Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Rakovina kože nevznikne len spálením. 7 príčin, ktoré by ste nečakali

Rakovina kože nevznikne len spálením. 7 príčin, ktoré by ste nečakali

včera
Dávať si pozor na opaľovanie počas najsilnejšieho slnka už nestačí. Existuje niekoľko ďalších dôvodov vzniku nádoru, o ktorých ste... Čítať viac
 
Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

23.05.2018
Pravidelne vám niekto zdvihne tlak či sú to deti, partner, nadriadený s veľkým egom alebo nezodpovedný kolega.  Základ je, hlavne... Čítať viac
 
Klímou proti alergii

Klímou proti alergii

23.05.2018
Milujete jar so zelenými lúkami a rozkvitnutými stromami? Pravdepodobne nepatríte k tým, ktorých život znepríjemňuje alergická... Čítať viac
 
Hrozivý následok doby: Mladých posadol temný fenomén HIKIKOMORI

Hrozivý následok doby: Mladých posadol temný fenomén HIKIKOMORI

22.05.2018
Dobrovoľne sa zatvárajú do svojich izieb. Prerušia všetky kontakty a stávajú sa samotármi. Trend hikikomori je čoraz častejší. Čítať viac
 
Nechodiť na slnko medzi 11 a 15-tou? Večer je ešte zákernejšie!

Nechodiť na slnko medzi 11 a 15-tou? Večer je ešte zákernejšie!

21.05.2018
Čím je slnko na oblohe vyššie, tým väčšie je riziko, že sa spálite. No pred súmrakom hrozba zasa stúpa. Viete o nej? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?
KATARÍNA ŠTERBOVÁ
Foto: autorka