Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Ďalšie články z tejto sekcie

Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania

Trpíte aviofóbiou? 8 tipov, ako ovládnuť strach z lietania

dnes
Vaša dlho očakávaná a vysnívaná dovolenka je tu čo nevidieť a vás úplne pohltil strach z cestovania lietadlom? Fóbia z lietania sa dá... Čítať viac
 
Ste sladko závislí? Tento TEST odhalí, či vám cukor ničí život

Ste sladko závislí? Tento TEST odhalí, či vám cukor ničí život

dnes
Hľadáte pocit šťastia v sladučkom pokušení? Varíte si na vážny zdravotný problém! Čítať viac
 
Geniálny kúpeľ z ovsenej slamy! Ocení ho pokožka, kĺby aj mozog

Geniálny kúpeľ z ovsenej slamy! Ocení ho pokožka, kĺby aj mozog

dnes
Postačí 20 minút vo vani a bude vám lepšie. Ak nemáte svoje pole a nepestujete ovos, nezúfajte. Ovsenú slamu kúpite aj v bioobchode,... Čítať viac
 
Ako sa na dovolenke vyhnúť žalúdočným problémom + SÚŤAŽ o víkendový pobyt v Tatrách

Ako sa na dovolenke vyhnúť žalúdočným problémom + SÚŤAŽ o víkendový pobyt v Tatrách

dnes
Naša tráviaca sústava je počas letnej dovolenky v zahraničí náchylnejšia prihlásiť sa o slovo než inokedy, keď sme v starom známom... Čítať viac
 
Kurz prežitia alergika. 11 zásad, bez ktorých ani nevystrčte nos z domu

Kurz prežitia alergika. 11 zásad, bez ktorých ani nevystrčte nos z domu

včera
Viete, čo máte robiť po daždi? Len dajte pozor, aby ste sa v lese nestratili! Čítať viac
 
 

wanda.sk