Výberom vhodných potravín podporujeme trvalo udržateľnú spotrebu

04.05.2009

Pri výbere potravín by sme si mali všímať krajinu pôvodu výrobkov, uprednostňovať slovenské sezónne produkty, u ktorých predpokladáme, že do obchodu prichádzajú z čo najmenšej vzdialenosti. Takýmto spotrebiteľským správaním podľa Zuzany Labašovej z Ekoporadne Živica podporujeme ekonomiku vlastnej krajiny a regionálny rozvoj.

Pri nákupe výrobku by sme si mali všímať, ako bol vyprodukovaný, koľko bol postrekovaný, akou cestou ku nám prišiel - či lietadlom, vlakom alebo nákladnou dopravou. Toto všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú mieru jeho udržateľnosti. Podľa krajiny pôvodu, odkiaľ výrobok pochádza, totiž vieme odhadnúť, koľko kilometrov do konečnej destinácie musel produkt precestovať.

Tie, ktoré pochádzajú zďaleka, musia byť na ďalekú cestu patrične chemicky ošetrené. "Pri nákupe si všímame a uprednostňujeme výrobky s certifikátmi a značkami kvality, ktoré dokladujú, ako bolo s potravinou narábané, a garantujú určitú kvalitu a spôsoby manipulácie s potravinou," odporúča Labašová. Pri rastlinných produktoch je dôležité si všimnúť, v akom poľnohospodárstve boli vypestované, či konvenčne na klasických lánoch, ktoré sú pravdepodobne ošetrované chemickými látkami. Keďže ide o monokultúry, na takýchto veľkých plochách dochádza častejšie k šíreniu ochorení. Ďalej môže ísť aj o geneticky modifikované potraviny, o účinkoch ktorých na organizmus by sme mali mať informácie.

Keď príde mimo sezóny na trh rastlinná potravina z opačného konca sveta, siahame po nej v presvedčení, že je kvalitná a obsahuje množstvo vitamínov. Čo však takáto potravina mohla prekonať, uviedla Labašová na príklade paradajok.

"Paradajky, ktoré sú pestované na vývoz, musia mať kvality, ktoré ich predurčujú prežiť dlhú cestu. Musia byť odolné, pevné a nepodliehať rýchlo skaze. V takomto prípade je chuť druhoradá. Keďže majú pred sebou dlhú cestu - od pestovateľa do veľkoskladu, lietadlom do cieľovej krajiny, miestneho veľkoskladu a nakoniec do obchodu - musia sa zberať ešte pred dozretím, kým sú ešte zelené. Neskôr pomocou etylénu, čiže hormónu zrenia vyrobeného z ropy, sa ich zrenie dokončuje. Tieto paradajky nemajú teda dostatok času na to, aby vďaka slnku dosiahla ich úroveň cukrov konečné hodnoty a ich zrenie bolo umelo zrýchlené," vysvetlila.

Výskumy dokázali, že potraviny, ktoré sú zberané vo vrchole zrelosti a zamrazené, majú viac vitamínov ako potraviny, ktoré sú dovezené zďaleka a ich dozrievanie je urýchľované.

Autor: TASR, Foto: Ilustračné

Ďalšie články z tejto sekcie

10 signálov, že vás v práci šikanujú. Sú aj úplne nevinné

10 signálov, že vás v práci šikanujú. Sú aj úplne nevinné

dnes
Stiahnuté hrdlo pri ceste do práce šikanovaniu šéfom či kolegami najprv nepripíšete. No mali by ste. A zakročiť hneď v zárodku. Čítať viac
 
Poďte do kúpeľov! Zdravie má zľavu pre každého

Poďte do kúpeľov! Zdravie má zľavu pre každého

včera
Bolia vás kĺby, ste chorí z práce, alebo vám chýbajú minerály? So Zdravím si užijete liečivý kúpeľný pobyt v Rajeckých Tepliciach... Čítať viac
 
Všetko pre erekciu? Vyskúšali elektrinu aj implantovanie rebra

Všetko pre erekciu? Vyskúšali elektrinu aj implantovanie rebra

včera
Zaviesť elektródy do penisu a naštartovať ho cez káble ako batériu v aute? Muži skúšali všeličo, aby dosiahli erekciu. Vákuová pumpa... Čítať viac
 
TEST: Zhoršuje sa vám zrak? Zistite, čo vám škodí

TEST: Zhoršuje sa vám zrak? Zistite, čo vám škodí

17.01.2018
Zrak sa vekom zhoršuje. Niektorým problémom však môžete včasným podchytením zabrániť. Čo pomôže? Čítať viac
 
10 dôvodov, prečo vás štípe v hrdle. Tri posledné neviníte

10 dôvodov, prečo vás štípe v hrdle. Tri posledné neviníte

16.01.2018
Hrdlo vás nerozbolí len preto, že si niekto vedľa vás kýchne. Väčšinou sa ozve štípaním celkom z iných dôvodov a za väčšinu si môžete... Čítať viac
 
 

wanda.sk