Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

dnes
Máte bolesti brucha po káve s mliekom, nafukuje vás zo zmrzliny a omáčkam sa vyhýbate, pretože vás vždy preženie? Jednoduchý test na... Čítať viac
 
VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

včera
Šialený nápad či seriózny liek proti bolesti a psychickým problémom? Vedci odhaľujú, aký je mozog prelietavý. Čítať viac
 
TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

včera
Baví vás tipovať športové výsledky? Hádzať mince do výherných automatov? Hrať ruletu? Kedy sa už zábava mení na závislosť? Čítať viac
 
Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

13.08.2018
Slniečko je aj v našich končinách také ostré, že máme oprávnený strach zo spálenia sa aj pri krátkom pobyte vonku. Treba sa natrieť pred... Čítať viac
 
5 najčastejších fóbií. Zrýchli sa vám občas dych a prepadnú mdloby?

5 najčastejších fóbií. Zrýchli sa vám občas dych a prepadnú mdloby?

12.08.2018
Ovládnuť vás môže strach z pavúkov, ale tesno vám nemusí byť len vo výťahu, ale i v obleku. Fóbie sa ohlásia búšením srdca i zvracaním.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?
KATARÍNA ŠTERBOVÁ
Foto: autorka