Pravda o mlieku – je zdravé alebo nie?

26.05.2009

Pre niekoho biele zdravie, pre iného smrtonosná zbraň. Odborníci na Svetový deň mlieka hľadajú odpoveď na otázku: piť či nepiť mlieko? Je naozaj také zdravé, ako nás to učili kedysi v škole?

„Mlieko považujem za základnú potravinu v našom jedálnom lístku. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D a E, dôležité najmä na podporu imunity. Celkovo v ňom nájdeme 16 vitamínov a 14 minerálnych látok, najznámejšie sú vápnik, fosfor pre silné kosti a zuby, draslík a železo, dôležité najmä pre výživu detí,“ hovorí lekárka Alžbeta Béderová. Pohárom mlieka si doprajeme aj kyselinu linolovú, má protirakovinové účinky, a niacín, teda jeden z vitamínov B, ktorý zohráva významnú úlohu pri tvorbe energie v bunkách.

Biely zabijak?

Opačný názor na mlieko však zastáva špecialista na výživu Igor Bukovský. Mlieko je podľa neho potrava pre mláďatá cicavcov na obdobie, keď potrebujú rýchlo narásť a spevnieť. „Preto je samozrejmé, že v ňom nachádzame rastové hormóny. Muži, ktorí konzumujú najviac mlieka a výrobkov z neho, majú o 60 percent väčší výskyt rakoviny prostaty. Spôsobuju to pravdepodobne spomínané hormóny, aby mláďatá rýchlo narástli, alebo priveľa vápnika, ktorý má zosilňujúci efekt na vlastné rastové hormóny v tele. Kravské mlieko obsahuje aj baktérie, vírusy a plesne,“ tvrdí Bukovský.

Je mlieko alergénom?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie asi 50 miliónov ľudí nemôže piť kravské mlieko zo zdravotných dôvodov. „Obsahuje bielkovinu beta–laktoglobulín, ktorá je najsilnejším a najčastejším potravinovým alergénom,“ spresňuje doktor Bukovský. Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva s tým nesúhlasí. „Mlieko nie je všeobecným alergénom. Niekto môže mať alergiu na mliečnu bielkovinu a vtedy hľadáme iné bielkovinové zdroje, trebárs mäso. Skôr sa stretávame s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o prechodný stav, pretože keď sa črevná sliznica zregeneruje, hlavne po vírusovom alebo bakteriálnom ochorení, opätovne začne produkovať potrebný enzým,“ tvrdí odborníčka.


Čo je to laktózová intolerancia?

- Je to neschopnosť ľudského organizmu rozštiepiť a stráviť cukor kravského mlieka, laktózu. 
- Výsledkom sú rôzne tráviace ťažkosti od jemného nafukovania až po hnačky. 
- Laktózová intolerancia sa vekom zhoršuje a viac ako 40 % ľudí nad 60 rokov trpí týmto problémom. 
- nie je však potravinovou alergiou, a preto ju nemožno zamieňať s alergiou na mlieko a výrobky z neho.

 

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Foto: autorka

Ďalšie články z tejto sekcie

Domáci miláčikovia: Zdravotné riziká na ktoré by ste nemali zabudnúť

Domáci miláčikovia: Zdravotné riziká na ktoré by ste nemali zabudnúť

včera
Štvornohí miláčikovia sa už dávno stali neodmysliteľnými členmi mnohých domácnosti. Viete, ako sa o nich máte starať, čím ich nakŕmiť... Čítať viac
 
Zase ste sa prejedli? Zabudnite na výčitky a najedzte sa rozumne

Zase ste sa prejedli? Zabudnite na výčitky a najedzte sa rozumne

21.05.2015
Odolávať dobrému jedlu býva ťažké, asi každému sa preto občas stane, že si ho dopraje viac, ako jeho organizmus zvládne prijať. Čítať viac
 
Rozhnevaní doktori: Nie sme stroje, tiež sme zaspali

Rozhnevaní doktori: Nie sme stroje, tiež sme zaspali

21.05.2015
Príbehy niekoľko tisícok doktorov z Mexika a Latinskej Ameriky, zdieľajúcich spiace fotografie zo svojich dlhých služieb v nemocniciach,... Čítať viac
 
Pľuzgiere na nohách. Ako im úspešne predchádzať

Pľuzgiere na nohách. Ako im úspešne predchádzať

18.05.2015
Pľuzgier na nohe vám môže v uzavretej obuvi, okrem nepríjemnej bolesti, skomplikovať akýkoľvek pohyb. Čítať viac
 
Oslie mlieko: Nový elixír zdravia pre ľudí s astmou, ekzémom či lupienkou

Oslie mlieko: Nový elixír zdravia pre ľudí s astmou, ekzémom či lupienkou

18.05.2015
Jeho chuť je vraj príjemná, bez zápachu, podobná chuti sušeného kravského mlieka, aj keď o niečo sladšie. Čítať viac
 
 

wanda.sk