predplatne
 

Ugrilujte mäso poriadne, aby to zle neskončilo

26.05.2009

Neviete si predstaviť víkendy bez grilovačky? Dávajte pozor na to, čo zjete! Ak skonzumujete zle prepečené mäso, môžete skončiť až v nemocnici. V obľúbenom kuracom mäse na nás totiž striehne kampylobaktér. Po víkendovej párty pri grile vás táto črevná infekcia môže potrápiť aj týždeň.

„Kampylobaktér je niečo podobné ako salmonela. Dostanete ju z potravín živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené. U nás najčastejšie ochorejú ľudia po konzumácii zle ugrilovaného kuracieho mäsa,“ vysvetľuje Katarína Holečková, vedúca katedry infektológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. V susednej Českej republike tento rok už hospitalizovali desiatky ľudí s touto nepríjemnou nákazou. U nás sa ročne nakazí zhruba 1 500 ľudí. V skutočnosti ich však môže byť viac, táto baktéria sa totiž ťažšie diagnostikuje.

TAKTO URČITE NIE: Pri grilovaní použite hlinikovú tácku.

Lieky nepomáhajú

Kampylobaktér väčšinou vyvoláva hnačky. Niekedy sa objavia aj teploty, bolesti hlavy, brucha a únava. „Ochorenie samo spon tánne ustúpi v priebehu 4 až 6 dní. Pri ľahkých prípadoch netreba brať ani lieky. A zbytočne by ste užili živočíšne uhlie, ani to vám v tomto prípade nepomôže,“ opisuje liečbu lekárka. Ťažšie prípady končia na infekčnom oddelení.

Kyslý žalúdok je výhodou

Nepríjemné kampylobaktérie v našom tele vedia zastaviť sliny a žalúdočná kyselina. „Ľudia, ktorí majú zvýšenú žalúdočnú kyselinu, ochorejú zriedkavejšie, pretože kyselina zneutralizuje škodlivé baktérie,“ hovorí Holečková. Viac ohrození infekciou sú ľudia, ktorí užívajú lieky. Tiež malé deti a staršia generácia. Kampylobaktéria tiež viacej ohrozuje ľudí, ktorí majú slabú imunitu, a to bez ohľadu na vek.


AKO SA NENAKAZIŤ

- Mäso grilujte radšej dlhšie. Kurča musí byť dostatočne prepečené. Pri kosti nesmie byť surové. Dobrým testom je, že mäso sa dá od kosti ľahko odstrániť. 
- Grilujte radšej tenšie vrstvy mäsa. 
- Polosurové mäso nejedzte. 
- Pozor tiež na dosku a nože, kde sa krájalo surové mäso. Po opracovaní mäsa kuchynské pomôcky vždy dobre umyte. Ináč sa baktérie prenesú na ďalšie potraviny. Trebárs aj na už grilované kurča, ktoré si položíte na tú istú dosku. 
- Po grilovaní mäso čo najskôr zjedzte. Nenechajte grilované kurča stáť na teplom vzduchu. Baktérie totiž majú tendenciu pomnožiť sa a môžu vyvolať ochorenie. 
- Rovnako pozorní buďte aj pri grilovaní bravčového či hovädzieho mäsa. Existujú typy kampylobaktérií, ktoré sa vyskytujú aj u ošípaných alebo v hovädzom dobytku. 
- Pozor, aj pri grilovaní vás ohrozuje salmonela.

NEPREHÁŇAJTE SO ŠPEKÁČIKMI

Z opekania špekáčikov lekári nadšení nie sú. Aj tu platí, že tuk, ktorý kvapká na uhlie, zadymí potraviny karcinogénnou látkou. „Klobásky či špekáčiky netreba opekať nad priamym ohňom. Ražeň držte vyššie, len nad sálavým teplom, kde nie je také intenzívne zadymenie,“ radí Béderová. „Samozrejme, keď si raz – dvakrát za sezónu opečiete nad priamym ohňom špekáčiky, nič sa nestane. Nemali by ste si však údené výrobky takýmto spôsobom pripravovať často,“ hovorí odborníčka na výživu.

 
MASTNÁ POCHÚŤKA: Ak neviete odolať špekáčikom, neopekajte si ich nad priamym ohňom.

V tomto článku sa zaoberáme Hnačka ...viac Salmonela ...viac
Autor: VIERA MAŠLEJOVÁ, Foto: MATEJ KALINA

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

8 krokov ako dať STOP zimnému blues. Bez liekov za 15 minút!

8 krokov ako dať STOP zimnému blues. Bez liekov za 15 minút!

dnes
Dlhé zimné večery a vstávanie do tmy. Čo robiť, aby ste neprepadli depresii z nedostatku svetla? Čítať viac
 
Rozdávame vitamíny ZADARMO! Ktorý sa vám zíde?

Rozdávame vitamíny ZADARMO! Ktorý sa vám zíde?

dnes
Potrebujete povzbudiť imunitu? Pripravili sme pre vás vitamíny, stačí si ich iba vyzdvihnúť. Januárové Zdravie si rozhodne nesmiete... Čítať viac
 
Ako účinne detoxikovať cievy? Dve drobnosti vám zachránia život

Ako účinne detoxikovať cievy? Dve drobnosti vám zachránia život

včera
Ako dlho vám vydržia cievy v bezchybnom stave najviac závisí od vášho spôsobu života. Na jeho zmenu ale nikdy nie je neskoro. Čítať viac
 
Prospešný chaos v hlave? Dyslektici to s vysokým IQ dotiahli až na géniov

Prospešný chaos v hlave? Dyslektici to s vysokým IQ dotiahli až na géniov

včera
Možno si ani neuvedomujete, koľko takých ľudí máte okolo seba. Čítať viac
 
Gamblerstvo potrápilo aj známych športovcov. Ktorý prehral pol miliardy?

Gamblerstvo potrápilo aj známych športovcov. Ktorý prehral pol miliardy?

15.12.2018
Špičkoví športovci zarábajú veľké peniaze. S ich hráčskou povahou a často aj so stratou adrenalínových podnetov po skončení kariéry,... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ugrilujte mäso poriadne, aby to zle neskončilo
VIERA MAŠLEJOVÁ
Foto: MATEJ KALINA