Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

Strážite si výšku krvného tlaku? 7 činností, ktoré ho ženú hore

Strážite si výšku krvného tlaku? 7 činností, ktoré ho ženú hore

dnes
Krvný tlak vám nedvíhajú len slané a mastné jedlá. Vyletieť do závratných výšin môže aj pri celkom bežných činnostiach. Toto sú tie... Čítať viac
 
Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

včera
Mnohé diagnózy, ktoré si spájame len s nami ľuďmi, ohrozujú aj domácich miláčikov. Cukrovka sa týka najmä sučiek a zistíte ju rýchlo,... Čítať viac
 
Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

včera
Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? V mexickom Oaxace sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť, lebo v ponuke je aj hmyz či... Čítať viac
 
Dámy, mizne vám z kúpeľne TOTO? Váš muž potrebuje pomoc lekára

Dámy, mizne vám z kúpeľne TOTO? Váš muž potrebuje pomoc lekára

17.11.2017
Páni o tom neradi hovoria, hoci pyšný problém sa týka aj ich. Buďte pozorné! Čím dlhšie budú odkladať návštevu u lekára, tým horšie.... Čítať viac
 
Máte chuť na netradičnú jeseň? Okúpte sa v pive či vo víne

Máte chuť na netradičnú jeseň? Okúpte sa v pive či vo víne

16.11.2017
Hrozno ocení aj vaša pokožka. Partnera zase pivný kúpeľ. Lahodné nápoje nemusíte len piť. Ako si osviežiť kúpeľ doma? Čítať viac
 
 

wanda.sk