokým IQ dotiahli až na géniov

Prospešný chaos v hlave? Dyslektici to s vysokým IQ dotiahli až na géniov

včera
Možno si ani neuvedomujete, koľko takých ľudí máte okolo seba. Čítať viac
 
Gamblerstvo potrápilo aj známych športovcov. Ktorý prehral pol miliardy?

Gamblerstvo potrápilo aj známych športovcov. Ktorý prehral pol miliardy?

15.12.2018
Špičkoví športovci zarábajú veľké peniaze. S ich hráčskou povahou a často aj so stratou adrenalínových podnetov po skončení kariéry,... Čítať viac
 
Pozor na toto obľúbené jedlo, spustí depku! Plus ďalšie 4 problémy

Pozor na toto obľúbené jedlo, spustí depku! Plus ďalšie 4 problémy

14.12.2018
Stravujete sa, či otravujete? Za najchutnejšou mňamkou sa môže ukrývať čosi veľmi nebezpečné. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava
TASR