Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

Kurz prežitia alergika. 11 zásad, bez ktorých ani nevystrčte nos z domu

Kurz prežitia alergika. 11 zásad, bez ktorých ani nevystrčte nos z domu

dnes
Viete, čo máte robiť po daždi? Len dajte pozor, aby ste sa v lese nestratili! Čítať viac
 
Je vaše nepremokavé oblečenie PFOA free? Zachránite viac ako len životné prostredie!

Je vaše nepremokavé oblečenie PFOA free? Zachránite viac ako len životné prostredie!

dnes
Šatník turistov čakajú zmeny. Európska únia sa totiž chystá zakázať jednu z hlavných substancií používaných pri výrobe nepremokavého... Čítať viac
 
Cenné rady na cesty: Ako zvládnuť dlhú jazdu za volantom?

Cenné rady na cesty: Ako zvládnuť dlhú jazdu za volantom?

21.07.2017
Do zoznamu povinností a príprav na dovolenku si rýchlo pripíšte kontrolu zraku u očného lekára. Obzvlášť tí z vás, ktorí sa u neho neukázali... Čítať viac
 
Nestaňte sa obeťou festivalu. Táto maličkosť vám môže zachrániť život

Nestaňte sa obeťou festivalu. Táto maličkosť vám môže zachrániť život

21.07.2017
Čo víkend, to festival. Ak si ich počas leta chcete vychutnať čo najviac, mali by ste dodržiavať základné zásady. Čítať viac
 
VIDEO: Aj vy si myslíte, že s alkoholom je zábava? Pozrite si odkaz Roba Miklu

VIDEO: Aj vy si myslíte, že s alkoholom je zábava? Pozrite si odkaz Roba Miklu

21.07.2017
„Neviete sa dočkať víkendu. Vo štvrtok ste nervózni a nesústredení. Nie, nie je to z únavy. Často je za tým tá návyková túžba po odreagovaní,... Čítať viac
 
 

wanda.sk