Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Zbavte sa modrín: Skúste naše tipy pre rýchle zahojenie

Zbavte sa modrín: Skúste naše tipy pre rýchle zahojenie

dnes
Modrinu môžete získať každú chvíľu. A stačí tak málo – udrieť sa o roh stola alebo nezbadať vytiahnutú zásuvku. Čítať viac
 
Alkoholikom môžete byť, aj keď pijete málo: Ženy ohrozujú už dva poháre vína

Alkoholikom môžete byť, aj keď pijete málo: Ženy ohrozujú už dva poháre vína

04.03.2015
Kedy sa pije naozaj na zdravie a kedy sa z človeka stáva alkoholik? Hranica môže byť veľmi tenká. Čítať viac
 
Nefungujú vám nohy: Spravte si rýchlotest

Nefungujú vám nohy: Spravte si rýchlotest

03.03.2015
Trápi vás migréna, kríže alebo stále zaseknutá krčná chrbtica? Čítať viac
 
Cvičia v robote: Moderátorky majú hodiny jogy priamo v práci

Cvičia v robote: Moderátorky majú hodiny jogy priamo v práci

28.02.2015
Nestačí mať len skvelú figúru, dôležitá je aj psychická pohoda. Preto sa moderátorky rozhodli, že si zoberú príklad zo zahraničných... Čítať viac
 
Obľubujete suši? Odborník vám vysvetlí, kedy hrozia riziká

Obľubujete suši? Odborník vám vysvetlí, kedy hrozia riziká

27.02.2015
Jete ryby, lebo prospievajú srdcu, mozgu aj postave. Ale môžete spolu so zdravými tukmi dostať do tela aj pásomnicu? Môžete! Odborníci... Čítať viac
 
 

wanda.sk