Smrteľne jedovatá muchotrávka zelená je vraj veľmi chutná

20.07.2009

Aj keď na Slovensku v posledných rokoch neboli zaregistrované smrteľné otravy muchotrávkou zelenou, stále ostáva v Európe najčastejšou príčinou otráv hubami. Hubári si ju ľahko zmýlia pri zbere plávok, pečiarok či bedieľ. Ide o hubu, ktorá rastie aj v suchších obdobiach a údajne je aj veľmi chutná.

Smrteľne jedovatá muchotrávka zelená

Smrteľne jedovatá muchotrávka zelenáAutor: Archív

"Prvé príznaky otravy sa objavujú 6 až 12 hodín po požití a to nevoľnosťou, zvracaním či hnačkami. Zákerná je však je v tom, že odznejú, na niekoľko hodín ustúpia a človek môže mať pocit, že išlo o falošný poplach. 

Po ďalších 6 až 12 hodinách však prichádza k tzv. hepatálnemu syndrómu, kedy je už ťažko poškodená pečeň," vysvetlila odborníčka na mykológiu Ivona Kautmanová zo Slovenského národného múzea. Otravy muchotrávkou zelenou môžu byť bez následkov, ak sa človek zavčasu dostane k lekárovi, inak sa končia v lepších prípadoch s trvalými následkami v podobe poškodených obličiek a pečene, v tých horších smrťou. 

Niektoré huby sú známe tým, že po tepelnom spracovaní sa ich jedy zneškodnia. Príkladom sú tzv. modráky (hríb siný, hríb zrnitohlúbikový), ktoré sú za surova síce nie smrteľne, ale prudko jedovaté. V minulosti sa vyskytli príklady takýchto otráv po tom, čo si hubári opekali modráky nad ohňom, čiže ich skonzumovali polosurové. 

"Po dôkladnom 20-minútovom povarení sú to bezproblémové jedlé huby, pretože ich jedy sa teplom rozkladajú," skonštatovala Kautmanová. Pravým opakom je muchotrávka zelená. Tá je rovnako nebezpečná vysušená, uvarená či zavarená. Nebezpečenstvo predstavuje aj pre tehotné ženy, pretože jedy prechádzajú aj placentou. Môže teda dôjsť k otrave plodu. "V súvislosti s globálnym otepľovaním sa k nám šíri bedľa záhradná, ktorá je pomerne dosť nepríjemne jedovatá," uviedla odborníčka. 

Spôsobuje otravy spojené s vracaním a nevoľnosťami. Hubári ju veľmi nerozlišujú od ostatných bedieľ, upozorniť môže na seba najmä nezvyčajným miestom výskytu ako napríklad v záhradách, kompostoviskách a v agátových lesoch. Takisto výrazne červenie. Tieto dva signály by podľa Kautmanovej hubári nemali podceňovať. Základným odporúčaním pre všetkých hubárov je zbierať len také huby, ktoré na sto percent poznajú. 

Neodporúča sa experimentovať a skúšať neznáme druhy húb. Podľa Kautmanovej je najviac otráv práve u skúsených hubárov, ktorých rešpektuje a pozná ako skúsených aj ich blízke okolie. 

Ľudové recepty hovoria, že ak po vložení do pripravovaných húb cesnak alebo cibuľa zhnedne, strieborná lyžička sčernie či petržlenová vňať zožltne, ide o jedovaté huby. Kautmanová však všetky podobné "zaručené tipy" na overenie jedovatosti hríbov odmieta. "Neexistuje žiadny univerzálny recept, ako sa dá spoznať, či je huba jedovatá. Človek musí 100-percentne vedieť, čo zbiera." 

Medzi najvychytenejšie hubárske oblasti Slovenska patrí najmä Záhorie, Podtatranská kotlina, Važec, sever Slovenska - Orava, Spiš a Liptov, okolie Košíc a Štiavnické vrchy. Zbierajú sa najmä tzv. biele hríby, teda hríby dubové, sosnové, smrekové a modráky, čiže hríb zrnitohlúbikový a hríb siný. Slováci obľubujú aj kozáky, masliaky, suchohríby, kuriatka, rýdziky či rôzne druhy plávok. "Ľudia veľmi často majú pocit, že ak si kúpia atlas húb, v ktorom je 500 druhov húb, že sú to všetky huby, ktorú u nás rastú. Nie je to však pravda, pretože na Slovensku rastie okolo 7 tisíc druhov húb. Z nich len asi 50 druhov sa bežne zbiera a asi o 200 druhoch vieme, že sú jedovaté," zhodnotila Kautmanová. Niektoré druhy môžu byť dokonca karcinogénne, spôsobovať alergie alebo obsahovať ťažké kovy.

Autor: TASR, Ilustračné foto

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza alebo stúpite na ježka?

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza alebo stúpite na ježka?

dnes
Radosť z dovolenky môže byť razom fuč, ak natrafíte na útok zdanlivo nenápadnej potvory s bolestivými následkami. Čítať viac
 
Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

dnes
Máte bolesti brucha po káve s mliekom, nafukuje vás zo zmrzliny a omáčkam sa vyhýbate, pretože vás vždy preženie? Jednoduchý test na... Čítať viac
 
VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

včera
Šialený nápad či seriózny liek proti bolesti a psychickým problémom? Vedci odhaľujú, aký je mozog prelietavý. Čítať viac
 
TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

včera
Baví vás tipovať športové výsledky? Hádzať mince do výherných automatov? Hrať ruletu? Kedy sa už zábava mení na závislosť? Čítať viac
 
Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

13.08.2018
Slniečko je aj v našich končinách také ostré, že máme oprávnený strach zo spálenia sa aj pri krátkom pobyte vonku. Treba sa natrieť pred... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Smrteľne jedovatá muchotrávka zelená je vraj veľmi chutná
TASR
Ilustračné foto