Naučte sa rozlíšiť éčka, niektoré sú zdraviu prospešné

01.11.2008

Máte celulitídu? Na vine sú éčka! Možno to znie ako nezmysel, no niektorí odborníci to skutočne pripúšťajú. No inak majú aditíva horšiu povesť ako skutočné účinky. Niektoré sú dokonca zdraviu prospešné.

Éčka sú takmer všade, niektoré sú škodlivé, iné prospešné.

Éčka sú takmer všade, niektoré sú škodlivé, iné prospešné.Autor: Ilustračná Sxc.hu

FARBIVÁ E 100 až E 199

Výrobcovia ich pridávajú takmer do všetkého, lebo kto už by si kúpil potravinu neurčitej a nepeknej farby?! Rozdeľujeme ich na prírodné farbivá, prírodne identické a syntetické. Prírodné sa získavajú z rastlín, zo živočíchov či nerastov a väčšinou sú neškodné. Napríklad E 100, kurkumín, je zdraviu prospešný. To isté platí aj o riboflavíne, vitamíne B2, ktorý je označený ako E 101.

Obávať sa nemusíte ani chlorofylov schovaných pod značkou E 140, karamelu – E 150 či karoténov označených ako E 160 a, c, d, e. Prírodne identické farbivá majú rovnaké chemické zloženie ako prírodné, len ich vyrábajú chemicky. Syntetické farbivá sa vyrábajú z ropných produktov a patria k tomu, čo vaše telo určite nepotrebuje. Väčšinou prikrášľujú potraviny s nízkou výživnou hodnotou.
OBMEDZTE:
Do skupiny tých, ktoré treba obmedziť, patria E 102, 104, 110, ďalej E 122 až 124, E 127 až 129, E 131 až 133, 142, 151, 154, 155, E 180. Najčastejšie ich nájdete v cukrovinkách, žuvačkách, zmrzlinách či povzbudzujúcich nápojoch. Niektoré z nich sú vo viacerých krajinách zakázané.

KONZERVAČNÉ LÁTKY E 200 až E 299

Sú to prídavné látky, ktoré bránia činnosti rôznych mikroorganizmov. Ničia baktérie, kvasinky, plesne i huby, a tým predlžujú životnosť potravín. Pridávajú sa do všetkého, čo má vydržať dva až tri roky. Medzi konzervačné látky patria najmä sorbany E 200 až 203, benzoany a benzoáty E 210 až 219, siričitany E 220 až 227, dusitany i dusičnany E 249 až 252. Zo všetkých konzervantov môžeme s pokojným svedomím za neškodnú označiť asi len kyselinu sorbovú, E 200.
OBMEDZTE:
Kyselinu benzoovú E 210, benzoan sodný E 211 a benzoáty E 212 až 219 označujú niektorí odborníci za rakovinotvorné látky. Pridávajú sa do alkoholických nápojov, piva, sladkostí, pekárenských výrobkov, do horčice aj do nealkoholických nápojov s pomarančovou príchuťou. Dusitany a dusičnany E 249 až 252 sú tiež potenciálnymi karcinogénmi. Bývajú v párkoch, špekáčikoch a iných údeninách. Za najnebezpečnejšie však považujú nemeckí onkológovia siričitany E 220 až 224.

ANTIOXIDANTY E 300 až E 321

Antioxidanty sú ďalšie látky, ktoré majú predlžovať trvanlivosť potravín, ale tým, že zabraňujú ich oxidácii. Inými slovami, bránia zmenám vznikajúcim pôsobením kyslíka. Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej patria aditíva, ktoré pôsobia proti zmenám farby a najčastejšie ich nájdete vo výrobkoch z mäsa.

Do druhej skupiny patria látky brániace žltnutiu tukov, preto sa najčastejšie pridávajú do olejov, mastných aj instantných výrobkov, chipsov, dresingov, ale aj do pekárenských produktov, cereálií či čokolády. Za celkom bezpečné môžeme označiť antioxidanty E 300 a E 330, teda kyselinu askorbovú a kyselinu citrónovú. Nemusíte sa obávať ani látok označených ako E 306, 307, 308 a 309. Sú to tokoferoly, vitamíny E.
OBMEDZTE:
Z antioxidantov môžu varením a pečením vzniknúť jedovaté látky. Pozor dávajte najmä na antioxidanty E 310, 311, 312, takzvané galáty, a látky E 320 a 321, tie sú pre zdravie škodlivé. Nachádzajú sa v tukoch a olejoch určených na hromadnú výrobu, v sypkých zmesiach na prípravu koláčov, v obilninových snackoch či sušenom mlieku v automatoch.

SOLI, KYSELINY A LÁTKY POVZBUDZUJÚCE CHUŤ E 500 až E 637

Sú to buď prírodné, alebo syntetické aditíva, ktorých úlohou je zvýrazniť pôvodnú chuť a vôňu potraviny. Práve sem sa zaraďujú chronicky známe glutamany s povesťou, ktorá je horšia ako ich skutočné účinky. Výskumom sa už potvrdilo, že takzvaný syndróm čínskych reštaurácií, keď je človeku po jedle zle a opuchnú mu oči či pery, nespôsobuje glutaman sodný, ako sa predpokladalo, ale omáčka z kôrovcov či kvasená sója.

Napriek tomu odborníci tvrdia, že keď sa do prázdneho žalúdka dostanú viac ako tri gramy glutamanu sodného, prejaví sa ľahká reakcia neznášanlivosti. Denná prijateľná norma je vraj asi 12 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Dojčatám sa glutamany dávať nesmú.
OBMEDZTE:
Dávajte pozor na množstvo glutamanov E 620 až 625, ktoré prijímate. Čím menej, tým lepšie. Nebezpečné môžu byť aj látky označené ako E 554 až 559. Niektorí vedci ich totiž stále spájajú s rozvojom Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby.

EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY A ZAHUSŤOVADLÁ E 322 až E 495

Prvé spomenuté, emulgátory, používajú výrobcovia vtedy, keď potrebujú spojiť dve nespojiteľné látky, napríklad tuk a vodu. Stabilizátory potom spôsobia, že sa znovu nerozdelia. Preto obe skupiny najčastejšie nájdete v margarínoch, majonézach, rozličných nátierkách, ale aj v chlebe a pekárenských výrobkoch, ktorým majú zväčšiť objem a zabezpečiť, že zostanú mäkké aj niekoľko dní.

Zahusťovadlá sú látky, ktoré zvyšujú viskozitu niektorých potravín a zahusťujú ich. Sú prevažne rastlinného pôvodu, bývajú to modifikované škroby, rastlinné gumy a celulózy. Keďže viažu vodu, využívajú ich na šetrenie pôvodnej, drahšej suroviny. Nájdete ich v jogurtoch a iných mliečnych výrobkoch, polievkach, zálievkach a omáčkach. Väčšinou sú neškodné, napríklad pektín, E 440, ktorý je z ovocia a zo zeleniny, alebo agar, E 406, ktorý sa získava z morských rias.
OBMEDZTE:
Emulgátory a stabilizátory už nie sú také bezpečné. Napríklad v susednom Česku sú zakázané látky označené ako E 430, 431, 433 či E 480, pretože ich viacerí odborníci považujú za mimoriadne škodlivé, až rakovinotvorné.

SLADIDLÁ A INÉ ADITÍVA E 900 a viac

Sladidlá sú látky oveľa sladšie ako prírodný cukor, no dodávajú menej energie, preto sa s obľubou využívajú pri výrobe takzvaných light potravín alebo produktov pre diabetikov. Pridávajú sa najmä do limonád a sladených nápojov. Medzi ostatné aditíva zaraďujeme napríklad rozpúšťadlá či leštiče.
OBMEDZTE:
Umelé sladidlá veru nie sú pre náš organizmus nič dobré. Najznámejšie sú acesulfám E 950, aspartám E 951 a sacharín E 954. Všetky tri sa označujú ako látky, ktoré môžu mať vplyv na rozvoj rakoviny.

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: Pre lenivcov do mesta i na pláž. SEGWAY si získal aj známeho módneho návrhára

FOTO: Pre lenivcov do mesta i na pláž. SEGWAY si získal aj známeho módneho návrhára

včera
Na segway sa stačí postaviť a hneď si užívate. Hoci myslí za vás, neoplatí sa zbytočne riskovať. Vyskúšali ste už hoverboard? Justin... Čítať viac
 
VIDEO: Osvedčené stravovacie tipy našich športovcov. Zdravie ich vyspovedalo

VIDEO: Osvedčené stravovacie tipy našich športovcov. Zdravie ich vyspovedalo

28.04.2017
Zmocňuje sa vás únava, chýba energia? A nezabudli ste spolu so svojim šatníkom na jar vymeniť aj jedálniček? Čítať viac
 
Zasa ten otravný zvuk! Zhorší ho stres, poškodí sluch

Zasa ten otravný zvuk! Zhorší ho stres, poškodí sluch

28.04.2017
Poruchy sluchu súvisiace s hlukom sa netýkajú len pracovnej sféry, ktorú by mali kontrolovať hygienici, ale najmä životného prostredia,... Čítať viac
 
FOTO: Zelená či modrá? Farebné steny vám môžu zlepšiť vzťah aj pridať kilá navyše

FOTO: Zelená či modrá? Farebné steny vám môžu zlepšiť vzťah aj pridať kilá navyše

27.04.2017
Chystáte sa maľovať byt a neviete si vybrať zo širokej palety farieb? Vedzte, že v hre je veľa. Napríklad aj vaša postava či vzťahy s rodinou.... Čítať viac
 
Spoveď princa Harryho: Po 20-tich rokoch prehovoril o veľkom trápení

Spoveď princa Harryho: Po 20-tich rokoch prehovoril o veľkom trápení

26.04.2017
Britský princ Harry porušil tradíciu kráľovskej rodiny a pred verejnosťou priznal psychické problémy po smrti svojej matky. Čítať viac
 
 

wanda.sk