predplatne
 

Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Nevinné zvyky, ktoré vám doma ničia zdravie. Zistite, ako ľahko znížite kvalitu vzduchu

Nevinné zvyky, ktoré vám doma ničia zdravie. Zistite, ako ľahko znížite kvalitu vzduchu

dnes
Sviečku či radšej otvorený oheň? No ani dilema medzi utieraním a sušením vašim pľúcam nepomôže. Čítať viac
 
Rada nad zlato - čo všetko by ste mali a môžete recyklovať?

Rada nad zlato - čo všetko by ste mali a môžete recyklovať?

dnes
Recyklácia a stav planéty je téma, ktorá by mala zaujímať každého človeka. Napriek tomu sa jej aktívne venuje len menšinová časť populácie.... Čítať viac
 
Akú máte farbu pier? Niektoré odtiene predpovedajú vážne ochorenie!

Akú máte farbu pier? Niektoré odtiene predpovedajú vážne ochorenie!

včera
Väčšinou vás potrápia suché, popraskané pery. Niekedy sa však oplatí na ústa lepšie prizrieť, lebo aj farba môže signalizovať závažnejšie... Čítať viac
 
Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

11.12.2018
Žijeme v západnej kultúre, ktorá o sexe hovorí tak uvoľnene ako nikdy predtým. Napriek tomu sa mladí ľudia milujú oveľa menej ako rodičia... Čítať viac
 
VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

10.12.2018
Šál nie je len módny doplnok. Je vedecky preverené, že ak si ho natiahnete cez nos, môže vás ochrániť pred virózou. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu
TASR
Foto: Ilustračné