Ugrilujte mäso poriadne, aby to zle neskončilo

26.05.2009

Neviete si predstaviť víkendy bez grilovačky? Dávajte pozor na to, čo zjete! Ak skonzumujete zle prepečené mäso, môžete skončiť až v nemocnici. V obľúbenom kuracom mäse na nás totiž striehne kampylobaktér. Po víkendovej párty pri grile vás táto črevná infekcia môže potrápiť aj týždeň.

„Kampylobaktér je niečo podobné ako salmonela. Dostanete ju z potravín živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené. U nás najčastejšie ochorejú ľudia po konzumácii zle ugrilovaného kuracieho mäsa,“ vysvetľuje Katarína Holečková, vedúca katedry infektológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. V susednej Českej republike tento rok už hospitalizovali desiatky ľudí s touto nepríjemnou nákazou. U nás sa ročne nakazí zhruba 1 500 ľudí. V skutočnosti ich však môže byť viac, táto baktéria sa totiž ťažšie diagnostikuje.

TAKTO URČITE NIE: Pri grilovaní použite hlinikovú tácku.

Lieky nepomáhajú

Kampylobaktér väčšinou vyvoláva hnačky. Niekedy sa objavia aj teploty, bolesti hlavy, brucha a únava. „Ochorenie samo spon tánne ustúpi v priebehu 4 až 6 dní. Pri ľahkých prípadoch netreba brať ani lieky. A zbytočne by ste užili živočíšne uhlie, ani to vám v tomto prípade nepomôže,“ opisuje liečbu lekárka. Ťažšie prípady končia na infekčnom oddelení.

Kyslý žalúdok je výhodou

Nepríjemné kampylobaktérie v našom tele vedia zastaviť sliny a žalúdočná kyselina. „Ľudia, ktorí majú zvýšenú žalúdočnú kyselinu, ochorejú zriedkavejšie, pretože kyselina zneutralizuje škodlivé baktérie,“ hovorí Holečková. Viac ohrození infekciou sú ľudia, ktorí užívajú lieky. Tiež malé deti a staršia generácia. Kampylobaktéria tiež viacej ohrozuje ľudí, ktorí majú slabú imunitu, a to bez ohľadu na vek.


AKO SA NENAKAZIŤ

- Mäso grilujte radšej dlhšie. Kurča musí byť dostatočne prepečené. Pri kosti nesmie byť surové. Dobrým testom je, že mäso sa dá od kosti ľahko odstrániť. 
- Grilujte radšej tenšie vrstvy mäsa. 
- Polosurové mäso nejedzte. 
- Pozor tiež na dosku a nože, kde sa krájalo surové mäso. Po opracovaní mäsa kuchynské pomôcky vždy dobre umyte. Ináč sa baktérie prenesú na ďalšie potraviny. Trebárs aj na už grilované kurča, ktoré si položíte na tú istú dosku. 
- Po grilovaní mäso čo najskôr zjedzte. Nenechajte grilované kurča stáť na teplom vzduchu. Baktérie totiž majú tendenciu pomnožiť sa a môžu vyvolať ochorenie. 
- Rovnako pozorní buďte aj pri grilovaní bravčového či hovädzieho mäsa. Existujú typy kampylobaktérií, ktoré sa vyskytujú aj u ošípaných alebo v hovädzom dobytku. 
- Pozor, aj pri grilovaní vás ohrozuje salmonela.

NEPREHÁŇAJTE SO ŠPEKÁČIKMI

Z opekania špekáčikov lekári nadšení nie sú. Aj tu platí, že tuk, ktorý kvapká na uhlie, zadymí potraviny karcinogénnou látkou. „Klobásky či špekáčiky netreba opekať nad priamym ohňom. Ražeň držte vyššie, len nad sálavým teplom, kde nie je také intenzívne zadymenie,“ radí Béderová. „Samozrejme, keď si raz – dvakrát za sezónu opečiete nad priamym ohňom špekáčiky, nič sa nestane. Nemali by ste si však údené výrobky takýmto spôsobom pripravovať často,“ hovorí odborníčka na výživu.

 
MASTNÁ POCHÚŤKA: Ak neviete odolať špekáčikom, neopekajte si ich nad priamym ohňom.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac Salmonela ...viac
Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ, Foto: MATEJ KALINA

Ďalšie články z tejto sekcie

Vylepšite si čísla. Stačí za lepším krvným tlakom naozaj len vykročiť?

Vylepšite si čísla. Stačí za lepším krvným tlakom naozaj len vykročiť?

včera
Nezabudnite sa hýbať. Cielená rýchla chôdza, ale i beh vám môžu znížiť tlak i cholesterol. Ako dlho musíte športovať, aby sa dostavili... Čítať viac
 
Nestíhate v práci a ste stále chorí? Pár úprav v byte a ste opäť vo forme

Nestíhate v práci a ste stále chorí? Pár úprav v byte a ste opäť vo forme

25.02.2017
Nechce sa vám ísť cvičiť a stále máte chuť na niečo sladké? Možno je na vine zlé osvetlenie. Čítať viac
 
4 najčastejšie chyby pri čistení zubov. Nerobte ich a budú bez kazov

4 najčastejšie chyby pri čistení zubov. Nerobte ich a budú bez kazov

24.02.2017
Baktériám sa v ústach páči a je potrebné sa ich zbavovať pravidelne počas dňa. Záleží aj technike. A pasta, to je to najmenej. Čítať viac
 
Chren uľaví nielen pri nádche a kašli. Silná 3-kombinácia účinky ešte umocní

Chren uľaví nielen pri nádche a kašli. Silná 3-kombinácia účinky ešte umocní

23.02.2017
Aromatický koreň chrenu je podobne ako cesnak, ďalším štipľavým prírodným antibiotikom. Veľmi zdravým a účinným v mnohých smeroch... Čítať viac
 
Pozeráte TV viac ako 5 hodín denne? Toto sa začne diať s vaším telom

Pozeráte TV viac ako 5 hodín denne? Toto sa začne diať s vaším telom

21.02.2017
Radi vysedávate pred telkou? Nepreháňajte to! Japonskí vedci zistili, že trávenie času pri televízore zvyšuje vážne zdravotné riziká.... Čítať viac
 
 

wanda.sk