Dobrá pamäť potrebuje orechy

17.04.2013

Niektoré potraviny majú za následok zhoršenie pamäťových funkcií, iné zase pamäti prospievajú. Správna voľba potravín a živín môže mať pozitívny účinok a skutočne zlepšiť funkciu pamäte. Zároveň odvráti Alzheimera.

Zlá pamäť vie ľudí naozaj potrápiť.

Zlá pamäť vie ľudí naozaj potrápiť.Autor: Profimedia.sk

 

V poslednej dobe mnoho pôsobivých klinických štúdií prinieslo dôkazy o tom, že špecifické nutričné návyky - to, čo jete, a aké druhy doplnkov užívate - môže výrazne zlepšiť funkciu pamäte u pacientov s Alzheimerovou chorobou, a tých s miernou kognitívnou poruchou. Iné štúdie ukazujú, že práve strav môže oddialiť nástup Alzheimera.

Ak práve nutričné pravidlá môžu pomôcť pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby, predstavte si, čo môžu urobiť aj pre váš mozog. Nemusíte mať Alzheimera, aby ste ťažili z týchto poznatkov. Každý potrebuje zdravý mozog, a každý z nás vekom stráca schopnosti pamäti. Jedzte potraviny zdravé pre mozog, pomôžu vám teraz i v budúcnosti.

Tuky, sacharidy a bielkoviny

Tieto tri kategórie potravín sú známe makro a váš mozog ich potrebuje v správnom pomere. Pre optimálnu funkciu by 25 % prijatých kalórií mali predstavovať práve tuky, 30 až 45 % komplexné sacharidy, ktoré nájdete v ovocí, zelenine a celozrnných potravinách s nízkym glykemickým indexom. Chudé bielkoviny by mali tvoriť 25 až 35 % prijatých kalórií.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom, ako sladké sirupy, spracované obilniny, zmrzlina či slané jedlá ako hranolky, praclíky a výrobky z bielej múky, pamäti skôr škodia. Skúste nájsť zdravšie alternatívy, napríklad domáce mrazené pochúťky z bieleho jogurtu a ovocia alebo čerstvú zeleninu.

Jedzte ako Gréci

Štúdie ukazujú, že strava v stredomorskom štýle je najviac zdravá pre mozog. Založená je najmä na ovocí a zeleninu, chudých bielkovinách (ryby, kuracie a morčacie mäso), nízkotučné jogurty a syry, celozrnné výrobky, orechy a semienka. Stredomorské národy sa držia ďalej od červeného mäsa a spracovaných potravín.

Potraviny, ktoré majú vysoký obsah dobrých tukov, sú dobré aj pre váš mozog. Medzi ne patrí olivový olej, avokádo, orechy, niektoré prírodné arašidové maslá, určité semená a niektoré druhy rýb. Potraviny, ktoré majú naopak vysoký obsah „zlých“ tukov sú pre mozog zlé. Tvoria väčšinu rýchleho občerstvenia, ale aj sušený kokos, maslo, živočíšne tuky, mliečnu a bielu čokoládu, či niektoré syry.

Viac omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre funkciu pamäti a zdravie mozgu. Väčšina z nás ich neprijíma z potravy dosť, môžete však siahnuť po kvalitnom, čistom rybom oleji, doplnkoch, ktoré obsahujú minimálne 250 mg týchto kyselín v každej kapsuli. Lekárom odporúčaný príjem je 1000 až 1500 mg omega-3 mastných kyselín denne.

Optimálne mentálne funkcie závisia na množstve potravín bohatých na antioxidanty. Medzi tie najlepšie patria bobule, kaleráb, 100% čistý nesladený kakaový prášok, šampiňóny, cibuľa, fazuľa, semená, sardinky, slede, pstruhy a voľne žijúce aljašské lososy.

Nesladený kakaový prášok pamäti len pomôže.

Foto: Ilustračná Sxc.hu

 

Mozog nakopnete k lepšej činnosti aj vďaka dostatočnému množstvu kyseliny listovej, vitamínov B6, B12 ale najmä vitamínom D. Ak Nejete potraviny bohaté na tieto živiny pravidelne, je dobré ich doplniť vitamínovými doplnkami vo forme piluliek alebo v tekutej forme.

Stop spracovaným potravinám

Čo sú to celé jedlá? Všeobecne platí, že celé potraviny majú iba jednu zložku, napríklad sú to jahody, brokolica alebo jačmeňa. Pre pohodlie spotrebiteľov výrobcovia predávajú takéto jedlá balené, konzervované alebo zmrazené. Obsahujú čo najmenšie množstvo surovín a prísad, ktoré sa dajú ľahko identifikovať.

Ak zvyknete pripravovať jedlá pomocou plnotučného mlieka, syrov alebo jogurtu, použite radšej ich nízkotučné verzie. Ak pijete kávu pol-na-pol s plnotučným mliekom, zvoľte si radšej mlieko odtučnené. Keď si organizmus na nízkotučné mliečne výrobky zvykne, nebude sa chcieť k plnotučným vrátiť.

Káva? Áno!

Dobré správy pre milovníkov kávy. Jedna až tri šálky kávy skoro ráno môžu byť časom pre mozog výhodou. Štúdie vykonané v Európe ukázali, že ľudia, ktorí pijú kávu pravidelne mnoho rokov, preukazujú menší pokles výsledkov na pamäťových testoch než tí, ktorí kávu nepijú.

Mozgu podľa štúdií prospieva aj dostatočný odstup medzi večerou a raňajkami. Ak pravidelne vstávate o 6. ráno, snažte sa jesť posledné jedlo o 6. večer. Existujú vedecké dôkazy, že látky nazývané ketolátky, ktoré sú produkované vtedy, keď nie sú k dispozícii žiadne sacharidy na spálenie, môžu mať ochranný účinok práve na mozgové bunky.

 

 

V tomto článku sa zaoberáme Pamäť ...viac
Autor: pluska.sk

Ďalšie články z tejto sekcie

Tekuté zlato: Poradíme vám, ako si vybrať najzdravší med

Tekuté zlato: Poradíme vám, ako si vybrať najzdravší med

včera
Tisíce rokov používajú ľudia med nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivo. Oprávnene: má blahodarné účinky a jeho chuť je skutočne výborná.... Čítať viac
 
Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

23.10.2014
Sacharidy sú pre telo zdrojom energie a preto nie je správne, aby ste sa im úplne vyhýbali. Inak sa vám organizmus nepekne odplatí. Čítať viac
 
Ročne zjeme až 3 kilá hmyzu. V ktorých potravinách je ho najviac?

Ročne zjeme až 3 kilá hmyzu. V ktorých potravinách je ho najviac?

21.10.2014
Vravíte, že by ste nikdy neokoštovali grilované potkany alebo fritované šváby? Nuž je vysoko pravdepodobné, že ste ich už aj ochutnali,... Čítať viac
 
Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

20.10.2014
Je dokázané, že u Eskimákov sa infarkt myokardu vyskytuje oveľa zriedkavejšie ako u Európanov. Vďačia za to mnohonásobne vyššej konzumácii... Čítať viac
 
Raňajky na mieru: Aké máte zamestnanie, takým jedlom začnite deň

Raňajky na mieru: Aké máte zamestnanie, takým jedlom začnite deň

19.10.2014
Ak sa dobre naraňajkujete, budete výkonnejší a štíhlejší. Prečo by ste nemali ráno vypiť kávu ani pollitra vody a čo ak na jedlo po prebudení... Čítať viac