Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Spálilo vás slnko? TOTO sú 4 spôsoby, ktoré koži uľavia. Smotana to nie je!

Spálilo vás slnko? TOTO sú 4 spôsoby, ktoré koži uľavia. Smotana to nie je!

dnes
Nespoliehajte sa na to, že zaleziete do chládku, keď pocítite pálenie. Problém sa môže prejaviť po štyroch až ôsmich hodinách od slnenia.... Čítať viac
 
FOTO: Raňajky celebrít sú plné energie. Justin si dopraje dva chody

FOTO: Raňajky celebrít sú plné energie. Justin si dopraje dva chody

včera
Omeleta, smoothie alebo polievka, aj tieto raňajky udržujú Hollywood vo forme. Na bielkoviny vsadili Gwyneth Paltrow i Justin Timberlake.... Čítať viac
 
S chorobou do lietadla? Bez týchto potvrdení sa na palubu nedostanete

S chorobou do lietadla? Bez týchto potvrdení sa na palubu nedostanete

27.08.2016
Chcete odletieť na dovolenku so zlomenou nohou? Nezabudnite na potvrdenie od lekára! Platí to aj vtedy, keď si pred odletom rozbijete... Čítať viac
 
Krvilačné beštie: Vieme, prečo si na vás komáre zgustnú

Krvilačné beštie: Vieme, prečo si na vás komáre zgustnú

26.08.2016
Na niekoho útočia menej, na iného priam neznesiteľne. Podľa čoho si komáre vyberajú svoje obete? Čítať viac
 
7 známych tvrdení o účinkoch jedla. Určite veríte tým pravdivým?

7 známych tvrdení o účinkoch jedla. Určite veríte tým pravdivým?

25.08.2016
Štipľavé vás zbaví bacilov, čokoláda upokojí nervy a s tmavým pečivom rýchlejšie schudnete. Tu je prehľad najznámejších mýtov o jedle.... Čítať viac
 
 

wanda.sk