Na kvalitu mäsa má vplyv aj jeho spracovanie, skladovanie a preprava

04.05.2009

Biomäsové výrobky už nie sú výnimkou ani na Slovensku. Tak ako pri nákupe iných potravín, aj pri výbere mäsových výrobkov by však mal spotrebiteľ venovať pozornosť ich zloženiu, aké vedľajšie prídavné látky obsahujú. Kým sa totiž mäsový výrobok dostane z farmy až na náš tanier, jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

"Jednak treba brať do úvahy, v akých podmienkach zviera žije, pretože jeho životné podmienky sa odzrkadľujú v kvalite mäsa. Je rozdiel, ak bolo celý čas svojho života v uzatvorených stiesnených pomeroch prikrmované látkami na rýchle naberanie hmotnosti, alebo či zviera vyrastalo prirodzeným spôsobom niekde na farme s voľným výbehom," vysvetlila Zuzana Labašová z Ekoporadne Živica.

Pod kvalitu mäsa sa podpisuje aj kvalita krmiva a prípadná konzumácia liekov a antibiotík, ktoré zviera počas života dostávalo. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu, sú aj spôsob jeho spracovania, skladovania a prepravy. Podľa vyhlásenia svetovej Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO – Food and Agriculture Organization of United Nations) z roku 2006 patrí odvetvie chovu hospodárskych zvierat k trom najzávažnejším znečisťovateľom životného prostredia. Labašová ilustruje vplyv tradičného veľkochovu na životné prostredie a okolitú prírodu:

"Veľkochovy spôsobujú znečistenie vzduchu, pôdy, pozemných zdrojov vody v okolí. Druhým problematickým aspektom je fakt, že v týchto formách chovu sú zvieratá chované na krmivách – napr. obilninách, ktoré sú často dovážané napr. aj na Slovensko až z Brazílie. Na to, aby sa tieto zvieratá uživili, sa z hľadiska trvalo udržateľnej spotreby vynaloží príliš veľa energie a zdroje obilnín, ktoré by mohli na opačnom konci zemegule nasýtiť tisícky hladujúcich. Naopak, skonzumujú ich kravy, ktoré mohli spásať zelenú trávu. Nehovoriac o tom, že na prepravu krmiva bolo spotrebovaných veľa pohonných látok, ktoré spaľovaním opäť znečistili ovzdušie," opísala reťazec prekážok trvalo udržateľnej spotreby.

Na Slovensku sa v rámci informovanosti o udržateľnom potravinárstve podľa Labašovej zatiaľ veľa nedeje. Pre informovanie spotrebiteľov dnes existujú webové stránky, napr. webstránka Európskej únie aj v slovenskom jazyku, ktorá propaguje ekologické poľnohospodárstvo. Rovnakej téme sa venujú stránky Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ktorý združuje pestovateľov, výrobcov, spracovateľov ako aj odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život.

Autor: TASR

Ďalšie články z tejto sekcie

Zľavnené aj zdravie: S týmito záchrancami zvládnete nákupnú horúčku bez ujmy

Zľavnené aj zdravie: S týmito záchrancami zvládnete nákupnú horúčku bez ujmy

21.01.2017
Prepadol vás nákupný ošiaľ? Len aby ste vo výpredaji nenakúpili aj zápal stredného ucha či suché oči. Čítať viac
 
Škodlivý chronický stres: Neuveríte, čo všetko s vami robí

Škodlivý chronický stres: Neuveríte, čo všetko s vami robí

20.01.2017
Každý deň stojíte hodinu v rannej zápche alebo čakáte niekoľko hodín u lekára? Počuli ste, že sa vo vašej práci bude prepúšťať, neznášate... Čítať viac
 
FOTO: 10 zdravých pochúťok, ktoré by ste určite nezjedli! Alebo?

FOTO: 10 zdravých pochúťok, ktoré by ste určite nezjedli! Alebo?

19.01.2017
Síce by ste vďaka nim schudli, ale nie preto, že obsahujú málo kalórií. Jeden pohľad a vaša chuť do jedla je preč.  Čítať viac
 
Online test superschopnosti: Očami počuje 1 z 5 ľudí. Patríte k nim? 

Online test superschopnosti: Očami počuje 1 z 5 ľudí. Patríte k nim? 

18.01.2017
Už sa vám niekedy stalo, že ste na niečo hľadeli a vnímali ste pri tom zvuky, no v miestnosti bolo absolútne ticho? Nie, nezbláznili... Čítať viac
 
5 najväčších mýtov o akné. Pravda o čokoláde a puberte

5 najväčších mýtov o akné. Pravda o čokoláde a puberte

18.01.2017
Vyrážky či čierne bodky vedia potrápiť aj tie najsilnejšie povahy. Čistú pleť chcete mať za každú cenu, preto vyskúšate všetko. Niektoré... Čítať viac
 
 

wanda.sk