Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Vhodnou stravou si posilníte imunitu a vyhnete sa chrípke

Vhodnou stravou si posilníte imunitu a vyhnete sa chrípke

dnes
Ak chcete, aby sa vám chrípka vyhla oblúkom či bola slabšia, snažte sa zjesť denne aspoň jednu porciu mrkvy alebo ananásu. Čítať viac
 
Čerstvé kurčatá môžu obsahovať campylobacter: Čo vám hrozí?

Čerstvé kurčatá môžu obsahovať campylobacter: Čo vám hrozí?

21.11.2014
Campylobacter spôsobuje závažné žalúdočné problémy a zvracanie. Najčastejšie sa nachádza v surovom kuracom mäse. Čítať viac
 
Znížte riziko vzniku rakoviny: Tieto potraviny vám prečistia pľúca

Znížte riziko vzniku rakoviny: Tieto potraviny vám prečistia pľúca

20.11.2014
Fajčiarom hrozí oveľa väčšie riziko vzniku rakoviny pľúc, ale mnohí z nich nedokážu s týmto zlozvykom prestať. Existujú možnosti,... Čítať viac
 
Ste prechladnutí? Na bacily použite prírodné zbrane

Ste prechladnutí? Na bacily použite prírodné zbrane

19.11.2014
Správa britských lekárov asi príliš nepoteší farmaceutické spoločnosti. Odborníci prišli k prekvapujúcemu záveru ohľadom bežného... Čítať viac
 
Revolúcie v medicíne: O tomto sa pred 25 rokmi nikomu ani nesnívalo!

Revolúcie v medicíne: O tomto sa pred 25 rokmi nikomu ani nesnívalo!

17.11.2014
Kedy sa prvýkrát podarilo transplantovať srdce a kedy sa narodilo prvé dieťa zo skúmavky? Toto je historický prehľad noviniek v oblasti... Čítať viac