predplatne
 

Solíme príliš veľa

19.05.2009

Príliš veľa solíme! Naši odborníci urobili výskum v 10 slovenských reštauráciách a priniesli nemilé zistenia. V niektorých podnikoch už jedno jedlo prekročilo odporúčanú dennú dávku soli! Priveľa soli pritom zvyšuje krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu, mozgovej mŕtvici či ochoreniam obličiek.

Odborníci odporúčajú jesť menej ako čajovú lyžičku soli, teda 5 až 6 gramov za deň. Výsledky prieskumu ich preto nemilo prekvapili. „Len v hlavnom jedle sme namerali hodnoty soli, ktoré boli miestami vyššie, ako je denná odporúčaná dávka. Napríklad kuracie prsia s nivovou omáčkou a hranolčekmi dosiahli v reštaurácii v Považskej Bystrici až 6,3 gramu soli,“ povedal predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii lekár Štefan Farský. Ešte horšie dopadlo jedlo v školskej jedálni na strednej priemyselnej škole na strednom Slovensku. „Fazuľová polievka so zeleninou obsahovala 1,7 gramu soli a druhé jedlo, ktoré tvorili vyprážané sójové plátky s varenými zemiakmi a majonézou, dosiahli 5,2 gramu soli. Čiže hodnoty soli tohto obeda boli 7 gramov, čím presiahli normu,“ uzatvára docent Farský.

Zdravý môže byť aj steak

Ešte horšie dopadli výsledky merania soli vo Veľkej Británii. Zistili, že mnohé jedlá nemajú menej ako 10 gramov soli. Ak by ste si dali napríklad na obed ako predjedlo obľúbené kuracie krídelká, ako hlavné jedlo placku s hydinovým mäsom a obed by ste ukončili jablkovým koláčom, dostali by ste do seba až 15 gramov soli! „Dokázalo sa však, že jedlá sa dajú pripraviť aj s oveľa nižším obsahom soli a dokonca také, pri ktorých by ste s tým vôbec nerátali. Taký steak zo sviečkovice môže mať len 0,39 gramu soli,“ dodal odborník. Veľa soli vedie k vysokému krvnému tlaku, hypertenzii u 3 z 10 dospelých. Každý rok naň vo svete zomrie asi 7 miliónov ľudí.

Zmeňte svoj jedálny lístok 
 - NEJEDZTE potraviny s obsahom sodíka viac ako 400 miligramov v jednej porcii – slanina, syr, čipsy, práškové omáčky, olivy, saláma, solené oriešky, klobásy, údené ryby, bujóny. 
 - OBMEDZTE jedlá, ktoré majú viac ako 200 až 400 miligramov sodíka v jednej porcii – pečená fazuľa, sušienky, zákusky, pizza, sendviče, cestoviny s omáčkou.
 - DÁVAJTE PREDNOSŤ jedlám s nižším obsahom sodíka – kuskus, vajcia, čerstvé ryby, čerstvé syry, hydina, ovocie, zelenina, ryža, jogurt, hrášok, fazuľa, šošovica.

Autor: KATARÍNA ŠTERBOVÁ, Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Svetový prieskum dĺžky života: Ako na tom budú Slováci? Horšie, než by mohli!

Svetový prieskum dĺžky života: Ako na tom budú Slováci? Horšie, než by mohli!

včera
Odborníci skúmali, koľko rokov sa ľudia priemerne dožijú v roku 2040, v ktorých krajinách vtedy budú žiť najdlhšie a v ktorých najkratšie.... Čítať viac
 
Prežite prechladnutie lepšie než naposledy! Vyskúšajte 5 domácich RECEPTOV

Prežite prechladnutie lepšie než naposledy! Vyskúšajte 5 domácich RECEPTOV

včera
Hoci prechladnutie nie je vážne ochorenia, vie poriadne znepríjemniť život. Ako si uvoľniť dutiny a čo vám pomôže pri bolesti hrdla?... Čítať viac
 
Že muži chrápu viac? OMYL! Pozrime sa na zúbok hlasnému spánku

Že muži chrápu viac? OMYL! Pozrime sa na zúbok hlasnému spánku

16.10.2018
Z chrápania sú oveľa častejšie obviňovaní muži. Ženy sa neraz sťažujú, že hlučný partner im ruší spánok. Výskumy ale hovoria čosi iné.... Čítať viac
 
Tajomstvá znamení: Kto musí viac počúvať intuíciu a kto si nevedomky privoláva migrénu?

Tajomstvá znamení: Kto musí viac počúvať intuíciu a kto si nevedomky privoláva migrénu?

15.10.2018
Rovnako ako vzťahy k iným či k sebe samému, charakter, predpoklady, ale aj vaše slabé stránky a zlozvyky má na svedomí mesiac, v ktorom... Čítať viac
 
Potrebujete zohriať? Vyhrajte ponožky a víkend v kúpeľoch

Potrebujete zohriať? Vyhrajte ponožky a víkend v kúpeľoch

15.10.2018
S novembrovým Zdravím vás chrípka nedostane. Imunitu posilnia polievky a čaje, nohy zahrejú štýlové ponožky a telo si oddýchne v liečivých... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Solíme príliš veľa
KATARÍNA ŠTERBOVÁ
Ilustračné foto: JÚLIUS DUBRAVAY