Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Blond vlasy a slabá imunita: Aj to patrí k 10 rizikovým javom rakoviny kože

Blond vlasy a slabá imunita: Aj to patrí k 10 rizikovým javom rakoviny kože

dnes
Iba tretina zhubných melanómov vzniká z pigmentového znamienka a aj to najčastejšie na miestach chronického dráždenia. Väčšina... Čítať viac
 
Pod e-papučou: Šikovné vecičky už dávno nepomáhajú, robia nás protivnejšími

Pod e-papučou: Šikovné vecičky už dávno nepomáhajú, robia nás protivnejšími

včera
Čas, ktorý trávime s modernými technológiami, je ohromujúci. Aj vy ste dnes presurfovali celý deň? Čítať viac
 
Ženy verzus muži: Takto na vás účinkujú alkoholické drinky

Ženy verzus muži: Takto na vás účinkujú alkoholické drinky

24.06.2016
Veľká opica, pocit viny a ukrutná bolesť hlavy. Podľa priateľov vám alkohol "udrel do hlavy" akosi prirýchlo, a to ste pritom vypili... Čítať viac
 
Hnojivo z kuchyne. Odpad je plný vitamínového dopingu pre rastliny

Hnojivo z kuchyne. Odpad je plný vitamínového dopingu pre rastliny

23.06.2016
Bohatú úrodu môžete vo vašej záhrade získať aj vďaka tomu, že ako hnojivo použijete bežný kuchynský odpad. Čo najlepšie „chutí“ zelenine... Čítať viac
 
Nie je jedno, ako dovolenku strávite: 8 letných tipov pre zdravé zažívanie

Nie je jedno, ako dovolenku strávite: 8 letných tipov pre zdravé zažívanie

22.06.2016
Aj s chronickými zápalovými ochoreniami čriev môžete mať v ďalekej cudzine trávenie pod kontrolou. Treba však myslieť na zopár preventívnych... Čítať viac
 
 

wanda.sk