Naučte sa rozlíšiť éčka, niektoré sú zdraviu prospešné

01.11.2008

Máte celulitídu? Na vine sú éčka! Možno to znie ako nezmysel, no niektorí odborníci to skutočne pripúšťajú. No inak majú aditíva horšiu povesť ako skutočné účinky. Niektoré sú dokonca zdraviu prospešné.

Éčka sú takmer všade, niektoré sú škodlivé, iné prospešné.

Éčka sú takmer všade, niektoré sú škodlivé, iné prospešné.Autor: Ilustračná Sxc.hu

FARBIVÁ E 100 až E 199

Výrobcovia ich pridávajú takmer do všetkého, lebo kto už by si kúpil potravinu neurčitej a nepeknej farby?! Rozdeľujeme ich na prírodné farbivá, prírodne identické a syntetické. Prírodné sa získavajú z rastlín, zo živočíchov či nerastov a väčšinou sú neškodné. Napríklad E 100, kurkumín, je zdraviu prospešný. To isté platí aj o riboflavíne, vitamíne B2, ktorý je označený ako E 101.

Obávať sa nemusíte ani chlorofylov schovaných pod značkou E 140, karamelu – E 150 či karoténov označených ako E 160 a, c, d, e. Prírodne identické farbivá majú rovnaké chemické zloženie ako prírodné, len ich vyrábajú chemicky. Syntetické farbivá sa vyrábajú z ropných produktov a patria k tomu, čo vaše telo určite nepotrebuje. Väčšinou prikrášľujú potraviny s nízkou výživnou hodnotou.
OBMEDZTE:
Do skupiny tých, ktoré treba obmedziť, patria E 102, 104, 110, ďalej E 122 až 124, E 127 až 129, E 131 až 133, 142, 151, 154, 155, E 180. Najčastejšie ich nájdete v cukrovinkách, žuvačkách, zmrzlinách či povzbudzujúcich nápojoch. Niektoré z nich sú vo viacerých krajinách zakázané.

KONZERVAČNÉ LÁTKY E 200 až E 299

Sú to prídavné látky, ktoré bránia činnosti rôznych mikroorganizmov. Ničia baktérie, kvasinky, plesne i huby, a tým predlžujú životnosť potravín. Pridávajú sa do všetkého, čo má vydržať dva až tri roky. Medzi konzervačné látky patria najmä sorbany E 200 až 203, benzoany a benzoáty E 210 až 219, siričitany E 220 až 227, dusitany i dusičnany E 249 až 252. Zo všetkých konzervantov môžeme s pokojným svedomím za neškodnú označiť asi len kyselinu sorbovú, E 200.
OBMEDZTE:
Kyselinu benzoovú E 210, benzoan sodný E 211 a benzoáty E 212 až 219 označujú niektorí odborníci za rakovinotvorné látky. Pridávajú sa do alkoholických nápojov, piva, sladkostí, pekárenských výrobkov, do horčice aj do nealkoholických nápojov s pomarančovou príchuťou. Dusitany a dusičnany E 249 až 252 sú tiež potenciálnymi karcinogénmi. Bývajú v párkoch, špekáčikoch a iných údeninách. Za najnebezpečnejšie však považujú nemeckí onkológovia siričitany E 220 až 224.

ANTIOXIDANTY E 300 až E 321

Antioxidanty sú ďalšie látky, ktoré majú predlžovať trvanlivosť potravín, ale tým, že zabraňujú ich oxidácii. Inými slovami, bránia zmenám vznikajúcim pôsobením kyslíka. Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej patria aditíva, ktoré pôsobia proti zmenám farby a najčastejšie ich nájdete vo výrobkoch z mäsa.

Do druhej skupiny patria látky brániace žltnutiu tukov, preto sa najčastejšie pridávajú do olejov, mastných aj instantných výrobkov, chipsov, dresingov, ale aj do pekárenských produktov, cereálií či čokolády. Za celkom bezpečné môžeme označiť antioxidanty E 300 a E 330, teda kyselinu askorbovú a kyselinu citrónovú. Nemusíte sa obávať ani látok označených ako E 306, 307, 308 a 309. Sú to tokoferoly, vitamíny E.
OBMEDZTE:
Z antioxidantov môžu varením a pečením vzniknúť jedovaté látky. Pozor dávajte najmä na antioxidanty E 310, 311, 312, takzvané galáty, a látky E 320 a 321, tie sú pre zdravie škodlivé. Nachádzajú sa v tukoch a olejoch určených na hromadnú výrobu, v sypkých zmesiach na prípravu koláčov, v obilninových snackoch či sušenom mlieku v automatoch.

SOLI, KYSELINY A LÁTKY POVZBUDZUJÚCE CHUŤ E 500 až E 637

Sú to buď prírodné, alebo syntetické aditíva, ktorých úlohou je zvýrazniť pôvodnú chuť a vôňu potraviny. Práve sem sa zaraďujú chronicky známe glutamany s povesťou, ktorá je horšia ako ich skutočné účinky. Výskumom sa už potvrdilo, že takzvaný syndróm čínskych reštaurácií, keď je človeku po jedle zle a opuchnú mu oči či pery, nespôsobuje glutaman sodný, ako sa predpokladalo, ale omáčka z kôrovcov či kvasená sója.

Napriek tomu odborníci tvrdia, že keď sa do prázdneho žalúdka dostanú viac ako tri gramy glutamanu sodného, prejaví sa ľahká reakcia neznášanlivosti. Denná prijateľná norma je vraj asi 12 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Dojčatám sa glutamany dávať nesmú.
OBMEDZTE:
Dávajte pozor na množstvo glutamanov E 620 až 625, ktoré prijímate. Čím menej, tým lepšie. Nebezpečné môžu byť aj látky označené ako E 554 až 559. Niektorí vedci ich totiž stále spájajú s rozvojom Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby.

EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY A ZAHUSŤOVADLÁ E 322 až E 495

Prvé spomenuté, emulgátory, používajú výrobcovia vtedy, keď potrebujú spojiť dve nespojiteľné látky, napríklad tuk a vodu. Stabilizátory potom spôsobia, že sa znovu nerozdelia. Preto obe skupiny najčastejšie nájdete v margarínoch, majonézach, rozličných nátierkách, ale aj v chlebe a pekárenských výrobkoch, ktorým majú zväčšiť objem a zabezpečiť, že zostanú mäkké aj niekoľko dní.

Zahusťovadlá sú látky, ktoré zvyšujú viskozitu niektorých potravín a zahusťujú ich. Sú prevažne rastlinného pôvodu, bývajú to modifikované škroby, rastlinné gumy a celulózy. Keďže viažu vodu, využívajú ich na šetrenie pôvodnej, drahšej suroviny. Nájdete ich v jogurtoch a iných mliečnych výrobkoch, polievkach, zálievkach a omáčkach. Väčšinou sú neškodné, napríklad pektín, E 440, ktorý je z ovocia a zo zeleniny, alebo agar, E 406, ktorý sa získava z morských rias.
OBMEDZTE:
Emulgátory a stabilizátory už nie sú také bezpečné. Napríklad v susednom Česku sú zakázané látky označené ako E 430, 431, 433 či E 480, pretože ich viacerí odborníci považujú za mimoriadne škodlivé, až rakovinotvorné.

SLADIDLÁ A INÉ ADITÍVA E 900 a viac

Sladidlá sú látky oveľa sladšie ako prírodný cukor, no dodávajú menej energie, preto sa s obľubou využívajú pri výrobe takzvaných light potravín alebo produktov pre diabetikov. Pridávajú sa najmä do limonád a sladených nápojov. Medzi ostatné aditíva zaraďujeme napríklad rozpúšťadlá či leštiče.
OBMEDZTE:
Umelé sladidlá veru nie sú pre náš organizmus nič dobré. Najznámejšie sú acesulfám E 950, aspartám E 951 a sacharín E 954. Všetky tri sa označujú ako látky, ktoré môžu mať vplyv na rozvoj rakoviny.

Ďalšie články z tejto sekcie

Cenné rady na cesty: Ako zvládnuť dlhú jazdu za volantom?

Cenné rady na cesty: Ako zvládnuť dlhú jazdu za volantom?

včera
Do zoznamu povinností a príprav na dovolenku si rýchlo pripíšte kontrolu zraku u očného lekára. Obzvlášť tí z vás, ktorí sa u neho neukázali... Čítať viac
 
Nestaňte sa obeťou festivalu. Táto maličkosť vám môže zachrániť život

Nestaňte sa obeťou festivalu. Táto maličkosť vám môže zachrániť život

včera
Čo víkend, to festival. Ak si ich počas leta chcete vychutnať čo najviac, mali by ste dodržiavať základné zásady. Čítať viac
 
VIDEO: Aj vy si myslíte, že s alkoholom je zábava? Pozrite si odkaz Roba Miklu

VIDEO: Aj vy si myslíte, že s alkoholom je zábava? Pozrite si odkaz Roba Miklu

včera
„Neviete sa dočkať víkendu. Vo štvrtok ste nervózni a nesústredení. Nie, nie je to z únavy. Často je za tým tá návyková túžba po odreagovaní,... Čítať viac
 
Máte celé telo v ohni a netušíte z čoho? Čítajte augustové Zdravie!

Máte celé telo v ohni a netušíte z čoho? Čítajte augustové Zdravie!

20.07.2017
Boli by ste prekvapení, na čo všetko môže ľudská koža reagovať alergicky. Pomohla by vám bezniklová diéta? Alebo radšej liečebný pobyt... Čítať viac
 
7 dôvodov, prečo vám smrdí z úst. Modlite sa, nech to nie je ten šiesty!

7 dôvodov, prečo vám smrdí z úst. Modlite sa, nech to nie je ten šiesty!

19.07.2017
Každému občas zapácha z úst, stačí sa ráno zobudiť po poriadnej oslave alebo si dať cesnakovú hrianku. Ak so zápachom bojujete každý... Čítať viac
 
 

wanda.sk