Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

Známy fitness tréner takmer neunikol smrti. Top forma nestačila, TOTO musel zmeniť!

Známy fitness tréner takmer neunikol smrti. Top forma nestačila, TOTO musel zmeniť!

dnes
Populárny tréner extrémne obéznych Američanov sa doteraz celkom nedostal z následkov infarktu. Ale rozhodol sa bojovať a je mimoriadne... Čítať viac
 
Sauna posilní imunitu. Niekedy však urobíte lepšie, keď sa jej vyhnete

Sauna posilní imunitu. Niekedy však urobíte lepšie, keď sa jej vyhnete

včera
Viete prečo sa oplatí dobrú večeru odložiť až po návšteve sauny a prečo by ste nemali ísť relaxovať do tepla, keď na vás niečo lezie? Čítať viac
 
Adela Banášová v redakcii Zdravia: Ľudia si o mne myslia mnoho vecí, ktoré neplatia

Adela Banášová v redakcii Zdravia: Ľudia si o mne myslia mnoho vecí, ktoré neplatia

21.04.2017
Pre jedných je vystrelená z vesmíru, pre iných komerčná hyena. Adela Banášová (36) ide svojou cestou a nemá problém liečiť sa ibuprofénom... Čítať viac
 
VIDEO: DJ EKG po ťažkej autonehode opäť za volantom. Toto je jeho odkaz pre vás

VIDEO: DJ EKG po ťažkej autonehode opäť za volantom. Toto je jeho odkaz pre vás

20.04.2017
Týždeň pred Vianocami najlepšiemu slovenskému dídžejovi skrížil cestu opitý vodič, ktorý šiel v protismere po rýchlostnej ceste... Čítať viac
 
Karcinogénny radón! Pozrite, či ohrozuje aj váš domov

Karcinogénny radón! Pozrite, či ohrozuje aj váš domov

20.04.2017
Asi tri štvrtiny nášho územia ležia v druhej a tretej kategórii radónového rizika. Zvyšuje vám životné prostredie riziko rakoviny?... Čítať viac
 
 

wanda.sk