Ugrilujte mäso poriadne, aby to zle neskončilo

26.05.2009

Neviete si predstaviť víkendy bez grilovačky? Dávajte pozor na to, čo zjete! Ak skonzumujete zle prepečené mäso, môžete skončiť až v nemocnici. V obľúbenom kuracom mäse na nás totiž striehne kampylobaktér. Po víkendovej párty pri grile vás táto črevná infekcia môže potrápiť aj týždeň.

„Kampylobaktér je niečo podobné ako salmonela. Dostanete ju z potravín živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené. U nás najčastejšie ochorejú ľudia po konzumácii zle ugrilovaného kuracieho mäsa,“ vysvetľuje Katarína Holečková, vedúca katedry infektológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. V susednej Českej republike tento rok už hospitalizovali desiatky ľudí s touto nepríjemnou nákazou. U nás sa ročne nakazí zhruba 1 500 ľudí. V skutočnosti ich však môže byť viac, táto baktéria sa totiž ťažšie diagnostikuje.

TAKTO URČITE NIE: Pri grilovaní použite hlinikovú tácku.

Lieky nepomáhajú

Kampylobaktér väčšinou vyvoláva hnačky. Niekedy sa objavia aj teploty, bolesti hlavy, brucha a únava. „Ochorenie samo spon tánne ustúpi v priebehu 4 až 6 dní. Pri ľahkých prípadoch netreba brať ani lieky. A zbytočne by ste užili živočíšne uhlie, ani to vám v tomto prípade nepomôže,“ opisuje liečbu lekárka. Ťažšie prípady končia na infekčnom oddelení.

Kyslý žalúdok je výhodou

Nepríjemné kampylobaktérie v našom tele vedia zastaviť sliny a žalúdočná kyselina. „Ľudia, ktorí majú zvýšenú žalúdočnú kyselinu, ochorejú zriedkavejšie, pretože kyselina zneutralizuje škodlivé baktérie,“ hovorí Holečková. Viac ohrození infekciou sú ľudia, ktorí užívajú lieky. Tiež malé deti a staršia generácia. Kampylobaktéria tiež viacej ohrozuje ľudí, ktorí majú slabú imunitu, a to bez ohľadu na vek.


AKO SA NENAKAZIŤ

- Mäso grilujte radšej dlhšie. Kurča musí byť dostatočne prepečené. Pri kosti nesmie byť surové. Dobrým testom je, že mäso sa dá od kosti ľahko odstrániť. 
- Grilujte radšej tenšie vrstvy mäsa. 
- Polosurové mäso nejedzte. 
- Pozor tiež na dosku a nože, kde sa krájalo surové mäso. Po opracovaní mäsa kuchynské pomôcky vždy dobre umyte. Ináč sa baktérie prenesú na ďalšie potraviny. Trebárs aj na už grilované kurča, ktoré si položíte na tú istú dosku. 
- Po grilovaní mäso čo najskôr zjedzte. Nenechajte grilované kurča stáť na teplom vzduchu. Baktérie totiž majú tendenciu pomnožiť sa a môžu vyvolať ochorenie. 
- Rovnako pozorní buďte aj pri grilovaní bravčového či hovädzieho mäsa. Existujú typy kampylobaktérií, ktoré sa vyskytujú aj u ošípaných alebo v hovädzom dobytku. 
- Pozor, aj pri grilovaní vás ohrozuje salmonela.

NEPREHÁŇAJTE SO ŠPEKÁČIKMI

Z opekania špekáčikov lekári nadšení nie sú. Aj tu platí, že tuk, ktorý kvapká na uhlie, zadymí potraviny karcinogénnou látkou. „Klobásky či špekáčiky netreba opekať nad priamym ohňom. Ražeň držte vyššie, len nad sálavým teplom, kde nie je také intenzívne zadymenie,“ radí Béderová. „Samozrejme, keď si raz – dvakrát za sezónu opečiete nad priamym ohňom špekáčiky, nič sa nestane. Nemali by ste si však údené výrobky takýmto spôsobom pripravovať často,“ hovorí odborníčka na výživu.

 
MASTNÁ POCHÚŤKA: Ak neviete odolať špekáčikom, neopekajte si ich nad priamym ohňom.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac Salmonela ...viac
Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ, Foto: MATEJ KALINA

Ďalšie články z tejto sekcie

Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu?

Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu?

včera
Zalievaná neska nemá práve najlepšiu povesť, sú ľudia, ktorí ju ani nepovažujú za kávu. Oprávnene? Čítať viac
 
Nejete vitamíny a minerály zbytočne? Poradíme, ako ich kombinovať správne

Nejete vitamíny a minerály zbytočne? Poradíme, ako ich kombinovať správne

15.01.2017
Vápnik užívate zbytočne, keď máte málo vitamínu D. Jeden bez druhého nevedia fungovať. Čítať viac
 
Zelená farba aj pírsing. 15 posíl proti migréne, ktoré ste ešte neskúsili

Zelená farba aj pírsing. 15 posíl proti migréne, ktoré ste ešte neskúsili

14.01.2017
Jed z klobásy i náušnica v uchu. Vyskúšali ste na migrénu okrem liekov naozaj všetko? Čítať viac
 
Pravidlá príprav tatarákov sa sprísnia. Zdravotné riziká budú niesť naďalej

Pravidlá príprav tatarákov sa sprísnia. Zdravotné riziká budú niesť naďalej

13.01.2017
Aktuálna vyhláška zakazuje podávať tatárske bifteky v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach, pretože môže spôsobiť... Čítať viac
 
Preceňovaný OPEN SPACE: Zamestnancom ničí zdravie, produktivitu i pamäť!

Preceňovaný OPEN SPACE: Zamestnancom ničí zdravie, produktivitu i pamäť!

12.01.2017
Zamestnávatelia a projektanti budov chcú ísť s dobou, a tak pribúda spoločností sťahujúcich sa do otvorených veľkokapacitných priestorov.... Čítať viac
 
 

wanda.sk