predplatne
 

Telo má hliníkové limity. Tieto potraviny do alobalu nebaľte!

07.02.2017

Otázka, či je hliník nebezpečný alebo nie, rezonuje už roky. Myslíte si, že sa do vášho tela nedostane? Obsahujú ho nápoje i potraviny

Do alobalu sa neoplatí baliť všetky potraviny.

Do alobalu sa neoplatí baliť všetky potraviny.Autor: Shutterstock.com

Patríte k ľuďom, ktorí do alobalu zabalia všetko od šunky až po zvyšok citróna? Vedci sa už roky zaoberajú tým, ako táto populárna hliníková fólia pôsobí na ľudský organizmus. Kontroverzný je práve hliník, ktorý kritici často označujú za vinníka vzniku rakoviny alebo Alzheimerovej choroby. 

Čítajte viac

Vysoké zisky s lacným prísadami: Potravinoví kontrolóri upozorňujú na vitamínové podvody

Jedzte potraviny, ktoré zahrejú: TAKTO sa chudne podľa čínskej medicíny!

Túžite po sexi postave? Toto sú zdravé potraviny, vďaka ktorým schudnete

Reaguje nielen so soľou

Možno si to ani neuvedomujete, ale hliník je bežnou súčasťou potravín. Prijímate ho dokonca i prostredníctvom vody, ale aj cez kozmetické produkty, keďže sa využíva ako obalový materiál. Odborníci tvrdia, že doteraz nebola vedecky dokázaná ani škodlivosť hliníka v prípravkoch proti poteniu. Zároveň však dodávajú, že pri používaní alobalu treba postupovať rozumne a jeho príjem minimalizovať. „Do alobalu by ste nemali baliť najmä potraviny, ktoré sú slané a kyslé,“ povedala pre magazín Stern Silke Schwartau z Centra spotrebiteľov v nemeckom Hamburgu. Dlhším pôsobením solí a kyslosti sa uvoľnia ióny hliníka a môžu preniknúť do potravín, ktoré sú v alobale zabalené.

Viac: Fólia, alobal, sáčky či škatuľky? Toto by ste mali o balení jedla vedieť!

Koľko vám neuškodí?

Čím je kontakt s hliníkovou fóliou dlhší, tým viac alumínia prenikne do potravín. Do alobalu by ste nemali baliť napríklad rozkrojené jablko, rebarboru, zavárané uhorky, ale aj citrón. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, presne stanovil, aké množstvo hliníka je pre váš organizmus bezpečné. Podľa týchto noriem je v poriadku prijať behom týždňa miligram hliníka na kilogram telesnej hmotnosti. Avšak príjem hliníka závisí od všeobecných stravovacích návykov. Hoci by ste alobal vylúčili ako odkladaciu fóliu v domácnosti, hliník sa nachádza v obaloch plechoviek, konzerv, ale aj na viečkach jogurtov či rozličných ovocných štiav alebo pyré.  

Pozrite sa na značku

Európski odborníci však hneď vypočítali, koľko hliníka príjmu ľudia, ktorí pravidelne využívajú aj tento typ tekutín a potravín. V tele by tak mali za týždeň 0,2 až 1,5 miligramu hliníka na kilogram telesnej hmotnosti, takže príliš neprekročili odporúčanú hodnotu. Zdravý organizmus by nemal mať s jeho spracovaním problém. Postarajú sa oň obličky. Ak telo nedokáže spracovať hliník, prípadne s ním budete častejšie prichádzať do kontaktu, uloží sa najmä na pľúcach a kostiach. Nech je pravda kdekoľvek, ideálne je príjem hliníka znížiť. Od hliníkových riadov sa u nás pred rokmi upustilo, potraviny môžete skladovať v iných nádobách. Chcete sa vyvarovať hliníkových obalov? Ak je na výrobku značka trojuholníka, v ňom číslo 41 a pod ním skratka ALU, môžete sa poobzerať po inom balení.

Čítajte aj: Ako bývať zdravšie: 4 EKOtipy, ktoré vám zmenia každodenný život

Autor: iZdravie.sk/ Katarína POSLUCHOVÁ
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Potraviny, ktoré vám zachránia život

Potraviny, ktoré vám zachránia život

dnes
S knihou Ako nezomrieť objavíte potraviny, ktoré dokázateľne pomáhajú pri prevencii pred ochoreniami a predĺžia vám život. Čítať viac
 
Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

včera
Nohy v teple, zabalení do deky a vyhriati horúcou sprchou. Ako ste dnes svojej imunite pomohli? Namiesto tepla, skúste liečbu chladom.... Čítať viac
 
Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

včera
Problémy prichádzajú pomaly a nenápadne. Všimnete si ich zväčša, keď už je neskoro. Odstráňte preto v predstihu nesprávne zvyky,... Čítať viac
 
Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

13.11.2018
Čo rozhodne o tom, či unavení dôjdete na diaľnici bezpečne do cieľa alebo nie? Čítať viac
 
Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

12.11.2018
Umelec podľahol zákernému ochoreniu. Patrí k tým, ktoré sa často hlásia nenápadne. Aj vy sa tvárite, že sa nič nedeje? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Telo má hliníkové limity. Tieto potraviny do alobalu nebaľte!
iZdravie.sk/ Katarína POSLUCHOVÁ