Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Ďalšie články z tejto sekcie

Na bolesť hlavy, stres aj nádchu. Vy ešte nemáte izbové rastliny proti smogu?

Na bolesť hlavy, stres aj nádchu. Vy ešte nemáte izbové rastliny proti smogu?

včera
Bolieva vás hlava, ťažko sa vám zaspáva a ešte ťažšie prebúdza? Nemáte v spálni tú správnu výbavu. Čítať viac
 
Proteínové bomby: Táto zelenina dokáže premeniť tuk na svaly

Proteínové bomby: Táto zelenina dokáže premeniť tuk na svaly

16.02.2018
Nepotešíme len vegetariánov. Pracujete na postave a hľadáte zdroje bielkovín? Nielen tie živočíšne ako mäso a vajíčka sú nimi nabité.... Čítať viac
 
Čoskoro nám budú životy zachraňovať inteligentné tričká

Čoskoro nám budú životy zachraňovať inteligentné tričká

16.02.2018
Zmerať tlak, pulz či dych dokážu nielen prístroje, ale aj špeciálne textílie. Možno práve vám zachráni život inteligentné tričko.... Čítať viac
 
Herec Marián Slovák takmer umrel! Po kýchnutí prestal rozprávať

Herec Marián Slovák takmer umrel! Po kýchnutí prestal rozprávať

15.02.2018
Slovenský herec Marián Slovák (68) prekonal v priebehu štyroch rokov dva srdcovo-cievne problémy. Najprv ho zaskočila mozgová... Čítať viac
 
Úspech si načasujte: Kedy požiadať šéfa o zvýšenie platu?

Úspech si načasujte: Kedy požiadať šéfa o zvýšenie platu?

15.02.2018
Kedy je najlepšie uchádzať sa o nové zamestnanie, požiadať šéfa o zvýšenie platu, venovať sa kreatívnej činnosti či chodiť na stretnutia?... Čítať viac
 
 

wanda.sk