Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Robte to spolu: Cvičenie s partnerom posilní svaly utuží vzťah

Robte to spolu: Cvičenie s partnerom posilní svaly utuží vzťah

dnes
Aj by ste sa pustili do cvičenia, lenže samým sa vám nechce? Nahovorte partnera. Zlepší vám to nielen kondičku, ale aj utuží vzťah. Čítať viac
 
Vymeňte auto za iné kolesá! Za čo okrem bicykla?

Vymeňte auto za iné kolesá! Za čo okrem bicykla?

19.09.2014
Spríjemnia vám naháňanie kondície i prehliadku mesta. Bicykel pomôže kolenám, korčule vyformujú zadok a kolobežka nahradí drepy.... Čítať viac
 
Zábavné VIDEO vás naučí pracovať s notebookom bez bolesti chrbta

Zábavné VIDEO vás naučí pracovať s notebookom bez bolesti chrbta

17.09.2014
Zábavné video vám ukáže, ktoré časti tela trpia najviac, keď nesprávne sedíte pri počítači alebo s notebookom na kolenách. Teraz si... Čítať viac
 
Robo Opatovský: Odkedy bývame na dedine, žijem zdravšie

Robo Opatovský: Odkedy bývame na dedine, žijem zdravšie

14.09.2014
Viete, čo je dobré robiť, aby ste boli zdravší a žili dlhšie? Niekedy vás môže naštartovať celkom malá zmena. Čítať viac
 
Psychologička: Negatívne pocity po nehode dobehnú každého

Psychologička: Negatívne pocity po nehode dobehnú každého

13.09.2014
Na tragickú nehodu sa nedá zabudnúť. Ešte horšie to majú populárne osoby, ktoré nehodu spôsobili, pretože reakcie príbuzných aj verejnosti... Čítať viac