Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: Z hviezdneho neba k bolestiam. Slávnych dohnali pod nôž zničené kolená

FOTO: Z hviezdneho neba k bolestiam. Slávnych dohnali pod nôž zničené kolená

25.03.2017
Ako najmenej chránené a súčasne anatomicky najkomplikovanejšie kĺby trpia pri úrazoch najväčšmi. Svoje o tom vedia aj športovci,... Čítať viac
 
VÝZVA: Mestá dnes zakročia proti svetelnému smogu. Spravte niečo zdravé aj u seba doma!

VÝZVA: Mestá dnes zakročia proti svetelnému smogu. Spravte niečo zdravé aj u seba doma!

25.03.2017
V sobotu 25. marca sa Bratislava a ďalšie mestá na Slovensku po druhýkrát zapoja do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného... Čítať viac
 
Čo hovorí vaša pečeň? Najvyšší čas ju detoxikovať, pomôžu jej tieto rastlinky

Čo hovorí vaša pečeň? Najvyšší čas ju detoxikovať, pomôžu jej tieto rastlinky

24.03.2017
Ste takí zdraví, aká zdravá je vaša pečeň. Celý život vás zbavuje od nečistôt, čo spravíte pre ňu vy? Čítať viac
 
FOTO: Tento poklad nevyhadzujte. 8 zeleninových šupiek, ktoré vám doplnia vitamíny

FOTO: Tento poklad nevyhadzujte. 8 zeleninových šupiek, ktoré vám doplnia vitamíny

23.03.2017
Nevoňajú vám zeleninové šupky? Intuícia vás klame. Veľakrát je to najzdravšia časť plodov, hoci tak nevyzerá. Čítať viac
 
FOTO: Je vaša strava naozaj pestrá? Tento MANUÁL spočíta, či to robíte správne

FOTO: Je vaša strava naozaj pestrá? Tento MANUÁL spočíta, či to robíte správne

21.03.2017
Určite poznáte pravidlá pestrého stravovania? Ak automaticky odpovedáte áno, zadržte. Nestačí mať totiž len farebný tanier, ale... Čítať viac
 
 

wanda.sk