Ugrilujte mäso poriadne, aby to zle neskončilo

26.05.2009

Neviete si predstaviť víkendy bez grilovačky? Dávajte pozor na to, čo zjete! Ak skonzumujete zle prepečené mäso, môžete skončiť až v nemocnici. V obľúbenom kuracom mäse na nás totiž striehne kampylobaktér. Po víkendovej párty pri grile vás táto črevná infekcia môže potrápiť aj týždeň.

„Kampylobaktér je niečo podobné ako salmonela. Dostanete ju z potravín živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené. U nás najčastejšie ochorejú ľudia po konzumácii zle ugrilovaného kuracieho mäsa,“ vysvetľuje Katarína Holečková, vedúca katedry infektológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. V susednej Českej republike tento rok už hospitalizovali desiatky ľudí s touto nepríjemnou nákazou. U nás sa ročne nakazí zhruba 1 500 ľudí. V skutočnosti ich však môže byť viac, táto baktéria sa totiž ťažšie diagnostikuje.

TAKTO URČITE NIE: Pri grilovaní použite hlinikovú tácku.

Lieky nepomáhajú

Kampylobaktér väčšinou vyvoláva hnačky. Niekedy sa objavia aj teploty, bolesti hlavy, brucha a únava. „Ochorenie samo spon tánne ustúpi v priebehu 4 až 6 dní. Pri ľahkých prípadoch netreba brať ani lieky. A zbytočne by ste užili živočíšne uhlie, ani to vám v tomto prípade nepomôže,“ opisuje liečbu lekárka. Ťažšie prípady končia na infekčnom oddelení.

Kyslý žalúdok je výhodou

Nepríjemné kampylobaktérie v našom tele vedia zastaviť sliny a žalúdočná kyselina. „Ľudia, ktorí majú zvýšenú žalúdočnú kyselinu, ochorejú zriedkavejšie, pretože kyselina zneutralizuje škodlivé baktérie,“ hovorí Holečková. Viac ohrození infekciou sú ľudia, ktorí užívajú lieky. Tiež malé deti a staršia generácia. Kampylobaktéria tiež viacej ohrozuje ľudí, ktorí majú slabú imunitu, a to bez ohľadu na vek.


AKO SA NENAKAZIŤ

- Mäso grilujte radšej dlhšie. Kurča musí byť dostatočne prepečené. Pri kosti nesmie byť surové. Dobrým testom je, že mäso sa dá od kosti ľahko odstrániť. 
- Grilujte radšej tenšie vrstvy mäsa. 
- Polosurové mäso nejedzte. 
- Pozor tiež na dosku a nože, kde sa krájalo surové mäso. Po opracovaní mäsa kuchynské pomôcky vždy dobre umyte. Ináč sa baktérie prenesú na ďalšie potraviny. Trebárs aj na už grilované kurča, ktoré si položíte na tú istú dosku. 
- Po grilovaní mäso čo najskôr zjedzte. Nenechajte grilované kurča stáť na teplom vzduchu. Baktérie totiž majú tendenciu pomnožiť sa a môžu vyvolať ochorenie. 
- Rovnako pozorní buďte aj pri grilovaní bravčového či hovädzieho mäsa. Existujú typy kampylobaktérií, ktoré sa vyskytujú aj u ošípaných alebo v hovädzom dobytku. 
- Pozor, aj pri grilovaní vás ohrozuje salmonela.

NEPREHÁŇAJTE SO ŠPEKÁČIKMI

Z opekania špekáčikov lekári nadšení nie sú. Aj tu platí, že tuk, ktorý kvapká na uhlie, zadymí potraviny karcinogénnou látkou. „Klobásky či špekáčiky netreba opekať nad priamym ohňom. Ražeň držte vyššie, len nad sálavým teplom, kde nie je také intenzívne zadymenie,“ radí Béderová. „Samozrejme, keď si raz – dvakrát za sezónu opečiete nad priamym ohňom špekáčiky, nič sa nestane. Nemali by ste si však údené výrobky takýmto spôsobom pripravovať často,“ hovorí odborníčka na výživu.

 
MASTNÁ POCHÚŤKA: Ak neviete odolať špekáčikom, neopekajte si ich nad priamym ohňom.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac Salmonela ...viac
Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ, Foto: MATEJ KALINA

Ďalšie články z tejto sekcie

Zasa ten otravný zvuk! Zhorší ho stres, poškodí sluch

Zasa ten otravný zvuk! Zhorší ho stres, poškodí sluch

dnes
Poruchy sluchu súvisiace s hlukom sa netýkajú len pracovnej sféry, ktorú by mali kontrolovať hygienici, ale najmä životného prostredia,... Čítať viac
 
FOTO: Zelená či modrá? Farebné steny vám môžu zlepšiť vzťah aj pridať kilá navyše

FOTO: Zelená či modrá? Farebné steny vám môžu zlepšiť vzťah aj pridať kilá navyše

včera
Chystáte sa maľovať byt a neviete si vybrať zo širokej palety farieb? Vedzte, že v hre je veľa. Napríklad aj vaša postava či vzťahy s rodinou.... Čítať viac
 
Spoveď princa Harryho: Po 20-tich rokoch prehovoril o veľkom trápení

Spoveď princa Harryho: Po 20-tich rokoch prehovoril o veľkom trápení

26.04.2017
Britský princ Harry porušil tradíciu kráľovskej rodiny a pred verejnosťou priznal psychické problémy po smrti svojej matky. Čítať viac
 
Problémy sú vo vzduchu: Alergia dokáže nepekne prekvapiť. Nedajte sa!

Problémy sú vo vzduchu: Alergia dokáže nepekne prekvapiť. Nedajte sa!

26.04.2017
Minulý rok vám nič nebolo, no túto jar máte plný nos, opuchnuté oči a svrbia vás uši? Čítajte májové Zdravie! Čítať viac
 
Nová éra ľudí: Smartfóny postupne menia naše telo. Len sa na to pozrite!

Nová éra ľudí: Smartfóny postupne menia naše telo. Len sa na to pozrite!

26.04.2017
Neskutočné, čo dokázal mobilný telefón v priebehu štvrťstoročia. A čím bol dostupnejší, tým bol jeho vplyv enormnejší. Čítať viac
 
 

wanda.sk