Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: Z hviezdneho neba k bolestiam. Slávnych dohnali pod nôž zničené kolená

FOTO: Z hviezdneho neba k bolestiam. Slávnych dohnali pod nôž zničené kolená

dnes
Ako najmenej chránené a súčasne anatomicky najkomplikovanejšie kĺby trpia pri úrazoch najväčšmi. Svoje o tom vedia aj športovci,... Čítať viac
 
VÝZVA: Mestá dnes zakročia proti svetelnému smogu. Spravte niečo zdravé aj u seba doma!

VÝZVA: Mestá dnes zakročia proti svetelnému smogu. Spravte niečo zdravé aj u seba doma!

dnes
V sobotu 25. marca sa Bratislava a ďalšie mestá na Slovensku po druhýkrát zapoja do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného... Čítať viac
 
Čo hovorí vaša pečeň? Najvyšší čas ju detoxikovať, pomôžu jej tieto rastlinky

Čo hovorí vaša pečeň? Najvyšší čas ju detoxikovať, pomôžu jej tieto rastlinky

včera
Ste takí zdraví, aká zdravá je vaša pečeň. Celý život vás zbavuje od nečistôt, čo spravíte pre ňu vy? Čítať viac
 
FOTO: Tento poklad nevyhadzujte. 8 zeleninových šupiek, ktoré vám doplnia vitamíny

FOTO: Tento poklad nevyhadzujte. 8 zeleninových šupiek, ktoré vám doplnia vitamíny

23.03.2017
Nevoňajú vám zeleninové šupky? Intuícia vás klame. Veľakrát je to najzdravšia časť plodov, hoci tak nevyzerá. Čítať viac
 
FOTO: Je vaša strava naozaj pestrá? Tento MANUÁL spočíta, či to robíte správne

FOTO: Je vaša strava naozaj pestrá? Tento MANUÁL spočíta, či to robíte správne

21.03.2017
Určite poznáte pravidlá pestrého stravovania? Ak automaticky odpovedáte áno, zadržte. Nestačí mať totiž len farebný tanier, ale... Čítať viac
 
 

wanda.sk