Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Ďalšie články z tejto sekcie

Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

dnes
Mnohé diagnózy, ktoré si spájame len s nami ľuďmi, ohrozujú aj domácich miláčikov. Cukrovka sa týka najmä sučiek a zistíte ju rýchlo,... Čítať viac
 
Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

dnes
Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? V mexickom Oaxace sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť, lebo v ponuke je aj hmyz či... Čítať viac
 
Dámy, mizne vám z kúpeľne TOTO? Váš muž potrebuje pomoc lekára

Dámy, mizne vám z kúpeľne TOTO? Váš muž potrebuje pomoc lekára

17.11.2017
Páni o tom neradi hovoria, hoci pyšný problém sa týka aj ich. Buďte pozorné! Čím dlhšie budú odkladať návštevu u lekára, tým horšie.... Čítať viac
 
Máte chuť na netradičnú jeseň? Okúpte sa v pive či vo víne

Máte chuť na netradičnú jeseň? Okúpte sa v pive či vo víne

16.11.2017
Hrozno ocení aj vaša pokožka. Partnera zase pivný kúpeľ. Lahodné nápoje nemusíte len piť. Ako si osviežiť kúpeľ doma? Čítať viac
 
Uvedomte si! Pár jasných signálov, že toto priateľstvo už skončilo 

Uvedomte si! Pár jasných signálov, že toto priateľstvo už skončilo 

16.11.2017
Dokážete rozoznať skutočného kamaráta od človeka, ktorý na vás parazituje, ubližuje vám a tvári sa, že vám ešte robí službu? Psychoterapeutka... Čítať viac
 
 

wanda.sk