Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

S havkáčom je život zdravší: Dôvody, ktoré vás presvedčia zadovážiť si psa

S havkáčom je život zdravší: Dôvody, ktoré vás presvedčia zadovážiť si psa

dnes
Láska k zvieraťu robí divy. Dokáže liečiť, zlepšovať náladu, pomáhať chorým deťom a ľuďom v núdzi... Čomu všetkému ešte prospieva?... Čítať viac
 
Zaujímavosti o kliešťoch: Chutia im neresti, týmto ich nevedomky lákate

Zaujímavosti o kliešťoch: Chutia im neresti, týmto ich nevedomky lákate

dnes
Nebezpečenstvo výskytu kliešťov hrozí najmä začiatkom leta, ľudia by mali byť práve v týchto dňoch zvlášť opatrní. Čítať viac
 
EKOnápad našich dizajnérov na leto ako stvorený: Aha, čo im sadlo na nos

EKOnápad našich dizajnérov na leto ako stvorený: Aha, čo im sadlo na nos

včera
Slovenských dizajnérov zaujali ekomateriály natoľko, že vymysleli kompostovateľné okuliare. Rozumejú si s dioptrickými aj so slnečnými... Čítať viac
 
Tínedžer zomrel na vyučovaní. Zabili ho kofeínové nápoje

Tínedžer zomrel na vyučovaní. Zabili ho kofeínové nápoje

včera
Rýchla konzumácia kofeínu spôsobila smrť 16-ročného školáka. Zúfalý otec vyzýva rodičov, aby s deťmi hovorili o nebezpečenstvách... Čítať viac
 
Bojíte sa sadnúť do auta? Rady psychoterapeutky, ako strach prekonať

Bojíte sa sadnúť do auta? Rady psychoterapeutky, ako strach prekonať

25.06.2017
Takmer 70% ľudí, ktorí boli účastníkmi alebo svedkami autonehody má problém sadnúť si nielen do auta, ale aj za volant. Psychoterapeutka... Čítať viac
 
 

wanda.sk