Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Vyzbrojte sa na svah: Užitočné rady, ako prežiť lyžovačku bez následkov

Vyzbrojte sa na svah: Užitočné rady, ako prežiť lyžovačku bez následkov

dnes
Zimné športy sú relatívne náročné. Vyžadujú dobrú kondíciu, primeranú výstroj, ale aj nepreceňovanie svojich schopností. Čítať viac
 
Je behanie v zime zdravé? Odborníci vám poradia, na čo nezabudnúť

Je behanie v zime zdravé? Odborníci vám poradia, na čo nezabudnúť

30.01.2015
Diétne plány máme rozbehnuté a tí najväčšmi odhodlaní pridali k šalátom aj tenisky. Český obezitológ Zlatko Marinov však tvrdí: Teraz... Čítať viac
 
Očista hrubého čreva vám posilní zdravie: Zbavíte sa migrény, či akné

Očista hrubého čreva vám posilní zdravie: Zbavíte sa migrény, či akné

28.01.2015
Zdravé fungovanie hrubého čreva býva často podceňované, pritom jeho zanesenie môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Zbavte sa... Čítať viac
 
Homeopatiká na zimnú depku: Superliek či ťahák na peniaze?

Homeopatiká na zimnú depku: Superliek či ťahák na peniaze?

27.01.2015
Zisťovali sme, aké môžu byť riziká užívania homeopatík na depresiu. Čítať viac
 
Ste závislí od kávy? Kávičkovanie vraj máme v génoch, tvrdia odborníci

Ste závislí od kávy? Kávičkovanie vraj máme v génoch, tvrdia odborníci

26.01.2015
Horkú lásku máte v génoch. Odtiaľ ju len tak ľahko nevysťahujete. Čítať viac