Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Unavení z počasia? Týchto 10 tipov vás opäť naštartuje

Unavení z počasia? Týchto 10 tipov vás opäť naštartuje

22.07.2014
Pár dní horúčavy, ktoré náhle vystrieda nízky tlak, dávajú organizmu poriadne zabrať. V noci sa dobre nevyspíte, cez deň ste ako omámení.... Čítať viac
 
Zabijaci rakoviny: 10 potravín, ktoré pomáhajú chrániť pred zhubným ochorením

Zabijaci rakoviny: 10 potravín, ktoré pomáhajú chrániť pred zhubným ochorením

18.07.2014
Zaraďte do svojho jedálneho lístka čo najviac potravín, ktoré majú moc odohnať zákernú chorobu. Odporúča vám ich Liga proti rakovine.... Čítať viac
 
Cvičíte? Nesprávne dýchanie zmarí vašu snahu

Cvičíte? Nesprávne dýchanie zmarí vašu snahu

18.07.2014
Zlá technika dýchania pri cvičení môže spomaliť spaľovanie tukov! Čítať viac
 
Kravské, ovčie, kozie... Mlieko vám prospeje!

Kravské, ovčie, kozie... Mlieko vám prospeje!

16.07.2014
Čerstvé mlieko a výrobky z neho posilnia imunitu, spevnia kosti, zlepšia pleť i náladu. Navyše pomáhajú pri chudnutí i naberaní svalov.... Čítať viac
 
Tajomstvo predaja potravín: Takto sa nechávate oklamať!

Tajomstvo predaja potravín: Takto sa nechávate oklamať!

12.07.2014
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že pulty sú plné nekvalitných potravín, ktoré sa úspešne predávajú? Táto krátka prednáška... Čítať viac