Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Benzín či nafta? Toto by ste o ich vplyve na zdravie mali vedieť!

Benzín či nafta? Toto by ste o ich vplyve na zdravie mali vedieť!

včera
Moderné benzínové motory s priamym vstrekovaním vypúšťajú do vzduchu čiastočky extrémne jemného prachu. Hoci ho nevidno, je pre... Čítať viac
 
VIDEO: TOP 10 songov proti stresu. Vypočujte si víťaznú melódiu

VIDEO: TOP 10 songov proti stresu. Vypočujte si víťaznú melódiu

včera
Pozitívne účinky hudby na psychiku sú neodškriepiteľné. Kým jedna pesnička vás nabije energiou, pri druhej si môžete snívať alebo... Čítať viac
 
SÚŤAŽ o dizajnové zvlhčovače: Suchý vzduch je rajom pre choroby, majte ho pod kontrolou!

SÚŤAŽ o dizajnové zvlhčovače: Suchý vzduch je rajom pre choroby, majte ho pod kontrolou!

19.02.2018
Nízka vlhkosť neškodí len alergikom, astmatikom a deťom. Ak vám doma dlhodobo vysušuje sliznice a kožu, podlomí zdravie a dokonca... Čítať viac
 
Môžete nakaziť svojho psa? A chytí to on od vás?

Môžete nakaziť svojho psa? A chytí to on od vás?

19.02.2018
Chrípka nie je len ľudská. Chrípku mávajú aj psy. Môžete ju od vášho miláčika chytiť? Čítať viac
 
Sorizzo zo Zem Spieva takmer prišiel o ruku. Experiment ho vyšiel draho

Sorizzo zo Zem Spieva takmer prišiel o ruku. Experiment ho vyšiel draho

18.02.2018
Bol máj, lásky čas a Dano Kis (28) alias Sorizzo takmer prišiel o ruku pri odpaľovaní silvestrovskej pyrotechniky. Čítať viac
 
 

wanda.sk