Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

Škodlivý chronický stres: Neuveríte, čo všetko s vami robí

Škodlivý chronický stres: Neuveríte, čo všetko s vami robí

20.01.2017
Každý deň stojíte hodinu v rannej zápche alebo čakáte niekoľko hodín u lekára? Počuli ste, že sa vo vašej práci bude prepúšťať, neznášate... Čítať viac
 
FOTO: 10 zdravých pochúťok, ktoré by ste určite nezjedli! Alebo?

FOTO: 10 zdravých pochúťok, ktoré by ste určite nezjedli! Alebo?

19.01.2017
Síce by ste vďaka nim schudli, ale nie preto, že obsahujú málo kalórií. Jeden pohľad a vaša chuť do jedla je preč.  Čítať viac
 
Online test superschopnosti: Očami počuje 1 z 5 ľudí. Patríte k nim? 

Online test superschopnosti: Očami počuje 1 z 5 ľudí. Patríte k nim? 

18.01.2017
Už sa vám niekedy stalo, že ste na niečo hľadeli a vnímali ste pri tom zvuky, no v miestnosti bolo absolútne ticho? Nie, nezbláznili... Čítať viac
 
5 najväčších mýtov o akné. Pravda o čokoláde a puberte

5 najväčších mýtov o akné. Pravda o čokoláde a puberte

18.01.2017
Vyrážky či čierne bodky vedia potrápiť aj tie najsilnejšie povahy. Čistú pleť chcete mať za každú cenu, preto vyskúšate všetko. Niektoré... Čítať viac
 
Inšpiratívna výzva novinárke zmenila život k lepšiemu. Dokázali by ste to?

Inšpiratívna výzva novinárke zmenila život k lepšiemu. Dokázali by ste to?

17.01.2017
Michelle za rok ušetrila závratnú sumu, popritom sa naučila, ako žiť viac naplno, byť šťastnejšia aj bez míňania peňazí a ako spoločné... Čítať viac
 
 

wanda.sk