Nepokazte si jedlom leto!

12.07.2009

Zabudnite v lete na majonézové šaláty či krémové zákusky. Inak riskujete, že namiesto pláže si poležíte doma v posteli a v horšom prípade dokonca v nemocnici. Pri horúčavách si treba dávať pozor aj pri varení hydiny či spracovávaní mletého mäsa. S vyššou teplotou sa totiž zvyšuje aj aktivita rôznych baktérií, ktoré môžu pokaziť naše potraviny.

Medzi rizikové letné potraviny patria najmä pokrmy rýchleho občerstvenia a hotové jedlá. „Taktiež potraviny určené na priamu spotrebu, ktoré už sa tepelne neupravujú. Napríklad rôzne živočíšne potraviny ako mäkké mäsové výrobky, rôzne lahôdkarské výrobky ako šaláty, zákusky so šľahačkou a krémovými plnkami. Taktiež porciovaná nebalená zmrzlina, ale aj ľad, pokiaľ si nie sme istí, že je vyrobený z pitnej vody,“ upozornila zástupkyňa hlavného hygienika Iveta Trusková.

Najväčšie riziko

Prečo sú hotové jedlá také rizikové? Nedostatočná tepelná úprava, práve tá býva najčastejšou príčinou črevných infekcií. „Obzvlášť rizikovými potravinami sú surové a polosurové mäso, surové morské živočíchy či majonézy vyrobené z čerstvých vajec. Stretávame sa s nimi menej v zariadeniach spoločného stravovania, skôr sa s nimi stretávame v domácnostiach, pri rodinných oslavách, svadbách,“ dodala Trusková.

Variť aspoň 10 minút

Najistejšie, ako sa vyhnúť črevným problémom, je jedlo dobre tepelne spracovať. Variť by sme preto mali pri teplote 70 stupňov Celzia a aspoň 10 minút, a to v každej časti pokrmu, teda aj v jeho jadre – čo sa týka najmä mäsitých jedál. Napríklad ak pečieme kura, musí byť upečené aj pri kosti. Hygienici tiež odporúčajú jedlo pripravovať tesne pred konzumáciou, najviac 2 až 3 hodiny predtým. 
„Ak chceme potraviny uchovávať v chladničke, tak ich treba čo najviac schladiť a následne uchovať pri teplote 4 až 6 stupňov Celzia alebo ich zmraziť,“ dodala odborníčka. Chladené pokrmy môžeme uchovávať v chladničke najviac 1 až 2 dni. Ak ich chceme opäť jesť, treba ich poriadne ohriať, opäť pri teplote najmenej 70 stupňov. Ak však jedlo bolo už raz zohrievané, neodporúča sa dať ho znova do chladničky či zmrazovať. „Niektoré pokrmy sa vôbec neodporúča skladovať v chladničkách, napríklad varenú ryžu. Mohlo by dôjsť k intoxikácii bacillus cereus,“ dodala Trusková.

Črevné nákazy

Ročne sa u nás hlási vyše 20-tisíc prípadov črevných nákaz. „Najčastejšie sa vyskytujú v teplých mesiacoch od mája do septembra, najviac ich však je práve v lete,“ hovorí epidemiologička Lucia Hrivniaková. Prenášajú sa najmä kontaminovými potravinami. Najčastejšie ide o salmonelu a vírusové črevné infekcie.

Pozor na tieto potraviny:

– obložené žemle a bagety z predajní 
– šaláty s majonézou 
– dressingy a omáčky, hlavne ak sú dlhšie otvorené 
– cukrárenské výrobky, krémové torty a koláče z vajec 
– mäsové výrobky, hlavne v rôznych bufetoch


Nejedzte to, čo neošúpete

Lákajú vás v cudzine rôzne miestne pochúťky? Aj ochutnávka domácej kuchyne patrí k dovolenke. Buďte však opatrní. Inak sa príjemná dovolenka môže skončiť na lôžku s bolesťami brucha či hnačkami. 
Hygienici radia cestovateľom, aby s cudzokrajnou stravou začali postupne. ,,Na dovolenke je potrebné sa aspoň jeden-dva dni aklimatizovať na podmienky,“ upozornila Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva. Zo začiatku sa vyhýbajte aj surovej zelenine či ovociu, ktoré pochádza z inej zemepisnej šírky, ako je tá naša. „Dôkladne ich umývajte len pitnou vodou. Ak si nie ste istí, tak ich radšej nejedzte vôbec,“ dodala.

Uvariť, ošúpať alebo nejesť 
Pri cestovaní preto pamätajte na radu hygienikov – čo sa nedá pred zjedením ošúpať alebo uvariť, radšej v cudzine do úst nedávajte. Týka sa to najmä exotických krajín či krajín s nižším hygienickým štandardom. Inak riskujete črevné problémy. Preto jedzte hlavne banány a citrusové plody.

Pozor na tržnice 
Rôzne cestovateľské dokumenty či bedekre v snahe ponúknuť autentickú domácu kuchyňu posielajú ľudí ochutnávať jedlo do miestnych tržníc. Iste, môže to byť zážitok. „Ale mnohé ich tradičné jedlá obsahujú koreniny, na ktoré nie sme zvyknutí, prekorenené jedlá môžu spôsobovať žalúdočné ťažkosti,“ upozorňuje hygienička. Navyše hygiena v takýchto miestnych „kantínach“ je často nedostatočná. (kl, št)

Čo a koľko v lete piť?

Lekári odporúčajú vypiť 2 až 2 a pol litra tekutín denne. Nezdravé sú bublinkové a sladké nápoje, pretože cukor spomaľuje vstrebávanie vody. Preferujú sa pramenité vody, čaje či riedené ovocné šťavy. Pozor na množstvo ľadu, hrozí prehriatie organizmu. Optimálna teplota nealko nápojov je 10 až 12 stupňov Celzia. Odborníci radia obmedziť čiernu kávu a alkoholické nápoje. Naše telo pri nich stráca priveľa vody. (št)

Pozor na zmrzlinu!

Medzi najrizikovejšie pochutiny v lete patrí určite zmrzlina. Preto si pozorne všímajte, ako vyzerá. V prípade, že zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, radšej ju nejedzte. Hygienici tiež radia všímať si pred kúpou miesto predaja, čistotu personálu aj ich pracovného odevu. Ani nanuky nemusia byť bezpečné. Pri nich si zase dávajte pozor na dátum minimálnej trvanlivosti, či nie je porušený obal a tiež to, v akých mraziarenských pultoch sú nanuky uložené. (kl)

Ako s potravinami:

1. Oddeľujte surové a uvarené 
- oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín 
- používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie surového a vareného jedla 
- uskladňujte jedlo v kontajneroch – obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami

2. Dôkladne uvarte 
- potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy 
- jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 °C 
- pri mäse a hydine sa presvedčte, či šťava je číra, a nie ružová, ideálne je používať teplomer. 
- uvarené jedlá dôkladne prihrievajte 
- opatrní buďte najmä pri mletom mäse, rolovanom pečenom mäse, veľkých kusoch mäsa a celej hydine

3. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote 
- nenechávajte uvarené potraviny pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny 
- rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 °C). 
- pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 °C) 
- neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke 
- nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote.

4. Používajte zdravotne neškodnú vodu a suroviny 
- používajte zdravotne neškodnú vodu alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná 
- vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny 
- vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko 
- umývajte ovocie a zeleninu, hlavne ak ich jete surové 
- nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula lehota trvanlivosti

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac
Autor: št, kl, Ilustračné foto: MIROSLAV VACULA

Ďalšie články z tejto sekcie

Nebuďte súčasťou desivých štatistík! Skúste ONLINEkouča proti závislosti

Nebuďte súčasťou desivých štatistík! Skúste ONLINEkouča proti závislosti

včera
Aktívny fajčiar si môže privodiť choroby srdca, impotenciu či rakovinu pľúc, má až 20-krát vyššie riziko nádorového ochorenia ako... Čítať viac
 
Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

07.12.2016
Ovocie a zelenina majú v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Stáva sa vám, že ste v obchode a neviete, čo zdravé by ste si kúpili?... Čítať viac
 
Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

06.12.2016
Nie každý, kto nešetrí soľou, musí mať vysoký tlak. Niekto je totiž na ňu menej a niekto viac citlivý. Môže za to genetika, ale aj množstvo... Čítať viac
 
Bolesť chrbtice a stuhnuté svalstvo: Určite poznáte pravého vinníka?

Bolesť chrbtice a stuhnuté svalstvo: Určite poznáte pravého vinníka?

05.12.2016
Chronické problémy môžu mať aj takzvaný psychosomatický pôvod. Rýchlo sa uvoľnite! Čítať viac
 
Chrípka ani nádcha k Vianociam nepatria

Chrípka ani nádcha k Vianociam nepatria

05.12.2016
V 21. storočí sa kvalita vzduchu a klíma mení. Alergiami trpí 30 – 35 % z nás a extrémne teploty sú stále častejšie. Tento zdvihnutý... Čítať viac
 
 

wanda.sk