Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

včera
Ovocie a zelenina majú v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Stáva sa vám, že ste v obchode a neviete, čo zdravé by ste si kúpili?... Čítať viac
 
Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

06.12.2016
Nie každý, kto nešetrí soľou, musí mať vysoký tlak. Niekto je totiž na ňu menej a niekto viac citlivý. Môže za to genetika, ale aj množstvo... Čítať viac
 
Bolesť chrbtice a stuhnuté svalstvo: Určite poznáte pravého vinníka?

Bolesť chrbtice a stuhnuté svalstvo: Určite poznáte pravého vinníka?

05.12.2016
Chronické problémy môžu mať aj takzvaný psychosomatický pôvod. Rýchlo sa uvoľnite! Čítať viac
 
Chrípka ani nádcha k Vianociam nepatria

Chrípka ani nádcha k Vianociam nepatria

05.12.2016
V 21. storočí sa kvalita vzduchu a klíma mení. Alergiami trpí 30 – 35 % z nás a extrémne teploty sú stále častejšie. Tento zdvihnutý... Čítať viac
 
Varovanie Stephena Hawkinga: Zabíja vás najvážnejší problém storočia

Varovanie Stephena Hawkinga: Zabíja vás najvážnejší problém storočia

02.12.2016
Svetoznámy fyzik Stephen Hawking tvrdí, že milióny obyvateľov Zeme sú ohrozené. Riešenie je pritom také jednoduché. Čítať viac
 
 

wanda.sk