Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Ďalšie články z tejto sekcie

Všetko pre erekciu? Vyskúšali elektrinu aj implantovanie rebra

Všetko pre erekciu? Vyskúšali elektrinu aj implantovanie rebra

dnes
Zaviesť elektródy do penisu a naštartovať ho cez káble ako batériu v aute? Muži skúšali všeličo, aby dosiahli erekciu. Vákuová pumpa... Čítať viac
 
TEST: Zhoršuje sa vám zrak? Zistite, čo vám škodí

TEST: Zhoršuje sa vám zrak? Zistite, čo vám škodí

včera
Zrak sa vekom zhoršuje. Niektorým problémom však môžete včasným podchytením zabrániť. Čo pomôže? Čítať viac
 
10 dôvodov, prečo vás štípe v hrdle. Tri posledné neviníte

10 dôvodov, prečo vás štípe v hrdle. Tri posledné neviníte

16.01.2018
Hrdlo vás nerozbolí len preto, že si niekto vedľa vás kýchne. Väčšinou sa ozve štípaním celkom z iných dôvodov a za väčšinu si môžete... Čítať viac
 
Vyplachujete si zuby po čistení? Možno robíte chybu!

Vyplachujete si zuby po čistení? Možno robíte chybu!

15.01.2018
Vyplachovanie ústnej dutiny po čistení zubov je podľa mnohých zubných lekárov nezmysel. Ďalší tvrdia, že je dokonca škodlivé. Čítať viac
 
Vrásky, farba vlasov, dĺžka prstov. 8 čŕt prezradí, akí ste zdraví

Vrásky, farba vlasov, dĺžka prstov. 8 čŕt prezradí, akí ste zdraví

14.01.2018
Čo predpovie dĺžka prstenníka a s akou farbou vlasov sa vám určite oplatí zahasiť cigaretu? Čítať viac
 
 

wanda.sk