Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Máte dosť európskej kuchyne? Skúste pre zmenu ajurvédsku

Máte dosť európskej kuchyne? Skúste pre zmenu ajurvédsku

dnes
Chutí vám, a tak stále jete. Ale nepriberáte a dokonca chudnete. Nie je vám ťažko od žalúdka a nelomcujú s vami chute na nič malé, sladké... Čítať viac
 
Choroby ovplyvňujú manželské spolužitie: Skončí sa to vaše rozvodom?

Choroby ovplyvňujú manželské spolužitie: Skončí sa to vaše rozvodom?

27.03.2015
Pri vstupe do manželstva si sľubujete, že spolu budete nielen v zdraví, ale aj v chorobe. Realita je však často odlišná. Čítať viac
 
Vo víne nájdete nielen pravdu: Jedinečný antioxidant vás môže ochrániť

Vo víne nájdete nielen pravdu: Jedinečný antioxidant vás môže ochrániť

25.03.2015
Francúzi nie sú zvlášť striedmi v konzumácii tukov. Bežne konzumujú veľmi tučné syry, pitie vína patrí priamo k národnému charakteru,... Čítať viac
 
Zdravé firmy na Slovensku: Len oddýchnutý zamestnanec podá najlepší výkon

Zdravé firmy na Slovensku: Len oddýchnutý zamestnanec podá najlepší výkon

24.03.2015
Vyše polovica Európanov sa domnieva, že pracovný stres je v ich zamestnaní bežný. Štvrtina ho pociťuje, odkedy vstúpi do práce, dokedy... Čítať viac
 
Emma si vypila a keď sa prebudila, uvidela tú hrôzu: Čo to má s prstami?

Emma si vypila a keď sa prebudila, uvidela tú hrôzu: Čo to má s prstami?

24.03.2015
Mladá Austrálčanka trávila december v kanadskom meste Price Albert. V dobrej nálade si vybehla v noci zafajčiť a zablúdila. Naľahko,... Čítať viac
 
 

wanda.sk