Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: Zabúdate piť vodu? Týchto 7 jedál vás zachráni, prirodzene hydratujú

FOTO: Zabúdate piť vodu? Týchto 7 jedál vás zachráni, prirodzene hydratujú

dnes
Aj vám sa stáva, že prídete po práci domov a zistíte, že ste cez deň takmer nič nevypili? Doháňať všetko večer nie je správne. Zabaľte... Čítať viac
 
FOTO: Slávni cukrovkári. Ako chutí sladký život plný obmedzení?

FOTO: Slávni cukrovkári. Ako chutí sladký život plný obmedzení?

včera
Cukrovka vám nemusí prekaziť ani tie najsmelšie životné plány, potvrdzuje Veronika Balcová (23), vlaňajšia finalistka Miss Universe.... Čítať viac
 
Poškriabaná rohovka či snežná fatamorgána. Neverili by ste, čo sa prihodí pri zimnom šantení

Poškriabaná rohovka či snežná fatamorgána. Neverili by ste, čo sa prihodí pri zimnom šantení

18.02.2017
Stalo sa vám, že ste na svahu nevideli ani na centimeter pred seba a už vôbec nie pod seba? Jasné svetlo a biely terén klamlivo splývajúci... Čítať viac
 
Nadmerné potenie vyrieši kúpeľ vo vaničke či chirurgický zákrok

Nadmerné potenie vyrieši kúpeľ vo vaničke či chirurgický zákrok

17.02.2017
Ak mokré mapy pod pazuchami nevyrieši antiperspirant, musia nastúpiť tvrdšie zbrane. Zachrániť vás môže napríklad aj prúd. Čítať viac
 
Vedci varujú: Nechytajte pri jedle do rúk mobil! 

Vedci varujú: Nechytajte pri jedle do rúk mobil! 

16.02.2017
Ako často si utierate antibakteriálnym obrúskom mobil? Nikdy? Vyrážky na tvári je to najmenej, čo si mobilom spôsobujete. Nebudete... Čítať viac
 
 

wanda.sk