Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Riskujete na sánkach poranenie miechy? Aký kopec je ideálny pre malé deti?

Riskujete na sánkach poranenie miechy? Aký kopec je ideálny pre malé deti?

dnes
Chystáte sa na hory, no budete sa len sánkovať? Ani na sánkach sa neoplatí riskovať. Môžu byť nebezpečnejšie než lyže či snoubord. Čítať viac
 
Neuveríte! Čo všetko sa vám môže stať, keď si kýchnete?

Neuveríte! Čo všetko sa vám môže stať, keď si kýchnete?

včera
Prasklo vám niečo v hlave, keď ste si kýchli? Obyčajné kýchnutie vám môže parádne skomplikovať život. A nemusíte mať ani osteoporózu... Čítať viac
 
6 prekvapivých znakov, že ste múdrejší ako ostatní. Aj vy?

6 prekvapivých znakov, že ste múdrejší ako ostatní. Aj vy?

22.02.2018
Ste neporiadni, vulgárni a trpíte samovravou? Možno za to môže vaša vysoká inteligencia. Čítať viac
 
Benzín či nafta? Toto by ste o ich vplyve na zdravie mali vedieť!

Benzín či nafta? Toto by ste o ich vplyve na zdravie mali vedieť!

21.02.2018
Moderné benzínové motory s priamym vstrekovaním vypúšťajú do vzduchu čiastočky extrémne jemného prachu. Hoci ho nevidno, je pre... Čítať viac
 
VIDEO: TOP 10 songov proti stresu. Vypočujte si víťaznú melódiu

VIDEO: TOP 10 songov proti stresu. Vypočujte si víťaznú melódiu

21.02.2018
Pozitívne účinky hudby na psychiku sú neodškriepiteľné. Kým jedna pesnička vás nabije energiou, pri druhej si môžete snívať alebo... Čítať viac
 
 

wanda.sk