Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Biopredpoveď: Sú presnejšie rizikové stupne či pranostiky?

Biopredpoveď: Sú presnejšie rizikové stupne či pranostiky?

28.08.2014
Kým pranostiky hovoria jasne o tom, čo sa bude diať, záťažové stupne až také jednoznačné nie sú. Čítať viac
 
Rytmus prezradil, prečo žije zdravým štýlom

Rytmus prezradil, prečo žije zdravým štýlom

24.08.2014
Patrik Vrbovský nepije, nefajčí, neberie drogy a pravidelne športuje. Hodí sa takýto štýl k imidžu drsného repera? Čítať viac
 
Vnútri či vonku? Vyberte si cvičenie, ktoré vám sadne

Vnútri či vonku? Vyberte si cvičenie, ktoré vám sadne

22.08.2014
Stres odbúrate lepšie vonku, kalórie spálite zase vnútri. Na spinningu alebo na jumpingu Čítať viac
 
Elixír C: Čomu všetkému prospieva pohár vody s citrónom?

Elixír C: Čomu všetkému prospieva pohár vody s citrónom?

20.08.2014
Chcete mať čistú pleť, rýchly metabolizmus, telo bez škodlivín a ešte aj schudnúť? Vypite ráno pohár vlažnej vody s citrónom. Čítať viac
 
Čo robí slnko s pleťou a ako ju chráni krém? VIDEO vám to ukáže

Čo robí slnko s pleťou a ako ju chráni krém? VIDEO vám to ukáže

19.08.2014
Škody, ktoré na pokožke napáchajú slnečné lúče, sú nezvratné. Po zhliadnutí tohto videa pochopíte, aké dôležité je chrániť sa pred... Čítať viac