Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Zostatkový alkohol je zradný: Kedy ešte nafúkate?

Zostatkový alkohol je zradný: Kedy ešte nafúkate?

dnes
Ak si po prehýrenom večeri sadnete ráno za volant, riskujete veľa. Spánok, mastná klobása, silná káva ani studená sprcha vaše triezvenie... Čítať viac
 
Zdravie závisí aj od nábytku: Viete, čím je natretý?

Zdravie závisí aj od nábytku: Viete, čím je natretý?

včera
Kvalitný drevený nábytok ešte nemusí byť záruka, že bývate ekologicky. Dôležitý je aj jeho povrchový náter. Bio tu neznamená drahší.... Čítať viac
 
Spánok pre zdravie: Ktorá poloha je pre vás najlepšia?

Spánok pre zdravie: Ktorá poloha je pre vás najlepšia?

17.04.2014
Viete, v ktorej polohe zaťažujete srdce a v ktorej ušetríte na plastickom chirurgovi? Čítať viac
 
Seklo vás? Tieto cviky vám prinesú rýchlu úľavu

Seklo vás? Tieto cviky vám prinesú rýchlu úľavu

15.04.2014
Naučte sa prvú pomoc pri seknutom krku a krížoch. Suché teplo, oddych, masti, náplasti a ľahké cvičenie vám pomôžu z najhoršieho. Potom... Čítať viac
 
Chýbajú centimetre Pomajbovi, Czoborovej a Greksovi?

Chýbajú centimetre Pomajbovi, Czoborovej a Greksovi?

13.04.2014
Niekedy pár centimetrov chýba, inokedy je navyše. Ako sú na tom známe tváre? Čítať viac