predplatne
 

Smrteľný skorbut je na vzostupe! V 21.storočí ľuďom chýba dôležitý vitamín

21.12.2016

Život ohrozujúca choroba, ktorá kedysi kosila námorníkov, trápi dnes mnoho Austrálčanov a prípadov pribúda aj v Británii. Čo sa to deje?

Zeleninu je dobré blanšírovať či pripraviť na pare. Dlhým varením sa zničia zdraviuprospešné látky.

Zeleninu je dobré blanšírovať či pripraviť na pare. Dlhým varením sa zničia zdraviuprospešné látky.Autor: Shutterstock

Skorbut sa prejavuje krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí. Ak človek ani po dlhšom čase nedostane vitamín C, nasledovať môže aj smrť. Kedysi naň umierali námorníci na dlhých plavbách, ktorí sa nedostali k čerstvej zelenine ani ovociu. Nové zistenia však odhalili, že počet prípadov skorbutu podozrivo rastie v Austrálii a zdá sa, že aj vo Veľkej Británii. Pravdepodobným dôvodom sú zlé stravovacie návyky. Informoval o tom medzinárodný časopis Diabetic Medicine.

Čítajte: Vitamín C a zinok: Bomba proti chrípke? Len to neprežeňte! 

Zbytočne zdĺhavé varenie

Najmä dlho varená zelenina stráca vitamín C. Každých päť minút varenia zníži jeho obsah o 10%. Nárast pacientov so skorbutom si všimla profesorka Jenny Guntonová z Westmead inštitútu v Sydney. „Keď som sa pýtala na ich stravu, zistila som, že síce jedli dostatočné množstvo zeleniny, no v rozvarenom stave, ktorý ničí vitamín C,“ povedala. Podľa jej zistení môžu trpieť istými formami podvýživy nielen chudobní, ale aj finančne zabezpečení pacienti. Odporučila preto svojim kolegom, aby najmä u pacientov s diabetom, ktorým sa ľahko tvoria modriny, zle hoja rany či krvácajú ďasná bez zjavnej príčiny, vyšetrili z krvi aj hladinu C vitamínu.

Kde „céčko“ nájdete a prečo

Dobrým zdrojom vitamínu C je ružičkový kel, brokolica, kapusta, paprika, karfiól, z ovocia najmä čierne a červené ríbezle, papája, jahody, pomaranč či citrón. Vďaka tomuto vitamínu dokáže telo vytvárať kolagén potrebný pre kožu, cievy, kosti aj chrupavky. Varovnými príznakmi nedostatku C vitamínu sú bolesti svalov a kĺbov, únava, červené bodky na koži, krvácanie z ďasien. Liečba je pritom úplne jednoduchá – začať užívať vitamín C a jesť potraviny, ktoré sú naň bohaté. 

Viac: TOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku. Chrípke nedajú šancu 

Autor: iZdravie.sk/ Martina PALOVČÍKOVÁ
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

dnes
Experti v psychoterapii vytvorili zoznam stresujúcich faktorov a podnetov dnešnej doby, ktoré k nim ľudí za posledný rok privádzajú.... Čítať viac
 
Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

22.02.2020
Ruky sú najväčšími prenášačmi patogénov. Ak si nimi nechcete privodiť zápalové ochorenia, určitých častí tela by ste sa nimi dotýkať... Čítať viac
 
Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

21.02.2020
O čerstvú pooperačnú jazvu sa od začiatku dobre starajte a palicu nelámte ani nad starou jazvou. Nemôžete tušiť, v ktorej časti tela... Čítať viac
 
Takto sa šíri chrípka! 7 vecí, na ktoré sa pri chorobe zamerať, aby ste sa nenakazili

Takto sa šíri chrípka! 7 vecí, na ktoré sa pri chorobe zamerať, aby ste sa nenakazili

20.02.2020
V domácnosti, ale aj v práci. Kde všade sú zdroje nákazy? Možno i tam, kde by ste ich vôbec nečakali. Čítať viac
 
TEST: A že hygienické! V týchto vreckovkách našli baktérie!!! Čim si to čistíte nos?

TEST: A že hygienické! V týchto vreckovkách našli baktérie!!! Čim si to čistíte nos?

19.02.2020
Chcete si vyčistiť dutiny, a namiesto toho vdýchnete nečistoty, ktoré vám ich podráždia. Použitím bežnej papierovej vreckovky!... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Smrteľný skorbut je na vzostupe! V 21.storočí ľuďom chýba dôležitý vitamín
iZdravie.sk/ Martina PALOVČÍKOVÁ