Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Ako by ste vyzerali ako alkoholik? Zistíte to z vašej fotky!

Ako by ste vyzerali ako alkoholik? Zistíte to z vašej fotky!

29.10.2014
Závislosť od alkoholu ešte nikomu na kráse nepridala. Chcete vedieť, ako by ste vyzerali vy? Stačí jedna fotka a dozviete sa to! Čítať viac
 
Hovädzie, bravčové, kuracie... Prečo by ste mali jesť mäso?

Hovädzie, bravčové, kuracie... Prečo by ste mali jesť mäso?

27.10.2014
Ak potrebujete doplniť vitamín B, nesiahajte po tabletkách z lekárne, ale po mäse. Jeho nedostatok sa prejavuje aj únavou a malátnosťou.... Čítať viac
 
Tekuté zlato: Poradíme vám, ako si vybrať najzdravší med

Tekuté zlato: Poradíme vám, ako si vybrať najzdravší med

25.10.2014
Tisíce rokov používajú ľudia med nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivo. Oprávnene: má blahodarné účinky a jeho chuť je skutočne výborná.... Čítať viac
 
Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

Telo potrebuje sacharidy: 5 jasných signálov, že ich máte málo

23.10.2014
Sacharidy sú pre telo zdrojom energie a preto nie je správne, aby ste sa im úplne vyhýbali. Inak sa vám organizmus nepekne odplatí. Čítať viac
 
Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

Eskimáci nepoznajú slovo infarkt! Ako je to možné?

20.10.2014
Je dokázané, že u Eskimákov sa infarkt myokardu vyskytuje oveľa zriedkavejšie ako u Európanov. Vďačia za to mnohonásobne vyššej konzumácii... Čítať viac